Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Теоретичен въпрос за BA033 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Теоретичен въпрос за BA033
Ами то за да няма гадаене, аз препоръчвам четене на документацията, обикновенно е 5-6 странички, важното се вижда от пръв поглед, преоразмеряването си има и някои проблеми, ако слагаш тантал, ралзиката м-у 22 и 100 е доста голяма, то е така и при нормалния електорлит, ако гониш размер преоразмеряването идвс голяма беля.

Пон Авг 13, 2012 2:50 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

Уважаеми колеги .. и любители аматьори. Кондензаторите на входа и изхода на интегралните стабилизатори, независимо дали са от серията 78xx или от други типове включително и LDO (лоу дроп-аут .. с малък спад на напрежение между вход и изход) са не само филтриращи!!! За електролитните функцията е такава, но за керамичните със стойности 220uF, 100uF има и друга важна функция. Те са и променливотокова обратна връзка .. при резки колебания именно през тях се осъществява бързата и коректна стабилизация. Защото няма електроника работеща в идеална среда. Винаги има колебателни процеси. Резки промени в товара и т.н. проблема на колегата е не толкова в липсата или стойността на електролитния кондензатор, а в тоталната липса на какъвто и да било керамичен кондензатор за променливотокова обратна връзка. Липсата на керамични кондензатори на вход и изход на интегралния стабилизатор е често допускана грешка .. най-вече от хора п-на ТИ със софтуера, но със сериозни пропуски и липса на опит в конструирането на хардуер. Отделно при цифровите устройства, по-конкретно микроконтролери, DSP, FPGA и т.н. се монтират и максимално близо до всички захранващи пинове кондензатори със стойности 100nF, а при по-високи тактови честоти и по 10nF в паралел. Съвет .. този път безплатно .. не прекалявайте със стойностите на електролитните кондензатори!! При първоначално включване няма кой да ограничава тока при зареждането им! Тогава хилавите стабилизаторчета ще издържат ли този ток? Превишаващ този на сработване на токовата им защита? Да не плаче после някой? Има си формула, по която се изчисляват изходни филтри. Придържайте се към препоръчаните от производителите методи на изчисления.

Нед Авг 19, 2012 9:56 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

С изключение на последното изречение другото е май пълна каша :D .

Нед Авг 19, 2012 10:21 pm
Профил

Прав е човека. И на паразитен капацитет можеш да караш. Ама утре, като спрат да работят контролерите и се чудиш, хардуер ли е, софтуер ли е ... С две думи, кондензатори си трябват.

Пон Авг 20, 2012 12:27 am
Профил

Абе то това е ясно, мисля че го пише още в първите постове на предходната страница, малко се повтаряме ама айде, това едва ли има значение.

Пет Авг 24, 2012 1:59 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Ето и аз как научих преди време да слагам 100nF на изхода на 7805.

viewtopic.php?f=3&t=3169

Пет Авг 24, 2012 5:30 pm
Профил

Да така се учи, ама разбирма едно време аз като се учих връзката ми беше на 9600 и не ми се хабеше да тегля pdf, то нямаше и кой знае колко де, ама пък много от схемите бяха цифрови, а аз там по навик слагам най-малкото кондензато на всеки чип, ако е нещо от сорта на х123 и резистор няколко ома в захранването, да ми е мирна главата, та явно дълго време в ТНТМ периода ми тия кондензатори са ме спасявали.

Съб Авг 25, 2012 12:38 pm
Профил
Аватар

tera_s написа:
Уважаеми колеги .. и любители аматьори. ...

Уважаеми Професоре, като си започнал - обяснявай подробно какво филтрират електролитните кондензатори и ква е тази променливотокова ОВ, за какво служи, с какво се пие/мези, etc.

Щото, моите (любителски или аматьорски - сам преценявай) познания ми сочат, че говорим за линейни компенсационни стабилизатори на постоянно напрежение и на изхода им си требе честотна компенсация. Те за това е керамиката. Ся, в последно време производителите срамежливо заявяват, че стабилизаторите им са вътрешно компенсирани, но все пак препоръчват кондензатор в изхода. Щото едно е да ги храниш от мрежата, а съвсем друго от импулсен стабилизатор на 500kHz, да речем. Да не говорим за по-високи честоти... Обикновено 100nF върши работа за повечето случаи от живота. Дори и да бъде забравен, често след стабилизатора има други кондензатори и те компенсират липсата. Така необходимостта от този кондензатор не се схваща като задължителна. Проблемът се появява когато такъв изходен капацитет липсва или се окаже недостатъчен или е твърде далече и то при висока честота та пулсациите на входното напрежение или мощни ВЧ наводки в маломощен стабилизатор. Затова при високи честоти на входа спасението може да дойде във вида на 100nF + 10nF + ... + 33pF (със съответната керамика).

Електролитните кондензатори на входа и изхода са просто резервоари на енергия за подпомагане на line и load regulation-а. Голям капацитет на изхода не е проблем, щото в практиката рядко се слага такъв, а когато се налага да се сложи - един slow turn-on решава проблема. Токовата защита е по-скоро SOA-защита и от нея никой не плаче. Виж, проблеми могат да се получат когато напрежението на входа е близко до максималното вход-изход. При голям кондензатор на изхода и включване, цялото входно напрежение се прилага между входа и изхода за по-дълго време и пробива е по напрежение. Познавам едни LM317T, които го изпитаха на гърба (кристала) си. :wink:

Съб Авг 25, 2012 7:31 pm
Профил

Здравейте,

Опитвам се и аз до подкарам това LDO (BA033CC0WFP ROHM SMD), но на изхода продължава да си излизат 5.1V (при 5.2V на входа). Пробвах да слагам всякакви налични кондензатори (електролитни, танталови и керамики) в диапазона от 100нФ до 500мФ, но ефект никакъв . Също така пробвах да сложа товар 100ома на изхода, отново никакъв ефект. Според спецификацията, кондензатора на изхода трябва да има нисък ESR в диапазона от 0.075ома до 1ом (стр.6 Фиг.22 от http://store.comet.bg/download-file.php?id=1098).

Чудно ми е дали пък да не съм улучил кондензатор с такъв ESR или пък повечето low-esr танталови влизат в диапазона?!?!

Някакви идеи защо се полуава така (или да сменям направо LDOто) ?

Съб Сеп 29, 2012 6:38 pm
Профил
Аватар

1. Вдигни входното още малко, за да се разбере дали имаш късо между входа и изхода и да се изключи вероятността това да е 5-волтов вариант.
2. Осцилациите при ESR извън посочените граници не ми харесва. Ако ти се занимава, опитай да добавиш ESR във вид на резистор 0,2 Ома.
3. Що направо не го смениш с нещо друго.

Нед Сеп 30, 2012 12:38 pm
Профил

Мерси много за съветите. Оказа се първото предположение - в магазина са ми объркали LDOто и са ми дали 5волтовата версия (05CC0W - маркировка -> BA05CC0WFP-E2), което никога не съм очаквал да се получи.

Нед Сеп 30, 2012 8:39 pm
Профил
Аватар

ivomilev написа:
Мерси много за съветите. Оказа се първото предположение - в магазина са ми объркали LDOто и са ми дали 5волтовата версия (05CC0W - маркировка -> BA05CC0WFP-E2), което никога не съм очаквал да се получи.

Още един съвет. Когато купуваш каквото и да било от Комет (и не само), винаги проверявай какво реално получаваш. Продавачите имат гадния навик да пробутват каквото имат, като удабно (за тях) игнорират конкретни изисквания.

Пон Окт 01, 2012 9:12 am
Профил

Мерси, ще го имам впредвид вече. Днес ходих до комета да ми сменят ЛДОто с 3.3 волотовата версия. С електролитен кондензатор от 47мФ си изкара стабилни 3.3 волта. Проблема е, че първо на платката бях запоил едни QFN (MRF24J40) чипове на 3.3 волта и сега сигурно са заминали :evil: .

Вто Окт 02, 2012 12:16 am
Профил
Аватар

Обикновенно чиповете които са за 3.3V за известно време си държат на 5V.
А като се пуска нова платка напрежението се вдига плавно и се следи какво става.

Вто Окт 02, 2012 7:29 am
Профил

Аз като един начинаещ пък в крайна сметка не разбрах:
1) С или БЕЗ кондензатори ?
2) Ако С кондензатори -> Какви ? -> Само керамични ?
3) Ако са керамични - > Какви ? -> X7R (Диелектрическа Характеристика) ?
4) Капацитета ? - > Ясно! -> datasheet-a

В тоя ред на мисли гледам LM1117V33. Сложили са му 10uF на Out-a в документацията. Такова чудо с X7R е 10 € във Фарнел.

И м/у другото се е заформила много добра тема за LDO-то като цяло. Някой ентусиаст ако иска може да отбере най-полезното и да стане супер урок за LDO като цяло.

Вто Окт 02, 2012 11:07 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща