Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
абе за друго не знам но това за перу е пълна глупост, от там подозирам и остатъка е подобна.

Пет Сеп 07, 2012 4:01 pm
Профил
Аватар

head_up написа:
......
/офтопик ->/ @Lupus, защо на последък не ти виждам аватара - при мен ли е проблема или картинката ти е забягнала? /<- офтопик/

Готово! Оправих го. Беше качен на едно място, където затрих всичко.

Пет Сеп 07, 2012 4:43 pm
Профил WWW
Аватар

Lupus, минималната работна заплата не е критерий за нищо. В Германия например няма таково животно, с изключение на няколко бранша, където заплата се договаря от профсъюзите ама като гледам на никой там не му плащат 100 евро на месец, защото го нямало това ограничение наречено минимална работна заплата. Както и много други неща, регулирани от правителството МРЗ прави точно обратното на това, за което е предвидена, защото предотвратява наемането на хора ан работа. Представи си че ти имаш някаква проста работа за вършене, за която можеш да платиш примерно 80% от МРЗ и аз съм навит да работя за тези пари. Тогава заради тъпата МРЗ ти не можеш да си позволиш да ми платиш 100% от нея и съответно аз си стоя без работа. Заплатите трябва да се регулират от пазара, т.е. търсене и предлагане, а не от правителството. В Гърция ако не се лъжа в цифрите МРЗ беше намалена от 700+ евра на 300+ евра на месец.
Тук минималната заплата е 8.50$ на час и аз лично не познавам някой, дето да му плащат толкова малко. Единствено на стажантите, защото малоумния Обама забрани стажовете да са неплатени и сега съответно никой не може да си намери стаж, защото трябва да му плащат.
Същото е като почнат да регулират и цените - правителството казва тая стока няма да я продавате над Х лв. и стоката съответно изчезва от пазара, защото никой няма далавера да я прави продава за Х лв. и/или пък се появява черен пазар, където цената и е колкото трябва и всички си я купуват, само дето правителството губи от събирането ан данък върху тоя оборот. Та колкото по-малко регулации, толкова по-добре :) .

Пет Сеп 07, 2012 4:50 pm
Профил
Аватар

МРЗ не е критерий за сравнение, покупателната способност също. Тогава кое да вземем за критерий? Брой полицаи на глава от населението? Или брой щикове в армията? Предложете удобен за вас критерий.

Пет Сеп 07, 2012 5:36 pm
Профил WWW
Аватар

Нищо не съм казал за покупателната способност, а само МРЗ обсъждахме. Точно покупателната способност е сравнение на стандарта на живот между държавите. Абсолютни цифри никоа нищо не казват, защото каква ми е примерно далаверата да вземам 200к на година в Сан Франциско като са по-малко от 100к в Чикаго. И ако минималната заплата в СФ е два пъти също по-голяма от тази тук какво го грее човека в СФ това ако реално тя е по-малка и той не може да си купи същите неща като човека в Чикаго. Та точно покупателната способност е критерия за сравнение на стандарта на живот.

Пет Сеп 07, 2012 5:41 pm
Профил
Аватар

МУХАТА отрече покупателната способност, ти отрече МРЗ като критерии за сравнение на икономическото дередже на хората. Та затова попитах по какво да се сравняваме. Да твърдим като Дянков, че сме отличниците на ЕС, защото сме се закотвили здраво на дъното и няма накъде повече да пропадаме? Или да вярваме на вчерашните приказки на ББ, че от догодина вече няма да сме най-бедните? Ние че няма да забогатеем си го знаем, ама интересно той на кои залага, че ще обеднеят повече от нас? :D

Пет Сеп 07, 2012 6:10 pm
Профил WWW
Аватар

Мухата даде някакъв пример с бензина във Венецуела, ама това е супер далеч от пример за покупателна способност като цяло, защото бензина се субсидира яко там, а за храната имат по 30-на процента инфлация на година. Но ако вземеш цялата потребтелска кошница за Венецуела, тогава покупателната способност ще е доста показателна. Та аз не мисля, че Мухата отрича това сравнение, просто даде някакъв изолиран пример, който май не беше много удачен :) .

Пет Сеп 07, 2012 6:38 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Абе главния ми проблем е, че е петък и хич не ми се работи :),

имах в предвид покупателна способност, ама да се вземе че да се обясни какво животно е това.

според статията на Лупус 20 цента бил билета на градския транспорт в Еквадор, е хубу де ама градски транспорт в еквадор да ползваш трябва да си доста отчаян, и смел предполагам. пък и едва ли е редовен до всички населени места и т.н.
Да кажем Димитър ще си тури в покупателната кошница айфон5 ама на някой жител на островите Вануату айфон5 му е през онази рабута, защото нема клетъчен оператор.и защото е полугладен в сезона когато плодовете по дърветата не са узрели.

от друга страна Димитър плаща 3000 долареса за медицинска застраховка за семейство на година(незнам колко е точно - давам пример), и отделно плаща един куп пари за нещо което не му е в плана на мед.застраховка( инцидентно), за джипи незнам колко плаща на посещение. А пък баба Пена в малкия град Х в България плаща 2.50 лефа да и мери кръвното некой пъпчив фелдшер и чат пат да и предпише някое хапче. аз тука плащам 50 евро за посещение на джипи.

Тука в мойто село вода не се плаща, мога да си пусна един маркуч на улицата и да лискам питейна вода няма кой да ми вземе и един цент за това(може да ми турнат глоба че изронвам асфалта , или за някво разхищение):!: ама да кажем в Австралия или Израел да лискаш питейна вода ей така, ще ти е доста скъпо.

електричеството - колко от страните дето са изброени електричестото се подава без пропадания, и е сравнително евтино?

е къде е кошницата:?:

Трябва да се каже - ето това са стоките от първа необходимост - толкова пари са според местната валута, тези пари са толкова процента от раб.запла е за съответната страна, толкова хора от съответната страна получават такава заплата.

иначе статистически ако си запалиш главата , ама си топнеш краката в кофа с вода би трябвало да си ок, щото половината се загряла, половината се охлажда - като цяло всичко е наред, ама реално не си :)

Пет Сеп 07, 2012 7:19 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Трябва да се каже - ето това са стоките от първа необходимост - толкова пари са според местната валута, тези пари са толкова процента от раб.запла е за съответната страна, толкова хора от съответната страна получават такава заплата.

Ами то точно така се мери покупателна способност :) .

Пет Сеп 07, 2012 10:42 pm
Профил
Аватар

аз си имам мой си показател - с колко бири могат да се минат 100км, ако караш местна кола

Пет Сеп 07, 2012 10:52 pm
Профил
Аватар

По цени на кръчмата или по цени в магазина :D ?
Някой пък беше измислил индекса "Биг Мак" - колко биг мак-а от макдоналдс можеш да си купиш с една заплата :) .

Съб Сеп 08, 2012 2:33 am
Профил
Аватар

Ами определено идеята ми не беше да обсъждаме проблемите на статистиката с измерване на благосъстоянието, а да видим къде сме ние по благосъстояние и начин на живот в рамките на глобалното село. Интересното е, че пишат хора, които или отдавна не живеят тук или в по-голямата част от времето не са в БГ. А тук живущите се скатават, защото си знаем хала. Но това си има и добра страна. Когато си пообиколил света имаш по-широк кръгозор и по-вярна преценка, стига да не я пречупваш през някакви идеологеми. Та ми е интересно в тоя ред на мисли къде ни поставяте вие? Къде сме в класацията?
И понеже ми хареса сравнението на ДедоБоре - тук 2,5л бира ги разменяне за литър бензин. :D

Съб Сеп 08, 2012 9:21 am
Профил WWW
Аватар

по цени в нормална кръчма (не пивница/закусвалня, но не и ресторант по-висока класа)

пример:
цена на 0.5л каменица: 2лв, демек 4лв за литър.
нормална таратайка в БГ харчи 10л/100. при цена на бензина 3лв, това прави 30/2=15 бири в кръчма

в холандия: 0.3л бира е 5 афро
да кажем, че тукашните таратайки харчат 8л/100 при цена 1.5афро на литър, или 2.4 бири в кръчма

Съб Сеп 08, 2012 9:49 am
Профил

ДедоБоре написа:
по цени в нормална кръчма (не пивница/закусвалня, но не и ресторант по-висока класа)

пример:
цена на 0.5л каменица: 2лв, демек 4лв за литър.
нормална таратайка в БГ харчи 10л/100. при цена на бензина 3лв, това прави 30/2=15 бири в кръчма

в холандия: 0.3л бира е 5 афро
да кажем, че тукашните таратайки харчат 8л/100 при цена 1.5афро на литър, или 2.4 бири в кръчма

Извод - спрете таратайките в БГ и пийте бира.............. :D

Съб Сеп 08, 2012 11:56 am
Профил ICQ
Аватар

Ами тука 0.3л бира в кръчмата е 4$ средно и горе долу толкова е галон бензин. Средната американска кола прави около 20 мили на галон смесено, което е около 11 л /100 км. или около 3 галона бензин или 3 бири в кръчмата.

Съб Сеп 08, 2012 4:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141 ... 1197  Следваща