|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:15 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Blu Ray надеждност
бекъп на флашка е несериозно, без значение от какво дърво е пръчката.
|
| Нед Юли 08, 2012 4:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, вие с тия връзки сте добре - ние тук сме още в каменната ера с ADSL модеми  .
|
| Нед Юли 08, 2012 4:42 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Признай си, Димитре! А аз в ГР к'ви ги дърпам...
Ама к'во и е на флашката: хората я вадят от морето и след малко промивка си работи. А че не траяла векове - то кое вече трае, пък и бака си го прайш ежемесечно напр. Повече бройки - по-голяма сигурност.
|
| Нед Юли 08, 2012 5:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Нали си признавам бе - какво повече да признавам  .
|
| Нед Юли 08, 2012 5:31 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Миии то вие като нямате интернет на Сейшелите или в Румъния ли да го има ?! 
|
| Нед Юли 08, 2012 6:53 pm |
|
 |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
никой нищо не каза за Blu Ray... Вече не са по 600 лв писачките. Ако се сравнява с DVD - има флашки на тази цена че и по-евтино. Дали ще издържи 500 презаписа - на кой му пука след като едва ли ще стигнеш 100 четения, да не говорим за запис. Дисковете се пишат веднъж. На който му стиска да прави бекъп на RW - аз вече не... Това, което загубих обаче са 1 година (останалите ги имах на бекъп) снимки в RAW формат. Заемат много място и ако си поиграя да ги разчистя 70% ловината ще изчезнат, 10% ще станат jpeg и тук там ще има по някой RAW файл дето си струва да държиш за всеки случай. Ама всичко това е време. Бекъп на blu-ray ми се струва най-разумно. Да, хард дисковете са ок, но както казват Итема-В има 2 вида хард дискове - дефектирали и такива на които им предстои да дефектират. РАИД - научих си урока и вече ще слагам охлаждане, но веднъж ми гръмнаха 2 хард-а щото бяха близо и се грееха един-друг. Хард дисковете са добре, но само за да не пишеш дискове всеки ден. Не е добре да разчиташ на тях за дълго време. Чувал съм че хард дисковете гърмят повече от старт-стоп цикли отколкото от дълга работа. Има ли нещо вярно? Дали е добре бекъп-а който ще е на HDD-та да се пуска всяка нощ и да се спира или по-добре да си работи постоянно? Иначе кода - срам ме е че не правя достатъчко бекъп на кода защото е толкова малко че може дори в стария ми телефон да се събере архивиран. Може се пише на CD, DVD и на блурей едновременно за всеки случай  че и на флашка. П.П. Не съм имал повредена флашка досега - нито една. Не ги ползвам супер много, но всичките са здрави, включително една от 128 MB от около 2001-2002. Дори СД картите на апаратите работят всичките. Имахме проблем с едни тайвански ембедед дето гърмяха compact flash - http://www.norhtec.com/, ама ги оправиха. Не знам от топлината ли гърмяха или от лошо захранване. Иначе всичките дето ползвам за пренасяне са 100% здрави, а с хард дисковере и CD/DVD не е така..
|
| Нед Юли 08, 2012 7:30 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бонго, много са ти объркани представите за щатите - само това ще ти кажа  .
|
| Нед Юли 08, 2012 9:09 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми явно никой не ги ползва, ти ще си пионерът и ще разкажеш как е. Аз лесно бих се изкушил да мина на такова ако се окаже практично и не по-малко сигурно от свястно DVD - макар засега да нямам необходимост, едно DVD ми събира няколко бекъпа.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Юли 08, 2012 9:37 pm |
|
 |
|
npelov
|
Ами ще споделя как е. Все пак е по-готино да хвърлиш целия хард (като махнеш директория филми) - по-лесно се ресторва. Чудех се дали да взема един 50 ГБ RW за по-чести записи, но както помня от DVD бекъп на друг хдд е 100 пъти по-надежден от DVD-RW.
А бекъп по интернет не е лоша идея. Ако искаш да ти са сигурни данните има си начини - примерно да ползваш отделен pc (embedded да не харчи ток) с firewall, който реже всичко и да ползваш някой от видовете сигурни канали - VPN/IPSec/SFTP/SCP и т.н. За да има шанс да ти хванат нещо трябва първо да знаят какво пренасяш за да решат че си заслужава, второ да положат доста усилия за да ти разбият там каквото ползваш - малко вероятно е.
Аз например ще отнеса една машинка в офиса и ще правя и там бекъп.
|
| Нед Юли 08, 2012 10:17 pm |
|
 |
|
tgi
|
И аз имах по едно време някакви презаписваеми ама не ииздържаха много цикли, та не мисля да пробвам пак. То хубавото на охтиките е и това, че имаш архив от минали версии/състояния и т.н.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Юли 08, 2012 11:27 pm |
|
 |
|
npelov
|
Това за миналите състояния става много добре с линукс -> squashfs. Може да упдейтваш архив и да правиш копие на цялата система в отделна директория за всеки ден. Файловете които не са променени ги прави вътрешно хард линк. Така за около 2-3 месеца всекидневен бекъп ми излиза колкото за 1 ден + 10-20%. Даже си имам live DVD на бекъп-а (100МБ овърхед), което пуска бекъп имидж-а в самба шеринг - дори и да нямаш линукс наоколо пак може да си извадиш нещо от бекъп-а. Само трябва да го буутнеш.
|
| Вто Юли 10, 2012 6:39 pm |
|
 |
|
tgi
|
Това с добавяне на промени и линкове не го правя, не че е проблем да почна. Ама нали се събирам на едно CD още та не е наболяло... или не съм се сетил досега, че е добра идея, ще взема да съшия един DPS скрипт за целта.
|
| Вто Юли 10, 2012 6:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе блу рей е временно решение което може да ти закърпи положението ако нямаш друг вариант. Надеждността им е ниска, DVD е решение, но обема му е малък, хубави DVD-та на работеща записвачка вършат добра работа. Най-надеждното нещо е лента, и най-евтиното освен това ако изключим еднократната инвестиция. Харддиск, флаш памет и други подобни не са нещо на което може да се разчита. В зависимост от обема за бекъпване има варианти с една или няколко касети. Една лента 800/1600 Gb е от порядъка на 40$, един диск с подобен капацитет е доста по скъп, освен това автоматизацията с дисковете е трудна, за надеждността да не говорим.
|
| Вто Юли 10, 2012 9:04 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
 |  |  |  | tgi написа: Не съм ползвал blue ray ама нормалните DVD-та, на които се бекъпвам, ги проверявам изцяло. Имам една купчина maxell от метро (оказа се, че maxell не правят DVD-та от 6-7 години насам... който и да ги е правил тия) които са много зле, понякога пиша по няколко докато станат две свестни. Проверката е: след като напиша целия image, чета го обратно и сверявам двата файла. Май имах веднъж случай да излязат различни ама не съм сигурен, във всеки случай като е кофти просто не успява да се прочете и айде писане отначало. Едва ли по-плътните ще са по-стока. Имам и един куп CD-та, ми от 4-5 опита излизат 3-4 боклука и едно с идеално качество  . Май четох някъде, че verbatim все още правят дискове и били добри. Остава да разбера кои точно вербатим дискове са вербатим  (имах едни много добри после от същия рафт, същата опаковка и едни дето си бяха направо за боклука). |  |  |  |  |
Има начин да видиш кои кове диска . На всеки диск има инфо кои на практика е производителя и т.н ...е виж ето това http://dvd.identifier.cdfreaks.com/Специално на Вербатим -има един номер -казва се реордер номер тои е отвънка на кутията -та по него може да се разбере дали за Митсубиши Кемикък Къмпъни (истинските вербатим ) или некои им ги е сковал и са лепнали лепенка
|
| Сря Юли 11, 2012 12:01 am |
|
 |
|
npelov
|
Лелеее  мерси!!! Сега ако са скапани дисковете ще знам кой ги прави скапани и следващия път ще проверявам един преди да взема повечко. Взех писачката и тази програмка работи и за BD. Първия диск се записа без проблем - 22.2 ГБ се прочетоха без забавяне или въртене на място. Не съм сравнявал с оригинала, но при error checking-a дето слагат в дисковете шанса е минимален да се прочете различно, особено когато четенето е минало без забавяния. Писането стана на х2 защото не обичм да насилвам диска на колкото си пише че поддържа. Скоростта е около 8МБ/с и всеки хард диск може да я поеме без проблем, но аз за всеки случай събирам компилацията на SSD-то. Може да опитам един да го запиша на х4. Ще пиша след една година колко брак имам  Ето инфото за Maxell диска дето си взех за 4.80лв: ---------------------------------------------------------------------------- Unique Disc Identifier : [BD-R-SL:RITEK-BR2-000] ---------------------------------------------------------------------------- Disc Type : [BD-R SL : Class 0 - Version 1] Manufacturer Name : [ Ritek Corp.] Manufacturer ID : [RITEK] Media Type ID : [BR2] Product Revision : [000] Stamper Date : [Not Present On Disc] Layer Info : [1 Layer (L0) : 25.03 GB (23.31 GiB) Per Layer] Blank Disc Capacity : [12,219,392 Sectors = 25.03 GB (23.31 GiB)] Recording Speeds : [1x , 2x , 4x] ---------------------------------------------------------------------------- [ DVD Identifier V5.2.0 - http://DVD.Identifier.CDfreaks.com ] ----------------------------------------------------------------------------
|
| Сря Юли 11, 2012 1:33 am |
|
|