Отговори на тема  [ 194 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Следваща
Газовият пазар на САЩ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Газовият пазар на САЩ
Ами за да сме екологични бе Цецо, турците и албанзи не искат да са и купуват гадния евтин ток от АЕЦ-а. То със всичко е така, изнасяме пшеница на безценица, после попълваме резерва със вносна, скоро питейната вода ще почне да минава през румъния ...

Чет Юни 14, 2012 10:44 pm
Профил
Аватар

Как бе, тия находища не бяха ли доказани :? ? Аз мислех че бяха на крачка да вадят газ, а те са щели тепърва да ги доказват ли :) ?

Чет Юни 14, 2012 10:46 pm
Профил

Dimitar написа:
Как бе, тия находища не бяха ли доказани :? ? Аз мислех че бяха на крачка да вадят газ, а те са щели тепърва да ги доказват ли :) ?

Да.

Пет Юни 15, 2012 2:33 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:

Точно така. Има предположения, ЧЕ МОЖЕ БИ има шисти долу, чисто по геложки, ама не са дълбали за да видят. Като цялото забраната е за фракинг, а самото проучване като технология си е също фракинг и затова не могат и да проучват. Според мен и по - добре така. Ние имаме отявлени традиции в това да изнасяме евтини суровини (ток, дървесина, златна руда) и да внасяме скъпи крайни стойки. Суровини има смисъл да се добиват, не за да ги изнасяш, а за да произвеждаш с тях скъпи стоки с добавена стойност и тях да изнасяш.

Според мен идеята на Шеврон е да действат у нас като с поредната бананова републига тип Нигерия - точи, изнасяй, сипвай комисионни на шепа политици и обирай печалбите. Мръсотията е за простолюдието. И като си знам и политиците и простолюдието ни какво е - баш това ще се случи. Е сигурно ще ми падне сметката за топлоенергия от 200лв. на 198лв. Боли ме кура за което.

Така, че ако питаш мен - никакви полезни изкопаеми не трябва да се вадят в БГ - ни газ, ни въглища, ни злато и ток не трябва да се изнася! Да си внасяме отвън, все още са си евтини. Нашите няма да избягат, а цената само ще расте дългосрочно.

Пет Юни 15, 2012 10:03 am
Профил ICQ
Аватар

Някъде наскоро четох идеи, че добиването на полезни изкопаеми трябва да се изважда от БВП на страната, която ги добива, а не да се добавя към него - до някъде има логика :) .

Пет Юни 15, 2012 4:11 pm
Профил
Аватар

На тоя принцип трябва да вадят секви адвокатски услуги, финансови операци и прочие

Съб Юни 16, 2012 7:09 pm
Профил
Аватар

Услугите създават продукт, докато копаенето на руда намалява продукта в земята на съответната страна. С две думи колкото повече копаеш и продаваш, толкова по-беден ставаш, защото ти намаляват запасите :D .

Нед Юни 17, 2012 3:53 am
Профил
Аватар

Каква стана сега - копачите на руда, нефт и фабриките на света са го закъсали нещо май. Който чака тухлите да превземат световната икономика ще има още доста да почака - няма да е тая петилетка със сигурност:
http://www.bloomberg.com/news/2012-06-2 ... orsen.html
Валутите им падат, а долара се вдига - а сега де, май някои сметки ще вземат да излезнат криви :? .

Пон Юни 25, 2012 4:06 am
Профил
Аватар

Просто спекулантите се насраха от далавери....

На петрола в момента реалната цена си е около 100$... и се движи +-100% заради келешите с поршетата и скъпите часовници. :)

Пон Юни 25, 2012 10:39 am
Профил ICQ
Аватар

Май някъде бях чел, че скъпия долар не е никак добре за икономиката на САЩ, познайте от 3 пъти защо :D , а и натуралната търговия е винаги алтернатива на скъпия долар

Пон Юни 25, 2012 12:17 pm
Профил WWW

¶ написа:
Май някъде бях чел, че скъпия долар не е никак добре за икономиката на САЩ, познайте от 3 пъти защо :D , а и натуралната търговия е винаги алтернатива на скъпия долар

E няма начин да не е кофти за УСА от това че долара е силен....всичко дет се внася (а вноса е огромен ) става ефтиня и вместо китите да ги приберат месните олигарси ,голяма част от тях забягват другаде...колкото и да е промит американския мозък с „“купуваите само сковано в УСА““ все пак да се купува ефтиния за да си на диал е по силно .

