Отговори на тема  [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Купуване на климатик.... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Купуване на климатик....
Ами искат си ... иска и изсушителя им да работи, ама нейсе, няма да казвам как се регулира на много места при все че са изръсени маса пари за овлажнители и изсушители, като стане мн сухо бягат развъртат кранчето на овлажнителя, нищо че уж трябва да е автоматичен. Като е много влажно не знам какво правят.

Нед Авг 12, 2012 2:16 am
Профил
Ранг: Новодошъл

Имат режим изсушаване. Хем охлаждат хем нагряват. Но това се налага крайно рядко.

Нед Авг 12, 2012 9:01 am
Профил

Аз нали това казвам, имат си изсушители, то навсякъде където съм изграждал има и изсушител и овлажнител, въпроса е че много бързо спират да работят, без да има ясна идея защо.

Нед Авг 12, 2012 4:25 pm
Профил
Аватар

Това с климатиците си е жив хазарт.

Аз имам 3 от различни марки и различни години.
Панасоник Е9DKE - тоя работи до -5. На втората зима се счупи компресора. На третата-четвъртата година лагерите на вътрешната турбина почнаха да вият. Компресора го смениха след 6 месеца преговори с фирмата. Лагерите си ги смених сам (сложих SKF, на мястото на "оригиналните китайски" да видим докога ще издържат). Има собствено мнение за това колко градуса трябва да поддържа (през повечето време поддържа 23 при зададени 19 например).
Тошиба Дайсейкай 3 (10-ка). Добра машина - работи без проблем до -15, при -20 вече недостига мощност. Изключително тиха и вън и вътре! Недостатък - минимална мощност 90 вата - при тая мощност на практика само леко повява и си топли само около него си. Също така няма навика да си мести клапата в зависимост от температурата на струята (това панасоника го прави и е доста добро като идея). Поддържа точно градусите.
Дайкин подов - Добра машина. Вън не е особено тиха - усещат се вибрации по стената, зимата понякога става неприятно. Иначе работи. Има навика да отваря и затваря долната клапа всеки път като тръгне/спре което се чува доста отчетливо и е неприятно. Поддържа точно градусите.

Много е важно къде ще се монтират телата - така че хем да топлят/охлаждат хем да не ти веят отгоре. В повечето случаи монтажниците си имат собствено мнение за това, обикновено съборазено със собствения им мързел и работата която трябва да свършат.
Така че аз бих гледал следното - изходяща мощност при -15 -20 градуса, шум на телата, да може да си изсушава самостоятелно вътрешното тяло след като го изключиш от режим на охлаждане, след това са екстрите - таймери и т.н.

Пон Авг 13, 2012 1:42 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Най-добрите климатици ги прави Fujitsu.
Говоря от личен опит с много марки и живот в страна с топъл климат.

Още един глас за Фуджитсу.....

Вто Авг 14, 2012 1:53 am
Профил
Ранг: Минаващ

Абе някой в темата спомена, че е добре климатика да има термо датчик и в дистанционното. Та в тази връзка да попитам, как дистанционното предава данните от този датчик към вътрешното тяло - чрез инфрачервената връзка, с която се подават командите, или по друг начин, напр. блутут. Че на моя климатик (Midea) дистанционното май има датчик, но стои така, че няма оптична връзка с вътрешното тяло.

Вто Авг 21, 2012 7:48 pm
Профил

Оптично.
Ама кой знае каква файда няма.

Вто Авг 21, 2012 8:52 pm
Профил
Аватар

Пушека написа:
Оптично.

Освен да го ползваш като термометър ;)

Сря Авг 22, 2012 11:14 am
Профил

Пушека написа:
Оптично.

При по-голямо помещение не е съвсем тривиална задача да се поддържа еднакъв климат. При мен махнах стените между хола, трапезарията и кухнята, но останаха трегерите и без дистанционното просто няма как да се регулира добре. Ако няма циркулация на въздуха лесно може да се получат 10-на градуса разлика, което е кофти. Ако го оставиш да духа силно ще има циркулация, ама пак е кофти постоянно да ти духа и шуми.
Затова си оставям дистанционното на диванчето, на около 7м от вътрешното тяло и той си преценява какво да прави. В началото избира с каква мощност да топли според разликата със заданената температура, но духането е умерено да не вдига шум. След това следи как се променят двете температури. Нормално е първо около тялото да се затопли и като достигне там зададената температура започва да намалява мощността на компресора и да усилва циркулацията (духането) докато се поизравнят температурите. Ако нещата вървят добре, постепенно топленето и духането спират или си намират някакви оптимални стойности.
Ако усети обаче, че няма връзка с дистанционното започва да регулира само около вътрешното тяло, а циркулацията я свежда до минимум, защото не знае колко точно да духа. Ако пък има връзка, но усети че температурата на дистанционното не се променя според очакванията (примерно има отворена врата/прозорец) тогава минава в авариен режим като ограничава мощността си.

Сря Авг 22, 2012 1:17 pm
Профил

Добре звучи, ама и прекалено много интелигенност за да е Мидейка тази машина.
Но неведоми са идеите китайски...

Сря Авг 22, 2012 2:52 pm
Профил

Някой ден ще взема да седна срещу дистанционното когато работи климатика и да го гледам през камерата на телефона, да видя дали ще излъчва от време на време.

Чет Авг 23, 2012 10:51 pm
Профил
Аватар

Цецо, какво стана бе - намери ли климатик, че и на мен ми отвориха такава задача за в БГ и заданието е точно като твоето. Та ако се спреш на нещо да ми кажеш, та и аз да се възползвам от рисърча ти :D .

Пет Авг 24, 2012 4:21 am
Профил
Аватар

Цецо, аз пак да попитам какво стана с това начинание - има ли някакви резултати :) ?

Пон Сеп 03, 2012 1:48 am
Профил
Аватар

Извинявай, пропуснал съм горния пост. Ако е нещо такова важно или конкретно - пиши ми на лични, че да ми светне в мейла :)

Иначе взех два:

1. http://www.vimaks-klimatici.com/klimati ... -1428.html

2. Тоя от линка, втора ръка.

Единия е около 1600лв. с монтажа, другия около 1200лв. И двата бачкат нормално засега. Ама то и няма вече такива жеги като в средата на Август. Ще видим зимата как ще се справят. Ако питаш за фирма - тия първите се справиха прилично. Монтажа беше ОК, не ебават да си почистят естествено, малко и дръпнати бяха(по скоро спазваха дистанция) ама това да им кусура.... Тоя втората ръка човека отдели доста повече време да ми обясни кое как и защо. Ама то и японския е доста по сложен, натъпкан е с всякакви чудесии вътре... а дистанционното е на японски. Та с момчето близо час сме си лафили, пихме кафе и т.н. абе приятелски го раздава.

Това е, засега двата са наравно - т.е. работят - охлаждат. Еднакво тихи са - вътрешните тела и на двата ги чувам, но не са натрапчиви, външните не. Консумации и COP не съм разследвал, ама то и няма смисъл, зимата ще покаже.

Прикачени файлове:
National CS-22RDX.pdf [192.15 KiB]
114 пъти

Пон Сеп 03, 2012 1:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Мерси. Мен май повече ще ме интерисува как е през зимата на отопление, защото този, който искаме да сменим компресора му постоянно замръзваше като стане минус 10 градуса. Какви ли не майстори и фирми не идваха и никой нищо не можа да направи.
Демек ти си взел два абсолютно еднакви климатика, само че единия втора ръка - така ли е, че нещо май не ми стана много ясно :) ?

Пон Сеп 03, 2012 4:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща