Отговори на тема  [ 70 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Взривът в Бургас 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Взривът в Бургас
Значи айде малко теория, то и практика. Когато имаш риск имаш няколко варианта да действаш:
1. Да елиминираш риска, много добре, но много малко рискове подлежат на елиминиране.
2. Да намалиш вероятността риска да се случи, това в нашия случай е да сме в добри отношения и с евреи, и с араби и с ирландци и каквито още се сетиш, да не създаваш предпоставки да ти се случва.
3. Да повишиш откриваемостта на риска, съответно превенцията му. Това са всички физически и технически средства за охрана, вкл. обучение на персонала и т.н.
4. Да намалиш въздействието от риска, примерно достатъчно отдалечени автобусни стоянки, ако гръмне един, да не пострадат други. Транспорт с по малки превозни средства, засегнатите ще са по мако. Проверка на багажа и пътниците, в случая ако е атентатор ще се взриви но ще пострадат най-вече служители, и др.
5. Да прехвърлиш риска към трета страна, применро да кажеш за охраната на еврейските групи да се грижи Израел, даваш им правомощия да екскортират и охраняват техни групи. Прехвърляне на риск е и застраховането. В нашия случай прехвърляме риска и на нашите съюзници в НАТО :)
6. Да приемеш риска, казваш ОК, вероятността тоя риск да се случи е много малка, евентуално претърпените щети ще са незначими, и за мен е по изгодно риска да се случи когато се случи вместо да харча пари да го минимизирам, откривам или превентирам. Какъвто е нашият случай, ние имаме дюнерджийници на всеки ъгъл, вероятноста да ни взривяват арабите е много малка. Освен това ако ще взривяват ще взривят евреи, е веднъж вече сме ги оттървали от газовата камера не може всеки път, сори. Това че ще замине един автобус и един шьофер не е голяма трагедия, на година в ПТП загиват 1432 човека, 1 за 10 години е нищо. Приемаме риска и не ни пука, живота е хубав няма защо да се мъчим, а за тия грешни пари ще си купим ....... Булгартабак .. е него вече го купихме .... ами ... що не Вивател .. те на.

Пон Юли 23, 2012 6:14 pm
Профил
Аватар

аз не следя новините, имам си други грижи в момента...

но:
- тая бомба едва ли са я донесли по въздух
- тротил (ако наистина е било тротил), не се намира лесно, пък и всичкия е маркиран. ако не знаят от къде е => трябва да са го забъркали сами. не, че не може, но ...
- "заподозрения" бил с фалшива шофьорска книжна. по принцип с НИКАКВА шофьорска книжка не може да се мине БГ/шентгенсга граница. би трябвало вече да го знаят от къде се е появил.
- тази работа никога не се прави от сам човек. няма как...

ерго - нещо ни мотаят

Пон Юли 23, 2012 6:30 pm
Профил

Абе въпросите са много, информацията е малко. Има и други канали, но те така или иначе не са за оповестяване след това.

Какво се е взривило ... не е ясно, кой е казал тротил, дали е имал в предвид тротил, или не съвсем. Намирането му в БГ не е трудно, само преди месец май гърмяха цехове за утилизация край петолъчката. Не знам какво точно са утилизирали но има не малка вероятност да са вадили и THT.
Относно маркировката .. ммм ... ммм ... да ... евентуално, може би ако е скоро произведен, ако е производство на смядово от преди 30-40 години, не се знае някой ще си го познае ли или не, верно ония от МВР или поне военните все трябва някъде да имат химически анализ, верно че може и да се направи, ама това са все неща които са в сферата на възможното. Ако е набавен от БГ много вероятно е да е точно от утилизация на боеприпаси, коя година са никой не знае, така че може и нашите дружки от мосад да нямат маркери на собственото ни производство от онези години.
Ако е набавен по друга линия от БГ много по вероятно беше да е амонит, до него достъпа е по лесен, няма нужда да се обвързваш с военни, иначе шашки ТНТ има много, ама все покрай настоящи / бивши военни.

После казват възможно е да е имало съчми .. взрив в автобус, какво значи възможно е, или има или няма, те не са 2 съчми да отлетят в космоса, трябва да има както в труповете така и в самия автобус.

Как се влиза в БГ няма да говорим, като почнем от легалния начин да минеш граница с гърция или румъния, или през летище, тъй като се влиза както си искаш, не си дават зор много да проверяват документи ако са БГ та стигнем до влизане нелегално през границата, което е още по лесно, там и много лесно може да си вкараш 1-2-5 кг каквото си поискаш.

Въпрос, ако тия от агенцията са разпознали фалшива книжка и са отказали кола къде са спали а не са докладвали веднага в полицията, от там те пък къде са спали ако са знаели та не са го проверили? Защо е нужно да е минавал с документ с който е искал да вземе кола? Защо изобщо на атентатор му е да показва фалшив документ, видно изглежда бял, много вероятно да е имал гражданство с което да влезе без проблем в БГ. Ако е бил известен и в някой списък, досега да го бяха оповестили.

Въпроси много, да видим какво ще заключи разследването.

п.с. преди около година, поради "компетентността" на една известна фирма - Анди -Пловдив, летище София му се отвориха всички врати, и никой не може да каже кой е влязъл или излязъл, това естествено не се е разчуло, от тогава им е и забранено да поддържат въпреки че са спечелили конкурс, гаранция че това не е станало някъде другаде или друг път ... абе ...

Пон Юли 23, 2012 6:50 pm
Профил
Аватар

Миии аз нали съм влизал от гръцко в БГ като у лелини си. Не че е лошо, де, но човекот едва ли е дошъл директно от Пакистан да гърми.
А щом е свързано с Израел едва ли ще научим нещо повече - те са луди, бре!!!

Пон Юли 23, 2012 7:28 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
п.с. преди около година, поради "компетентността" на една известна фирма - Анди -Пловдив, летище София му се отвориха всички врати, и никой не може да каже кой е влязъл или излязъл, това естествено не се е разчуло, от тогава им е и забранено да поддържат въпреки че са спечелили конкурс, гаранция че това не е станало някъде другаде или друг път ... абе ...

Това е пряко следствие на покитайчването на всичко. Всичко трябва да е възможно най евтино, монтажа за без пари, и ако може потдръжка да няма близките 100 години. И на всичкото отгоре като се сложи и начина по който се печелят такива проекти...
Доста фирми в бранша практикуват и други похвати, отива печели търга с нереално ниски цени, и после дай да видим какво да слагаме -> в проекта пише Хъниуел а в обекта... алибаба.цом... 8O

Пон Юли 23, 2012 10:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мен ми е по интересно едно, тиражира се, че взрива бил от около 3кг тротил.
Нещо не ми се връзват пораженията с тези три килограма. Според мен три кг. тротил би оставил много по големи поражения.

Пон Юли 23, 2012 10:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
А как предлагаш?

Методите на мафията. Застрелваш всички свързани с камикадзето. Приятелите, роднините и кучето. Всичко под ножа. След това дори в нечия чалмосана глава да се роди идеята за атентат, ще разбереш за нея по най-бързият начин.

Пон Юли 23, 2012 10:52 pm
Профил

Да това е така, но зависи къде е бил взрива, дали е бил в раницата и се е взривил вътре в автобуса, или е бил в багажа и се е взривил в багажника. Ако е бил в багажника не е учудващо, там обема е голям, има капаци които са хлабави, и взривната вълна се е насочила настрани, още повече че подът на автобуса е сравнително здрав. То и в автобуса е горе долу така, обема е голям, взривната вълна доста бързо и пада налягането като функция от разстоянието. Също така седалки, човешки тела, те са доста добри абсорбери.

А иначе за пазара .... ами така е, въпреки че има и друго положение. Примерно ние работим по VdS, малко са сертифицираните фирми, скъпи са, хубави са. В същото време в САЩ няма такова нещо, за safety системите има изисквания, за секюрити обаче почти никакви. Там няма значение дали слагаш Honeywell , Tyco или нещо друго. Оборудването което там се ползва масово дори и при по -отговорни обекти тук не го слагаме и на по-малките. Да обаче там има например бюджетни цени, да речем вътрешна камера 700 USD, каква е камерата на никой не му пука, залага се този бюджет. Така е със всичко, точка за контрол на достъпа, детектор и т.н. Там има консултанти, ако ти поеме проектаот начало до край, консултанта ти е около 30% от целия проект, между 30-40% ти е техниката, останалото е за монтаж и настройка. Нормално е при тези условия производителя на техниката да не е фактор, по важното е всичко да може да се интегрира заедно.

Пон Юли 23, 2012 11:00 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
Цецо написа:
Dimitar написа:
Фитиле, ти пък що си толкова изненадан :? ? При положение, че в БГ можеш да си купиш абсолютно всичко с кинти не би трябвало нищо да те учудва.

Е ако го казваш като критика, не е много коректно точно от страната дето един побъркан враг на Батман изтрепа маса народ, а полицията сума ти време не може да влезне в минираното му жилище... В БГ поне законово не можеш да си набавиш подобен арсенал.

Не го казвам като критика, а да не се впряга чак толкова, точно щото и уж по-така страни и разузнавания се дънят също.
А кой какво може да си набави законово няма абсолютно никакво значение, защото някой като реши да прави такива золуми законите са му последната грижа.
Т.е. както винаги се получава от рестриктивни закони си патят само хората, които са решили да ги спазват :) . Ако тоя фен на Батман знаеше, че в киното ще има поне 10 човека с пищови на кръста едва ли щеше да си помисли да прави подобно нещо. Как пък такива работи се случват все на места, където е забранено да имаш оръжие, а най-многото престрелки са все в Вашингтон ДС и Чикаго, където пък рестрикциите са най-големи :) . Ако още не си забелязъл - на бандюгите и откачалките не им пука от никакви закони, затова поне да не ги правят такива, та който иска да може да се защити.

Вто Юли 24, 2012 2:53 am
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Цецо написа:
А как предлагаш?

Методите на мафията. Застрелваш всички свързани с камикадзето. Приятелите, роднините и кучето. Всичко под ножа. След това дори в нечия чалмосана глава да се роди идеята за атентат, ще разбереш за нея по най-бързият начин.

Не е толкова просто, щото не може хем да си демокрация, хем да не си :D . Както и това със забранените оръжие по време на война. Ти си тръгнал да се биеш за живота си, а някой ще ти казва кое било забранено/разрешено. Тотално изпедерастяване, ама такова е и няма какво да се направи щото една камара различни активисти ще ореват света :) .

Вто Юли 24, 2012 3:03 am
Профил
Аватар

е, димитре, и ти ли почна да слагаш равенство между демокрация и толерастия? :)
иначе по темата много се размислихте. ама книжката, ама взрива. колко автобуса сте взривили че знаете колко трябва да е поражението? мен 3 кила ми звучи добре. а от къде е влязъл.... има толкова възможности, че ако не хванат съучастник се съмнявам да разберат от къде е дошъл. примерно - идва в европа с фалшив паспорт, но не на същото име разбира се. после джитка с фалшивата книжка. бягай го разбери, в компютрите такъв човек не е влизал. друг вариант - идва с чужда яхта в европа. въобще няма нужда от паспорт. измъква се от яхтата и джитка с фалшивата книжка. няма го никъде в компютрите, яхтата я има, но яхти с хилядите пристигат в европа.

Вто Юли 24, 2012 6:58 am
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Какъв тротил ви гони, казаха, че еквивалентът на взрива е 3 кг тротил. Иначе само да иска човек лесно може да си направи подобно нещо (не тротил), ако потърсите в нета има рецепти, които точно арабите ги ползват за такива цели.
Колкото и охрана да има за съжаление не могат да се спрат тия идиоти. Ако сложим системи и охрана на летището ще намалим риска атентата да е там, но не и да се случи някъде другаде.

Вто Юли 24, 2012 9:23 am
Профил

Не, казаха че взривното вещество най-вероятно е тротил. Автобуси за съжаление не ми се е отдало да взривявам, но ми се налага да се запознавам доста обстойно с пораженията от различни взривни вещества, част е от това с което се занимавам. Няма нужда да си взривил 100 автобуса, има си хора и организации които го правят, резултата са какви ли не диаграми, снимки, филми, препоръки за защита и т.н. Взривовете колкото и да са хаотични привидно се подчиняват на съвсем прости закони на физиката и са много добре предвидими, не случайно се изпозлват и с инжинерни цели.
Относно риска, логиката ти е вярна, ако предположим че ще осигурим охрана само на летището. Това се прави навсякъде, в по малка или по голяма степен, единствено тогава има смисъл. Затова и казах, да правиш частични неща без никаква пълна концепция е еквивалентно на това да не правиш нищо, само дето ти струва пари.
Замисли се над това което казваш, за да стане това нещо на друго място то трябва да е интересно. Ако са искали просто да избият 100-200 човека щяха да влязат в първта дискотека на Слънчев бряг, да се натъпче с 5-10кг взрив и още толкова сачми и резултата щеше да е много по-потресаващ и зрелищен. Въпроса е че целта не е била просто да се избият 50, 100 или 200 човека, целта е била да си избият колкото може повече евреи. Ако забелязваш тук вече има цел, когато има цел тя може да бъде защитена. Евреите не обикалят цялата страна и то на тумби, те са групирани на летището, в автобусите, евентуално в хотела. Хотела сам по себе си е много неудобно място за подобен атентант, там или трябва да ги издебнеш всички накуп, което е трудно, или да гръмнеш целия хотел, което е още по трудно.
Ако нашите политици са много умни, и успеят да направят и редовия Български гражданин цел на атентати, тогава вече нещата стават доста сериозни, но отново атентат в който да убиеш 3-4 ма е безсмислен дори и за фанатици, от този в Бургас със сигурност са очаквали много повече жертви. Целта винаги ще бъде публични места с много посетители, а тези места са ограничени като количество и подлежат на защита и охрана.
Не скачайте толкова срещу мерките за охрана и защита, те не накърняват личните свободи или нечии права. Лично за мен всички социални и ала бали идиотщини много повече засягат личната ми свобода и правото да живея и работя както намирам за добре от това да има камера на всеки ъгъл, или да ме проверяват ако им се сторя подозрителен.

Вто Юли 24, 2012 11:01 am
Профил
Аватар

За следенето съм напълно съгласен - това е като в интернет - който върши нещо нередно да се притеснява, другите не знам защо врякат. Имам една приятелка (младша докторка), която си изтри фейсбук регистрацията, за да не я следяло ФБР 8O Не, че е много наред де, но такива като нея ги има доста.

Вто Юли 24, 2012 11:19 am
Профил
Аватар

MidNighT_SpiRiT написа:
За следенето съм напълно съгласен - това е като в интернет - който върши нещо нередно да се притеснява, другите не знам защо врякат.

Това е до момента в който ти се обадят да ти кажат, да занесеш едни пари, ако не искаш жена ти да види едни снимки. Примерно. Личният живот на хората си е техен личен, навирането на държавата в него води до ясни за всички последствия.

Вто Юли 24, 2012 12:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 70 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща