Re: ШИМ и редицата на Фарей
Не разбирам точно за какво имаш предвид, можеш ли да поясниш?
Щото на програмата, която ми генерираше графиката имам бъг

0 и 1 не ги брои в сметката. Както и да е - ще има две високи стълбчета просто в двата края.
Тамън.
Между другото, понеже всички споменахте, че е проблематично смяната на носещата честота - това си го мислих, докато пусках темата, ама пък си рекох - е, чак пък толкова да не може да се смени честотата...? Не е необходимо да се мени в целия диапазон, ами в някакъв малък (примерно - ако стандартната честота е 31 kHz, и може да се допусне да шава нагоре до 40 kHz само - това пак ще даде сериозен обхват от знаменатели, и резултатната "ограничена редица на Фарей", която пак ще е с много по-добро запълване).
Затова си мислех, че даже и предвид техническите ограничения, идеята не е съвсем за боклука и може да се спомене, а инженерите за това имат глави на рамената да решат, върши ли им работа...
tgi, то това май е точно същата идея, като споменатата от woody за 6-битовите TN матрици. Аз съм си мислех и за разширение на идеята досега. Ето примерно:
"1-D подход": меним само коефициента на запълване - имаме класически ШИМ.
"2-D подход": меним числителя и знаменателя - имаме редицата на Фарей.
"3-D подход": твоята идея. Ако целим конкретно запълване X, меним ШИМ-a между a/b и c/d (най-близките до Х дроби от редицата на Фарей) в съотношение n:m (n цикъла a/b и m цикъла c/d). Това става още по-точно, за сметка на значително по-голямо време за установяване на стойност, и необходимост от по-голяма НЧ група.