|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:43 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: За цигарите
Priev, ти ако от Пловдив замина за САЩ ние живеем в София, н еоправдавам минаването на червено, но ти там имаш право на десен завой и на червено нали? А колко пешеходни пътеки без светофар имаш ? Я тръгни из София да караши да те видим, айде то с червеното нямаш и кой знае какъв шанс да минеш на червено, ама с пешеходните пътеки не е така. Има не малко улици на които ако спазваш правилата това занчи да не мръднеш с часове.По закон трябва да спреш без значение от коя страна на пътеката е човека, без значение дали е еднолентов или много лентов пътя, с едно ии няколко платна. Много, ако не почти всички пътеки са без светофари, сещаш ли се ако спазвашщ законо колко трябва да стоиш на тая пътека докато минеш ... Аз винаги пускам пешеходци, новинаги съм и в нарушение, просто ги чакам да преминат в другата лента и тръгвам, ако ги чакам да стигнат другия тротоар то други вече ще са на пътеката и така до безкрай.
|
| Нед Май 20, 2012 4:54 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 |  |  |  | ToHu написа: Priev, ти ако от Пловдив замина за САЩ ние живеем в София, н еоправдавам минаването на червено, но ти там имаш право на десен завой и на червено нали? А колко пешеходни пътеки без светофар имаш ? Я тръгни из София да караши да те видим, айде то с червеното нямаш и кой знае какъв шанс да минеш на червено, ама с пешеходните пътеки не е така. Има не малко улици на които ако спазваш правилата това занчи да не мръднеш с часове.По закон трябва да спреш без значение от коя страна на пътеката е човека, без значение дали е еднолентов или много лентов пътя, с едно ии няколко платна. Много, ако не почти всички пътеки са без светофари, сещаш ли се ако спазвашщ законо колко трябва да стоиш на тая пътека докато минеш ... Аз винаги пускам пешеходци, новинаги съм и в нарушение, просто ги чакам да преминат в другата лента и тръгвам, ако ги чакам да стигнат другия тротоар то други вече ще са на пътеката и така до безкрай. |  |  |  |  |
Ами ако си карал в САЩ, сигурно си забелязал, че не ключови натоварени кръстовища има един голям бял квадратен знак с надпис "Do not turn on red". Та тоя знак отменя завиването надясно на червен светофар. И хората си стоят и си чакат, въпреки, че понякога няма кьорав автомобил или пешеходец. Я ела покарай в центъра на Чикаго, особено надвечер, между 18 и 20 часа и тогава ще си мечтаеш за шофирането в София. В петък вечерта ходихме на концерт в Чикаго, за около час изминахме по-малко от 5км. В крайните квартали пък ако се насадиш след някой училищен автобус на еднолентов път, ще спираш през 50 метра. По голямата част от хората приемат това чакане за съвсем нормално, стоят си кротко в автомобилите, пият си кофите с кафе и толкоз. Като не искат да чакат, тръгват по-рано или по-късно, за да избегнат задръстванията. Например сутрин ако закъснея с 5-10 минути пътувам до работата за 40 минути, а ако подраня пътувам за 20 минути, имам между 17 и 25 светофара, като сложиш чакането по светофарите и се получава средна скорост 18 мили/час ( 29км/ч ) .... За 5г. съм видял 5 случая някой да премине на червено, първия беше нагъл тинейджър в 6 сутринта, останалите бяха бабета и дедовци по на 100г. А на мен ми се е случвало няколко пъти обратното - да спра на зелено  , гледам отдалеч че свети червено и не си давам зор, щото докато наближа ще светне зелено, наближавам, свети зелено та ще ти избоде очите, обаче спирам и си чакам, по някое време гледам, че от съседните коли ме гледат втренчено и се усещам  Обаче тук тоягата е много дебела и кучетата си скачат според нея. Та си мисля, че сме мнооого далеч от разрешването на завиването на дясно на червено, щото българските джигити нямат никаква дисциплина на пътя, а нямат щото тоягата е тънка шибучица. Я го фрасни с някой дебел кол, след като е минал на червено, изпрати го на поправителен труд да чука камъни един месец, да видиш как следващия път ще си стои кротко в голфът или ще се качи на метрото като иска да джитка из центъра на София.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Май 20, 2012 6:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами не знам в Чикаго колко на често ги има тези табели, лично аз мого рядко ги виждам както в Инди така и във Вегас. Отделно за карането, едва ли Чикаго е по зле от ЛА така че не се оплаквай много, обаче тук е друг въпроса, ями кажи колко са колите в Чикаго а аз ще ти кажа колко са в София. Знаеш че светофарите у нас работят едно на гьотере и никой не му пука да ги оптимизира или мисли. Там хората влагат мисъл в управлението на трафика, тук влагат всичко друго но не и мисъл. Същото е с пешеходните пътеки, ами то по закон пешеходни пътеки има навсякъде, ясно пише, продължения на тротоарите и вело алеите, и по 5 м около тях ..... верно неозначени ама ... те това ако е закон ....
|
| Нед Май 20, 2012 9:31 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Означаването е друга свирка ама не оправдава джигитите. Между другото точно в БГ ми направи впечатление, че пред пешеходна пътека се спира (май) дори само заради един минувач на средна възраст а тук се намалява само ако е дете, бабичка или сервитьор  А Софията колкото и да се старая да я заобикалям съм й го ял. Още помня как на някакво кръгово на околовръстно се съдраха да ме освиркват че не съм дал предимство на дясноидващите. Ама те бяха надалеко а аз съм свикнал на всяко кръстовище да имам Stop като трябва да чакам. Пък още ми държи мокро като си спомня как на БГ "магистрала" един джигит с цистерна и ремарке с надпис "Огнеопасно" тръгна да изпреварва 4-5 автомобила и отсреща идваше ТИР, и к'ви еквилибристики направихме да се спасим и как после свърнах на първия по-селски път... P.S: Добре че стана дума, да се сетя: преди следващото посещение в БГ ще купя огромен пищов ама не за играчка на малкия а да го размахвам през стъклото. Външният ми вид е достатъчно хм, респектиращ 
|
| Нед Май 20, 2012 11:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Точно за това става дума... търсят се най-различни оправдания като вредата от цигарите, алкохола, сивата икономика и т.н. и с тия уж "справедливи" предлози се налагат доста солени наказания. Това е политика и при това доста успешна, в смисъл българите почти не забелязват че това е целенасочено, а не някакъв стремеж да се реши някакъв проблем. Примерно бюджетът на НОИ тази година е по-голям, но не защото се очаква да се съберат повече здравни или осигуровки или субсидии от националния бюджет. Не, просто е заложен по-голям приход от перото "глоби". Съответно НОИ нямат голям избор - или глобяват повече, или излизат на червено. Подобно е положението и в КАТ, НАП, митници и всички останали държавни структури. Целта е повече приходи, а дали това ще реши проблемите на никой не му пука. Политическото късогледство не е нещо ново за България и региона, пък и от сегашните пожарникари с начално пещерно образование не може да се очаква кой знае колко. Но все пак се дразня от политиците и и може би повече на хората, че се остават по толкова наивен начин да ги манипулират. По такива теми няма как да се постигне консенсус. Нормално е пушачите и непушачите да спорят, да има конфликт между шофьори, пешеходци и джигити. Едни гледат как да не плащат данъци, други гледат пък как да получават наготово от държавата. Едни са против АЕЦ други против ВЕИ. Едни са против шистовия гъз други за.... Това са нормални спорове! Не само у нас, има ги по целия свят. Но в по-цивилизованите държави има две дребни разлики. Първо, че с такива проблеми не се прави политика, поне не и пряко. Политиците си измислят по-далечни цели по които да има консенсус. Примерно по-евтин ток, или по-евтина газ. Все цели дето няма как някой да е против. След това за постигане на тая цел се предлагат някакви "средства". Дали ще е нов АЕЦ или перки или и двете няма значение, стига да има някаква прилична обосновка как съответното средство ще доведе до постигането на основната цел. У нас първо се взема решение да строим АЕЦ, после се "поръчва" обосновката, накрая се спира проекта. Първо се разрешава шистовия газ, после се забранява, после пак се разрешава, изобщо има ли цел, има ли пилот в самолета не е много ясно. Другата дребна разлика е, че когато се решава проблем в поведението винаги се използва и тояга и морков, почти никога само едното. Навремето като бачках в Англия се почна дискусията за пушенето. Взе се компромисно решение - поетапно вдигане на акциза, така че да стане финансов проблем (тояга) за пушачите. Но също така се дискутираше каква част от парите да отидат за различни програми. Имаше мерки в училищата, за да не се въдят нови пушачи. Имаше и програми за старите пушачи, които искат да ги откажат. А между другото не знам дали са въвели нови ограничения, но поне тогава забраните за пушене касаеха основно публичните места. В рамките на частни офиси и заведения, собственикът решаваше колко и какви зони да въвежда. Знам това, защото успях да изнудя шефа да се пуши в моето помещение. В нито една друга стая не беше разрешено, т.е. въпреки че законът не ги задължаваше те си бяха обивили сградата за no smoking. То по него време падна и забраната за 11 o'clock ама по нищо не се усети... Явно когато законите са съобразени с интересите, хората си ги спазват и няма нужда от падари. Същото и за движението по пътищата. У нас има някакви закони, но хората често дори не разбират защо трябва да ги спазват. Според повечето софиянци задължително трябва да влезеш в кръстовището, щото иначе примерно на ляв завой може цял ден да не минеш. Това е един от малкото случаи, в които според мен законът е прав, но няма как да го обясня на останалите. В англия май и в други държави съм го виждал на по-натоварените кръстовища се прави огромен жълт квадрат. В него не можеш да спираш под никакъв предлог, без значение на знаци, светофари и предимства. И то е много просто - кръстовището трябва да остане чисто винаги. Докато в София ако някъде спре светофар веднага кръстовището става като паркинг и всичко наоколо се затапва. Доста пъти ми се е случвало в задръстване при работещ светофар като преценя, че няма да изляза да спра на зелено и да ме освиркват отзад. Случвало се е даже да ме заобикалят и се пъхат в кръстовището. Просто чакам на другата посока да светне зелено и тогава отвръщам свиркането  Общо взето мисля че хората сами почват да се държат по-разумно в задръстванията и без глоби. То е ясно, че всеки иска да се "пъхне", ама ако всички го правим става като вица с марките... Не знам обаче кога ще почнем да преодоляваме и политическите задръствания...
|
| Нед Май 20, 2012 11:36 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Не за цигарите
Тъй, тъй, ама като ти друснат хилядарка за преминаване на червено още на следващия светофар ще има да се пулиш  Византийците вдииигаха глобите постепенно докато не му намериха чалъма: направо ги удвоиха и отдолу с дребен шрифт пише, че ако си платиш до десет дена плащаш само половината. Пък ако не щеш да платиш - излиза ти в годишните данъци ама с лихва. Уф, то и до двайсетачката на полицая се опира де, тук такава нема, не знам защо. Или май знам 
|
| Пон Май 21, 2012 1:59 am |
|
 |
|
¶
|
Миро, голямата тояга е голяма работа. Междувпрочем, тя не се отнася само до българина. Преди месец започнаха да асфалтират паркинга в комплекса, че последно го били ремонтирали през 1998г., когато построили комплекса. Разделиха паркинга на две, всяко жилище получи писмо в което черно на бяло на ингилизки се казваше от днес до края на асфалтирането никой няма запазени места. Надписите на паркинга с номерата на апартаментите са се изтрили още преди години, често са ни заемали двете места и все се канех да взема блажната боя и да пребоядисам нашите номера, но все отлагах щото на 50 метра има 50 свободни парко места за посетители. В момента в който започна асфалтирането и съседите извадиха спрейовете и боите и си написаха с големи цифри номерата на апартаментите върху техните паркоместа и се почнаха караници защо ми спираш на мястото. Тъй като предполагах, че така ще стане разпечатах писмото от асфалтиращата компания и го сложих на предното стъкло и въпреки това един местен дърт туземец дойде една вечер да се кара що съм спрял на жена му на мястото, при положение, че вчера написал с големи цифри неговия номер. Викам моля, ти тук ли си раждан, той да, ами тогава що не можеш да четеш английски, на оня ченето му увисна, показвам му документа, а той а не, това се отнася за онази половина, дето асфалтират. Е бахти наглеца, никъде не пише, че се отнася за половината паркинг, взех телефона обадих се на асфалтаджиите и ги помолих да обяснят на туземеца на добър и бавен английски, онзи взе телефона и взе да пелтечи нещо. Ей като ми даваше телефона обратно беше рак червен, сигурно и кръвно вдигна дъртака, врътна си дъртия гъз и си тръгна. На другия ден същия тоя дъртак си паркил чупатката странично, така че да заема 2 паркоместа, неговото и на жена му, та като се прибере дъртата вещица да има къде да паркира, сякаш ще й се откъсне мръвка от дзадника, ако иде да паркира на страничния паркинг. Снимах с фотоапарата и пратих снимката на мениджмънта на комплекса, тъй като им бях чел правилата, че ако някой паркира на две места ще му бъде наложена глоба. На другия ден ме среща, позеленя на секундата мръсника, а аз вежлив и усмихнат му подхвърлям гуд морнинг На следващия ден ново 20. Мръсната му душичка явно не можеше да стои спокойно, затова си извадил контейнера за рециклиране и го сложил на другото парко място, демек "запазено". Пак снимах и пак пратих снимка. На другия ден жена ми вика дойдоха от менджмънта на комплекса и му наложиха глоба. След тази случка дъртия мръсник престана да прави мизерии. След ден асфалтиращата компания и мениджмънта разпратиха отново писма до всички, в които отново пишеше, че до края на ремонта никой няма запазени места, този път удебелено и с уголемен шрифт. В отделен абзац написали, че който спира колата си така, че да заема две паркоместа, или слага предмети по паркоместата ще бъде глобяван с $250. Ела да видиш на другия ден как престанаха крамолите, значи можело да се завърти дебелата тояга и местните селски тарикати да си седнат на дирниците. Та мисълта ми е, че с колкото по-голяма тояга набиваш акъла на българина у тъпата му кратуна, толкова по ще слушка. Може и да не ми се иска да си го призная, ама явно съм се заразил от теориите на zaphod 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Май 21, 2012 6:28 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Браво, Пирев, много хубава и поучителна историйка  Моето лично мнение (за родната действителност) е, че за някои нарушения на ЗАКОНА за движение по пътищата трябва да се лежи ефективно. Не много, 2-3 дена, но да се лежи. Даже няма нужда да се вписва в досието на човека и т.н. Просто да му прекъснат плановете за няколко дена, пък после нека пак да бърза. Преди малко ни съобщиха, че наш колега ( около 2 метра висок, има-няма 110кг.) е в болница със счупена ключица и чака операция, щото онзи "не го видял"....
_________________ Хайде де!
|
| Пон Май 21, 2012 9:36 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Аз не съм казал, че не трябва тояга изобщо, а че за всяко нещо си има мярка. Пробвай всеки ден да биеш децата си и ще разбереш ефекта от "голямата тояга". В твоя случай нещото, което действа е спазването на правилата. Не знам какъв е дохода на твоя комшия, но едва ли 250$ е толкова много спрямо заплатата/пенсията му. Съмнява ме точно те да са го стреснали. По-скоро е видял, че правилата не са на негова страна. Знае, че ако не миряса тия 250$ няма да му се разминат. Знае, че ако го веднъж го глобят 250$ следващия път ще са поне 2500$ и ако пак не миряса - затвор или изселване или нещо от тоя сорт. Мужду другото тук имаме аналогична ситуация с нашия блок, по-точно другия вход не моя, ама все тая. Навремето блока ни го построили върху общински парцел, като едни 20-30 квадрата са останали неасфалтирани и комшийките се опитваха да садят там цветя. Опитваха се щото от къщата в съседство постоянно правеха разни мизерии. Веднъж даже бяха го оградили. Нашите са жалвали и от там от ДВСК наредили на оня хубостник да си махне оградата от нашия парцел. Дотук добре, ама посля оня успял да намери на кого да плати в общината, там са съгласили да разделят нашия парцел за който плащаме отстъпено право и му го продали. Сега се съдим с общината, а пък междувременно тоя пак си премести оградата, но вече има нотариален акт и копче не можем да му кажем... Та мисълта ми е, че не е важно колко дебела е тоягата, а дали има работещи правила или такива дето някои заобикалят както си искат. Конкретно у нас повечето глоби отдавна са достатъчно солени. Примерно ако те спрат на две бири(0.5-1.2пр) глобата е от 500 до 1200лв. Над 1.2 промила има и затвори и всичко останало. Не знам колко точно е санкцията в САЩ но 1200лв са долу-горе две средни работни заплати за страната ни. Хич даже не е малко, ако правилата работеха. Проблемът е, че не работят... някои ги хващат, измъкват се, карат без книжка, а от друга страна има нещастници дето го отнасят. Не защитвам алкохолиците, нито пушачите, нито някои други. Ако това ще реши проблемите с тях нека не 1200 ами и 12000 лева да станат глобите. Но проблемите няма да се решат толкова лесно. А междувременно страната ни става държавно-монополна диктатура. От една страна говорят за ниски данъци и ООД за 2 лева, от друга страна те доят чрез всевъзможни глобички и такси, които отнесени към стадарта на живот хич, ама хич не са малки за повечето българи. В крайна сметка това убива икономиката, защото тя се прави от обикновени хора с обикновени пороци. Няма идеален мат'риал...
|
| Пон Май 21, 2012 1:26 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Ех Пирев, кога беше времето когато решаваше такива проблеми ето така: viewtopic.php?p=22310#p22310Друго си е в щатите, където играе дебелата тояга. Пускаш едно доносче със снимков материал срещу съседа пенсионер и готово. Браво!
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пон Май 21, 2012 2:24 pm |
|
 |
|
¶
|
Здравче, за разлика от теб си знам правата, в противен случай бих бил путьо като теб !
|
| Вто Май 22, 2012 6:09 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Викаш да чета добре какво пишат, че току виж ме изработила някоя пенсия 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Вто Май 22, 2012 10:08 am |
|
 |
|
¶
|
Паразитите и селските тарикати на дребно трябва да бъдат смакчвани още в зародиш, за такива възраст няма и колкото по-рано му извъртиш дебелата тояга толкова по-добре.
|
| Вто Май 22, 2012 6:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами и така и не е така. Къщата във вегас, понеже ходим там не по често от веднъж месечно съседа решил че може да паркира на нашия драйв .. абе пред гаража. Веднъж му напраивхме забележка, втори път .. третия малко се скарахме. Спря да паркира, не сме уведумявали мениджмънта въпреки че можеше и рапатрак да викнем да го приберът. Обаче от тоя момент започнахме да плащаме глоби .... контейнерите би били на улицата, лично аз ги прибирам в задния двор обаче те някак стигат до улицата .... последния път ги затворихме в гаража да обаче се появиха ... два шезлонга .. не на улицата ама отстрани на къщата, там също забранено и пак глоба. Я кажи сега такъв какво го правиш, другия път като отида може и да го разходя из пустинята.
|
| Вто Май 22, 2012 10:01 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
ТоНи, тоя дето се вика в бг казармата те "гони по устав"  . Да го беше оставил да си паркира, какво ти пука като не си там  .
|
| Вто Май 22, 2012 10:31 pm |
|
|