|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:31 am
акселератор и ПИК контролер
| Автор |
Съобщение |
|
pachuka
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Юни 21, 2011 9:51 pm Мнения: 46 Местоположение: Bulgaria
|
 Re: акселератор и ПИК контролер
ахах щом дъртото казва ще го послушам  ще гледам сега некоя 3ка да изпадне по надалавера ... а можеше да ме светнете че и тая платка де във коплекта от горния линк е напълно безмислена  а иначе не е инвестиция , защото аз пари не изкарвам от това по скоро ми е нещо интересно и приятно за момента.. такаче по скоро е добра покупка. Инвестицията е нещо което ще си възвърне парите , а във едно хоби има само набутвация ахахахах 
|
| Пет Яну 27, 2012 1:21 pm |
|
 |
|
pachuka
|
след малко забавяне ето ме пак, дойде и PICKIТ 3 ,запознахме се много лесно и направо се преродих  , но немога да кажа че опознаването ми със мма7455 върви добре определено имам нужда от голяма помощ за подкарването на аксерератора. за момента го мъча със PIC12f1840 dadasheet като незнам дали и изобщо стъм го свързал правилно ненамерих почти никаква информация за SPI в C. това което съм направил е да свържа: PIC12F1840 MMA7455 RA1(SCK)--------->PIN14(SCL) RA2(SDO/SDI)----->PIN12(data) RA4--------------->PIN7(CS)  |  |  |  | Код: #include <12F1840.H> //#fuses HS, NOWDT, NOPROTECT, BROWNOUT, PUT, NOLVP #use delay(clock=20000000) #use rs232(baud=9600, xmit=PIN_A1, rcv=PIN_A2, ERRORS)
#define ACC_CS PIN_A4
// SPI modes #define SPI_MODE_0 (SPI_L_TO_H | SPI_XMIT_L_TO_H) #define SPI_MODE_1 (SPI_L_TO_H) #define SPI_MODE_2 (SPI_H_TO_L) #define SPI_MODE_3 (SPI_H_TO_L | SPI_XMIT_L_TO_H)
//---------------------------------- void Acc_Write_Register(int8 reg, int8 data) { output_low(ACC_CS); spi_write(((reg & 0x3F) << 1) | 0x80); spi_write(data); output_high(ACC_CS); }
//--------------------------------- int8 Acc_Read_Register(int8 reg) { int8 data;
output_low(ACC_CS); spi_write((reg & 0x3F) << 1); data = spi_read(0); output_high(ACC_CS);
return(data); }
//=============================== void main() { int8 result; int8 Xdata, Ydata, Zdata;
output_high(ACC_CS);
delay_ms(10); // Minimum 1 ms required after power-up.
setup_spi(SPI_MASTER | SPI_MODE_0 | SPI_CLK_DIV_16); // 1.25 MHz sclk
Acc_Write_Register(0x16, 0x05); delay_ms(30); // Minimum 20 ms required after exiting standby
// Make sure we read back 0x05 from the Control register. result = Acc_Read_Register(0x16); printf("Control register = %X \n\r", result);
while(1) { Xdata = Acc_Read_Register(0x06); //Read X,Y,Z outputs from Sensor Ydata = Acc_Read_Register(0x07); Zdata = Acc_Read_Register(0x08); delay_ms(500); printf("XYZ: %U, %U, %U \n\r", Xdata, Ydata, Zdata); }
} |  |  |  |  |
но ми изписва Failed to get PC всичко ми е пълна мъгла предполгам и предполагам горе няма нищо вряно , просто качвам това над което се мъчех тия дни преди да пусна темата това което искам за момента е просто когато се завърти на определена посоко диода който съм вързал на RA5 да променя честотата си на мигане (примерно като е нагоре да свети постоянно , като се завърти да свети 50 дуди цикал и т.н.) стойностите за аутпут ги има на http://www.freescale.com/files/sensors/ ... A7455L.pdf страница 28.
|
| Сря Юни 06, 2012 2:38 pm |
|
 |
|
pachuka
|
 на никой ли не му се заниамва да помогне дори и малко , като гледам никой не се е и зачел в това което съм писал защото съм допуснал грешка още в самото начало при звързването на микроконтролера със ацелерометъра вързвал съм SDI със SDI оправих това като сега свързването ми е следното: PIC12F1840 MMA7455 RA1(SCK)--------->PIN14(SCL) RA2(SDI)----->PIN13(SDO) RA4(SDO)--------------->PIN12(data) като махна SSто понеже акселерометъра е само един и невиждам смисъл да го изключвам или е нужно за правилното му функциониране. защото отново ми дава същата грешка и немога да изкарам нищо. Моля някой да даде едно рамо.
|
| Сря Юни 20, 2012 8:18 pm |
|
 |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Така се трупа опит. Вече имаш едно на ум за подобни ситуации. На мен ми се е случвало (преди години де) да се боря с един драйвер почти седмица, докато видя, че не съм свързал масата му... (тогава нямах осцилоскоп и се мъчех с един логически пробник)....
