|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:02 am
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Баси историята :)
Значи, експериментирам си аз с един транзистор BC327. Схемата е нещо такова:
Не разбирам следното нещо: когато ключът е отворен, мултицета мери 5V, като го затворя и светодиода светне, напрежението е вече 1.9V
На какво се дължи това? И как да го направя да е 5V дори при светещ диод?
|
| Сря Ное 17, 2004 1:39 am |
|
 |
|
kont40
Ранг: Минаващ
|
 :)))))))))))))))))))))))))
http://thesnake.gateit.net/svetodiodi.htm
А преди време специално бях повдигнал въпроса за светодиодите!!
Ами
1. Струва ми се че някъде около тоя нещастен транзистор трябва да има ограничителни резистори... Най малкото в м/у база и маса и последователно на светодиода.. Щото явно източникът ти е с голямо вътрешно съпротивление, та още нищо не е изгоряло..Макар, че и аз не си вярвам, че може да е още читаво...
2.Не можах да схвана оня ключ за какво ти е там - след като ще имаш транзистор - ако идеята е да го превключваш тоя диод посредством транзистора....Или поне мястото на ключа не е там
3.Светодиодите, както всички полупроводникови диоди се характеризират с пад на напрежение върху прехода в права посока, който основно е определен от параметрите на полупроводниците и във всеки конкретен случай - от протичащия ток и околната температура... И от това следва - че всеки светодиод е направен от полупроводници с различни параметри , дори само поради факта че е нужно да свети с различен цвят..Та това определя и различен пад на напрежение..Така или иначе нормален пад върху светодиод би могъл да е 3-4 волта, при мощен светодиод или некачествен маломощен..Ама 5V ми е се струва неправдоподобно, поне в днешно време със съществуващите диоди.. Ако се опитате да направите насила 5V върху светодиод в права посока - горко му..
4. А така и не разбрах защо са ви 5V на светодиода - ! - като толкова са ви нужни - закона на ОМ е в сила и при тях - свържете два, три , колкото е нужно светодиода последователно! Само че ако идеята е да свържете 3 червени светодиода последователно без баластен резистор и да ги захраните с 5V -може и да светнат, знае ли се - и няма да изгорят..Ама кой ще каже какъв ток тече през тях?! Изобщо ще е цигания...!
Последна промяна kont40 на Сря Ное 17, 2004 10:57 am, променена общо 1 път
|
| Сря Ное 17, 2004 10:04 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе реконструктор - ти ме убиваш бе човек. Как я измисли тая схема? Ти какво - хващаш шепа елементи, налепяш ги пройзволно и гледаш какво ще стане? Баси с такива творения, добре ме веселиш сутрин. Искаш ли книжки за теорията на транзисторите - не е сложна, малко електрони се щурат насам, натам из един полвинчати проводници. Тодор Живков беше по наясно с полупроводниците от тебе бе човек. Засрами се, ранга ти е най-високия в клуба, пък глей кви изпълнения праиш.
|
| Сря Ное 17, 2004 10:40 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Оф!  Пропуснал съм да нарисувам резистора, който е между базата и масата. Но това не е толкова съществено. Целта ми е крака на един процесор да отива на крак на друг процесор, като успоредно е вързан един светодиод.  Това е. Ама като светне диода, напрежението пада и другия процесор не зацепва, че има сигнал на входа. 
|
| Сря Ное 17, 2004 11:05 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Какво се получава, ако софтуерен генератор на случайни числа се използва за генериране на схема?
Не казвам!
А бе, Реконструкторе. Цецо сигурно няколко пъти вече е падал от стола, ама верно тая схема не е читава. Ако искаш да работи, сложи последователно на LED 300 ома плюс забравения базов резистор. А досега не е изгоряло нищо, защото вероятно базовият ти резистор е поне 1 - 2 килоома, да транзисторът се не го е дал много ларж.
Без да се засягаш, ако искаш да си направиш нещо, пиши какво искаш, ще ти го спретна за 10-15 минути. Така само генерираш оборот на магазините за електронни компоненти 
|
| Сря Ное 17, 2004 11:47 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ми той LED-а си свети на 5V вече доста време.  Но ще му сложа на анода един резистор да видим кво ше стане. Базовият резистор е 10К. 
|
| Сря Ное 17, 2004 11:57 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Реконструкторе, аАз мисля да не се е*авам с знанията ти...колкото и интересно да изглежда схемата
Светодиодите работят като ценер-диод. Доколкото се сещам зелените имат най-високо напрежение (2.4V)...Тъй де, искам да кажа, че светодиода ти е много странен щом е издържал 5V. По-принцип консумират 20mA на 1.9V(зависи от светодиода де, има и на 3-4V), ако пуснеш по високо напрежение се слага резистор за да ограничи тока през светодиода.
В твоя случай, пак по закона на ОМ смятам около 200 ома резистор последователно на светодиода, за да имаш 2V/20mA върху светодиода.
|
| Сря Ное 17, 2004 12:20 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Е той издържа, как няма да издържа, с 10 kom в базата .. това са си не повече от 440 uA базов ... не знам какъв е транзистора, ако е някой маломощен с усилване 150-200 идват 80 мА, на толкова няма да изгори просто ще свети ярко .... и транзистора ще пече, но щом не го е усетил може би усилването муи толкова няма, та свети на 20-30 мА, и в-у транзистора отиват 100 мW които не се усещат много  Значи ... я кажи каква е идеята че не вдявам, кискаш с транзистор да подаваш сигнал към процесора и едновременно с това да ти светва диод или ?????
|
| Сря Ное 17, 2004 2:32 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
E, то ако това иска, значи анода на светодиода към съответния пин (през резистор,  стествено), а катода към маса. То за един прост светодиод над 20 мнения...малей 
|
| Сря Ное 17, 2004 2:42 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Искам да минава през транзистор, щото може да не е светодиод там, ами по-голям товар.
|
| Сря Ное 17, 2004 2:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не знамкакво иска .... потайни и дълбоки са мислите софтуеристки  .... а инали трябв да му се обясни на човека .....20-30 ... няма лошо, ако схваша това дето го обесняваме значи не е напразно, пък и да не схваща сигурно ще се намери и някой друг дето не го знае.
|
| Сря Ное 17, 2004 2:45 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
То ако трябва да бъдем точни и за един прост резистор могат да се изпишат не 20, а 2000 мнения, защото почти винаги "совите не са това, което са"  .
|
| Сря Ное 17, 2004 2:47 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Ами базата на транзистора я закачаш през резистор (който ще трябва да се сметне) към съответния крак, емитера към +захранване (ако е PNP транзистор) и колектора към анода на светодиода (пак през резистор)... Тween Peaks...haha...няма значения колко поста са, важното е да говорим по темата. Задачката със светодиода не беше поставена конкретно, затова измъдрихме толкоз велики решения.
|
| Сря Ное 17, 2004 2:48 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ами погледни схемата горе. Имай предвид, че съм изпуснал базовия резистор там. По какво се различава от твойта? Изобщо, прочети още веднъж въпроса.
|
| Сря Ное 17, 2004 2:53 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Ами различава се по резистора, вързан последователно на анода...
Кога и аз ще мога да нарисувам една схемка и да я постна 
|
| Сря Ное 17, 2004 2:55 pm |
|
|