| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 И пак за патентните безобразия
http://it.dir.bg/news.php?id=11593785Баси кво били патентовали тия. Системата е толкова деформирана вече, че е пълно безумие човек въобще да се опитва да се съобрази с нея. Ще патентоват дали с тоя или с оня пръст ще натисна това или дръпна онова, баси наглостта. И не беше така до не толкова отдавна. Когато преди 20-ина години Епъл се опитаха да съдят MS задето windows външно бил като техния графичен интерфейс не ги огря. Може и просто да не са били достатъчно опитни да се "патентоват" тогава де, знам ли. Но така както е положението е пълно безобразие. А и няма да постигне нищо, освен да издаде ужаса им, че няма как да продължат да доминират в свят, където и други могат да произведат това, което могат и те.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юли 18, 2012 7:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: И пак за патентните безобразия
Няма да се косиш за патентите - оня ден дойде писмо от гимназията на сина ми, че iPad-а вече става задължителен за учебния процес и имаме три възможности - да си носи неговия или да си купи нов от училището с 25% отстъпка или пък да рентва пак от училището за 60$ на година. До 8-и клас пък беше задължително да имат Mac лаптоп. В момента владеят 60% от пазара на таблети, а скоро пускат и 7 инчов модел, с който пазарния им дял ще стане почти 90% сигурно. Ако всеки можеше да прави това, което те правят - щеше да го прави, а не да ги копира. Преди две седмици съда спря от продажба в щатите Самсунг Галакси телефоните и таблетите, защото нарушават 4 патента на Епъл - точно така трябва и да бъде, защото не може един да хвърля милиарди да разработва нови технологии и да се появи другия и да почне да копира наред. Та много "скоро" ще е времето, когато Епъл няма да доминира, само чакане и силна храна се иска  .
|
| Сря Юли 18, 2012 8:38 pm |
|
 |
|
tgi
|
Стига бе, какви милиарди хвърлят Епъл в разработки. Имат няколко свестни инженера, най-вероятно един истински добър, който е в дъното на цялата работа, които я им струват $200-300k/година всеки я не. Къде ги тия милиарди. Падовете им са наистина пред другите - заради дисплеите, които *не са* тяхна разработка, не знам кой им е производителят сега, може и да са го купили но разработката не е тяхна. То и тук букварите едно време си ги купувахме сами и ни бяха задължителни и все от една печатница идваха, ей го как идва и тяхната доминация - по партийна линия (практически 100%). 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юли 18, 2012 8:47 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами най-странното е, че дисплеите и процесорите им ги прави Самсунг и двете фирми са постоянно в съдилищата и се съдят една друга за патенти. Епъл генерира около 10% от оборота на Самсунг и аз поне не мога да се светна с какъв акъл Самсунг почнаха да ги съдят, та после палачинката се обърна и забраниха продуктите на Самсунг. Както се казва в БГ - оплетени са като свински черва  .
|
| Сря Юли 18, 2012 9:14 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е и аз му се чудех на това ама престанах. Както едно време не четях/слушах новините. "Вътрешнопартийни ръфания", кво ме интересува как и какво си преразпределят тия от политбюро.
|
| Сря Юли 18, 2012 9:52 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
@tgi, светът се е овълчил много отдавна, не виждам какво има да му се чудиш. Вчера случайно попаднах на някаква хистори телевизия и говориха за радиото и за Маркони. Ми той пича хал хабер си е нямал от физика ама патентовал радио в кралството. Ама го е патентовал като "черна кутия", като го отворили вътре имало само това което всички знаели какво и как. Човека пари е направил от това че и после купил и другите патенти покрай радиото. А сега почти никой не знае кой седи реално зад откритията. То всъщност това предаване беше като цяло за електрониката. Говориха и за лампите и за транзисторите и за интегралните схеми. Дори и Нобелови награди са раздавани на хора дето приноса им в цялата работа е никакъв, само паразитизъм.
|
| Чет Юли 19, 2012 9:21 am |
|
 |
|
tgi
|
Бе не на овълчването се чудя, "homo homini lupus" може и римляните да са си го превели а не измислили. Стряскащото е размерът на глутниците и все по-безнадеждно оградените кутийки в йерархията вътре, то си е една глутница вече от която измъкване няма за никого. Как се патентова таква смехориия, то не е за вярване чак. Та не се чудя ами си се вайкам, предполагам  .
|
| Чет Юли 19, 2012 10:06 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Абе я обяснете нещо: ако аз направя някакво мое устройство с "изчезващ скрол " в интерфейса, трябва ли да платя на Ейпъл или не?
_________________ Хайде де!
|
| Чет Юли 19, 2012 10:17 am |
|
 |
|
velio
|
Откога визуалното представяне на нещо се брои за "технология". Всичко се изврати до неузнаваемост. Вече програмистите са "софтуерни инженери", а само "инженер" е просто човек с отвертка в ръка.... Инфлация в названията. Само се сменя името и нещата почват да изглеждат по-така... Чудя се за какъв дявол съм бъхтил 5 години и половина в университета, като е трябвало просто да стана програмист и пак щях да съм "инженер"... Щом програмирането се брои за "технология" какво ли е например LCD дисплея или хаддиска.... Нищо не е такова каквото беше.
|
| Чет Юли 19, 2012 11:38 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
И секретарките вече са "офис мениджъри" 
|
| Чет Юли 19, 2012 12:40 pm |
|
 |
|
Cekins
|
@Dan, като те хванат ще те съдят. Другия вариант е да докажеш че си го измислил преди тях. Пък ако искаш да го правиш като тяхното си плащаш и точка. Преди години един тарикат патентова бозата. Сега ако някой прави боза по класическата технология (захар, ечемик и варене под налягане) трябва да си плаща. Добре че никой не прави боза от захар и ечемик, че тариката щеше да е станал милиардер вече 
|
| Чет Юли 19, 2012 12:42 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Вкарваш ме в размисли - а от какво правят бозата тогава? Или по-добре да не знам?  [не съм пил боза от години, та и етикет не съм чел]
|
| Чет Юли 19, 2012 12:48 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Всъщност наистина е по-добре да не знаеш  Същото е както правят виното от "грозде", и ракията от "сливи". Само малко по-зле...
|
| Чет Юли 19, 2012 1:02 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
За съжаление вече няма боза (или поне истинска). Вместо захар на всички слагат някакви изкуствени подсладители и някакви продукти от пшеница.
_________________ for(;;) DoFire();
|
| Чет Юли 19, 2012 3:09 pm |
|
 |
|
nik
|
докато стадото плаща като зомбирано така ще е
|