|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:11 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
gelkov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Ное 09, 2005 6:14 pm Мнения: 28 Местоположение: София
|
 BASIC
Не съм се занимавал по4ти изоб6то с практическо програмиране, но ми е интерсно как 6те стане програмирането на БЕЙСИК каква програм трябва да се използва.Как став после трансформирането - директно ли се прави файла за записване и ако може някой да ми даде линк за да си дръпна програмта за програмиране на бейсик ще съм много благодарен.Благодаря Ви предварително.
|
| Сря Ное 09, 2005 6:19 pm |
|
 |
|
uglyduck
Ранг: Новодошъл
|
Така, както задаваш въпроса, нещо не става ясно нищо...
- какво ще програмираш: като казваш практическо програмиране - да разбираме програмиране изобщо - е, грубо казано за Windows ли се интересуваш, за Linux ли, за приложно програмиране ли, за програмиране на хардуер ли (разни контролери, логики и т.н.)...
- защо Бейсик (не, че е лош езика - аз много го уважавам, но...): имай предвид че Бейсик като такъв е интерпретаторен език, т.е. не можеш да очакваш EXE файл от него и следователно е по-бавен при изпълнение...
- ...
- ...
Ама то така трябва цяла лекция да се чете...
Много неясна работа - изясни я малко
|
| Сря Ное 09, 2005 7:00 pm |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
 |  |  |  | uglyduck написа: Така, както задаваш въпроса, нещо не става ясно нищо... - какво ще програмираш: като казваш практическо програмиране - да разбираме програмиране изобщо - е, грубо казано за Windows ли се интересуваш, за Linux ли, за приложно програмиране ли, за програмиране на хардуер ли (разни контролери, логики и т.н.)... - защо Бейсик (не, че е лош езика - аз много го уважавам, но...): имай предвид че Бейсик като такъв е интерпретаторен език, т.е. не можеш да очакваш EXE файл от него и следователно е по-бавен при изпълнение... - ... - ... Ама то така трябва цяла лекция да се чете... Много неясна работа - изясни я малко |  |  |  |  |
Наистина трябва .... , има и компилатори на Basic има и Интрепретатори въпрос на избор и реализация . По въпроса за компилаторите има доста за PIC може да пробваш примерно тези :
http://www.mikroelektronika.co.yu/engli ... ook/00.htm
http://www.rentron.com/
http://www.mcselec.com/index.php?page=s ... p&Itemid=1
И много други....
http://www.google.com/search?hl=en&q=ba ... gle+Search
|
| Сря Ное 09, 2005 7:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами ако пък питаш мене по добре си хващай С-то, ако е за контролери задължително , и ма basic компилатори но не са нищо особенно според мен, аз когато исках да минавам от асемблер на език от по високо ниво си мислех за basic защото бях писал, но тов акеото намерих не ми хареса и предпочетох да мина на С, в последствие се оказ че това е май единствният верен път. Ако ще е за РС зависи какво искаш да пишеш, за приложения .. може би VB става .. въпреки че не съ превърженик, и там май С-то си е по добре, но това вече е въпрос на избор, з не пиша кой знае колко слжни неща з РС и може и да греша, каквото съм написал може да се направи и на VB и на делфи и на С, просто С ми е по удобно вече.
|
| Сря Ное 09, 2005 8:36 pm |
|
 |
|
gelkov
|
Като казах че не съм се занимавал на практика с програмиране имах предвид следното: не съм писал програми за микроконтролери - имам основни познания на тази тема и то предимно теоритични.Програмирал съм преди годин на QBASIC и затова си мисля че ще ми е по - лесно на Байсик да започна защото Асемблерът все още е далече от мен а и си мисля че езиците от високо ниво са бъдещето.И респективно си търся програма която да има достатъчно добър ХЕЛП където да са описани командите а и да мога да симулирам вапросните програми. Благодаря Ви за отговорите сега ще се поразтърся коя от всички програмни среди е най - удачна
|
| Чет Ное 10, 2005 5:32 pm |
|
 |
|
valioman
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Ако питаш мен (както направих аз и съм доста доволен от резултатите) Дръпни си Proteus ,CCS,и някое и друго примерче за C езика.Така хем ще можеш да си видиш резултатите почти реално  .Но задължително почети малк ои асемблер и почни с едно контролерче което ще бъзикаш като му дръпнеш и datasheeta и го прочетеш дума по дума  .И след седмица търпение и четене може и да постигнеш задоволителни резултати.
Поздрави
|
| Чет Ное 10, 2005 5:54 pm |
|
 |
|
gelkov
|
Някой може ли да ми каже от къде да дръпна пълната версия на microBasic IDE???
|
| Чет Ное 10, 2005 6:08 pm |
|
 |
|
uglyduck
Ранг: Новодошъл
|
Най-добре послушай някой от тези, които писаха по-горе - зарежи го този Бъзик, чети Ц, по-здравословно е. За микроконтролери знам, че сериозните хора работят с асемблер или Ц.
|
| Чет Ное 10, 2005 6:34 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
На доста хора вече се обяснява предимството на C пред BASIC и PASCAL, защо трябва да знаеш асемблер като пишеш микроконтролери и пр. Аз преди време като исках да хвана език от малко по-високо ниво за контролери, погледнах първо BASIC и PASCAL. Верно, има доста шарени среди, PICbasic, Pas2Pic и разни такива, пробвах доста от тях. Беше ме страх да хвана C, предполагам че защото нямах опит с него и щеше да ми отнеме доста време да го опознавам.
Защо трябва да знаеш ASM, едва ли има смисъл да го коментираме пак...в PIC16F84 имаш 37 инструкции ASM, от тях масово се ползват не повече от 15, за една вечер си написах мигащ светодиод. Datasheet-а ме плашеше в началото, мислех си че съм супер напред щом знам нещо такова. Е, като свикнеш с контролер от малко по висок клас, PIC16F877 например, ще гледаш даташийта на 84-ката като на шийт за 1N4148 диода  Същата работа и със минаването от ASM на C. В момента ако погледнеш листинг файл на BASIC, Pascal или C, едва ли ще схванеш това което си написал какво всъщост прави в контролера.
Бих ти препоръчал PIC микроконтролер за начинаещ, не само защото са най-разпространени в BG, а и щото можеш да намериш купове документация, примери и сорсове из нета. Освен това развойната им среда и ASM компилатора са безплатни, можеш да си ги изтеглиш от сайта на Microchip, схеми на програматори и евтини програматори за него да искаш. Други експеримент който можеш да си направиш е да потърсиш примери за Basic в нета и да сравниш със тия на C...нямаш шанс
Е ако все пак си държиш на BASIC-а, провери в мулето, ще го намериш гаранция 
|
| Чет Ное 10, 2005 7:09 pm |
|
 |
|
TheHungry
|
То тя си е пълната само че иска лекарство  ), обади се PM
|
| Чет Ное 10, 2005 7:39 pm |
|
 |
|
TheHungry
|
Аз пък препоръчвам AVR за тях има също всичко от което човек се нуждае .Че даже и асемблера им е по разбираем за начинаещи.
|
| Чет Ное 10, 2005 7:40 pm |
|
 |
|
gelkov
|
TheHungry: То тя си е пълната само че иска лекарство Smile), обади се PM
Какво имаш предвид???Как мога да я излекувам?? 
|
| Пет Ное 11, 2005 12:14 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|