Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
LED cube (светодиоден куб) 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение LED cube (светодиоден куб)
Здравейте на всички,
съвем пресен съм във форума и предварително се извинявам ако направя нещо погрешно :)
Таа гелам никой до сега не е отварял подобна тема и реших аз да направя една, като приемам всякакъв вид коментари и забележки :).
Отдавна се точа да си направя въпросния светодиоден куб. Като информация в интернет намирам много и все различна... но като пътеводител използвам ето този линк: http://www.instructables.com/id/Led-Cube-8x8x8/
Проблема там е че трябва да създавам комуникация между ПЦ и контролера, а аз не искам. В други схеми пък директно е запрограмирана някаква последователност, което мен отново не ме удовлетворява.. Решил съм да направя куб с размери 5x5x5 ( общо 125 диода) ... разполагам и с една платка за разработки от МЕИ Варна с ПИК18Ф452 и смятам с нея да го управлявам. Вече реализирах физическата структура от диодите и куба е на лице. Тествал съм всички диодчета по отделно и съм сигурен че всичко работи. Предполагам на всички е ясно че 125 диода няма да ги управлявам всеки по отделно със собствен изход на контролер, ами по някакв друг начин. За сега съм избрал Мултиплексори с 8 канала. Куба е конструиран по описанието в линка по горе... т.е. има обща маса на всеки слой (5 слоя) и общи колони (25 на брой). Така получената матрица се управлява като се подаде + на определена колона и минус на определен слой. Така за управлението на целия куб е необходимо да се управляват само 30 изхода (5 слоя и 25 колони). И за въпросния куб 5x5x5 съм използвал 4 броя 8 канални мултиплексора... т.е. 4*8 = 32 (2 извода остават излишни). до тук всичко е добре, докато не доиде момента и установих че на въпросната платка има само 8 цифрови изхода, а за управлението на 4 те мултиплексора аз имам нуйда от 12 цифрови изхода на контролера.... дайте някаква идея за друг начин на управление на много светодиоди... В инстуктабълса пише че ги управляват със изместващ регистаър... проблема е че нямам идея какво е това и как се яде... а когато напиша изместващ регистър в гоогле излиза страницата във википедия... ок прочетох го, но как аджаба да си намеря някои чип... то пише какво е на теория, но не и как изглежда на практика, как е реализирано и т.н.

Ще съм благодарен на всички мения! Знам че ще има и хора дето ще пратят поздрави на мама... ама какво да направя сега се уча!
Все пак благодаря на всички предварително :)

Чет Юли 19, 2012 3:15 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: LED cube (светодиоден куб)
tonn_todoroff написа:
Здравейте на всички

Здравей :)

tonn_todoroff написа:
съвем пресен съм във форума и предварително се извинявам ако направя нещо погрешно :)

Нещо наплашен ми се виждаш. :D Какво погрешно пък може да направиш?!?

tonn_todoroff написа:
Отдавна се точа да си направя въпросния светодиоден куб. Като информация в интернет намирам много и все различна... но като пътеводител използвам ето този линк: http://www.instructables.com/id/Led-Cube-8x8x8/

Хмм, то това готино ве...

tonn_todoroff написа:
Проблема там е че трябва да създавам комуникация между ПЦ и контролера, а аз не искам.

Да добре би било да можеш да го вържеш куба към PC и да му задаваш разни ефекти. Поне за експериментиране. И като опция да запомня последната последователност например в някакъв EEPROM. И да продължава да я върти и след прекъсване на връзката с PC-то.
Мога да ти ударя едно рамо за това, виждам че май си от Варна. Ако имаш желание пусни някакви координати за връзка на лични.

Чет Юли 19, 2012 8:54 pm
Профил
Аватар

Ахмм. Shift Register се казва, на нашенски му викаме преместващ регистър, но то е горе долу същото като изместващ. Това е сравнително проста интегрална схема която от един вход плюс още един за синхрон на местенето, изкарва на няколко (в общия случай 8 ) изхода. С други думии серийно се вкарва - паралелно се изкарва. Интегрална схема с достатъчно добри възможности (според мен а и не само) е 74HC595. Също така тя (а и другите подобни) има и изход който да се подаде на следваща интегрална схема от същия вид. 595 има 4 входа реално, но пък могат да се навържат теоретично безброй интегрални схемми една след друга (всъщност само DATA-та се връзва с предния а другите 3 обикновенно са общи) само на 4 цифрови изхода.

А и между другото темата за кубовете май е обсъждана преди година две.

Последна промяна Cekins на Пет Юли 20, 2012 1:13 pm, променена общо 1 път

Чет Юли 19, 2012 9:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Цеко, нали вече се разбрахме, че съвременния вариант е MCP23S17... :lol: :lol: :lol:

Чет Юли 19, 2012 10:27 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

А бе защо някой не отвори тема "Играчки" при Проектите?!!!
Цял живот съм мечтал как двамата със сина ми ще си играем ама животът е курва. Е, още месец-два и може би мечтата ми ще се осъществи...

Чет Юли 19, 2012 11:35 pm
Профил

бонго, къде да я намеря тази тема... би ли споделил линк... че май съм кьорав...

Пет Юли 20, 2012 12:19 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Ето ти един . малко е на немски ама има Google

http://www.qube-solutions.de/qube-5/sof ... -editor-v2

Пет Юли 20, 2012 12:56 pm
Профил ICQ
Аватар

@relsys, ейй, мноо ги обичаш тия експандери. С 595 скоро правих един часовник дето цифрите му имитират til311. Целия часовник общо с 5 595-ци (има и температура), управлението с 18F1320, като към EN пина на 595 подавам един ПВМ за регулиране на яркостта. И стана супер - въобще не ми е и дотрябвало нещо повече. Сега ако ставаше въпрос за нещо друго - разбирам, ама за такива мигалки на светодиоди не виждам голяма полза.

Пет Юли 20, 2012 1:14 pm
Профил ICQ

TheHungry написа:

да Хънгри, в нета има много информация... аз не искам на готово... започвам от нулата. Водя се по нечии записки и го правя различно от всички останали :) това е целта...

Cekins написа:
Shift Register се казва, на нашенски му викаме преместващ регистър, но то е горе долу същото като изместващ.

Цекинс, аз схванах какво е изместващия регистър на теория. Проблема е практиката... и понеже ме е срам да задавам много глупави въпроси ще пусна едно лично ако може да ми обясниш малко по подробно :)

Пет Юли 20, 2012 2:13 pm
Профил
Аватар

Най - общо казано е така:

Подаваш '0' или '1' на SDI.
Подаваш импулс (0 -> 1 -> 0) на CLK.
Резултатът е:
Q7 = Q6
Q6 = Q5
Q5 = Q4
Q4 = Q3
Q3 = Q2
Q2 = Q1
Q1 = Q0
Q0 = SDI

http://www.tayloredge.com/reference/Circuits/74595Logic/index.html

Пет Юли 20, 2012 2:35 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

tonn_todoroff написа:
TheHungry написа:

да Хънгри, в нета има много информация... аз не искам на готово... започвам от нулата. Водя се по нечии записки и го правя различно от всички останали :) това е целта...

Cekins написа:
Shift Register се казва, на нашенски му викаме преместващ регистър, но то е горе долу същото като изместващ.

Цекинс, аз схванах какво е изместващия регистър на теория. Проблема е практиката... и понеже ме е срам да задавам много глупави въпроси ще пусна едно лично ако може да ми обясниш малко по подробно :)

Ето ти тогава тема за размисъл :) http://dmitry.co/index.php?p=./04.Thoug ... D%20matrix

Трябва само да увеличиш броя на колоните с 4 :) и готово не ти трябват никави регистри и мултиплексори .

Пет Юли 20, 2012 4:51 pm
Профил ICQ

ARM University Program
ARM-based Project: 8x8x8 Stellaris LED Cube

Enjoy the video and click the link below for design details, pics, source code, and basic instructions for this sweet ARM Cortex-M4 based Stellaris LM4F232 Microcontroller LED project:
http://code.google.com/p/stellaris-led-cube/
Video: http://www.youtube.com/watch?v=iZsjy-TLzSA

Вто Юли 24, 2012 10:19 pm
Профил
Аватар

Готино а? :D

Сря Юли 25, 2012 4:22 pm
Профил