_________________ Хайде де!
|
| Сря Юни 20, 2012 8:47 pm |
|
 |
|
michev
|
А дали случайно не си го пуснал на 5в, или пък да си го хранил от програматора и той да е бил на 5в и чипа да се е споминал?
|
| Сря Юни 20, 2012 8:56 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Дай да не оплескваме темата на колегата. Драйверът частично се е захранвал от сигналните пинове, затова не съм го хванал по-бързо.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Юни 20, 2012 9:18 pm |
|
 |
|
michev
|
Нищо не оплескваме.. не става въпрос за твоя проблем който си имал, а за този който колегата има в момента. Прочетох веднъж цялата тема и не видях някъде да пише с какво захранва схемата. Има възможност да не е обърнал внимание че акселерометъра му е 3.3в чип.
|
| Сря Юни 20, 2012 9:41 pm |
|
 |
|
pachuka
|
попринцип ко пускам на 3волта ,, но може в началото докато му свикна да съм му пуснал и 5 защото това съобщение за внимание за волтажа ми излиза винаги дори и 1волт да задам. Как може да се провери дали не е изгорял? въпреки че по ми се вява кода на да не ми е верен и да има там някъде грешка от колкото да е изгорял.
|
| Сря Юни 20, 2012 9:54 pm |
|
 |
|
pachuka
|
та ацелерометара е точно такъв http://www.arduinosale.com/freescale-mm ... pi-lc.html та въпроса да е изгорял при 5 волта не се брои  .... някакви други идеи
|
| Чет Юни 21, 2012 9:00 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Последно, ацелерометар или ацелератор? Или акселерометър?
|
| Съб Юни 23, 2012 3:30 pm |
|
 |
|
pachuka
|
става въпрос за акселерометър, като този от горния линк. Но немисля че има някой който да не е схванал. Затова ако на някой няма желание да помага, то поне да не търси поводи да се заяжда.
|
| Пон Юни 25, 2012 3:24 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Като начало виж дали си направил свързването както трябва и дали всичко е запоено, както си го мислиш. Полезно е с омметъра да провериш за късо между пиновете. Още по-добре е, ако процесорът ти е на цокъл, да го извадиш и да провериш дали SPI и CS са запоени: режим диод, плюса на пробора на маса, минуса на прибора последователно на четирите линии - и на четирите трябва да се "вижда" диод. После, важно е в какъв SPI режим се опитваш да работиш. На стр.18 от дейташит-а са нарисувани правилните диаграмки. За да ги получиш, пусни комуникацията по софтуерен SPI, т.е. не ползваш SPI модула на процесора, ами всяко импулсче си го правиш с отделна команда. Така ще можеш да видиш къде е препъникамъка. Опитай с четене на регистър, за който се знае какво може да има там. Ако четеш само нули или само 0xFF, не четеш правилно. На всяка командичка мери какво има по жичките. Още по-лесно е, ако сложиш 3 светодиодчета. Пинът CS е важен. По него акселерометърът се ориентира 1) дали е в SPI или в I2C режим и 2) къде започва цикъла по жината. За по-подробно: виж документацията. По-нататък вече опитвай да четеш резултати. след като минеш и това ниво, може да опиташ да ползваш вградения в MCU SPI модул. Усшех, пиши какво си направил!
|
| Пон Юни 25, 2012 3:43 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ами, Батето ти е обяснил доста подробно. А всъщност не трябваше, защото ако ти не знаеш това - мисля, че ти е раничко за такива периферии...
|
| Пон Юни 25, 2012 7:42 pm |
|
 |
|
pachuka
|
много ясно че ми е раничко щом съм пуснал такава тема... просто гледайки сорс кодове за андруино и както част от твоя код който си публикувал по рано, немисля че нещата са чак толкова сложни че да немогат да се обяснят с няколкото думи както и командите да са толкова много са да се направи тази връзка. И този код който съм постнал аз че мъча , ако съм сигурен че е верен и трябва да ми изведе някакви резултати, да седна да се чудя как да измервам, но опредлено ще имам предвид думите на батето.
|
| Пон Юни 25, 2012 8:24 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Гледал ли си с осцилоскоп какво върви по SPI интерфейса и върви ли изабщо.
|
| Пон Юни 25, 2012 8:46 pm |
|
|