Пон Юни 25, 2012 7:04 pm
Профил
Аватар

HSB написа:
E няма начин да не е кофти за УСА от това че долара е силен....

Това казвам, огромен търговски дефицит, висок курс на долара означава по-малко продадени американски стоки в чужбина, и повече закупени вносни стоки от страните от БРИК и подобни на тях, търговския дефицит се увеличава, а на БРИК подобните страни валутата се стабилизира, т.е. високия курс на долара е желан от БРИК :D

Ама не знам де, не съм икономист, а инженер, Блумберг може и друго да твърдят.

Пон Юни 25, 2012 7:52 pm
Профил WWW

Обаче пак има лек гювеч за обикновения човеч от силния долар - бензина поетиня- тука в Мичиган е 3,5 ,вчера купувах газ в бутилка за скарата - и тя е надолу с 3 долара на бутилка - от 20 е 17 за 7 литра .... :D :D :D

Пон Юни 25, 2012 8:33 pm
Профил
Аватар

Скъпата валута е добра за народонаселението и лоша за икономиката и бизнеса като цяло. Това го знаят и децата.

С долара обаче нещата са малко по осбенни заради статута му на световна валута. Не могат да си позволят да го оставят да падне много, защото ако инвеститорите загубят вяра в долара, ще спрат да го купуват. Докато сега на американците им е лесно трябват им пари - напечатват си и китайците им ги осребряват в реални стоки :) Затова и му помпат мускулите на долара - за да има блясък и да се харчи добре навън :)

Вто Юни 26, 2012 10:29 am
Профил ICQ
Аватар

Цецо, я обясни как се помпат мускули на долара чрез печатането му :? ?
Казах вече няколко пъти, че в момента никой не иска силна валута - включително и САЩ, въпреки че долара бил световна валута. Поради това обаче, че на тоя свят всичко е относително долара се качва, защото пък другите са още по-зле и от щатите. Това пък кара ФЕД да печата още повече, само дето не могат да смогнат да се сборят срещу реалните проблеми, които имат другите държави. Цената на златото ясно показва за какво става въпрос - всички яко печатат, валутите си се качват/падат една спрямо друга в съответствие с това, на кой печатницата бачка на по-големи обороти, но всички спрямо златото падат яко.
А когато пък една валута е световна и това пък е придружено с това, че държавата която я притежава е и най-голямата икономика в света и най-големия консуматор, то по супер елемнтарните математичски правила за събиране, изваждане, умножение и делене някой като иска да продава тук ще трябва да събира и долари. Ако не иска долари, то няма и как да продава тук. Ако пък иска после да ги продаде то все някой ще трябва да ги купува. Така че твърдението ти, че САЩ държали долара силен, за да можели другите да го купуват е "леко" неправилно. Може да се изненадаш, но статута на свтовна валута е придружен с доста негативи, един от които е, че тая държава, която притежава световната валута е обречена да постоянен дефицит, заради това. Това е и една от причините китайците да не искат да отвързват юана и да го правят световна валута. Те не че и да искат могат да го направят де, защото освен дефицита има и още много други неща, които те ги нямат.
Целия ми коментар от по-горе беше единствено заради това, че много хора (уж големи икономисти също) последните няколко години все чакаха долара да се сгромоляса, даже и хипер инфлация да стане тук, а то става точно обратното - долара се качва. И като го казвам това пък никъде не съм казал, че това е добре за щатите и/или че е търсен ефект от политиците тук.

Вто Юни 26, 2012 4:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 194 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Следваща