Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
STM32 и масив във флаша? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: STM32 и масив във флаша?
Че тя разликата между двата варианта е само в две инструкции, до колкото виждам и не би трябвало да има чак такова забавяне - все пак говорим само за няколко цикъла разлика.
Дали пък няма някаква връзка с това, на който точно адрес е разположена таблица, т.е. как са подравнени данните?

Нед Юли 22, 2012 11:09 pm
Профил
Аватар

Без да съм се вглеждал в кода (т.е. само гледайки цялата страница наведнъж) не
изглежда да е от компилатора, и деленето си го прави в шифт и т.н.

Изглежда просто дотам са му силиците на процесора, всеки 20-ина uS прекъсване
му идват вповече или нещо такова. Може би може да се оптимизира де, то да преполови
циклите човек и може би е решен проблемът.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Юли 22, 2012 11:20 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

От дисасемблера се вижда, че варианта с таблицата се различава само с две инструкции. Може би просто си достигнал пределната производителност на този чип и малко допълнително забавяне скапва работата.
Евентуално може да опиташ да "изцедиш" още малко производителност, ако преобразуваш всички операции в 32-битови - тогава няма да се налага да се "отсича" горната половина на резултата с допълнителна инструкция. Но печалбата може би ще е нищожна.
Друг трик за ускоряване е inline-ване на циклите - вместо цикъл с осем итерации, например, може да използваш линеен код, за да избегнеш изпразването на конвейра при преходите. Разбира се, кодът ще нарастне доста, но само в критичната си част.
Предполагам, че всички тонове се обработват в рамките на едно прекъсване (т.е. няма многократно влизане и излизане в рамките на един тик от 1/48000).
Също, ако използваш интензивно DMA, той "краде" цикли от ядрото при опит да се достъпи една и съща памет и това може допълнително да намалява производителността.
И наистина, добре е да измериш колко време ти отнема обработката на прекъсването. Тогава би могъл и да оцениш как влияят различните промени в кода върху времето за изпълнение.

Нед Юли 22, 2012 11:25 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Ето новите тестове:
Направих промяна в програмката, 2 прости функции, с единствената разлика че в едната се ползва индекса в изчислението на семпъла, а в другата със същия интдекс се вади от таблицата и взетото от таблицата се ползва вече за изчисление на семпъла.

Пускам по 1 000 000 извиквания на функциите и гледам до къде е стигнал таймера...

Изводи:
При първия вариант без участието на масива таймера стига до 678.
При втория вариант, с участие на масива, таймера стига до 867, което е около 128% от първия резултат.
Е сега въпроса е много ли е малко ли е???

Отделно в реалния код, през време на тая цялата работа SDIO модула чете с DMA от картата, ама то е с по-нисък приоритет, така че горния код не би трябвало да се прекъсва от нищо. Отделно дето ДМА-то пише в рама а не във флаша, така че не би трябвало да има значение.
Като цяло - явно падането на производителността с близо 30% ми идва много та от там и проблемите...

Следващия въпрос е, дали има някакъв начин да се оптимизират малко нещата.
Това което открих е, че мога да направя променлива от тип u16 в която да сложа стойността на o->envelope_position.hi.hi. Да правя всичко с тая променлива и накрая да върна стойността пак в o->envelope_position.hi.hi. По тоя начин свалям показанието на таймера от 867 на 825, ама пак няма да ми е достатъчно...

Прикачени файлове:
Коментар на файл: асемблера
3.jpg
3.jpg [ 276.25 KiB | Прегледано 2403 пъти ]
Коментар на файл: кода на самите функции
2.jpg
2.jpg [ 92.59 KiB | Прегледано 2403 пъти ]
Коментар на файл: Тестовия код, който вика функциите.
1.jpg
1.jpg [ 142 KiB | Прегледано 2403 пъти ]
Пон Юли 23, 2012 11:32 am
Профил WWW
Аватар

Не съм се задълбавал в кода, но някои неща не ми харесаха:
1. Пипането в таблица е придружено от индексиране, като индексът е поинтър->структура ( в общия случай размерът й НЕ е 2^N ) . елемент от структура . елемент от структура. ТОВА се изчислява БАВНО.
2. Някои хватки не са ми ясни: инициализираш локалната променлива value с някаква стойност и на следващия ред я коригираш ( с контстантна поправка ).
3. Не знам IAR колко е умен, но може да се наложи ти да му "подскажеш", че /65536 може да се направи със заигравка с поинтерите. Тук обаче е важно какво ти е ядрото : малък индианец или голям индианец. Е, няма да може да е "register".
4. Ти от цялата структура "о" ( Четох за историята на О ) ползваш само едно елементче, на която май 2 пъти му се изчислява адресът. Не може ли да подадеш като аргумент това, а не адреса на цялята структура. Това е малко грозно, но когато се гонят скорости се правят компромиси. Като алтернативен вариант вътре във функцията можеш да си сметнеш поинтър към "елементчето" и да го ползваш него.

Пон Юли 23, 2012 12:02 pm
Профил ICQ

juzisound написа:
Ето новите тестове:

баси толкова ли е трудно да си направиш анализ, а?

викане на процедура (BL ...) ти е 3 клока
връщане (BX LR) ти е 3 клока.
четене ти е 2+WS клока (за RAМ WS=0)
записа ти е 1+WS (за RAМ WS=0)
всичко останало ти е 1 клок.

Първата процедура ти е 3+2+1+1+(2+WS) + 1+1+1+1+3 = 16+WS
Втората 3+2+1+1+(2+WS)+(2+WS)+(2+WS)+1+1+1+1+3 = 20+3*WS.

Към това добавяш цикъла.. не си дал дизасемблер. Ако е оптимизиран ще е един декремент (1клок) + преход (3клока) общо 4 клока. Ако не е оптимизиран може да е сравнение с регистър + инкремент + преход = 5 клока. Ако изобщо не е оптимизиран ще има и зареждане на регистъра още 2 клока.

Нека да приемем че цикъла е оптимизран т.е. 4 клока, тогава:
при 0 WS имаш 20 срещу 24 клока т.е. 120% както ти смяташ процентите....
при 1 WS имаш 21 срещу 27 клока т.е. 128%
при 2 WS имаш 22 срещу 30 клока т.е. 136%

Може да сметнеш % и при различни оптимизации на цикъла, но при всички случаи се получава че флаша ти е 1WS, a не 2...

Останалите изводи се надявам сам да може да си ги направиш, но очевидно нямаш никакво претоварване на флаша.... Просто така си работят нещата!

Пон Юли 23, 2012 12:38 pm
Профил

Това за value не го гледай. Важното е че е еднакво и за двата случая. Примерите не са реален код. Оставил съм някои основни операции с value примерно, не за друго, ами щото инак компилатора прави хитрини в асемблера ако ги няма. В оригиналния код тия функции са много много по-големи и правят много повече неща...

Индекса o->envelope_position.hi.hi е един вид 32 битова променлива, която нараства с определена скорост, ама за индексиране се ползват само горните 16 бита. Един вид акумулатор...

Относно делението на /65536 - обърни внимание, че value е от тип SIGNED 32. Не знам дали за сигнед става с ротация или с взимане на горните битове... Тоест пробвал съм и знам че НЕ става с ротация.

Относно o->envelope_position.hl.hi, няма по ефективен метод от извличане на стойност в променлива, и ползване на тая променлива вместо o->envelope_position.hi.hi. В реалния код o->envelope_position.hl.hi не се манипулира самостоятелно като 16 битова стойност. Всички манипулации са върху целия акумулатор o->envelope_position.all, което е цялата 32 битова променлива.

Пон Юли 23, 2012 12:47 pm
Профил WWW

miro_atc написа:

Може да сметнеш % и при различни оптимизации на цикъла, но при всички случаи се получава че флаша ти е 1WS, a не 2...

Останалите изводи се надявам сам да може да си ги направиш, но очевидно нямаш никакво претоварване на флаша.... Просто така си работят нещата!

Флаша със сигурност е на 2 цикъла. Извадка от кода:

// Enable Prefetch Buffer
FLASH_PrefetchBufferCmd(FLASH_PrefetchBuffer_Enable);

// Flash 2 wait state
// FLASH_Latency_0 - zero wait state, if 0 < SYSCLK . 24 MHz
// FLASH_Latency_1 - one wait state, if 24 MHz < SYSCLK . 48 MHz
// FLASH_Latency_2 - two wait states, if 48 MHz < SYSCLK . 72 MHz
FLASH_SetLatency(FLASH_Latency_2);

Предполагам че Prefetch Buffer-а има намеса в твоите сметки да изглежда че е само 1.

А иначе, че просто така си работят нещата е най-лошия възможен вариант... :(
Така се надявах аз да съм го омазал някъде...

Пон Юли 23, 2012 12:57 pm
Профил WWW
Аватар

Ако не е голям секрет, може да опитаме да оптимизираме нещата на нивото "С".

Пон Юли 23, 2012 1:04 pm
Профил ICQ

Мда забравил съм WS при префетча, т.е. влизане/излизане ти е 3 + 2*WS, в цикъла също имаш един преход...
т.е. при оптимизиран цикъл едната процедура е 20 + 4*WS, другата е 24+6*WS т.е. 28 срещу 36 клока (пак 128%)

Ако знаеш колко ти е таймера може да го провериш... Едната процедура при 1 млн итерации трябва да се изпълни за около 380 mS, другата точно половин секунда.

juzisound написа:
Така се надявах аз да съм го омазал някъде...

е не... по-добрият вариант е да знаеш как работят ;-)

Реално имаш процесор дето на 72MHz може да направи 72 милиона умножения, хайде нека да са 36 милиона щото умножението може да е 2 клока. Но като го вкараш това в процедура и цикъл падаш на половин милион. А в реална ситуация споменаваше прекъсвания, там овърхеда е още по-голям.

Разбира се, няма как да стане проца да прави само сметки, сметки... трябва да се прави и черната работа, т.е. да се зареждат/извеждат данни и т.н. Но е важно да разбереш какво точно може да се прави бързо и какво те бави. Пак ще повторя - от 30 милиона операции с лекота падаш под 0.3 т.е. 100 пъти разлика между теория и практика.
Опитай се да не го накъсваш. По възможност (не ти знам алгоритмите) пробвай да зареждаш с load multiple вместо с единични load. Съответно в едно влизане в процедура смятай няколко семпъла, а не един. Идеята е да разхвърлиш овърхеда не на една полезна операция, а на група операции...

Пон Юли 23, 2012 1:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2