Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Честита бивша Първомайска манифестация! (тук досега викат) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Честита бивша Първомайска манифестация! (тук досега вика
Ами може да сме жертви аможе и да не сме точно, някой да знае какво щеше да се случи с нас ако не беше комунизма ... можеше да приличаме на албания или защо не гърция, доста дълго там са били, много, ама много по зле, не се знае и сега колко са по добре, за албания да не говорим. Защо си представяме че ако не беше комунизма щеше да ни чака светло бъдеще, къде го пишеше ... дали ако не бяхме част от комунистическия блок нямаше да станем част от Турция, дали запада нямаше да жертва една страна съучастник на Германия срещу една по стабилна и надеждна граница със съветите каквито щехме да сме, но от тяхната страна. Дали Сталин щеше да ни остави или просто руската армия никога нямаше да си тръгне, може би още щяхме да сме република, или не .... кой знае какво щеше да стане, по-добро или по-лошо? Колко са репресираните и какво им е репресираното, десетки, сотици .. няколко хиляди .. на фона на милиони ... аз не знам какво е щяло да стане, знам че това което беше може да е отнемало някои свободи, но със сигурност не е било най-лошият възможен вариант, както и това сега не е възможно най-добрият.Лесно е от позицията на времето да се казва това е било грешно, трябвало е да стане така и така, тези са виновни а онези герои.

Пет Май 04, 2012 10:25 pm
Профил
Аватар

Трудно е да се каже къде би била БГ без комунизъм, може би наистина при Гърция (т.е.
нас тук нямаше да ни има като копачи на техника, навярно щяхме да гледаме кози или
да работим като хотелска прислуга за туристи и т.н.).

Но поне за мене не е приемливо да се говори как репресираните били само няколко
десетки хиляди а видите ли другите нищо. Ми репресирани са тия, които са били
потенциално опасни, останалите и така и иначе са без значение. И гадините не са
си платили за това, че са вкарали дядо ми в затвора заради това кой е бил без
да е направил нищо, че са изтезавали баща ми по лагери (той 1944-а е бил 21 годишен
хлапак, което не ги е спряло да дойдат селяндурите от съседство с автоматите да го
отведат от "Гурко"), че са изселвали майка ми и нейната майка от София (докато
дядо ми са го държали в затвора), бих могъл да продължа доста.
Та дали е имало тласък в посока индустриализация не знам. По-скоро не, но може би
е спестен тласъка от запад *против* индустриализацията тук, който виждаме от 20-ина
години насам.
Но престъпленията на цялата тая гнусна сган изкарана от калта и навряна по
кабинети от руснаците за да им слугува и до днес не могат нито да бъдат оправдани,
нито да бъдат забравени. Разплатата на повечето им се е разминала, не са живи.
Децата им не могат да бъдат държани отговорни за техните престъпления - но и
не трябва да бъдат оставени да консумират престъпно придобитото влияние, нещо което
много добре си знаят и което ги сплотява във все същата престъпна банда
държаща пушките тук. Кога ще се плаща не знам, но знам също, че нищо
не е вечно.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Май 04, 2012 11:15 pm
Профил WWW

