|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:40 am
| Автор |
Съобщение |
|
polinom
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Юни 09, 2012 12:23 am Мнения: 146 Местоположение: София/Стара Загора
|
 I2C интерфейс основи
Ще съм благодарен на някой (най-вече човек с практичен опит ) да ми разясни едни пример за комуникация между модули използваща I2C интерфейса. Говоря за 8 битови PIC контролери (ако има значениe по конкретно PIC18f8720) и C18 компилатора на Microchip . Знам как комуникират,последователността от сигнали и тяхното значение, знам какво правят библиотечните функции предоставени в MPLAB (i2c.h имам предвид ), но някак си не мога да съставя коректна програма. Ето едно мое кодче( моля не се смейте ): Целта ми е да се пращат някакви битове ,в случая низа ch="info", нямам конкретен устройство към което искам да го пратя. Може да го коментирате и дадете препоръки как да го организирам. И накрая не мога да разбра в режим Master как мога да адресирам повече от един slave, по скоро как изпращам адреса на slave.
|
| Пет Юли 20, 2012 9:56 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: I2C интерфейс основи
Не стават така тия работи... Това не е пералня с две програми ...
Не се сърди ама в интернет има писано предостатъчно кое, как и защо. Освен това в даташита на почти всеки дивайс го има описан подробно. И като знаеш последователността тогава какво трябва да има след StartI2C?.
|
| Пет Юли 20, 2012 10:08 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
puts() не може да вади данни на I2C освен ако не си дефинирал собствена функция _putchar() Което ти май не си направил. Така, че позвай хелпа и функциите за трансфер на данни с I2C
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Юли 21, 2012 1:43 am |
|
 |
|
polinom
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Юни 09, 2012 12:23 am Мнения: 146 Местоположение: София/Стара Загора
|
добре за puts() ето пример от http://www.electro-tech-online.com/cust ... ries-7.pdf Code Example: unsigned char string[] = “data to send”; putsI2C(string); Иначе съм напълно съгласен с 1-вото мнение че не стават нещата туко така
|
| Съб Юли 21, 2012 2:54 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Puts() и putsI2C() имат леека разлика помежду си...
|
| Съб Юли 21, 2012 3:53 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Едва ли смисъла на I2C е да се пращат някви данни някъде в небитието. Та нали за това е целия гърч с адреси, тристейтнати линии и т.н. Като искаш да пращаш данни в "етера" ползвай SPI или UART...
|
| Съб Юли 21, 2012 4:44 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Полиноме, защо си го слагаш този таралеж в гащите??? По калпав интерфейс от I2C няма. НЯМА! За начало по-добре направи нещото я с SPI, я по друг начин, ама да вземеш I2C-то за начало е направо мазохизъм. Накрая (особено ако си нервак ) дори и да го пуснеш нещото, няма да си съвсем сигурен защо и как работи. И 'защо онзи път не стана'....
_________________ Хайде де!
|
| Съб Юли 21, 2012 5:38 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
dan, I2C-то си е много хубав интерфейс даже и си има специфични приложения. Недейте така отказва хората и също така няма нищо лошо да се почне с него. Концепцията му не е кой знае колко трудна. Във всеки случай несравнимо по-лесна и проста от други серийни интерфейси като USB, Ethernet и т.н. Ако имаш накачени 10 чипа един за друг I2C-то е много по-добро от SPI и иска само 2 жици, докато SPI-я ще иска 12. Каква е далаверата да е серийното тогава, като става с жици като за паралелна шина. Та всичко си има ниши и приложения, а и дори I2C-то да няма приложение за сега не е зле да го знае като концепция. polinom-е, като за начало се опитай да си изясниш концепцията на I2C интерфейса и превключи на мастър, вместо на слейв  .
|
| Съб Юли 21, 2012 6:12 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Аз не оспорвам предимствата на I2C-то. Даже съм го използвал точно за свързване на няколко сензори на една шина. Просто си е скапан интерфейса за начало (аз поне останах с впечатлението, че "Полинома" сега започва да се занимава).
|
| Съб Юли 21, 2012 6:31 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами и аз съм научил I2C-то веднага след RS232-то, ама не се сещам това с нещо да ми е попречило  .
|
| Съб Юли 21, 2012 7:07 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Dan, защо се изказваш неподготвен? то и преди сме дискутирали и2ц, има си положителни страни и отрицателни, но с такова изказване означава само едно -> не си се занимавал достатъчно с микроконтролери  Помня и Цецо не е възхитен о и2ц, но при положение, че във всички мобилни девайси от най-жълтите до айпадите и самсуните ->всичкото сезори са им на и2ц(има малки изключения, но те са за high speed ). Полиноме ети ти сбито начално 4етиво http://www.robot-electronics.co.uk/acat ... orial.html
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Съб Юли 21, 2012 9:15 pm |
|
 |
|
dan
|
Уффф, не ми се обяснява, но... ще трябва. 1. Моя първоначален опит с I2C беше на нулева серия pic24. Еррата на този контролер беше... абе дълга. Та може още от тогава да има нещо по-скоро емоционално в отношението ми. 2. И горе съм споменал, че и2ц-то си има място. 3.Тук става въпрос за връзка между два контролера. => едва ли има нужда да е точно и2ц. 4. Имал съм вземане-даване с чипове, на които фронтовете на импулсите трябваше да бъдат до незнамси-колко нс, за да отчетат правилно данните 5. Ако човекът няма осцилоскоп под ръка (както е обикновено при начинаещите) ще има да се чуди дали , да речем, насрещното у-во не е изпратило ACK, или контролера не го е разбрал ... 6. Муха, пишкомерството кой колко се е занимавал с контролери или каквото и да е друго ми е чуждо. Тук има няколко образа, с които предполагам, че с удоволствие можете да обмените малко пишкометрични данни, но по-добре отвори нова тема, че да не осираме и тази.
|
| Нед Юли 22, 2012 9:53 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Поименно колега, поименно! 
|
| Пон Юли 23, 2012 2:45 am |
|
 |
|
Cekins
|
@dan - че е крив на пиковете крив е.
Ама с 18-ки само с готови библиотеки съм работил и всичките са си бачкали ок. Въобще и не съм го разучавал модула им.
За 24-ките с малко инат си направих една библиотека на асемблер.
Колкото до осцилоскопа - първите си устройства съм ги пускал без скоп. А досега само с един чип имах зор с пускането, ама вината не беше в хардуера.
И в общи линии не можеш да бягаш постоянно от този интерфейс - има доста интересни джаджи само с такъв. Даже честно казано го предпочитам за комуникация с няколко различни джаджи по платката. Примерно комбинацията RTC, EEPROM, термометър/и (и евентуално някой друга джиджавка) си става супер само на две жици.
|
| Пон Юли 23, 2012 9:13 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
I2C е рядко дърво и точка по въпроса  Към ден днешен, за да ползвам I2C, трябва да ми плащат поне двойна заплата  Предпочитам да си изрутя 12 жици и да си пусна 10 SPI дивайса, от колкото да побъркам процесора от следене на евенти и обикаляне из безмислени стейт машини с 10 I2C дивайса. А 1MHz I2C пък е 20 годишен ръждив голф с нови лети джанти.  Мнението ми да не се приема като препоръка.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 24, 2012 8:42 am |
|
|