|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:22 pm
Някакъв чип за делене на честота?
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Някакъв чип за делене на честота?
Трябва ми програмируем делител на честота от 1 до 100 (може и от 2 да почва де). Няма ли някакъв прост готов чип, на който коефициента да му се задава по SPI например???
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Авг 21, 2012 1:22 pm |
|
 |
|
Sparky
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Сеп 24, 2011 1:36 am Мнения: 30 Местоположение: Варна
|
 Re: Някакъв чип за делене на честота?
Потърси раздел Clocks and Timers в сайтовете на големите производители на чипове, напр. Analog Devices, Texas Instruments, Maxim. Аз лично харесвам ето това: http://www.maxim-ic.com/datasheet/index.mvp/id/3449http://para.maxim-ic.com/en/search.mvp? ... ree=clkgen
|
| Вто Авг 21, 2012 1:46 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Неща PLL и прочие сложнотии. Искам просто от единия край да му бутна 20Mhz, от другия да излиза разделено от 2 до 100 пъти. И колко пъти да задавам по някакъв прост интерфейс в реално време. И ако може да не е на maxim, че ще ми излезне по евтино да сложа цял процесор да го върши 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Авг 21, 2012 1:58 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Можеш да сложиш чип за PLL , но да използваш само програмируемите делители. Виж например ADF4001. Пробвано е, работи. Проблем е , че изходът е с малък коефициент на запълване.
|
| Вто Авг 21, 2012 3:07 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е не бе хора, търся нещо простичко, евтино и лесно достъпно. Що няма такива чипове ми е много чудно? Мога да си спретна с една програмируема логика или даже и с един примитивен контролер мога да го направя. Ама що го няма готово, само на мен ли ми е притрябвало нещо такова?
|
| Вто Авг 21, 2012 3:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ако питаш мен, даже и на теб не ти трябва 
|
| Вто Авг 21, 2012 3:37 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе има тука една магия в "оная" опитна постановка дето ме тревожи. Значи пускам аз отначало Дисковери платката, пускам на един изход 10Mhz да вади турям осцилоскопа и..... 10ns джитер. Бах мама му и животно, викам аз ли нещо сбърках или... Почвам ровя, бъзикам се с кварца, турям капацитети, махам серийни резистори... Не джитера си стои. Викам дали пък не е нормално, чакай да пробвам с друга платка, на един STM32F103 се закачих - няма такива работи. Връщам се на оригиналната платка - джитера го няма. Ай сиктир, викам си, нещо по опитната постановка ми е било куцо, я скопа не е синхронизирал като хората... Даже тема бях пуснал във форума, други хора с дисковери да го проверят дали е така, ама като се оправи и я махнах. Да ама тая сутрин джитера пак там  Наобядвах се - няма го! В момента го гледам на скопа - като нарисуван е клока. Дърпам жици, пипам с пръсти, сонди, земи, откачам, закачам - бетон. Бих обвинил себе си, щото постановката е вън от разумните инженерни практики, особенно при тия честоти  Ако е така - ОК. Обаче платката която ще пускам, ще струва купища пари (многослойна и грамадна) и не искам да остана в небрано лозе постфактум. Да не се окаже, че има някакъв гаф в PLL-а на животното и прави някой дребни забежки... Щото 10ns джитер 99% от потребителите не ги бърка ама на мен ми е 10% грешка. Та ако имаше едно такова чипче, да си го предвидя аз паралелно на процесора, пък ако не ми трябва, няма да го монтирам.
Последна промяна Цецо на Вто Авг 21, 2012 4:08 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Авг 21, 2012 4:03 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е с един чип не знам как да стане, може с няколко 161 и 164 да spi-чиш в тях коефициента на броене примерно. Сигурно си го премислил тоя вариант вече де, искаш 7 бита което прави 4 чипа общо. Инак са стотинки де. Имаше и едни 8 бита дето не ги помня, даже с регистър са, ама регистърът се пише паралелно. Ако ти върши работа паралелно писане ще изровя лесно кое беше, не съм го ползвал над 20 години ама знам къде съм го слагал (baudrate генератор правих последно един с него  ). [edit] Ако ще клочиш ADC-то от PLL-чавия клок на процесора си по-храбър от мене. Не съм и опитвал как е, просто винаги му слагам свестен клок, обикновено от основния от който отива и за PLL-осване, но никога от PLL-осания [/edit]
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
Последна промяна tgi на Вто Авг 21, 2012 4:11 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Авг 21, 2012 4:08 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе с логики знам как да стане. Ама неща. Много смешно изглежда. Явно ще рискувам.
|
| Вто Авг 21, 2012 4:09 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Не става ли с таймер на процесора? Например MSP430 може да дели до 25 MHz вход на коефициенти от 2 до 65536. Що трябва да е с външен чип? Ако все пак държиш на външен, сложи един слейв MCU на SPI и му ползвай таймера.
|
| Вто Авг 21, 2012 4:12 pm |
|
 |
|
tgi
|
Редактирах се след като постна последното си, поствам това само за да погледнеш.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Авг 21, 2012 4:13 pm |
|
 |
|
tgi
|
74LS592 съм слагал, гледам има го и като HC - ама се пише 8 бита паралелно.
|
| Вто Авг 21, 2012 4:18 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
При ползването само на делителите имаш чип TSSOP-14 ,2 кондензатора и 1 резистор. Управлява се пи SPI - не знам колко по-просто може да е. В Digikey струва 4.40 $. Във Фарнел има ADF4002 , но той е до 400 MHz и е по-скъп. Ако ти трябва 1 бр, може би имам.
|
| Вто Авг 21, 2012 4:19 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Храбър или глупав... предстои да разберем. Просто си търся застраховка в случай, че излезна глупав  Ицо ще го погледна тоя, мерси. В конкретния случай не ме притеснява цената особенно, а че трябва да чета още едни чаршафи и да правя нещо дето не е баш по правилата  .
Последна промяна Цецо на Вто Авг 21, 2012 4:22 pm, променена общо 2 пъти
|
| Вто Авг 21, 2012 4:20 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Щом не искаш да използваш делителите в PLL чипове (без да използваш PLL-а им), май най-лесно и гъвкаво ще е да използваш някакъв въшкав микроконтролер, като го клокваш със стабилен клок и използваш таймерната му система, а през I2C или SPI го сетваш. Със сигурност ще е най-евтиния и гъвкав вариант, позволяваш различни коефициенти на делене. Примерно с лесно достъпни и евтини пикчета в 8 или 14 пинов корпус...
Друг вариант е да използваш таймерна система в основния ти контролер, но таймера трябва да позволява "асинхронно" ВЪНШНО клокване + кампеър с релоудване, който да ти задава коефициента на делене и чийто изход също "асинхронно" спрямо процесорния клок да излиза на пин на процесора. Гледам, че някои процесори вътрешно с осцилаторния си клок освен, че клокват PLL-а си, клокват и част от вътрешната си периферия (прескелърите на таймери, АЦП-та и др.). Т.е. клокват се с клок без джитер (по скоро само с джитера на самия кварц). Ако твоя процесор позволява това - можеш много елегантно да го направиш, без нито един външен компонент и без заемане на процесорно време.
|
| Сря Авг 22, 2012 12:33 am |
|
|