|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:05 am
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ей келеш бе,само за мерене на пишки мисли ей
За който му е интерсно,че доста си поблъсках главата докато намеря проблема.
Има неприятен бъг при инсталиране на beta 2. Поне на 32 битово XP както е при мен.
Оказва се че унрегистрира един dll и ако на компа има VC2005 или VS2008 се скапва работата им. Не могат да стартират и да дебъгват. Иначе самото AVR studio си работи. Проблема се решава ръчно с
regsvr32 "C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7Debug\msdbg2.dll"
Това е при 32 битово XP. За други системи не знам дали се лекува така.
|
| Съб Май 21, 2011 1:35 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Не съм пускал още 5-тата, та идея нямам къде по GUI-то може да се наклика, обаче не трябва да е много трудно за намиране. Ако няма специално поле за линкерски скрипт, просто си добавяш в опциита на линкера "-T file.lds". Ето ти откъс от автогенерирания Makefile от нещо: ## Linker flags LDFLAGS = $(COMMON) LDFLAGS += -nostdlib -T ../../proj.lds -Wl,-Map=proj.map И примерен скрипт от същото нещо: Напиши си линкер скрипт, или модифицирай нечий или стандартен. Опциите от командната линия не са гъвкави, по-скоро за бързо удобство при прости нужди. Това прилича като на нещо от IDE-то след GCC, та не му се вживявай. Дори не е ясно с какъв линкер скрипт е линк-нато, и колко са били големи секциите там. Линкерът (ld) определно би трябвало да гърми като не може да разположи модулите в обявената памет. За GCC можеш да намериш достатъчно, веднъж като го смелеш, после конкретните дреболии за AVR се сдъвкват за минути. Нямам идея какво са слагали в тези Студия като документация.
Е това ти е заблудата., от която идва белята.
|
| Съб Май 21, 2011 3:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
А пък после се караш на децата, че си бъркат в носа, ъ?
Има две много важни неща, които трябва да знаеш, за да не се чувстваш като идиот:
Първо. GNU е набор от много и отделни инструменти.
Второ. Всеки инструмент се стартира с някакви опции, някакви входни данни/файлове и изкарва някакъв резултат на stdout и/или изходни файлове.
Идеята е всичко да е гъвкаво и да е отворено, затова са МНОГО инструменти и затова имат стандартен интерфейс на входа и на изхода си. ТИ РЕШАВАШ кой инструмент да ползваш, кога и как.
Най-близкият синоним на GNU е LEGO, защото имаш безброй части с които можеш да правиш каквото си поискаш. А това което ползваш ти е някаква играчка, която навремето е била сглобена от части на LEGO, само че сложили лепило между частите, след това отвън са запълнили фугите с кит и са боядисали. Може би се е получила много хубава играчка, само че тая играчка ВЕЧЕ няма НИЩО общо с идеята на LEGO и на GNU...
Няма лошо да се ползват визуални среди и да се работи с мишка. Аз също ползвам Еклипс и съшо ползвам различни заготовки, не правя всичко от команд промпта. Само че когато се работи с GNU трябва да имаш представа какво има вътре. Не може да кажеш "имам проблем с GNU". Все едно чувам блондинка да казва "имам проблем с колата" и не помни дали проблемът е със спирачките, дали фаровете или просто има "вода в карбуратора"
Ако имаш проблеми с компилаторите, ще ми покажеш лога от компилатора. Ако имаш проблем с линкера ще ми покажеш лога от линкера, евентуално какво му подаваш като опции, скрипт и т.н. Ако си малко по-напреднал може и verbrose да включиш, за да ти изкара повече подробности, или пък изходните файлове да ги анализираш с NM, OBJDUMP и т.н.
А ти изкарваш някакъв output на някакво приложение дето няма НИЩО ОБЩО с GNU, ама се оплакваш от GNU... Никола, ша са бийме да знайш!!!
Иначе на въпросите ти.. Естествено, че LD-то (линкера) има възможност за скрипт (освен ако не искаш всичко да му подаваш като аргументи). Естествено че се задават сегменти с адреси, размери и т.н. Накратко при компилация символите се разполагат в секции (.text, .bss и т.н. по подразбиране, но може и изрично да указваш кое в коя секция да иде). Това са т.н. "входни секции". А в линкерския скрипт дефинираш изходни секции като описваш връзката коя входна секция от кой сорс файл отива в коя изходна секция. Накрая в описанието на изходната секция казваш тя пък в кой сегмент да се разположи и как да се разположи, щото има различни начини... Когато (ако) стигнеш до там да си пишеш скриптове се обади, има разни особености относно служебните секции...
А за документацията е много лесно. Специално за линкера той е част от група инструменти наречени "binutils" и обикновено чичко гугъл дава на първо място линка към тая група - http://www.gnu.org/software/binutils/ ... Някъде накрая в страницата има секция "documentation"... Друг лесен начин бързо да намериш документация за GNU инструмент е просто да питаш гугъл за using + името му. В случая "using LD"
|
| Съб Май 21, 2011 5:03 pm |
|
 |
|
ash
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Дек 18, 2008 9:00 pm Мнения: 16 Местоположение: 0x2A
|
А аз като един глупав човек да попитам... как стоят нещата, ако искам да програмирам през студиото с програматор, който не е листнат в списъка на 4-ката. Решен ли е този проблем? Има ли разширение в списъка с програматори, или още по-добре: не мислят ли да го направят плъгин-базирано?
Иначе ще чакам поне РЦ, че...
_________________ Bit happens
|
| Пон Май 30, 2011 10:00 am |
|
 |
|
traqn_savov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 01, 2009 8:50 am Мнения: 125 Местоположение: Varna
|
Пробвах го студио 5
за професионални проекти може би е супер, шаренийката е пълна и циганийка има, всички са доволни...
Натруфено с какви ли не простотии, даже не ги разгледах всичките, преди да го истрия..
Но за човек който се обучава, ще го обърка тотално с неговите простотии и новите входно-изходни библиотеки който са му турили...
Може би добре е че подържа и старите библиотеки...
Сега за хелпа..
Не знам за вас ама по кофти и объркан хелп никога не бях виждал.. Пуснете си един PIC C Compiler хелп и ще разберете за какво говоря..
Не видях дали подържа Ц++ и пълната обектно ориентирана концепция...
Ама поне си има структорчета ох че кеф PORTA.OUT.DRUN.BRUN = 4; ураа голям + даже два ++ обектите и структурите са най големите лапачи на рам..
Моето лично мнение, не ангажирам абсолютно никой с него е....
Ако си професионалист и си много наясно с нещата, това е безценен помощник, особено дописването на кода...
Ама ако си правиш мигалки, и такива простотии или в момента се обучаваш, да дърпаш 500 мегабайта програма и да я инсталваш само и само да накараш едно диодче да мига, си е простотия..
Аз ползвам студио 4 (който странно много прилича на МВС) и с винАвр безплатен компилатор, и за това което аз правя ми е направо повече от достатъчно..
А да и нещо мн изнервящо, липсата на почти всякакви подбитови операции
Пример:
PINA0 = 1; бързо лесно просто и вкусно
PORTB &= ~_BV(PB2); уата фак ис дат, какво по дяволите е това??!??!??! виждам какво е не ми го обеснявайте, искам да кажа че си има си подбитови инструкции заложени от завода в чипа, не е нужно да се хвърлят маски и прочие тем подобни глупости..
_________________http://truna.freehosting.bg/
форум за механици..
"Любителска електроника" не означава скапана а означава с много любов правена..
Ако можеше да се съберат техническият отдел на atmel и маркетинговият отдел на microchip, ще се получи нещо велико.
|
| Чет Юни 02, 2011 7:59 pm |
|
 |
|
traqn_savov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 01, 2009 8:50 am Мнения: 125 Местоположение: Varna
|
 Re: AVR Studio 5 beta
Пробвах последната налична версия на студиото 6.0 Това вече е съвсем друго, вече ми харесва само два проблема, който за мен са съществени, за някой друг сигурно не.. Двуядреният ми процесор 2 гига става червен докато работя с тая програма, голяма накъсвация.. Явно трябва да си купя 8 ядрен за да върви гладко, ама още нямам толкова пари. Дебъгера отново не е предназначен за начинаещи, и като цяло хелпа и подръжката им куца, а документацията им е супер зле.. Ако се чудите защо така говоря просто вземете един пик компилатор за да сравните документацията за да видите разликите.. И в крайна сметка като тегля няколко пу--ки майни си пускам пак авр студио4 и си джугам на него, явно съм си свикнал с туй тъпото студио4 щото не го оставам.... като почнат нещата да имат сантиментални стойности явно остарявам.. А, да изкефих се като видях че в 6 има вече С++ компилатор  най накрая някой да седне да напише компилатор на си++ за микраконтролер... Ама дали ще се ползва често бъдещето ще покаже...
_________________http://truna.freehosting.bg/
форум за механици..
"Любителска електроника" не означава скапана а означава с много любов правена..
Ако можеше да се съберат техническият отдел на atmel и маркетинговият отдел на microchip, ще се получи нещо велико.
|
| Пет Сеп 07, 2012 8:06 am |
|
 |
|
NikB
Ранг: Почетен член
|
 Re: AVR Studio 5 beta
Хи, хи, хи  Не те знам какво програмираш, но не си много прав за AVR-5, че и за Microchip. Програмирах пикове от 1994г до към 2004 и сега - последните 1-2 години пак се тормозя с тях (но без да се напъвам много  ) - куца среда, куци процесори, само документацията им на грешките в чиповете е горе-долу добра  А с Атмега128 миналата година, за около месец и половина си пуснах девайса с проста програмка на C - с MMC карта с FAT32 - всичко тръгна от първия път, след като го бях симулирал на Протеус. Не, че са идеални, но просто не може да се дава Microchip за никакъв положителен пример  А, да - ето едно линкче (VBox7) към мой Pic девайс от 1997-8г  .
|
| Пет Сеп 07, 2012 7:31 pm |
|
|