|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:38 am
| Автор |
Съобщение |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
 Re: Blu Ray надеждност
А колко струва устройството и колко по 20 диска трябва да купиш за да изравниш. Питам не само за да подчертая че blu-ray e по-евтино, а и защото ме интересува за бекъп във фирмата. Ако бих могъл да хвана HDD дъмп на една касета мъките по възтановяването на бекъпа се неутрализират и оправдават цената. А пък сигурността на информацията е бонус. Ако ти гръмнат 2 диска на сървъра (в нашия случай 1 няма да ни навреди) ще е лошо за бизнеса ако прекарам цяла седмица в инсталация и настройка на нов сървър(и връщане на бекъп). "zcat /sda-backup.img.gz |dd of=/dev/sda" ще е много по-лесно.
|
| Пет Юли 13, 2012 6:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами устройствата са с различна цена, зависи дали са с една касета или са аутолоадери. Най-евтините са около $800, ама ако си говорим за цена на у-во, колко струва едно блурей записващо и колко време ще изкара при ежедневни бекъпи ?
А иначе ако си RAID 6 сигурността е добра, два диска да се скапят едновременно не е много вероятно, не че не става ама ... но така или иначе бекъпа си е бекъп, няма общо с дисковия масив.
|
| Пет Юли 13, 2012 9:45 pm |
|
 |
|
npelov
|
190 лв (~ $120) е това дето го взех. Разбира се не правя ежедневни бекъпи с него. Ежедневните бекъпи се събират може би дори на едно CD, но дори и да е DVD пак цената е нищожна. Когато имаш 2-3 сървъра е достатъчно данните които се променят дневно да ги копираш на всички сървъри. Бекъп на Blu-Ray (ще) правя ежемесечно, може би дори по-рядко. По-голямата част от информацията не се променя. Архивиран дъмп на базите ми е < 3ГБ, като ако изключа една, която не се променя остават около 100МБ за ежедневния бекъп. Все пак вероятността да гръмнат 2 сървъра едновременно на 30-тия ден преди бекъп-а на DVD (блу рей вече) е нищожна. А ако се случи да гръмнат и двата загубите ще са по-малки. Но да, за фирми които генерират огромен обем данни ежедневно няма по-евтино решение. Колкото до домашен бекъп и няколко сайта, които не са от такава важност 1 месец назад не е проблем. Примерно колко катастрофално е да загубя този въпрос и още 1000 като него: http://bg.m8ball.com/index.php?answer=2966511Иначе за фирмата има бази данни които са 200-300 МБ архивиран бекъп, но са супер важни и трябва ежедневно да се изпращат. Затова питах за цената. Все пак мисля че 2 хард диск-а на различно място ще свършат същата работа. Аз се надявах на нещо от рода на $200-400. Все пак ще кажа на шефа, може да се навие. Не каза колко е най-голямата касета за това най-евтино устройство. Колко записа държат? Има ли някаква индикация за износване? Т.е. знае ли се когат е препоръчително да се смени? Все пак всичко се износва. И другото - поддържат ли се тези устройства от линукс (малко глупав въпрос след като основния архив е .tar - tape archive). Дай някой линк откъдето могат да се видят цени и да се купят и някакви названия на по-евтините решение - как се казват тези касети, защото като търсих имаше доста стандарти. В интернет има и доста стара информация - става въпрос за 2-3 ГБ касети, и е съм на ясно какво е от тази ера и какво старо.
|
| Пон Юли 16, 2012 5:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами за това най-евтиното, в смисъл не знам дали е най-евтиното по принцип но най-евтиното на tandberg е само за касети 200/400 Gb, но има малко по скъпи, разбирай около 1000-1200$ които са 800/1600, иначе най-големите касети са 1.5 .. въпреки че сега като проверих гледам някакви по 12.8 Tb ама не знам ...ето тук http://en.wikipedia.org/wiki/Linear_Tape-Open пише разни неща, LTO 8 не знаех че има, най-голямоте дето ми го доставят си е LTO-5. Относно съхранение и цикли, там на линкчето пише, но като правило тия касети не се презаписват, или не често. Относно начина за правене на бекъп, всичко е много хубаво ама има някои проблеми, да имаш много сървъри е добре, но ако са в една сграда бекъпването помежду им не подобрява нещата, риска от пожар/земетресение/наводнение/кражба откоето да загубиш всички сървъри не е малка. Съхраняването на сървър има и друг проблем, риска от злоумишлено унищожение не е никак малък. Ако са в различни сгради е добре, въпрса е и да има добра инфраструктура, но и това е ОК при малък обем за архивиране. При нас се прави ежедневен инкрементален, и седмичен пълен, седмичните са за касети. Като се напълни касетата и отива за архивиране. Принципно е добре дори да се правят по две касети които се съхраняват на различни места. При нас се архивира повечко, базите данни са лесни и малки, но проектите са големи, със снимков материал, много големи кад файлове, верно че могат да се компресират ама ....
|
| Пон Юли 16, 2012 9:02 pm |
|
 |
|
npelov
|
Нямаме два сървъра в една сграда. Всички са на различни места. Два от сървърите са в датацентъри с всичко необходимо - охлаждане, бекъп захранване, противопожарни инсталации (не с вода разбира се)... Но си прав за умишленото изтриване. Въпреки че архива е readonly и освен това е монтиран (дори да се изтрие, файла си остава в линукс докато всички го затворят). Общо взето трябва да се изтрие и след това да се ънмаунтне за да се загуби. Но при нас данните не са много. Имаме някакво количество снимки и видеоклипове но новото всеки ден не е много. Има и още нещо - тези касети не се интересуват дали се четат или пишат. Те имат живот еди-колко си край-до-край пренавивания. Т.е. Ако ти трябват данните често не вършат работа. Наистина стават само за бекъп. Поне така пише в уикипедиа. И не виждам защо да има значение четене/запис - в крайна сметка механичните проблеми са доста по-големи - износване, разтегляне на лентата .. и т.н. След време вече не е сигурна. Струва ми се че оптичните дискове са по-добра идея, но трябва да са създадени с цел да оцелеят - т.е. с касета, мерки против прах, надраскване и т.н. Не знам защо не са направили оптични носители за бекъп. По-рано се чуваха повечко магнитно оптичните, но не знам какво стана с тях. Май не могат да наваксат с плътността на данните. Иначе при тях няма разтятане на лентата 
|
| Вто Юли 17, 2012 2:43 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не знам как е с лентите, но флопита на 15-ина години имах известен брой, които се четяха ОК и тотално отказваха да се записват. Опитваш да запишеш някой сектор - и сектора го няма вече. Това беше консистентно до степен да се усъмня в устройството (което си знам добре, контролерът е мой и като хард, и като фърмуер, а и бях ги ползвал доста години). Та пробвах с нови дискети - ми нямаше проблем, всичко работеше. Та поне за флопи дисковете е наблюдавано стареене и от такъв вид (стават read only). Предполагам нещо им изсъхва с времето и им се спичат магнитчетата в слоя  . То това пак се яде де, истински кофти е ако станат write only.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Юли 17, 2012 3:17 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
И аз точно това патя, че дори и формат не ги оправя. А имам доста устройства вкл. чисто нови, значи не е от тях.
|
| Вто Юли 17, 2012 3:10 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами има разлика четене запис, логично е да са различен брой цикли. Иначе да, тези касети са само за архивиране, обикновенно дори не се презаписват а след запълване се складират. Към тяхното съхранение също има изисквания, но за тях производителя ти гарантира време на съхранения, за CD никой нищо не гарантира, технологията има някакво време за коеот съхранява, но това изобщо не важи за записвачките, ако го правят в завод, може би ще постигне теоретичното време, ако се пише на записвачка никой не знае. Отново говорим за нужди. Анализ на риска, аз с това доста се занимавам в доста аспекти на риска. Лично за мен, похарчването на едни 1800-2000 USD са напълно оправдани. Последно време на седмица изготвяме по 4-5 проекта, верно мого често само идейни, пълните са по нарядко, но тези проекти са съпроводени с оферти и комуникация, загубата на данните от тази една седмици ще ми струва много повече от тези 1800 $, т.е. дори да се случи само веднъж за следващите 20 години си е избило инвестицията.
|
| Вто Юли 17, 2012 3:12 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе не е броят цикли, годините са - сигурно им изсъхват магнитчетата  . Между отказалите имаше и писани стотици ако не и хиляди пъти, и такива писани съъвсем малко - все им е тая, само възрастта беше определяща.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Юли 17, 2012 10:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами за дискетите сигурно е така, при лентата не баш. Вземи за пример аудио лентата, след всеки запис шума се увеличава. Определено нещо става с магнитчетата, и то не само от времето.
|
| Сря Юли 18, 2012 9:30 am |
|
 |
|
tgi
|
Май и такъв ефект имаше, не помня вече как беше с касетофоните (ако и едно от ранните ми безумия да беше един направен касетофон  ). Но май по-скоро шумът се вдигаше донякъде... ама не помня де. Може и никога да не съм знаел. Помня ефекта от плисирането на касетките като се сговни механиката  . Виждал ли си плисирана касетка от тия скъпите за бекъп? Е това би било забава  .
|
| Сря Юли 18, 2012 3:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Такава не съм  Аз за касетовоните много не помня, повече запис правех на магнетофона, имах един в наследство от бащата.
|
| Сря Юли 18, 2012 11:28 pm |
|
 |
|
npelov
|
На мен все ми се струва че оптичните дискове са по-трайни. Ако вземат да направят такива специално за бекъп с разните му тестове и т.н. със сигурност ще изкарат повече време. Ако намалиш влияния като светлина, температура, въздух (на DVD и BD активния слой е между два слоя пластмаса и не би трябвало да се разпадат като CD-тата след време) би трябвало да изкарат повече време от лентите. Каквито и да са тия ленти работят на подобен принцип а намагнитването не е дълготрайно. Да не говорим колко далече трябва да са от разни магнитни източници, захранвания и т.н. Може би не са направили професионални бекъп решения защото оптичните носители са далече зад магнитните по капацитет. Последните БД - 100ГБ, последните касети - 1500ГБ.
|
| Пет Юли 20, 2012 11:37 am |
|
 |
|
tgi
|
Е то имаше 3.5" магнитооптични дискове, стигнаха до 640 мегабайта. Още имам едно такова SCSI , не съм го пускал от години, че кабелът ми е боклучав (а е уникален, трябва аз да правя нов). Затворени са в кутийка дето устройството си я отваря. Ама не можаха да станат евтини като разните CD-та и по тая причина та не оцеляха.
|
| Пет Юли 20, 2012 11:48 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Чак сега се сетих: лентата е друга свирка и е по-надеждна заради ниската плътност на записа (Blu Ray ли ?!). Най-важното е да я пренавиваш от време навреме, особено преди четене. Скоро цифровизирах едни древни аудиокасети на жената, че се сетих за повечето дето го пишеше из дебелите книги. На мен най-големият проблем бе свирене при търкане на лентата с главата ама с търпение и достатъчен брой пренавивания се оправи. А качеството си беше удовлетворително, от ютуба и по-лошо съм свалял.
|
| Пет Юли 20, 2012 11:27 pm |
|
|