|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:34 am
Уредче за измерване/разреждане/анализ на батерии
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Re: Уредче за измерване/разреждане/анализ на батерии
Браво, много полезна информация. Лошото е, че не използвам нито една от тестваните батерии  . Откак за пръв път използвах Energizer акумулаторни батерии друго не използвам. Един такъв комплект от 4-ри батерии вече 5-та година захранват апарат за мерене на кръвно налягане, не съм ги зареждал от 2007г. Един приятел от Плевен е лют фен на всякакви играчки с дистанционно, един ден реши да ме послуша и да пробва с Energizer, след това изхвърли всички марки батерии и кара само с акумулаторни Energizer. Ако ти попаднат батерии Energizer пробвай и с тях, ще ми е интересно да видя къде са в класацията. Предполагам, че ще ти е интересно как се дефинира капацитета на акумулаторна батерия според Energizer и ANSI: How is the capacity of a rechargeable battery determined?Capacity is how much charge a battery can hold often measured in units of mAh. An industry standard test procedure for determining rechargeable battery capacity is used by Energizer®. The American National Standards Institute (ANSI) procedure is as follows: Step 1 discharge new cells at 0.2 C to 1 volt. Step 2 Charge cells at 0.1 C for 16 hours. Step 3 rest cells for 1 hour. Step 4 discharge cells at 0.2 C to 1 volt. Battery capacity is determined by the hours of service to 1 volt times the discharge rate (mA x hours = mAh).
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Май 27, 2012 7:46 am |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Едно време, още когато започнаха, тук в БГ, масовите реклами на Duracel, в USA уважаваха най-много Energizer. Гледах какви ли не класации и определено Energizer им сритваше задниците  За съжаление по онова време в БГ изобщо не бяха чували марката и бе невъзможно да намериш такава батерия. Сега вече се намират. В BAUHAUS, в София можеш да намериш голямо разнообразие от тази марка. Преди седмица подменях батериите на алармата и дистанционното с Energizer. Но не са и евтини като батерии - изглежда, че можеш да намериш двойно по-евтини батерии, които са със съвсем малко, по-малък капацитет.
|
| Нед Май 27, 2012 6:24 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Поне тук Energizer, Duracell и Toshiba струват почти еднакво (в низходящ ред) както и другите "маркови" батерии. За анонимните китайчета си знаем. Според мен най-любопитни са лидълските - пак са китайски де. Напоследък се казват Aerocell.
|
| Нед Май 27, 2012 11:43 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да спомена най-голямото предимство на Aerocell-а: досега потекли не съм видял. Тези дни разбутах доста неща (някои дори забравени включени), че се сетих.
|
| Чет Юни 07, 2012 9:23 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
//offtopic Не можах да се стърпя "Како съм се барнал па съм се сетил - како е сестра ти......................" //чист майтап - няма нищо лично или злонамерено
|
| Чет Юни 07, 2012 9:49 pm |
|
 |
|
anrieff
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 16, 2008 1:16 pm Мнения: 179 Местоположение: София
|
Хм, а това ме навежда на интересен въпрос: те кога и защо протичат батериите? От дълбок разряд? Или от старост? Или някаква комбинация от двете?
Наскоро се сдобих с една вехта Елка, от тея с 4 АА. Хем изключена, ама вътре батериите бяха протекли ужасно, бяха корозирали контактите, трябваше да поя нови чак...
_________________ 2 + 2 = 5, при много големи стойности на 2.
|
| Пет Юни 08, 2012 1:41 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ами при MnZn елементите си беше нещо нормално. Корпуса беше цинковия отрицателен електрод и при разреждане се разяждаше. Млад си не помниш никополските батерии...
|
| Пет Юни 08, 2012 2:14 pm |
|
 |
|
anrieff
|
А, помня ги, сумати протекли съм видял. Плюс това, като келеш си умирах да разглабям (обикновено завинаги) някакви електроники, та когато нещастният уред ми се е виждал прекалено прост, съм разглабял и батериите. Иначе съвременна батерия протякла отдавна не съм виждал, освен скорошния случай.
|
| Съб Юни 09, 2012 1:35 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Няма и да видиш (освен някой единичен изолиран случая на фабричен дефект). Корпуса отдавна не е електрод в галваничната двойка и не е подложен на разяждане.
И като заговорихме за деструкция на батерии... Вчера окъсих по невнимание една литий-полимерна 3,7V/160mAh за R/C модели (20С разряден ток). Резултата бе надуване, едно "пльок" и обвиващото фолио се отвори. Беше, естествено доста загрята, но не пареше. След като се охлади, при замерване показа 3,66V на празен ход, при 3,78V преди късото (което беше предизвикано при свързването на зарядното). След разхерметизацията все още можеше да захранва един син светодиод. Повече не съм натоварвал. Сега отлежава и в понеделник ще я пробвам пак. Ако беше литий-йонна, ефекта щеше да е различен.
Затова, когато е необходимо батерийно захранване за 3,3V консуматор, смело ползвайте литий-полримерна батерия. Бързо се зарежда, има относително голям специфичен капацитет, малък саморазряд и е безопасна.
|
| Съб Юни 09, 2012 9:52 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Всички китайски, дошли в комплект с някакви евтини китайщини от рода на фенерчета и т.н., ми протекоха. Вече имам златно правило такива директно да ги изхвърлям. С нормалните (които иначе пак са китайски по произход) "маркови" които съм купувал от нас и чужбина, включително и такива дошли в комплект с нормална техника, май наистина не помня да е имало сакатлък. Та така ..
|
| Съб Юни 09, 2012 12:13 pm |
|
 |
|
anrieff
|
|
| Сря Юни 13, 2012 1:30 pm |
|
 |
|
Пушека
|
Като гледам резултатите, явно в бързооборотните магазини 'малотрайните колбаси' са по-пресни. Марковите боклуци кой знае колко отлежават. А и човек не трябва да забравя, че си плаща и рекламата и опаковките и заплатите на менажерията. Изводите са красноречиви. Благодарско на автора.
|
| Сря Юни 13, 2012 6:25 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Да ама тук в подходящите магазини не застояват и "на око" бих потвърдил класацията макар и не с толкова огромни разлики. Не видях споменат Energizer но той да е малко по-добър от лидълските а е 2-3 пъти по-скъп. Но: уредчето мери в един режим който макар и близък до най-масовия не отговаря на предназначението на всички батерии. Напр. "Long Life" доколкото си спомням са за часовници а не за фенерчета и т.н.
|
| Съб Юни 16, 2012 8:14 pm |
|
 |
|
anrieff
|
bongo_x2 е прав, това е голям недостатък на моят тест, не се показват всички качества на батериите. Ако имах повече време (и финанси), би следвало да повторя теста и при разряд от 10 mA, и от 1А 
|
| Съб Юни 16, 2012 8:51 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ти пък не се кахъри ся!  Направил си повече от достатъчно за първоначална ориентация и за повечето случаи. Който иска сигурност - да си мръдне г*за и да мери, така ще спомогне и за попълване на базата данни. Едит: а на който не му се запоява може да нади няколко ОУ към евтинджос звукова карта - има си два входа и два изхода... Тук има един пример.
|
| Нед Юни 17, 2012 11:19 am |
|
|