TGI аз не оспорвам това което се е случило на твоето семейство, и моя дядо е бил в затвора за нищо, но отново казвам, към времето когато се е случило кажи ми къде не се е случвало? Не ми се рови сега, за бившия соц лагер няма да споменавам, но франция, САЩ, испания ... в момента за други не се сещам, но навсякъде там е имало един или друг вид репресии по това време, говорим началото на 50-те, може би до края им. Колко са били сигурно и тов аможе да се разбере, имай в предвид че много хора се имат за репресирани и се водят такива но реално не са били, аз лично познавам много. Това че са ти национализирали земята може да не е било много справедливо, но не е репресия, това че са ти взели бизнеса също, това че са те закопчали за ден два защото си протистирал също не е репресия, то ако беше мен са ме репресирали и едните и другите а като се замисля и третите ... третите визирам НДСВ ...
Та не знам дали наистина са били повече от 10 може би 20 хил реално репресираните.
Доноси .. какво за тия доноси, ти сигурен ли си от твоето семейство дали няма някой който може да се квалифицира като такъв, аз не съм, по скоро обратното, майка ми е учителка, в задълженията им беше да пишат характеристики, ами че това си е вид донос. Ако човек си върши работата съвестно трябва да напише това което е истина, тя по нейни си хуманиски съображения не го правеше, все ги окрасяваше, ако бях аз никога нямаше да нарека черното бяло, ако има слаб успех и е тъп пиша тъп, ако се вижда че е релегиозен пиша релегиозен, ако носи дънки и метълски фанелки пиша и това, такъв е жиовта, има система, живееш в нея, съпбразяваш се с нея. Ако сега на учениците с епишеха харктеристики и някой ги четеше, ако работниците им се водеше досие .. мисля нещата щяха да са много по добре.
А тая глупост която правят в момента със дипломатите, бил сътрудник на ДС или някоя друга служба .. а на коя да са на КГБ или на ЦРУ или на Ми5 ...нещо не разбирам, естетсвено че основната работа на дипломата е да защитава интереса на държавата си, естествено е много от тях да са били офицери, от ДС, от разузнаване или контраразузнаване ... какъв е проблема, те са служели на държавата, шпионирали са в полза на държавата ... ми то по тая логика всички страни трябва да си изтеглят дипломатите защото сътрудничат със специалните им служби.
Аз не съм склонен да преекспонирам нито историята, нито проблемите тогава а и сега, демокрацията и определени демократи злоупотребяват с много неща, злоупотребяват със страховете на хората, със нещастието на такива като дядо ти и баща ти, да мултиплицират нещо до всяване на омраза, ненавист ... аз си имам достатъчно от всички негативни емоции, нямам нужда да ми бъдат вменявани. Погледни назад и съвсем честно кажи толкова лоши ли са били репресиите тук, сравни със СССР, Румъния, Полша, Унгария, ГДР ... може да сравниш и с някои на запад, Гърция, Турция, Испания, Франция, Англия ... нима срещу ИРА е нямало репресии, мислиш ли че са просто банда хулигани ... все си мисля че не при нас е било най-зле.

Вто Май 08, 2012 9:53 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
...
Та не знам дали наистина са били повече от 10 може би 20 хил реално репресираните.
...

Стига бе, само избитите от "народен съд" та и без съд са били повече.

Въобще не е било "навсякъде" така, само отсам желязната завеса.
Да не говорим, че не виждам как на мене ми помага това, че убиват и други, ако убият и мене.

Вто Май 08, 2012 10:21 pm
Профил WWW

Не говорим да ти помага или не, на никой нищо не помага, но и съответно пълното очерняне не помага, няма да върне избитите нали ... а колко умрели от глад можеше да има .. изобщо толков амного хипотези има, да можеше сега да сме като австрия ... а можеше да сме и като сомалия, добро или зло, тук сме, има ни и изобщо не сме толквоа зле колкот обичаме да с еизкарваме, и със сигурност там където сме сега не може да продължаваме да го отдаваме на социализма, 45 години социализъм, 23 години демокрация ... скоро пропорцията ще започне да е обратна и отново ще търсим вината в социализма, не е справедливо според мен.

Вто Май 08, 2012 10:33 pm
Профил
Аватар

Не говоря за това какво би било ако а за това какво *е* било.
Руснаците като са влезли са сложили банда убийци, утайката на обществото,
по кабинетите тук за да им служат - и те са убивали, безчинствали са всячески.

Това се е случило след войната и се е случило само в страните, в които са влезли руснаците.

Вто Май 08, 2012 10:54 pm
Профил WWW

ОК, явно по този въпрос имаме различни гледни точки в което едва ли има някакъв проблем, не оспорвам фактите, по скоро интерпретирането им, сигурно е имало патологични убийци, но според мен не са били толкова много, но както и да е, всичко тръгна от това наистина ли е било чак толкова лошо, ами не е било чак толкова лично според мен, всяко нещо си има предимства и недостатъци. В една друга тема споменах че по това време е имало възможност да изкарваш пари и то не лоши съвсем законно, в същото време имах и доста познати които изкарваханезаконно, малко от тях влязаха в затвора, а по тогавашните закони трябваше, въпроса е ако бяха те репресирани ли щяха да са ? Едно време като служех по устав трябваше да застреляме нарушителите, случвало се е и осъдени е нямало, ако се случи сега със сигурност ще има присъда, това мисля не значи че ограничение на нечии права или свободи, просто различното време си има неговите особенности.
Дори да приемем че цифрите са били доста по големи, дори да говорим за 200 хиляди репресирани, от тогавашна 5 милиона българия това са 4%, отново доста малък процент за да влиза в сметките, дори да ги сложим 10% за да е извадка само от пълнолетните граждани, отново не е чак толкова лошо, не казвам че е било добре, не казвам че е било оправдано, въпреки че това никой не го знае, но се е случило, това не променя нещата след това.
Не може да си изкривите душата и да кажете че този строй не е донесъл нищо, имахмеинститути, може би не най-великите на света но никак не лоши, от къде се взе първата вълна имигранти след 89-та, не малка част от тях бяха научни рбаотници, инжинери, специалисти в машиностроенето, химията, физиката, инфомратиката и електорниката. Ако сравним сегашния ни потгенциал спрямо тогавашния мисля че говорим за огромни разлики. Тогава според мен спокойно е можело да се редим сред големите, да претендираме за нещо, не защото сме големи или най-великите, но въпреки че сме били по назад поради разбираеми причини е можело да се похвалим че в световен мащаб малко са били нациите които са имали тези постижения.
Не говоря за Кремиковци и някои други може би безсмислени инвестиции защото има доста други съвсем смислени, а и лично мое мнение е че причината за Кремиковци и всички останали е неадекватността към новата обстановка и многото злоупотреби в по ново време. Знаеш ли пътя към враца след Хемус от кога не е ремонтиран основно, може и да не знаеш но е правен преди 10-ти, ами че той е в по-добро състояние от магистралата която строиха преди 6 години и преди 2 ремонтираха.
Не искам да споро, просто не мисля че е редно да отхвърляме и да казваме че тези 45 години са загубени, ами че то дори в началотона 90-те гърците все така си бяха по зле в много отношения, дори докторите им идваха да учат тук.

Сря Май 09, 2012 12:30 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
45 години социализъм, 23 години демокрация ... скоро пропорцията ще започне да е обратна и отново ще търсим вината в социализма, не е справедливо според мен.

Ами ти си направи извода - 500 години турско "робство" и след това имаме една относително подредена и прилична държава. 50 години градене на комунизъм и следващите 100 години от тоя кенеф нищо не става.

Сря Май 09, 2012 8:05 am
Профил ICQ

Хммм според мен не малка част за вината имат точно тия 500 години, комунизма като че ли е катализирал като че ли някои по неприятни черти в характера ни.

Сря Май 09, 2012 10:03 pm
Профил
Аватар

Всъщност наследството от комунизма беше доста подобно по всички източни страни.

По-далечните от Русия по-бързо се поизчистиха от КГБ агентурата, някои тръгнаха и
реално. На поляците им набиха една спирачка с оня самолет, дето "катастрофира" в
Русия та им избиха елита (да не беше толкова видимо почеркът на Путин това да се чуди
човек, ама аз бях изпуснал бройката на неудобни за него "губернатори" на области
дето "катастрофираха" с въртолетите си, последният май Лебед беше, преди него
бяха *няколко*). Какво точно са постигнали с това не ми е ясно, може да е много може и да
е нищо.

Та тук нещата са толкова насрани не защото са останали гадости от комунизма,
а защото никога не са си отивали. Все същият КГБ апарат просто преименува
това и онова, но държи практически 100% контрола.

Чет Май 10, 2012 12:00 am
Профил WWW
Аватар

БГ и останалите соц. страни нямат нищо общо. Може би само с Румъния можем да се сравняваме. Унгария, Чехия и Полша никога не са били със статут на съветска република, каквато ние бяхме. Там хората винаги са били държани в блока насилствено. Имат и опити да се откачат даже, докато нашите тогава отиват да ги "убеждават" с танкове да се върнат в правия път. В Чехия и Полша частната собственост е останала и по време на социализма, при тях напрактика национализация като в БГ никога не е било позволено да се случи.

Понякога си мисля, че всичко това се дължи на католицизма. Този тип държави винаги са се подържали една друга, вероятно и затова Чехия и Полша дръпнаха толкова бързо след промените, там се изляха много инвестиции от Западна Европа. Приватизацията я направиха за няколко години, досиетата ги отвориха без да се церемонят и почнаха на чисто. В Полша не съм бил, но Чехия си е доста прилична като стандарт държава, а хората приличат много повече на немци от колкото на нас. Нашите казват, че даже и по време на социализма, да идеш в Чехия или Унгария е било като да отидеш в друг свят.

КГБ, ДС и т.н., истината е, че всичко това се дължи на матриала. От хомосексуална връзка между Андрешко и Ганьо - това може да се получи. Друго няма.

Чет Май 10, 2012 8:21 am
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
БГ и останалите соц. страни нямат нищо общо. Може би само с Румъния можем да се сравняваме. Унгария, Чехия и Полша никога не са били със статут на съветска република, каквато ние бяхме. Там хората винаги са били държани в блока насилствено.

Така е; това, което визирах е ситуацията след падането на завесата, която беше
много подобна навсякъде.

Цитат:
КГБ, ДС и т.н., истината е, че всичко това се дължи на матриала. От хомосексуална връзка между Андрешко и Ганьо - това може да се получи. Друго няма.

"Друго няма", ама че смехотворни приказки може да изприказва човек. И бактерии няма
по ръцете ми, къде са, като погледна никакви не се виждат. Що да се мия, човек не се
заразява, това са бабини деветини.

Чет Май 10, 2012 10:51 am
Профил WWW
Аватар

Мнение Пролетарии от всички страни...
Я стига глупости - аз вече втори ден стачкувам!
Бизнесът се разшава поради началото на сезона но шефът по навик казва че ще ми плати ама утре. И аз така му отговарям кога ще отида на работа :)
Малей, още идея си няма в кво чудо се забърква този човек: аз комунизЪма съм го учил в училище за разлика дори от шефката на компартията (и тя е местна) а що синдикалисти познавам и ми дължат услуга...
Не бе, не е лош човекот ама поради ред причини в главата му само лайна.
Но принципът е важен :D

Пет Май 11, 2012 2:42 am
Профил
Аватар

Вместо да стачкуваш, мисли как да изкараш пари! Малкия Бонго стачки не яде. От това, че ти ще пребеш шефа ти, нито ще се наядете, нито ще ви се намалят сметките за ток.

Незнам, дали Димитър се е поамериканчил, ама ти си се погърчил :)
Баси на мен първата работа като не ми плати шефа, ще е да си намеря други две! Да не говорим, че аз от как имам трудови навици, винаги съм копал поне на две ниви. Ни ще стачкувам, ни ще търся синдикалисти. Егати това пролетариите акъла само с бой ви влиза под каскетите.

Пет Май 11, 2012 9:54 am
Профил ICQ
Аватар

Да ама днес си плати като поп и то не само на мен - колегите ще ме черпят.
Дойде да ми мърмори нещо за България, комунизЪма и че съм го разорил ама аз му показах, че не ми е до шеги - да ми има страха :)

Цецо, да те наема на работа, бре! Колко искаш да ти обещая?

Пет Май 11, 2012 8:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща