| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Някой да разбира интернета на ниско ниво?
Мда, рал'тата е дебела.  На осцилоскопа мига нещо, но няма как да видя кво точно, щото е аналогов.  arping 54:55:58:10:00:25 връща unknown host За MAC адресите има ли некви правила, или са просто 6 случайни байта?
|
| Пон Авг 27, 2012 10:21 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е повече от мигането не ти трябва, явно излиза нещо. То ако имаш LED на rj-45-то откъм switch-а трябва и той да мига като получи пакет, нататък скоп няма много да ти помогне. Ако не знаеш в каква посока излизат битовете от MAC адреса който слагаш почни като мене (и аз не знаeх тогава) - с адрес 66-66-66-66-66-66 , с това трябва да работи и насам и натам очевидно  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Авг 27, 2012 10:31 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Да, лампичката на суича си мига. Обаче забелязах нещо друго. Те лампичките са две, една зелена дето мига, и една жълта, дето си свети непрекъснато. Та на всички останали неща, включени в суича, им светят жълтите лампички, обаче на мойта платка не свети. Какво ще рече това? 
|
| Пон Авг 27, 2012 10:46 pm |
|
 |
|
syscop
|
Сигурно е 10/100 - при 100 свети, при 10 не 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Авг 27, 2012 10:56 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
А ако е 10/100/1000 суич, тогава колко лампи трябват  ? Едната лампичка значи, че кабела е свързан, т.е. има изградена връзка, докато другата отразява активността по мрежата.
|
| Пон Авг 27, 2012 11:03 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Е тогава как ше мига зелената без да свети жълтата?
|
| Пон Авг 27, 2012 11:04 pm |
|
 |
|
tgi
|
Алеле мале, нещо не е изградена връзката. Може да не е инициализирано PHY-то ти както трябва ли, какво ли. Но постоянната лампичка трябва да свети. Току-що пробвах с един анализатор, зеленото си му светва и на 100 и на 10 MbpS. Което не значи, че го няма и варианта дето syscop го казва де, но тук си свети и в двете ситуации. Жълтата не знам може ли да мига и когато излиза пакет от суича. То за можене може де ама не знам някой освен мене правил ли е така (на VNU-чето така му е RJ-45-а, мига и при входящ и при изходящ пакет и това досега май само е пречело  ). Но тя не би трябвало да мига и инак де, на суича PHY-то като не вижда свястна връзка не би трябвало ни да приема ни да предава. Да не е гръмнал баш зеленият LED на тая дупка на суича бе? 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Авг 27, 2012 11:13 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Абе зеления свети бе, жълтия не ще! 
|
| Пон Авг 27, 2012 11:16 pm |
|
 |
|
syscop
|
Колко да трябват - или 2, или една 2 цвята - и двата случая ги има.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Авг 27, 2012 11:19 pm |
|
 |
|
tgi
|
Аааа, просто съм говорил в обърнати цветове, при мене (на анализаторите, на лаптопа ми) зелената свети постоянно а жълтата мига (светва като влезе пакет, като напъне човек трафика и свети постоянно).
|
| Пон Авг 27, 2012 11:25 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тия ламби се конфигурират коя как да мига/свети и може да си сигурен само, ако конфигурацията си я правиш сам (на суича)
рек, прочети мана на arpinga, не ми се качва убунту. виж и firewall-а.
|
| Пон Авг 27, 2012 11:29 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Хм, май адванснах ARP нивото и сега съм на tcp.  Май lwIP не е портнат до край, някой да знае за кво служи SIZEOF_STRUCT_PBUF ? 
|
| Пон Авг 27, 2012 11:35 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Има три варианта - статично IP, DHCP и auto ip. Обаче при мен със сигурност нито един от вариантите няма да тръгне просто с IP=0  Първо на места има условна компилация, второ в инициализацията ако искам DHCP трябва да го пусна с start_dhcp(). По подобен начин се пуска и ауто ип. Аз ползвам сравнително стара версия на lwIP, възможно да е има промени в инициализацията, но това с IP=0 ме съмнява... странни въпроси задаваш... естествено това е размерът памет, който се алокейтва за един pbuf (пакет). Не забравяй, че при много системи паметта има особености - cache line, DRAM row и т.н. В такива случаи е по-добре да работиш с подравнени парчета памет, дори това да означава да прахосваш малко повече. С две думи sizeof() на структурата се закръгля до по-подходящ размер.
|
| Вто Авг 28, 2012 10:03 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Абе копнах бая надълбоко вчера и стигнах до, което изглежда, тъпа имплементация на стека. Изобщо, целия стек прави впечатление на недомислена архитектура. Като ми дойде музата пак, ще го ръчкам още. 
|
| Вто Авг 28, 2012 11:09 pm |
|
 |
|
tgi
|
Рек, повечето ако не всички стекове са тъпи. Майкрософт и те са си купували а не писали техния. А тия малките дето за тоя или оня контролер ги има не съм гледал нито един но съм 100% сигурен, че най-доброто, което можеш да очакваш от такъв стек е с едногодишно усилие да го нагодиш за някой частен случай в който да ти свърши работа.
|
| Сря Авг 29, 2012 12:31 am |
|
|