Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Четене на защитен код?! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами аз затова и дадох пример с MSP430, защото там се прогаря JTAG-а и повече е неизползваем, а ъпдейта става през bootloader защитен със 256 бита парола, която е векторите на прекъсване. Пределно ми е ясно, че с отваряне на чипа нещата се променят, но нали всички са съгласни, че става въпрос за много кинти. Естественно е също и, че абсолютно защитен процесор няма, но то пък няма и такива понятия като абсолютно. Та цялата дандания стана заради това, че някой колеги го изкараха това хакване едва ли не като ядене на вафли 8) .

Вто Ное 08, 2005 3:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В каря на крайщата темата беше:
Цитат:
Наскоро един "капацитет" много самоуверено твърдеше че може да прочете защитен код от всякакъв микроконтролер? Как мислите, възможно ли е? И дали това, което ще прочете ще е точно кода, който е записан?

И отговора е: ДА, МОЖЕ... (та даже и на MSP430) :o
И не видях някой да е написал, че е евтино и лесно като яденето на вафли... :twisted:

Вто Ное 08, 2005 3:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Gogo това да го разбираме че ти си големия капацитет ли?

Вто Ное 08, 2005 5:05 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Цитат:

абе ти защо постоянно се заяждаш с хората? :?

Вто Ное 08, 2005 6:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
С Gogo не се заяждам,просто не става ясно какво иска да каже.

Ники, недей така бе човек. :)
Реконструктор

Вто Ное 08, 2005 6:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:

Не, аз не съм никакъв капацитет. (ако не става въпрос за мешена скара) :lol:
А това го написах в отговор на Димитър - защото няклко човека отговориха, че това не само е възможно, ами го и правят, ама е скъпо и не е лесно като ядене на вафли. Даже от такова хакване и аз съм имал полза.

Вто Ное 08, 2005 7:40 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Щом си чел защитен процесор/памет с цел извличане на облаги (финансови*), значи не е хак , а е крак.
Важно е да се уточни и не че искам да те обидя, обаче си е така.

* (е избяга ми думата е сега и я забравих, айде и тази става)

Най-вероятно думата е "комерсиални"
Реконструктор

Вто Ное 08, 2005 8:24 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не съм го чел аз. Ползвал съм кода от вече прочетен, за да си направя "джаджата", дето струва (например) 300 евро...

Вто Ное 08, 2005 11:02 pm
Профил ICQ
Ранг: Напреднал

Мнение 
Гого кой от боксовете за DCT-4 си направи а сега кажи :D

Сря Ное 09, 2005 12:22 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Първо беше донгъла за сименс на Макс Фон...галфон :lol: със 89С2051 (или 4051 - не помна вече), после някакъв донгъл за сагем с 16ф84 и последно - Prodigy. И всички си работеха. Ама вече няма и помен от тях - одавна приключих гсм-ите. Подмятат се няколко кабела тука, дето си режа жици от тях

Сря Ное 09, 2005 12:57 am
Профил ICQ

Мнение 
ако това ще те успокои и аз приключих отдавна (9-10 месеца) :D

Сря Ное 09, 2005 2:18 am
Профил ICQ

Мнение 
Gogo а да имаш нещо общо с the Wizard ако да ще се сетиш за MAXON софта

Сря Ное 09, 2005 2:31 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Gogo, VSU,

Otkloniavate se ot temata ;)
Az bih iskal da chuia o6te mnenia po vaprosa na hackvaneto (crackvaneto) na microcontrolleri....

Na Dimitar iskam da otgovoria che ako edin MSP 430 si polzva interrupt vector tablicata, i ako eventualno developera
go e napisal prez prasti, to e malko po-lesno da se izkara code daje i v domashni uslovia.
Molia te ne mi se iadosvai, obache sam vidial kak compilatora si slaga default interrupts i na praktika
ako polzvash samo dva ot tiah, kombinaciite za brute force na tazi parola namaliavat znachitelno.
Nikoga ne sam go pravil i niamam namerenie zashtoto si imam dostatachno rabota na glavata.
Govoria samo teoriticheski. Ako eventualno ne sam prav, popravete me.

Top,
Specialno za Atmega128 iskam da ti razkaja niakoi raboti...
Mnogo e pravilno na teoria tova koeto go kazvash, obache na praktika ne e taka. Imah firmware na edin chip na HEX file
i imah niakolko drugi (zaklucheni).Firmware update stava sas bootloader koito priema codirani danni. Vsichko e ok, nali?
Kluchovete za decodirane na tozi update se zarejdat v globalen masiv i se polzvat ot tam v rejim na bootloader.
Kogato se otide v application chastta na microcontrollera, te otnovo se zarejdat (niamam idea zashto). Namerih si edna funkcia koiato
triabva da varne opredeleni danni i i napravih patch taka che da vrashta dosta poveche ot normalnoto. Patcha go napravih kato slojih NOP copirano
ot drug block kadeto znam che sas sigurnost ima NOP. V simulatora gledam che triabva da varne
0x7F0 kato broi, i vinagi si gi vrashta. Pointera ot kadeto zapochva da vrashta v simulatora e vinagi edin i sasht.
Na praktika obache pointera ne vinagi e ednakav kogato rabotia s chipa... Vinagi se mesti - edinia pat chete ot 0x200, posle ot 0x100 i taka
dokato v daden moment procheta block koito vkluchva i kluchovete....

Kogato se pravi Power glitching ne se prilaga nisko naprejenie zashtoto chipa niama da tragne izob6to... Po-skoro se pravi sas po-visko naprejenie
ot normalno dopustimoto - ne se pritesniavai, niama da go izgorish chipa - te sa idiotoustoichivi :)

Ideata s kondenzatora e dosta dobra, obache ne e dobra kato idea da triesh flasha zashtoto shte ti e mnogo trudno da go vazstanovish ;)
I imam predvid da go vazstanovish taka che da ne moje da se analizira protocola... Prosto niamash garancia pri kakvi uslovia se e zagubil firmware.
Posle tova kondenzatorche triabva da e s dosta goliam kapacitet

Prosto chte podhvarlia edna idea - kondenzatorche koeto darji kluch za asimetrichen algorithm v RAM pametta na microcontrollera. Tozi kluch sluji za
decodirane na niakoia vajna funkcia... Ima edin mnogo malak nedostatak - triabva ti chip s nW konsumacia, a nai-dobria e 8 bit - 12 MIPS... Pri tazi
skorost RSA minava za 4 sec na 128 byte block... i po specifikacia ima header na tozi block, taka che ne vsichki 128 mogat da se polzvat...
Samo za sravnenie - sashtia algorithm na dsPIC na 30 MIPS minava za 160 mS... Tam obache problema e che niama niska konsumacia....

Kakto i da e... Prosto si beshe otklonenie ot temata i ot moia strana :)

Pojelavam lek den na vsichki i se molia da ne me blokirat za tova che ne izpolzvam kirilica.

Сря Ное 09, 2005 8:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
офтопик: моят проблем с кирилицата като съм на чужди М$ компове го реших тук:
http://www.2cyr.com/
Реконструктор, друг вариант е да се качи нещо такова (когато намериш време)
http://phpbbhacks.com/download/4808
не съм го тествал може и да е бугаво, може и по добра алтернатива да има....

Сря Ное 09, 2005 10:24 am
Профил WWW

Мнение ATmega
Извинения към тези, които не ги вълнува защитата на Атмегите.
Freestyler, говоря не на теория за Атмегите, а на практика, това ми е работата. Аз не ползвам готови неща и работя на асемблер. Имам библиотеки с макроси и функции на какво ли не вече. Но всеки бит от паметта е зададен от мен, няма такъв филм като "нямам идея защо". Същото се отнася и за боот-лодера, който също може да ъпдейтва и дори самия себе си на 100% през интерфейса. И тук няма да намериш нито една от стотиците функциии, които да ти позволи да четеш от паметта (има много такива, но не връщат нищо през интерфейс, освен крайни резултати). Понеже не ползвам готови неща (няма изненади). не се дори налага да програмирам fuse битовете забраняващи инструкциите за четене от FLASH-а (от боот секцията и/или от апликейшън секцията).
АКО НЯКОЙ НАИСТИНА има идея как да се кракне Атмега, сега е момента да го напише. Излизат тези дни от производство устройства и отиват не само из Европа, аз лично разчитам на способността на боот-лодера ми да ъпдейтва цялата памет (и самия себе си) и дори и при клиентите, винаги мога да сменя кодиращите алгоритми (не само ключовете) при поредния ъпдейт (добавяне на нови функции). Ще съм ви благодарен и в личен и служебен план, защото това е основата на много други устройства, само с различна периферия според апликейшъна. Благодаря предварително на всички, които биха споделили своя опит в кракването на тези контролери и очаквам сериозни предложения, възражения, коментари.

Сря Ное 09, 2005 10:50 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща