|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:13 am
И пак за патентните безобразия
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: И пак за патентните безобразия
И това сравнение с печалбите е изкривено. На епъл печалбите им са "малки" след като извадят основния си разход - заплати на персонал, огромната част от които (много над 90%) сигурно са ненужни за да текат и производство, и разработки. Наследили са по един или друг начин това, че тоя с айпода ги направи желана модна марка и покрай това сега хрантутят купища безполезници, може и нито един полезен да не е останал.
Докато Ник тука като говори как свива печалбите я слага и своята заплата в разходите я не...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юли 21, 2012 6:42 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами просто статията я е писал някой с твоя стил на мислене. Аз я цитирах единствено, заради себестойността на списъка с материалите, за да си направим сами някои изводи. По принцип всеки производител гледа да продава на цена поне "материалите*2". Това е горе-долу оптималния вариант, които ти позволява да стоиш в бизнеса. Например с един наш продукт, с които се занимавах последно при цена на BOM-а 550$ ние го продаваме за 1300$ и това ни дава реална печалба някъде около 15%, на което едва ли ще кажеш, че е "надута печалба", въпреки, че от първите цифри изглежда по-голяма от на Епъл  . Я питай tgi дали не продава DPS-а на цена няколко пъти вложените материали, т.е. с доста по-голяма "печалба" даже и от на Епъл, ама не казваме на клиентите му зомбита, нали  .
|
| Съб Юли 21, 2012 7:02 pm |
|
 |
|
nik
|
серийно производсвто в особено големи мащаби и единични бройки не мисля че могат да се сравняват, макар че някои правят същата печалба и на сериен продукт, но това става трудно, трябва да си извоюваш тази превилегия, законно или не е друг въпрос, със зомбита или гъзари пак е отделна тема
ето например оня ден ми хванаха литър кока кола и литър бензин на една цена, а уж бензина имал голям акциз, и се замислих как не акцизна вода и захар станаха на цената на бензина... ама карай... квото е такова.... нали не сме алчни а трябва да хрантутим алчните
|
| Съб Юли 21, 2012 7:33 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 |  |  |  | tgi написа: woody, бе смешното е, че се замислям и аз за някакъв "смартфон", щото като бях на разходка тия дни ми се искаше да имам mp3 плейър - а тоя дето го бях купил от dx за $15-20 изгоря след 2 излизания. И понеже искам да може и да гледа анализаторите през RFB (VNC) и да има що-годе екран (800 на 480), най-евтиното прилично нещо дето видях е към 500 лева та не съм сигурен ще ги огрее ли телефонистите  . |  |  |  |  |
Ами рискувай, поне после ще имаш моралното право да ги критикуваш от първа ръка.  Доста безполезни играчки са, ако намериш 3-4-5 неща да са ти в истинска полза, значи си изпълнил норматива. За музиката по-добре нещо отделно, иначе смартофонът ще стане Тамагочи с редовното му кърмене. Това е доста по-добра идея в дългосрочен план, само дето е доста копане. Ако стигнеш дотам, ма'ай директно на FLAC че доста по-лесно се декодира от MP3 и е lossless. При наличие на 32/64GB SD карти може да се преглътнат по-големите размери. Не знам като консумация обаче как ще е. 5420 също може да ти свърши идеална работа, ама при него ще е доста затворена улица, и по-добре да си вземеш една свирка за $50-$60. 
|
| Съб Юли 21, 2012 11:47 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е то аз мисля пълна машина, с XGA поне, и целия DPS та MP3 (или каквото там ще знае) ще е по-скоро допълнително приложение. Не че ми трябва машина като съм навън де, по-скоро _трябва_ да нямам, това е времето, когато мисля по-далечни неща и ако имам какво да ме отвлече ще е по-скоро пречка. Ама тоя твоят има и къде да му закача дисплея, и SD карта, май ще се съглася да няма собствен HDD а да го ползва през USB-то - освен ако дотогава ти не изпищиш нещо, че не работи бързо и т.н. 5420 е в миналото - е, докато не потрябва за нещо  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Юли 22, 2012 12:10 am |
|
 |
|
woody
|
И аз имам едни далечни планове за малка базова платка, може да се комбинираме някъде по пътя. Мен SD ме урежда, HDD ми е извън уравнението - заникъде не бързам с трафика че да си навличам SATA.  Пък и нали има ефирнет/USB.
|
| Нед Юли 22, 2012 12:53 am |
|
 |
|
tgi
|
Ако го видиш да може 20-тина мегабайта/сек. през USB-то от/към диск, май и моите SATA мераци ще отпаднат.
|
| Нед Юли 22, 2012 1:16 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
А замислял ли си си колко е по себестойност едно тв и за колко се продава?
|
| Нед Юли 22, 2012 2:03 am |
|
 |
|
tgi
|
Ако имаш предвид ТВ като notebook PC примерно съм се замислял и както и да го гледам ми изглежда, че се продава под себестойността си. Явно не е така де, нали уж са печеливши разните ейсъри и подобни ама ако аз го правя не мога и да мечтая да го докарам толкова евтино.
Ако става дума за телевизор от тия дето ловят едновремешна телевизия, с тунер и т.н., не съм, ама има наистина и такива от 100 лева и такива от 100*100 та не знам а и не съм се замислял.
|
| Нед Юли 22, 2012 2:27 am |
|
 |
|
woody
|
Една проба с USB mass-storage HDD върху фабричното демо показва към 22-23 MB/sec. Лошото че ератата на чипа е предимно в USB модула и там си има откровени глупости.
|
| Нед Юли 22, 2012 1:17 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе и аз помня, че баш там са им грешките ама ако работи като света с дискове бих го преглътнал. Не само скорост а и латентности да не вкарва повече отколкот се налага де.
|
| Нед Юли 22, 2012 1:27 pm |
|
|