Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Как работят електронните компаси??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Как работят електронните компаси???
Имам една намотка от такъв компас за кола, който макар и изправен, едва ли ще заработи отново (явно иска да е свързан с нещо друго от електрониката на колата).
Та идеята е - ако не е твърде сложно, дали може да се ползва тази намотка и на какъв принцип работи такъв компас?

Чет Ное 10, 2005 6:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Определено ще е със сензори за магнитни полета. За да го подкараш обаче ще ти трябва микроконтролер или някаква логика.

Едит: ама какви глупости пиша и аз, сега осмислих значението на думата намотка :oops: не знам защо обаче си помислих че питаш за електрониката. А междо другото какво е предназначението на подобно нещо в колата?

Чет Ное 10, 2005 6:55 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Това ще ти помогне

http://www.web-ee.com/primers/files/AN00022_COMPASS.pdf

Чет Ное 10, 2005 7:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Това е доста специфично за някакъв сензор на Филипс

Моя сензор е от тоя тип
http://www.edn.com/archives/1996/031496 ... df2fg3.htm

Какво е предназначението?... Не знам. Било е в джип.. нали се сещаш - offroad и т.н.
Ще пусна и една снимка довечера (ако имам интернет :? ).
Цялото представлява един модул със този сензор, дисплей и два бутона (заедно с някаква електроника - контролер за дисплея - VFD, контролер на Motorola някакъв и една ИС - може би точно за обработка на сигнала от сензора). Тъй като гледам на дисплея могат да излизат символи за температура, за компаса, за разхода на гориво и незнам още какво. Обаче само не иска да работи.
Като разгледах платката има 4 проводника с неидентифицирано предназначение - два приличат да са интерфейс някакъв (почти директно влизат в процесора) и два приличат да са аналогов сигнал (маса и нещо друго). Предполагам че е аналогов, щото минават през интегрираща верига на пръв поглед с голяма времеконстанта...

Пет Ное 11, 2005 12:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ставаше въпрос за принципа а не за конкретната реализация на този принцип.

Пет Ное 11, 2005 12:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Нещо взех да се обърквам...

Нека го кажа по друг начин - засега ме интересува начина на сваляне на инфото от такъв сензор (щото гледам тоя на филипс е магниторезистивен, а моя се води fluxgate...). За математиката после ще мислим...

Пет Ное 11, 2005 4:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
абе, понеже глеам тука, че се постват линкове ... я и аз да сложа моя тук така :
http://beale.best.vwh.net/measure/fluxgate/

Пет Ное 11, 2005 8:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето я картинката

Прикачени файлове:
Коментар на файл: По-отблизо...
125_2509.jpg
125_2509.jpg [ 65.01 KiB | Прегледано 5074 пъти ]
Коментар на файл: Та тва е то. ИС са ми напълно неизвестни (без стабилизаторите де)
125_2510.jpg
125_2510.jpg [ 125.75 KiB | Прегледано 5077 пъти ]
Пет Ное 11, 2005 9:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
този чип на харис до тороида какъв е?

Пет Ное 11, 2005 10:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Неизвестно какъв...

Прикачени файлове:
125_2509a.jpg
125_2509a.jpg [ 30.2 KiB | Прегледано 5065 пъти ]
Пет Ное 11, 2005 10:05 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Идея:Доколкото виждам има две перпендикулярни намотки - правя си следния извод:
при движение в тях се индуцира ток от магнитното поле на земята
при движение по посоките на света, едната е успоредна на силовите линии, другата перпендикулярна
при промяна на посоката на движение, се променя скороста им на движенише спрямо земното поле и оттам силата(и евентуално посоката) на индуцирания ток. Оттук имаме зависиммост на генерираните два тока като функция на посоката и скоростта.

За справка: имаше там един закон за "дясняата ръка" относно връзката на ток, индукция и интензитет на поле... по-късно може да се разровя в учебника по физика и да го дам ако има нужда(аз мисля че няма)

Реализация: Докато се движиш мериш токовете през намотките, и по отношението им(и знака им) отчиташ посоката на движение(и скоростта, тъй като от нея зависи силата на тока). Накратко е това. Поне така си мисля, че би трябвало да е. Ще Трябва сигурно опитно да си изведеш зависимосттите на токовете за всяка скорост и посока :/ или поне за няколко скорости(през 20кмч ) и няколко посоки(през 45 град примерно) и да си направиш една интерполационна функция. скоростта може да се взема от тахометъра на колата, но сигурно ще може и да се изчислява от токовете... зависи дали графиките ще се застъпват за различни скорости и посоки...

1.) четеш токовете които са:
i1 = fn(speed, direction);
i2 = fn(speed, direction+90 gradusa);

2.) смяташ посоката(изведено на база горните зависимости) която е:
direction = fn(i1, i2, speed);

Съб Ное 12, 2005 1:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Май наистина трябва да отвориш учебника по физика.
Индуцира се напрежение, а не ток. Ток протича, ако имаш електрическа верига.
А напрежение се индуцира, при изменение на магнитния поток през бобина, а не просто при движение.

По-горе е даден линк с обяснение на принципа на този компас. С две взеимно перпендикулярни намотки се определят и междинните посоки NE, NW, SE и SW.
Посоките се индицират от най-левите два индикатора. Другите се за часовник, разходомер и още нещо.

Съб Ное 12, 2005 1:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хайде стига сме го мислили това. Принципът е следният : пуска се променливотоков сигнал през тороидчето и малко постоянен ток. Поради симетрията на геометрията в двете перпендикулятни бобинки не би следвало да се появи никакво индуцирано напрежение. Да, ама не. Поради земното магнитно поле половината тороид е подмагнитена по-силно ( там, където породеното от постоянния ток магнитно поле и земното са с еднаква посока ), другата по-слабо. Това води до по-голяма индуктивност на едната половинка от другата. Тъй като токът през тях е един и същ, магнитното поле на едната не може на 100% да се глътне от другата и част от него "минава да припикае комшийските дворове". Фазата на това поле и ъгълът на ориентацията му зависят от ориентацията на структурата спрямо магнитните полюси на земята - те ти компас :lol:
Колкото и да не е за върване, това се оказва по-точно от компас с 2 датчика на Хол. 8O

Съб Ное 12, 2005 2:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз пък доколкото четох тороида се захранва с правоъгълно симетрично напрежение, като дори се вкарва в насищане. И тъй като тороида е подмагнитен в известна степен от земното магнитно поле, насищането е различно в положителната и отрицателната част. Толкоз разбрах досега. :(

Съб Ное 12, 2005 4:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Може и така да са го направили. При всички всички случаи ключът от палатката е в нелинейната характеристика на тороидчето.

Съб Ное 12, 2005 5:31 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]