Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
PWM при PIC16F819 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: PWM при PIC16F819
Неее , според него няма начин да стане с една инструкция. А начин има, с ползване само на 8те старши бита.
А дали на проста зареждачка и трябват толкова е друга тема.

Пон Юли 02, 2012 8:52 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Вярно съм заплес. Сега видях къде ти е написал, че не може с едно писане и че си се объркал. Сори!

Пон Юли 02, 2012 10:18 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Е да, може. Не съм се замислял въобще щото в случая няма приложение и затова се изказах неподготвен :)
Все пак 741 е прав - в случая ~18 кХз не е много подходящо за импулсно захранване. Поне не съм виждал заводски такива, освен ако не ползват ШИМ + ЧМ.

Иначе както каза tgi ако пиша асинхронно пак ще има закъснение от 0 до 1 период, но ако при синхронно с таймер 2 се добавя 1 период. т.е. закънението става от 1 до 2 периода. В най-лошия случай ацп-то може да измери 1А ток в повече (при промяна на консумацията) и да закъснее с 28us, но това ще е еднократно предполагам. Следващата корекция ще си дойде с един период закъснение, а щом казвате че не е голям проблем - пускам го с Т2 и не му мисля повече. Като се замисля 28 us не е много. На LM2576 му дават ~100us в пдф-а. Само трябва да направя изменението да не е само +1 и -1 а да е някаква фукнция от отклонението от дадената стойност за да се справя по-бързо с големи промени в товара.

Вто Юли 03, 2012 12:09 am
Профил WWW
Аватар

Неписането в младшите битове обаче има един мааалк недостатък - pwm-а ще започва от минимум 2% запълване. Което едва ли ще е проблем в случая. Какъв акумулатор точно ще зареждаш?

Аз лично съм пробвал два различни варианта : единия е само с компаратор - рефърънс някакъв на единия вход и измереното на другия (дали ще е ток или напрежение - няма значение). Рефърънса го правя с пвм на макс битове и честота и RC. По този начин успях да докарам едно зарядно да работи на 200kHz - дроселчето мъничко с 15-тина навивки на тороидче 10мм. Обаче всеки елемент по веригата трябва да е мноо бърз - особенно ОУ-тата. Другия вариант е с pwm със fault вход. Така честотата става фиксирана а тока се чопва на нужното ниво. Ама така пак има компаратор и рефърънс. Тоя вариант също съм го пробвал ама иска дросела да е добре подбран за да стане CCM. Не знам какъв ще е ефекта на DCM върху акумулатора...

Чет Юли 05, 2012 11:45 am
Профил ICQ

Cekins написа:
...Другия вариант е с pwm със fault вход. Така честотата става фиксирана а тока се чопва на нужното ниво...

Би ли разчепкал малко по-подробно плс.
Тъкмо се опитвам да подкарам нещо като ЦАП с ПВМ, но не ме кефи по острите завои и около нулата. Нее като с матрица R/2R.

Пон Юли 09, 2012 4:37 pm
Профил
Аватар

Хм - ами пика има 25 ма изходи, от там можеш да прецениш колко да ти е RC, и от там каква ще ти е времеконстантата на филтъра. От там и колко точно ще е рипъла - съвсем без рипъл няма как да стане, но в рамките на 1 милиовлт според мен е достатъчно. Тука вече номера на китайката става, че този ДАК става със сравнително високо изходно съпротивление, което е нежелателно естествено. Също така има и закъснение някакво при промяна на шим-а. Явно на това викаш остри завои :). Но все пак този рефърънс ще ти е някакво DC ниво, тъй че не ти трябва кой знае каква скорост на реакция.

Ако искаш бърза реакция трябва да замениш RC-то с някакъв вид Fast Integrator може би, ама сега не ми се рови и не съм го правил.

Вто Юли 10, 2012 4:08 pm
Профил ICQ

Питането беше за тоя fault вход. Не съм чувал до сега. Иначе за обикновенния с няколко интегриращи групи е ясно как действа и какви са му недостатъците. Ето една сметалка дори, съвсем нагледно по темата : http://sim.okawa-denshi.jp/en/PWMtool.php
http://sim.okawa-denshi.jp/en/LRpwmsample.htm

Вто Юли 10, 2012 4:42 pm
Профил
Аватар

Аааа това ли - ми разгледай пиковете дето пише че имат ECCP. Това е вход (който дори може и да е вътрешен от компараторите) който спира текущия импулс един клок след като постъпи сигнала. Има вариант в който ръчно трябва да нулираш фолта и пвм-а чак тогава отлепя, а има вариант в който след като изтече периода сам се нулира и пак започва с нов импулс. Така напрактика пвм-а се пуска на 100% запълване, а фолт-а ти казва кога да спре. Автоматично ти регулира запълването един вид.

Вто Юли 10, 2012 5:13 pm
Профил ICQ

Исках да го ползвам за референс за синусоидно управление на тока през стъпков мотор. Не е за задаване на DC ниво. Май си трябва истински DAC за моя сърбеж, въпреки че съм виждал и работещи контролери по тази схема.

Нед Юли 15, 2012 8:31 pm
Профил
Аватар

Че какъв ти е проблема? Само зависи каква честота искаш да постигнеш. Казах ти преди - прости сметки са - почваш от честотата, гледаш какво закъснение няма да ти е фатално, избираш рц групата и т.н. Другия вариант вече наистина си е DAC. Тука вече решения колкото искаш.

Нед Юли 15, 2012 10:59 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2