|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:37 am
Някой да разбира интернета на ниско ниво?
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Някой да разбира интернета на ниско ниво?
с какво правиш "ping 192.168.0.11" ? ОС, версия и т.н.
|
| Нед Авг 26, 2012 10:00 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Убунту 12.04 (май) 
|
| Нед Авг 26, 2012 10:29 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Как мога да проверя дали физически излита нещо от контролера?
|
| Нед Авг 26, 2012 10:29 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми ако са на една жица - т.е. не през суич - бо могъл на убунту телевизора да пуснеш tcpdump май се казва (под windows е wireshark) и да го накараш да слуша в "promiscuous mode". Аз за такива цели имам тук една 10 MbpS мрежа (то и нюкмана е към нея, неговата мрежа е коаксиален ethernet само) която е на прост хъб, т.е. няма скрито-покрито между отделните точки както при суичовете. По това което си постнал изглежда, че някой все пак отговаря на ARP питането, отговарящият е с MAC адрес 54-55-58-10-00-25 . Ако това си дал като адрес на MCU-то навярно е то дето отговаря на ARP питането, казва, че IP адресът му е 192.168.0.11 - т.е. не е това, което очакваш (105). Ама кажи първо това ли е MAC адресът който трябва да е на MCU-то та полека да разплитаме случая нататък  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Авг 26, 2012 1:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Първо не е зле да виждаш как изглеждат нещата от страна на контролера и от страна на хоста. За целта може да пуснеш трейса на lwip. Има разни макроси в debug.h, но в тоя файл не пипай нищо той е само за ориентир. Промените ги прави в opt-файла. От страна на компа "sudo apt-get install wireshark" и нататък трябва да може да се оправиш.... Между другото lwIP има разни настройки... примерно дали да си със статичен IP адрес, дали да ползваш DHCP, евентуално иска и таймерите му да цъкаш, иначе има да чакаш за DHCP... Ако не може да го подкраш, кажи какво точно се опитваш и мога да ти направя логове, да видиш какви пакети се размятат и каква е поредицата. Защото ако знаеш какво трябва да се случи лесно може да разбереш какво не се случва при теб и да го дебъгнеш. Общо взето lwIP позволява известен дебъг, стига MAC-а да си работи няма пробем че от време на време го оставяш да си препълни фифото. Което ме навежда на мисълта що толкова странен хардуер си избрал, ама ти си знаеш защо надявам се 
|
| Нед Авг 26, 2012 2:53 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
 |  |  |  | tgi написа: Ми ако са на една жица - т.е. не през суич - бо могъл на убунту телевизора да пуснеш tcpdump май се казва (под windows е wireshark) и да го накараш да слуша в "promiscuous mode". Аз за такива цели имам тук една 10 MbpS мрежа (то и нюкмана е към нея, неговата мрежа е коаксиален ethernet само) която е на прост хъб, т.е. няма скрито-покрито между отделните точки както при суичовете. По това което си постнал изглежда, че някой все пак отговаря на ARP питането, отговарящият е с MAC адрес 54-55-58-10-00-25 . Ако това си дал като адрес на MCU-то навярно е то дето отговаря на ARP питането, казва, че IP адресът му е 192.168.0.11 - т.е. не е това, което очакваш (105). Ама кажи първо това ли е MAC адресът който трябва да е на MCU-то та полека да разплитаме случая нататък  . |  |  |  |  |
Не, през суич е и трябва задължително да работи по тоя начин.  MAC-а и IP-то са си тези. Дъмпа на отговора е направен преди да се изпрати, тоест просто квото е сглобил стека. Сега е загадка дали тече ток по жицата.
|
| Нед Авг 26, 2012 7:45 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
DHCP-то се ползва ако стека се инициализира с IP=0.  Аз съм го пуснал с предефинирано IP. Като начало искам просто платката да се пингва.
|
| Нед Авг 26, 2012 7:46 pm |
|
 |
|
tgi
|
 |  |  |  | Реконструктор написа:  |  |  |  | tgi написа: Ми ако са на една жица - т.е. не през суич - бо могъл на убунту телевизора да пуснеш tcpdump май се казва (под windows е wireshark) и да го накараш да слуша в "promiscuous mode". Аз за такива цели имам тук една 10 MbpS мрежа (то и нюкмана е към нея, неговата мрежа е коаксиален ethernet само) която е на прост хъб, т.е. няма скрито-покрито между отделните точки както при суичовете. По това което си постнал изглежда, че някой все пак отговаря на ARP питането, отговарящият е с MAC адрес 54-55-58-10-00-25 . Ако това си дал като адрес на MCU-то навярно е то дето отговаря на ARP питането, казва, че IP адресът му е 192.168.0.11 - т.е. не е това, което очакваш (105). Ама кажи първо това ли е MAC адресът който трябва да е на MCU-то та полека да разплитаме случая нататък  . |  |  |  |  |
Не, през суич е и трябва задължително да работи по тоя начин.  MAC-а и IP-то са си тези. Дъмпа на отговора е направен преди да се изпрати, тоест просто квото е сглобил стека. Сега е загадка дали тече ток по жицата. |  |  |  |  |
Е то хъб без скрито-покрито е полезен за да се дебъгнеш, като тръгне веднъж така ще върви и през суич с божията помощ  . (аз поне не помня да съм имал проблеми породени от суич). Казваш ми значи, че MCU-то получава първото (ARP) питане и приготвя отговора, който не знаеш дали излиза. Той най-вероятно и не излиза де, щом оттатък не му пращат icmp пакета. Не помня какъв ти беше PHY буферът, върти ми се, че някакви странности ползваше там. Аз на входовете моя PHY буфер да видя дали контролерът праща нещо, то ми е и писнало да гледам какво става там, тия PHY-та са толкова шибани за запояване че почти никога не става от първия опит. Но нещо такова ти трябва, да видиш коя жица как/дали мърда докато трябва да излезе втория пакет от дъмпа ти. Ако всичко е затворено в един чип и имаш достъп само отвъд PHY-то можеш да синхронизираш по пакета с първия ти дъмп и да видиш дали идните няколко милисекунди помръдва нещо по жицата в отговор.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Авг 26, 2012 8:37 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Е чипът е известният ENC28J60  На кой крак да му гледам аутпута? Платката е тази
|
| Нед Авг 26, 2012 8:50 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ми доколкото виждам 16-ти и 17-ти крак са изходите, tpout нещо си. Те ще мърдат ако излиза нещо. То има и вариант и да излиза ама да не стига до входовете дето трябва да стигне де, варианти много ама тия изходи трябва да размърдаш на първо време.
|
| Нед Авг 26, 2012 9:24 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Аха, значи ethernet комуникацията в едната посока върви по 2 жици?
|
| Пон Авг 27, 2012 11:08 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
щом имаш убунту, трябва да имаш и arping. пробвай или какъвто там ти е МАС адреса. поиграй си и с опциите. това със сигурност трябва да ти осигури ехо на много ниско ниво, дори и без да ти е наред IP стека. другото, което се сещам, е че убунто по подразбиране е с пуснат Firewall и може тези пакети да се филтрират. провери си сетингите и ако трябва добави каквото трябва правило. с осцилоскоп да гледаш IP пакети е все е едно дянков да гледа бюлетин на статистиката...
|
| Пон Авг 27, 2012 1:13 pm |
|
 |
|
tgi
|
Рек, да, по усукани двойки тече. Една двойка за насам и една - за натам (в 10baseT, 100baseT).
Дедо, що да не гледа с телескопа бе. Как да види излиза ли нещо. Не му трябва да вижда какво излиза, то питането е дали въобще мърда, докъде мърда и къде спира и т.н. Колко пъти съм се оправял именно така...
|
| Пон Авг 27, 2012 2:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
щото Рек е софтуерист и му е по-лесно да цъка с мишката, отколкото да боде жици... пък и де да го знаем как е конфигурирал стека. освен това чипа е на майкрочип, а те почти никога не са там, където очакваш...
|
| Пон Авг 27, 2012 3:54 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е не, с цъкане с мишката може цял живот да си загуби човек да търси нещо видимо за секунда със скопа, а и не е да не сме виждали хора да го правят  . Такова нещо ако имам чудене бих цъкал с мишката и някаква лампа закачена там да мига ако мръдне нещо по жицата (т.е. телескоп на "norm" с подходящо ниво на тригера да мигне като стане нещо), всъщност докато го подкара да почне да мърда. Веднъж мърда ли наистина няма много да помогне, то не че не съм виждал MAC адреса как излиза с tek465b на 10MbpS ама това не бих го посъветвал да го опитва и аз де  .
|
| Пон Авг 27, 2012 4:27 pm |
|
|