Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Карнау схеми и Синтеза 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Карнау схеми и Синтеза
Втори курс и следването започна да става интересно :), особено Дигиталната Техника....
Та седя си днес и чертая Карнау планове. Интересна работа, докато не се наложи да решавам задача със седем неизвестни. С 5-6 става, ама със седем вече си е мъчение :?
Та си мисля програмистите са умни глави, все ще има някой спретнат софт по въпроса. Качих си онзи ден една програма, обаче върши работа само при Анализата. Анализата хубаво, ама на мен ми е интересно и да синтезирам свой мрежи, а този вариант с Карнау плановете явно върви до 6 неизвестни (те го дават и за повече ама не, благодаря).
Вие какво ползвате за целта? Да препоръчате нещо, ... че ако може и за Линукс да е... :)
Иначе казано, имам 10-ина сензора, имам идея какво трябва да става, не знам само как да си направя Анализата, а до края на учбника има още кам 500стр, та питам за софт :D

Вто Ное 08, 2005 7:36 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Абе човек какво е това твойто следване? С какво мислиш да си вадиш хляба - като наследник на Айнщаин може би?

То хубаво, че те влече, ама дано кат завършиш да не установиш, че в дебелите книги има много истина, ама на никой не му пука за нея. Чувал съм много реклами за теоретичната подготовка в Германия, ама то ти ме убиваш - бе студент си, живей бе - мозъчните клетки трябва редовно да се оросяват със спирт и секс. Иначе ще станеш 30 годишен от никого не разбран гении.

Вто Ное 08, 2005 8:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
8O явно съм задал глупав въпрос. Добре замразяваме темата, до ден два ще прегледам нета, профа изглежда разбран човек, утре имаме при него ще го поразпитам как стоят нещата, че явно съм тръгнал към девета с тея планове :oops: :)
А за Айнщаин и дума не може да става, след като минах физиката се радвам безумно, че не се подлъгах да я запиша тая специалност... интересна матрия, стига да не ти хрумне идеята да почетеш малко под повърхността на нещата, леле :rolleyes:
а и за гениите чувам, че дори да успея да ги излъжа да ме вземат (голямо лъгане ще пада тука), много труд за малко пари...тц тц тц :)
Та значи утре в други ден пак сам тука.

Вто Ное 08, 2005 8:40 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Въпросът ти не е никак глупав. Академията е и за това - да се обсъждат разни по-абстрактни научни въпроси.
За съжаление, изобщо нямам никаква представа за какво иде реч и не мога да помогна. :(

Вто Ное 08, 2005 9:02 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Виж в линукс има доста математически програми и в една Дебиан базирана дистрибуция , че дори и през уеб може да провериш нещата или направо отиди в sourceforge, freshmeat, google ;)

debian:

apt-cache search math | grep _нещо-по-спечифично_

или само apt-cache search math ;)

Вто Ное 08, 2005 9:57 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Никак не е глупав въпроса, да не говорим, че точно тази част от инженерната наука си има много сериозно приложение. Ама както и да е, няма да се впускам в спорове...
Ако те мързи да чертаеш карти на Карно или Вейч (то и без това за повече от 5 променливи си е тежко) на ръка, пробвай: Karnaugh Minimizer. Програмката е за Windows - не съм много навътре с Linux, та не съм запознат какъв софтуер има за него, но съм сигурен, че и за него има. Та, тази програма работи с карти на Карно с от 2 до 8 променливи и по метода на Куайн МакКласки с от 9 до 23 променливи, освен това е способна да генерира VHDL и Verilog код, както и да чертае схеми (друг е въпроса, че това не е никакъв проблем да си го начертае на ръка, ама за проверка става). За жалост не е free :( Дръпни си Pro версията и си потърси crack. Мисля, че програмата, макар и с някои бъгове, си заслужава.

Вто Ное 08, 2005 10:33 pm
Профил

Мнение 
Не въпросът не е никак глупав, според мен теорията си трябва, не о малко от практиката.
По въпроса, ами това дето го е имам е само до 5 променливи, неизвестна ми се струва неправилно. Имам тук една книжка Fundamentals of Logic Design, та към нея има разен софт, специално за целта LogicAcid,но работи с до 5.

Вто Ное 08, 2005 10:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
the_real_maniac прав си, aptitude-то изкара доста неща, някои от които особено интересни, но ми омръзна да ги преглеждам всички и за това питам, някой ако има опит да сподели. А току що попаднах на тази програмка изглежда интересна:
http://www.a-rostin.de/klogic/index.html

unglyduck благодаря за отговора, явно все пак ще инсталирам някой уиндоус. Без това искам да изпробвам този Quartus II на Алтера, имат безплатна версия за образувателни цели. Жалко...мислех че ще ми се размине тази ОС

Тони до 5 променливи минавам спокойно на ръка, а за това дали променливи или неизвестни ... :D много готин въпрос. Тук се сещам за двама профа, който биха спретнали интересна "дискусийка" по темата :) Аз лично от теоретична гледна точка бих казал неизвестни, защото една система може да има като входни сигнали и константи.... но от практична гледна точка не би следвало тези константи да се разглеждат в Карно схемата.... абе игра на думи и определения, и без това в главата ми постепенно започва да се настанява едни абсолютен хаос...

Благодаря за постовете, като изровя нещо ще се обадя.

Вто Ное 08, 2005 11:46 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
HCL - мога да те насоча само към Linux-bg.org там имаше скоро тема точно за тези math програми и имаше 2-ма , 3-ма, които си ги ползваха и разбираха, така че просто намери темата, скоро беше преди може би мах 3седмици , месец и ги питай. :D

Сря Ное 09, 2005 12:42 am
Профил ICQ

Мнение 
Малк втрани от темата .... как се справяш без винбоз ???? А змного не съм се интересувал за линукс но .... примерно освен стандартните неща които ползва всеки електрончик доста често ползвам solid works или autocad, corel draw, smart draw, power point въпреки че него най го мразя, за exel i word нам че има алтернативи, софт за презентаии също ползва, power pint не го имам за такъв ама понякога ... .всичко това има ли алтернатива ?

Сря Ное 09, 2005 2:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
Значи пакета, който ползвам аз е www.openoffice.org има си всичко, и според мен бие офис пакета на М$ (особено по параметар цена :) )
За CADовете... тук май положението е малко по-нерозово, чувал сам че има разни работи...но само до чуването си остава, не мога да те ориентирам.
Corel Draw знам че се предлага и за Линукс вече, комерсиален пакет разбира се...
Общо взето Линукса дръпна много напред като настолна с-ма през последните години и все повече ще се разраства. В Германица има сериозна миграция към тази ОС.
Аз лично се родих с Линукса. Вече 5 год го ползвам, но аз се занимавам основно с мрежарски работи и на това ниво и дума не може да става за М$. В твоя случай...бих те посаветвал просто да опиташ. Но очаквай и редовния проблем в инж. област "Защо го няма това за Линук мамк*му". За съжаление е така.
Като дистрибуция, в момента съм на Дебиан. Един авер ме подлъга с една глезотия наречена *.deb Дебиан си има пакетна система убиец, с поддръжка на зависимости и много софт... а на удобството се свиква най-лесно. Т.е. не се притеснявай, че ще губиш време да компилираш програмите си и да търсиш грешки в сорса и настройките. Всичко вечер е узер-френдли (мане как го казах това...). Иначе до преди година бях само на Slackware. Желязна дистрибуция, но не ти я препоръчвам (веднъж подкараш ли я....ама докато я подкараш що скриптове се изписват)
Един съвет, в света на Линукс свиквай да обичаш четните числа, т.е. стабилните версии на софта, бягай от бета версиите, освен ако не си патриот или мазохист.
И друго...Линукса вече не е това което беше, малко взе да изкурвясва. Новото КДЕ например е някакъв кошмар, е гати тежката среда, на 128МБ едва къта, а и с многото софт идват и многото грешки... но тук важу правилото, че многото девелопери се справят по-бързо с грешките. И тук големия плюс на Дебиан, ъпдейт с-мата на пакетите....ех удобство, удобство. На там е тръгнал Линукса, ама лошо няма, дори напротив, вече се радваш на поддръжка на всякакъв хард. И най-важното ти решаваш какво да има в с-мата, ти решаваш колко да е голяма и ти решаваш какво да прави, ключови думи Сигурност и Free.
Сам си прецени дали ти се инвестира време и дали имаш нужда от това.
При въпроси - на разположение сме.
При некомпетентност (моя) - много сме :D

Сря Ное 09, 2005 2:31 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Малк втрани от темата .... как се справяш без винбоз ???? А змного не съм се интересувал за линукс но .... примерно освен стандартните неща които ползва всеки електрончик доста често ползвам solid works или autocad, corel draw, smart draw, power point въпреки че него най го мразя, за exel i word нам че има алтернативи, софт за презентаии също ползва, power pint не го имам за такъв ама понякога ... .всичко това има ли алтернатива ?

Засъжеление аз ползвам Windows напоследък точно заради PIC-овете, иначе в Линукс си има професионални приложения за CAD*, както и такива с open source за CAD , и такива freeware за CAD , и съответно и за другите неща, но платени.

* - но примерно лесно може да намериш autocad XXXX без пари, а за Линукс приложенията по-трудно , нали ако си говориме ,че не смяташ на първо време да ги закупуваш.

Иначе мисля си чувал за eagle (PCB) , gpsim (PIC sim) , gpasm (linux MPASM compatible ), имаше и едно Pic ide под KDE< ама как му беше името, и т.н, има но поне аз като ги пробвах не ми хареса , че не бяха много стабилни, а исках да напредва и затова реших да си работя PIC-овете под Уиндоус на първо време ;)

Иначе нищо не ти пречи да ползвам примерно QEMU / XEN за виртуално пц / виртуализация и един уиндоус, но така уиндоус-а ти няма да хвана вирсучета, защото ще е в изолирана среда от света 8)
"Линукс ще го пази " :lol: :lol:
Сега сериозно , а виртуализацият под Линукс може да е много бърза стига малк ода положиш труд, инстлиране на готови бинарни пакети или компилирането на основните програми/библиотеки + ядрото. Тогава се полуаваш бързо виртуално ПЦ :)
Е разбира се за по-големи програми, ако ги използваш само за простички работи, както CorelDraw-а взависимост от машината ще има закъснение. Ако искаш да си ползваш пълноценно CorelDraw-a ясно е , че виртуалното пц ще отстъпи с доста пред един Уиндоус.

Иначе света на ОС(отворения софтуер) отдавна се е развил достатъчно ,че да предложи една (по-) добра , стабилна и сигурна десктоп,офис система (това което теб те интересува). Вече ти казах за по-спец. софтуер, че се намира, но не винаги добрия е свободен, може да ти се наложи да платиш.

Сря Ное 09, 2005 2:14 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ясно ..... то и под windows ми се виждат бавни и правят проблеми чат пат а във виртуална среда .......просто питам от любопитство. Мисля като ми остане врме .. ако ми остане :), да поразчовъркам linux-а, има някои безспорни предимства, чак да мина на него не знам, но ако имаше софт някои неща можеха да с еправят без да бутвам винбоз ... мързела е в основа на всичко де :)

Сря Ное 09, 2005 8:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]