|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:39 am
| Автор |
Съобщение |
|
kabeleto
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Авг 28, 2012 11:15 pm Мнения: 23 Местоположение: София
|
 Зарядно на PIC.
Здравейте колеги.След няколко месеца почва зимата,но подготовката за нея започва по-рано.Едно от първите неща е подръжка на акомулатора на колата.Има хиляди схеми на зарядни в нета но почти нищо реализирано с микроконтролер.Опита ми в електрониката не е малък но засъжаление в микроконтролерите освен тяхното програмиране с програматор,друго неразбирам.Искам да си направя възможно най просто зарядно за акомулатор реализирано на pic16f628a или pic16f84a с някой доработки. Схемите предлагани в нета НЯМА да ми свършат работа,функциите им са недостатъчни.
Търся някой който срещу заплащане да напише проста програма за тези чипове. Програмата се свежда до няколко действия: При определено напряжение на вход, да се променят 3-и от изходите от 1 на 0 (грубо казано) На всеки 1 час някой от изходите за 5-10 сек да се задейства.
Подробности при заинтересованост. Този начин на работа е реализиран на TTL-ки но искам да ги заменя с един интеграл. Програма вероятно е елементарна за вас.Както казах ще заплатя положения труд.
|
| Сря Авг 29, 2012 12:04 am |
|
 |
|
Пушека
Ранг: Новодошъл
|
 Re: Зарядно на PIC.
Точно тия пикове не стават, понеже им липсва A/D конвертор. По-добър избор са 16Ф1825/29 или 16Ф88. Принципното положение е, че всяко такова устройство ще ти се върже по-скъпо и трудоемко, ако си го правиш сам отколкото ако си го купиш готово. Ако любовта към ръкоделието е по силна, тогава е разбираемо.
|
| Сря Авг 29, 2012 8:00 am |
|
 |
|
evrokoma
Регистриран на: Съб Ное 13, 2010 11:29 am Мнения: 48 Местоположение: добрич
|
И аз отдавна търся нещо подобно с 50А заряден ток.Мисля върху схема с PIC16F887 как използвайки двата му PWM модула да зареждам 2 акумулатора с по 50А заряден ток независимо един от друг тоест след приключване заряда на първия да започне заряд на втория като в същото време първия се подържа да не се саморазрежда.Към това мисля да добавя и 4канален V-A метър за следене на зареждането и консумацията на следващия модул всичко това ще изписва данни на един дисплей 2х16 LCD.Но засега само е проект а ако някой от вас знаещите и можещи ми помогне черпя
|
| Сря Авг 29, 2012 2:35 pm |
|
 |
|
kabeleto
|
Исхождайки от тази схема на волтмер,84 все пак може да работи като АЦП.С делител на напряжение се постига нужното напряжение.Въпроса не е в трудоемкост или парите  . Това ми е последната играчка отнела няколко часа работа.
Последна промяна kabeleto на Сря Авг 29, 2012 5:02 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Авг 29, 2012 4:27 pm |
|
 |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
/офтопик/ @kabeleto, ти да не си македонец, бре?
|
| Сря Авг 29, 2012 5:01 pm |
|
 |
|
kabeleto
|
|
| Сря Авг 29, 2012 5:02 pm |
|
 |
|
kabeleto
|
Всъщност е без значение за мен каквъв ще е пика,важното да се поддържат от програматора ми(Ponyprog),а тези два пика ги имам в наличност.Както казах не съм много в час с тази техника.
|
| Сря Авг 29, 2012 5:09 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
/офтопик/ Оф, бе да не ти зацапвам темата - "напряжение" го повтаряш постоянно, ама то по-скоро руско било  Моя грешка, имахме македонци в университета, те зор виждаха с "напрЕжение", та ... За това. Пу, стига съм разводнявал 
|
| Сря Авг 29, 2012 5:16 pm |
|
 |
|
Пушека
Ранг: Новодошъл
|
Някой тук из форума беше задал реторичния въпрос: Кога ще биде изхвърлен от употреба тоя прочут 16Ф84?? Ама пуста любов народна, няма отърване. Вместо тия гимнастики с 84 загледай все пак 88. Далеч повече възможности има, а и ще влезе направо в същия цокъл. ПС Мислех че искаш истинско зарядно, дето да упралява процеса, да мери, да трупа инфо, да дава оценка на батерията и тн... А ако ти е само за едното мерене и дисплейване в конрад има готови за 5лв само делител им слагаш. И ще са с порядъци по-точни от това с 84
|
| Сря Авг 29, 2012 6:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе виж сега, ако някой колега ти направи подходяща оферта добре, ама едва ли ще е нещо което да ти се плаща, та яко нямаш някой мераклия за сума която би те устроила, пиши тук какво точно ти трябва и ще го направим за спорта. Само ако може пика да е друг ще е много по-добре  тоя си няма нищо горкия, най-вече ADC.
|
| Сря Авг 29, 2012 6:50 pm |
|
 |
|
kabeleto
|
Дори дисплей не ми трябва(три светодиода стигат),всъщност поръчах едно зарядно по ebay.com подобно на това което ми трябва но...не е същото.Това не е обикновенно зарядно  само ще изглежда такова.Тайната е в начина на исползване. За 84 ката знам,старичко и вече не си струва.Имам и няколко atmega32 вършат добра работа в определени схеми.
|
| Сря Авг 29, 2012 8:31 pm |
|
 |
|
kabeleto
|
Нямам предпочитания към пика,трябва да се подържа от Ponyprog.Без проблеми може и контролер на AVR,за мен е без значение.Важното е да не си играя да търся нов програматор или пояя такъв. Всъщност най интересното при това зарядно че някой ще се прочуе с програмата и схемата  .В интернета няма нещо подобно...има някой разработки в суров или комерсиален вариант. Поне в Български и Руски сайтове няма почти никаква информация или схема по въпроса.
|
| Сря Авг 29, 2012 8:36 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Кажи какво трябва да прави де, иначе не искам да се прочувам, дай да ти свършим работа.
|
| Сря Авг 29, 2012 8:44 pm |
|
 |
|
kabeleto
|
Принципа на работа трябва да е такъв.Прилича доста на контролер с някой различия. 1-вход за измервано напряжение което ще достига до 16 волта(задължително контролера ще бъде зад делител на напряжение) 2-изход който при входящо напряжение над 14 в се задейства и остава в такова положение например 2-5 минути преди отново да се върни към предишното състояние освен ако напряжението не е по голямо или равно на 14 в.Смислено казано просто поддържа напряжението на батерията. 3-изход който се задейства само при понижаване на напряжението до 11,5 в и след възтановяване до ниво 12(12,5) в се връща към началното положение. 4-изход който на всеки 1 час се активира за 5-10 секунди с възможност за изключване на функцията. Самата програме преди да се компилира да е описана кои ред за какво служи.Целта е лесна промяна на параметри за ламер подобен на мен.Например заряд до 15,3 волта само с промяна на сума в програмата. Всичко това всъщност звучи по-сложно отколкото е.
|
| Сря Авг 29, 2012 8:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
С върши ли ти работа, на asm не ми се пише точно сега
|