|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:46 pm
| Автор |
Съобщение |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
 Логически анализатор
Чудя се до каква степен логическия анализатор оправдава цената си за любителски цели. Преди се чудех същото за осцилоскопа и сега виждам че ако го нямаше отдавна да съм захвърлил контролерите. С наличието на скоп тук-там може да се прегледа цифров сигнал, но много кратък и предимно ако схемата е твоя и можеш да си изкараш тригер сигнал в определени моменти. Все пак е кофти да се броят битовете. Разбира се не омаловажавам ползата от осцилоскопа при цифров сигнал - случвало се е в моите плетеници правоъгълните сигнали да заприличват на синусоида. Ако определено мислите че цената на такъв анализатор си заслужава дори за любителски цели идва по-трудния въпрос - какъв. Гледал съм демо-та на разни софтуери към анализатори и виждам че има голям брой протоколи - стандартни и не до там. SPI, I2C, паралелни данни, етц. T.e. Вместо да броя битовете ще ми излизат числата байт по байт (или word по word в зависимост от случая). Е, предложения? Някак си не намирам наоколо на достъпни цени. Най-евтиното намерих в ebay: HANTEK-LA5034Но 200k входен импеданс ми се струват малко. И другото - същия модел, но пише че е 16 канален, а не 34 (не е наличен): [urlhttp://www.electroninvest.eu/index.php?p=product&id=255249&parent=70]LA5034[/url] На кой да вярвам. Този пък е с 2 аналогови входа: SCOPELOGICDAQВ електроинвест ако хвана лелките там докато обясня какво е логически анализатор ще минем през всички осцилоскопи... Тъй като не съм имал такава машинка имат ли възможност за разчитане на сигнал от USB или подобен, където + и - се сменят на шината за данни (че не знам как се нарича). Виждам че допускат положителни и отрицателни напрежения.
|
| Сря Юни 20, 2012 6:03 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Логически анализатор
USB то е 0 до 3.3 Волта . Когато едната жичка е 0 другата е 3.3 и обратното(с много малки изкючения).
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Юни 20, 2012 6:32 pm |
|
 |
|
themakers
Ранг: Минаващ
|
Диференциални сигнали се казваха ( мисля че и така продължават да се казват  ), като на RS 485-цата. Определено върши работа. Мисля че всеки човек трябва да има такова. Не мога да си представя, колко време ми е спестило. Аз имам http://www.saleae.com/. Скъпичко е, но не съм го купувал - подариха ми го. Доволен съм. Да съм честен, сигнали с честота повече от 1Mhz не ми се е налагало да гледам. Софтуера показва точно това, което искаш. Избираш му само какъв е интерфейса, който наблюдаваш (SPI, I2C ...) и ти изпитва предаваните стойности. Разгледай на сайта има клипчета. Ако не ми го бяха подарили, бих си купил това http://dangerousprototypes.com/open-logic-sniffer. Доста ниска цена, софтуера изглежда читав, open source 
|
| Сря Юни 20, 2012 7:46 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Пелов, още си недопасъл за логически анализатор. А и да го ползваш за анализ на обмена на данни по SPI или I2C (да не говорим за USB), значи, че е по-добре да си смениш хобито.
Като не искаш да си имаш работа с лелките от Електронинвест, не искаш ли да посетиш чичковците от Електроненвест? Заповядай, когато ти е удобно. Ще ти отделя време, но за кратко. Ако искаш ще те срещна и с шефовете, та да можеш лично да си поръчаш анализатор, но си приготви авансово плащане. Да не мислиш, че заради такива като теб някой ще внесе анализатор, който тази година ти е скъп, а догодина - стар.
P.S. В Електронинвест търси чичо Николай.
|
| Сря Юни 20, 2012 8:07 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Запали ми любопитството, колко годишни са тия лелки ? Ако са между 20г. и 45г. може да се измисли нещо за анализирване  Иначе Пелов може за SPI & I2C да използва PICKit2 ...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Юни 20, 2012 10:30 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
дам, pickit2 наистина можеше да се ползва като лог. анализатор, но pickit3 май все още не може, а е глупаво да купи 2ката само заради анализатора.
_________________ Хайде де!
|
| Чет Юни 21, 2012 1:35 am |
|
 |
|
npelov
|
Desert leo като представител на електроинвест (предполагам) се засегна. Не съм казал нещо невярно. Когато си търсех мултицет с data logging имаше доста модели и реших да стесня кръга, като питам за неща които един мултицет за 100-150 лв би било нормално да има - възобновяема защита вместо предпазител, зануляване на измерването (за съпротивление и евентуално капацитет) и т.н. И продавачката започна да чете едно по едно ръководствата. Пък и не беше лесно да обясня какво е възобновяем предпазител/бушон/resettable fuse - всички синоними използвах. Би било добре да си познава стоката, както наличната така и каталозите. Много обиди слушам относно представителите на конрад, но като отида там всички пеят и рядко не могат да отговорят когато питам нещо. Аз ценя добрите продавачи, а тези които чакат стоката да се продаде от само себе си - много ясно че ще остарее. Като отидох да си взема фотоапарат не ми казаха "Са какво тие DSLR вземи си една сапунерка за 100 лв и си прибери парите", а обясниха всичко от А до Я. Сега си имам осцилоскоп за 600 лв, който не купих от Електронинвест защото не ми обърнаха достатъчно внимание. С думите "Ще ти отделя време, но за кратко" не ме зариби кой знае колко. Виждам че нямаш желание да помогнеш защото всеки път като се намесиш в мой пост обясняваш как за нищо не ставам и нищо не правя както трябва, без разбира се да поясниш какво е това, което не правя както трябва. Ако нямаш желание да помогнеш - не пречи. Знам за пик кит 2. Ама я се пробвай да видиш защо не чете SD карта с clock 10 MHz (която дебъгнах с осцилоскопа и всъщност тръгна да чете) или пък защо графичен LCD дисплей не иска да запали (да не говорим за цветен с 16 битова шина за данни. Както казах често се случва платките да са претрупани с кабели и тук там се получава по-голям паразитен капацитет или слаба спойка. Трудно се вижда като цъкаш един по един крачетата на контролера. Мда - пик кит2 може да семплира до 1MHz/s а не е лоша идея семплирането да е 2-3 пъти по-голямо от честотата на сигнал-а. като каза се сетих че Google Analytics излиза като "Google Anal" като имаш повечко табове 
|
| Чет Юни 21, 2012 3:02 am |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
Емил от форума го ползува също . Не се чуди струва си добър инструмент е. Но няма смисъл от скъпи варианти и то за любителски цели а USB .... там ще се оправяш без анализатор.
