|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:07 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 FULL HD vs HD READY
Има ли смисъл от full HD телевизор? Има ли въобще какво да се гледа в тая резолюция и и вижда ли се разлика спрямо HD, при един и същ диагонал (в моя случай 32 инча).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Сеп 01, 2012 12:46 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
 Re: FULL HD vs HD READY
По телевизията - определено няма какво да гледаш на него в близките няколко години (поне). Има филми на DVD или Блурей с тази резолюция.
|
| Съб Сеп 01, 2012 1:53 pm |
|
 |
|
Цецо
|
За телевизията ми е ясно, аз даже и кабелна нямам в къщи. Тоест имам 1,5 метра кабел забучен в антенния вход, за да гледам новините  Целия ми ентъртеймънт идва от компютъра. Та за там ми е мисълта, ако пусна нещо дето е FULL HD на носителя, ама аз го гледам на HD телевизор, ще видя ли някаква разлика спрямо това което бих видял на FULL HD телевизор. Говорим за 32 инча, ясно, че на огромна стена разликата в резолюцията ще личи.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Сеп 01, 2012 3:26 pm |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Изображението ти ще се down scale-ва и вече в зависимост от какво разстояние гледаш телевизора или ще си личи или не толкова. Аз гледам всичко директно на монитор, който е 24", но е на 40см пред мен и разликата е ясно видима.
Обаче разглеждам въпросът ти от друга страна - от известно време никой вече не прави HD Ready телевизори, дори при екрани под 30" и всичко това, което гледаш си е залежала стока.
Сега всичко правят на Full HD, обикновенно в комбинация с LED подсветка и една камара благинки, като взето това всичко заедно си мисля, че аз лично в момента не бих си купил HD Ready телевизор
|
| Съб Сеп 01, 2012 5:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, тя и телевизията не е full HD с изключение на pay per view каналите и блурей дисковете, дето са 1080p. Всичко друго е тъй нареченото HD lite, т.е. с намалена резолюция и interlaced. Та ако гледаш блурей дискове и full HD от компа, след като нямаш телевизия купувай, разликата със стандартната резолюция е огромна  .
|
| Съб Сеп 01, 2012 5:40 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
За мен разликата идва от компресията. Колкото и висока и резолюция да имаш на файла , ако има голяма компресия , обикновено изображението е доста замазано.
|
| Съб Сеп 01, 2012 6:25 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Не се прецаквай с нещо което не е Full HD ако искаш да го ползваш като монитор през HDMI. Не заради броя пиксели, а заради това че "HD Ready" нямат режим 1:1 (без скалиране). Другото вече е въпрос на източника ти на сигнал, на целите/претенциите ти и т.н. Ако имаш мястото и те устройва като цена - TX-P42ST50E.
|
| Съб Сеп 01, 2012 10:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Въпроса е чисто на принципи според мен, струва ли си да купиш нещо което отдавна не е актуално, обаче в същото време разликатга не е чак такава,особенно що се касае за ТВ. Е ако го гледаш от 1 м си струва да е фул, ама аз гледам от около 3, и 1366 ми е екстра, пиксели не се виждат, а и аз упорито не минавам на цифрова.
|
| Нед Сеп 02, 2012 1:04 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ей тва е довод, над който не се бях замислял. Владо си заработи една чешка бира!
|
| Нед Сеп 02, 2012 2:07 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Цецо, не само да е FullHD защото разликата в цената непрекъснато намалява, ами да е и 42" за да можеш да оцениш разликата в резолюцията. Не забравяй и това, че повечето филми не са 16:9 и ще гледаш 1/3 от екрана в черно, пък при четене да не говорим. А бе многото става за малко но не и обратното, пък и технологията е по-нова. Още рева дето преди години си купих 32" ТВ вместо 42", разликата в цената беше 20-25% ама като нямах парите... Иначе: ТВ се гледа добре на до 15-17" монитор  ПС: гледам, че ATI май са се справили с бъга на Win7 за невъзможността на Theater mode, за nVidia не знам.
|
| Нед Сеп 02, 2012 3:18 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Бе малка e стаята. В момента гледам телевизора от 1.5-2 метра (21 инча CRT). 40 и нагоре инча за тая стая според мен са излишно изхвърляне...
Установих обаче, че 32 инча full HD са по скоро рядкост, масово са HD ready.
Владо, аз пак се присетих, защо тия дето да не са full HD да не могат да се ползват за монитор? Ако си ги пусна в натив резолюцията 1366x768 няма ли да си рисува точките нормално?
|
| Нед Сеп 02, 2012 5:11 pm |
|
 |
|
syscop
|
Вземай по-голям  . Още се псувам дето взех 32, а не 42 инча, че ми казваха ама кой да чува. Долу горе като при теб от 1.5-2 метра го гледам.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Нед Сеп 02, 2012 6:02 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не страдам от късогледство 
|
| Нед Сеп 02, 2012 6:08 pm |
|
 |
|
syscop
|
Аз също. След някой друг месец може да кажеш как е  . При мен взе да малее след втория месец 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Нед Сеп 02, 2012 6:23 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз гледам от около 3 метра 46" телевизор и вече се заглеждам по 55"-те, така че няма никаква грижа. Единствено е важно да не си въртиш главата, за да гледаш от единия край на екрана до другия. Тия разстояния, дето ги казват спрямо диагонала на телевизора ми се виждат доста измислени, т.е. завишени  .
|
| Нед Сеп 02, 2012 6:30 pm |
|
|