|
| Чет Юни 21, 2012 8:57 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Никога не съм имал лог. анализатор... Тоест имам , ама не съм го ползвал никога сериозно. Едно време, когато процесорите бяха 6800, паметите с джам лукс, а около тях имаше кошница К155ЛА3, логическия анализатор имаше смисъл от съществуванието си.
Днес... Цифровите системи са толкова бързи, че логическия анализатор не смогва да ги следи. А да ползваш анализатор да снифваш сериен протокол си е глупост - тури един микроконтролер със същия интерфейс и наблюдавай колкото ти е кеф.
Един скоп с повечко памет е достатъчен за 99% от нещата в тоя бизнес. Анализаторите днес обикновенно са за хора много навътре в материята. Например спектрални анализатори, анализатори на 2.4Ghz протоколи и т.н. Логически анализатори... за чии са ви?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юни 21, 2012 9:28 am |
|
 |
|
Наско
|
Ами като може да мие лесно ще трябва да ми е трудно  Примерно за какво го ползувам имам две устройства rs232<->rs232 и не работи комуникацията къде съм се оплескал в софтуера на първото , на второто устройство или в хардуера ? закачам анализатор и гледам А изненада навсякъде !  П.П. след един час ровене установявам че не съм закачил анализатора на правилните места 
Последна промяна Наско на Чет Юни 21, 2012 10:25 am, променена общо 1 път
|
| Чет Юни 21, 2012 9:40 am |
|
 |
|
npelov
|
Аз се целех в тоя от DX. Малко ми се видяха входовете ... ама ако ми стигне ще съм спестил бая пари. Как е софтуера - има ли някои сметки дето ще ми спестят работата - старт/стоп битове, парти за сериините протоколи и разни такива? С 8 порта LCD не мога да наблюдавам ... Тъпото при LCD-тата е че всеки път бъркам по нещо въпреки че ползвам един и същи код. Я кабел, я нещо по кода съм ръчнал. Искаш да кажеш по един за всеки интерфейс или един със всичките. И да си напиша софтуера на компютъра, който така или иначе няма да ми свърши работа. Пробвах го това. Отне ми 2 дни да направя приемник за изследване на IR дистанционни ... и после си купих за 20-тина лева. 2 дни са ми по-скъпи, при условие че имам само толкова на седмица и не всяка седмица.
Последна промяна npelov на Чет Юни 21, 2012 10:24 am, променена общо 1 път
|
| Чет Юни 21, 2012 10:20 am |
|
 |
|
Наско
|
можеш да изтеглиш софтуера и да му разгледаш възможности те и без анализатор
|
| Чет Юни 21, 2012 10:24 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Малко детайли около избора от мен.
Като го избираш имайпред вид че много входове не ти трябват. Имам от доста години един 16 канален. Сега скопа ми има вграден 16 канален. Досега нито веднъж не ми се е наложило да ползвам повече от 8. А не е като да не ползвам.
Другото което трябва да гледаш е колко памет има. Ако е 100-200K малко полезна вещ ще е. Трябва си повече от 1M семпъла да помни. Първия ми анализатор е с 256К и на някои места доста зор ми е било да разгледам какво става. Сегашния е с 8M. Досега не ми се е случвало да не ми стигне.
А си е удобно нещо. Два дена боря една SPI флаш да я подкарам да работи изцяло по DMA канали. И тия два дни хем постоянно гледам какво и кога минава по шината. Без анализатор и като се замисля надали щях да хвана проблема,щото в документацията не бяха упоменати няколко важни детайла около контрола на интерфейса през DMA. Няколко неща не бях разбрал правилно като четох. И като капак няколко тъпи логически грешки в моя код.
Но много е важно интерфейса да е удобен. Ако е крив,както ми е на първия анализатор,направо не ти се почва да работиш с него. Вадиш го само в случай на крайна нужда. Което не е добър вариант. Декодирането на серрини протоколи не е есенциално но някой път помага.
|
| Чет Юни 21, 2012 11:01 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ае ся, не си чак толко стар.  Сори за офтопика. 
|
| Чет Юни 21, 2012 11:02 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Относно максималната честота на семплиране. 100Mhz и нагоре е читаво решение. По надолу,особенно в случаите когато искаш да мериш времеинтервали е кофти.
|
| Чет Юни 21, 2012 11:04 am |
|
|