Отговори на тема  [ 153 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща
помните ли... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: помните ли...
Ицо написа:
Абе то имаше , (а и все още има ) от тези:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1-300

Били най-добрите, казват.
Аз понеже съм виждал това-онова вътре, та се чудя, щом тези са най-добрите, кои ли са най-лошите... 8O

Било е добро преди 20 години, сега вече е остаряло от всякъде. То не ни се вписва в тактически план. С това не можеш да свалиш съвременен бомбандировач. Тези са правени за да прихващат отдалеч тежките бомбандировачи/ракетоносци, които бяха постоянно в небето на бойно дежурство или балистични ракети с далечен обсег.

Нед Сеп 09, 2012 6:38 pm
Профил WWW
Аватар

Lupus написа:
...
Абе ти си като децата! Защо "сме имали"?

Ти употребяваш първо лице множествено число, аз нищо съм нямал от тия работи.
Имало ги е в БГ.

Цитат:
Ти къде си бил по това време? На служба в турската армия ли?
...

Къде съм бил и какво съм бил принуждаван със сила да правя няма никакво отношение
към това, което съм имал.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Сеп 09, 2012 6:43 pm
Профил WWW
Аватар

tgi написа:
Lupus написа:
...
Абе ти си като децата! Защо "сме имали"?

Ти употребяваш първо лице множествено число, аз нищо съм нямал от тия работи.
Имало ги е в БГ.

Цитат:
Ти къде си бил по това време? На служба в турската армия ли?
...

Къде съм бил и какво съм бил принуждаван със сила да правя няма никакво отношение
към това, което съм имал.

Логично е да използвам първо лице множествено число. Роден съм в тая държава, живял съм и преди и в нея, живея и сега и се чувствам еднакво свързан и с предишното и със сегашното.
tgi написа:
.... Добра техника сте си имали, под чий контрол е била.
.....

Ти използваш второ лице множествено число, като че ли не си бил част от държавата тогава? Знаеш ли, тук всеки има едни или други убеждения, едни или други преценки за миналото. Но никой не вика толкова силно и никой от живелите активно и в ония времена не се опитва така яростно да се дистанцира от тях. Питам се защо го правиш и дали не переш гузна съвест? Виждаме доста такива дето навремето размахваха секирата от името на БКП, а след 89г станаха най-големите демократи.

Нед Сеп 09, 2012 7:13 pm
Профил WWW
Аватар

Вместо да се питаш за мойта съвест, с което не ти е писано да можеш да ме уязвиш и въобще
е далеко извън обхвата ти, питай се за собственото си овчедушие.

Първо лице множествено число означава пряко участие в действието.
Аз не съм участвал пряко в притежанието на тия железа, доказал съм, че не искам
да имам нищо общо с тоя режим бягайки от него. Та каквото и да сте имали и правили
си е ваше, не и мое - които и да са останалите от твоето "ние" тук, подозирам, че
няма да са толкова голяма част от пишещите тук.

Нед Сеп 09, 2012 7:27 pm
Профил WWW
Аватар

Овчедушие за какво? За това, че съм имал късмета да се родя в тази държава по ония времена ли? Ами никой не си избира къде и кога да се роди. Не знам от какво си бягал, нито защо си се върнал, но факта, че си тук ми говори за не особено ласкаво посрещане там. Огледай се обаче за всичко писано за политика тук и ще видиш една интелигентна и сдържана оценка на това, което е била България тогава и сега. Ти май си единствения с истерични изцепки. По-рано бяха на тема "ония с пушките", сега срещу всичко случило се до 89г. И никога със смислена идея - "да, направени са такива и такива неща, допуснати са такива и такива грешки, за да се променят нещата трябва да се направи това и това". Харесва ли ти ситуацията в БГ в настоящия момент? Това ли е държавата, която искаш за децата си?

Нед Сеп 09, 2012 7:47 pm
Профил WWW
Аватар

Лупусе, опитите ти да ме уязвиш лично са жалки. С което ставаш жалък и ти.
Ще отговоря и на тая селения, след което ако продължиш с лични нападки те
обявявам за тъп селянин и те plonk-вам.

Неласкаво посрещане там, казваш. Да видим: $100к годишно, свободно работно време (свободно
като свободно, преди обяд рядко въобще ме виждаха), правейки разработки които се помнят
(някои мисля и правят) и до днес. Всичко това на напълно непознато място, постигнато
изцяло само от мене - за под 3 години време стигнах до това. Бях на 33 като избягах.
Сигурен съм, че знаеш как това се съотнася и към мечтите ти, и към реалността ти.

За политическите ми "изцепки" сега. Това, че не можеш
да видиш нищо отвъд чутото предните три дни по радиото и телевизора далеч не значи, че
можеш да прецениш какво казвам. Разбира се, че ще ти се виждат "изцепки", ти дори не загря,
че просто се опитвах да те науча как се употребява първо лице множествено число и в
нашия език (забележи, казвам "нашия" защото го употребявам), ако и да е разпространена
употребата му по твоя начин (то масово казват и "нема" вместо "няма" и какво ли не още).
Нямам нищо против да си приказвам и за политика с тебе, с условието, че преди
да коментираш мой пост ще си дадеш един ден да помислиш над него.

Нед Сеп 09, 2012 8:05 pm
Профил WWW
Аватар

tgi написа:
.....
Неласкаво посрещане там, казваш. Да видим: $100к годишно, свободно работно време (свободно
като свободно, преди обяд рядко въобще ме виждаха), правейки разработки които се помнят
(някои мисля и правят) и до днес. Всичко това на напълно непознато място, постигнато
изцяло само от мене - за под 3 години време стигнах до това. Бях на 33 като избягах.
Сигурен съм, че знаеш как това се съотнася и към мечтите ти, и към реалността ти.
.......

Странно! При това благосъстояние и темп на развитие би трябвало вече да си много богат и да имаш собствена фирма там, с поне 50 човека талантливи инженери около теб. Но си тук?!? И от всичките ти постове оставам с впечатлението, че си копаш сам в градинката. Нещо не ми се връзва!
Цитат:
За политическите ми "изцепки" сега. Това, че не можеш
....ти дори не загря, че просто се опитвах да те науча как се употребява първо лице множествено число и в
нашия език (забележи, казвам "нашия" защото го употребявам), ако и да е разпространена
употребата му по твоя начин (то масово казват и "нема" вместо "няма" и какво ли не още).
Нямам нищо против да си приказвам и за политика с тебе, с условието, че преди
да коментираш мой пост ще си дадеш един ден да помислиш над него.

Е тук вече ме разсмя! Изглежда ще трябва да ти го подчертая дебело: Когато казвам НИЕ включвам и себе си! Нито има от какво да се срамувам, нито от какво да се страхувам, че съм се родил и живял в тези времена. Бях и продължавам да се чувства един от тия осем милиона българи, оцеляващи и справящи се и в ония и в тия времена. Да се дистанцираш от хората, които са те родили, отгледали, учили, дали ти пътя в живота с цената на собствения си труд в тия не прости времена е подло и за мен лично недостойно! За това и не го правя! Така че, когато тръгнеш следващия път да ме учиш на граматика, опитай да погледнеш и малко зад нея.

Нед Сеп 09, 2012 8:40 pm
Профил WWW
Аватар

аз се радвам че закачих не малка част от соца, полезен житейски опит.

Нед Сеп 09, 2012 10:32 pm
Профил
Аватар

Бе може да се види като полезен житейски опит ако си 10-ина години по-млад от мене
(аз съм роден 1955-а). За себе си не знам какво да кажа в такъв план, може да ме е
спряло онова време може и да не е. Все пак можех да работя сам на тавана
си, освен себе си нямах много за продан но като излязох навън изведнъж се продадох
порядъци по-добре та все пак ще да е било кофти сделка дето съм бил тука. Но много
приятели по него време са ми помагали най-безкористно да стана това, което съм станал
та не е лесно да се прецени. Знам само, че на 33 нямах повече търпение за това, което
беше тука, най-вече за забраната на частната инициатива.

Нед Сеп 09, 2012 11:14 pm
Профил WWW
Аватар

По тия сметки на 33 си бил през 88г. Тогава точно се развиваше частната инициатива в България (след Указ 56). Пари се печелеха, стига човек да имаше пипе и дупе. Всички с малко повече акъл разбраха, че със социализма е свършено и си поставиха основите на частния бизнес. Определено аз тогава за пръв път се видях с някакви свободни пари.

Нед Сеп 09, 2012 11:29 pm
Профил WWW
Аватар

Дори сега не знам какъв е тоя указ, не съм се интересувал от подробностите в режима.
И да, първите дни на август 88-а беше като заминах на "екскурзия" до Германия.

Понеже предпочитам все пак да мога да си говоря с всички тук за последно те моля да
престанеш с личните си занимания с мене, не е твоя работа какво кога съм правил.
Давам си сметка, че не разбираш каква простащина е това и затова си правя труда
да ти обясня, че е така.

Още веднъж и ставаш номер 4 в плонк списъка ми (дотук са трима, двама от тях може
и да ги извадя за коледа примерно, гледам ги доста прилични са напоследък и двамата, очевидно
имат мозъка да учат, единият е безнадежден ама и не сме го чували отдавна :D ).

Елементарно възпитание е когато се води разговор и се спори да се говори за това,
за което става дума, а не за това кой го казва - освен ако можеш да докажеш наличие
на някакви интереси, откъдето всички сме много далече в тоя разговор.

Не съм първият, който ти обяснява това в тоя форум, да беше го научил, не е сложно.

Та на първоначалната тема, за нея нямам нищо против да си говорим, идентифицирай
се колкото си щеш със съветската военна машина защото си служил в нея, твоя си
работа, ама като почнеш да пробутваш публично носталгията си по тия години
очаквай да се обадя и да ти попреча колкото мога.
Аз ако и да съм служил не е било доброволно, за мене това е време, в което просто съм бил
каторжник и по никакъв начин не се идентифицирам с нея. С много неща от
това време се идентифицирам, с много други - не. Дано сега съм бил достатъчно
ясен, обобщенията ти за "отричане на всичко" белким разбереш като какви могат
да бъдат определени.

Пон Сеп 10, 2012 12:31 am
Профил WWW
Аватар

tgi, аз имам силното подозрение, че съм един от твоите "plonk-нати" хора (не, че това има някакво значение за някого тук, освен теб самия; аз дори не съм сигурен, че знам в какво се изразява това дори), но все пак ще си кажа мнението. Мисля, че Lupus има право тук. Всеки си има някакви представи и убеждения, но дори да виждаме само черната страна на миналото, пак не си струва да го отричаме. Дори и да го отречем, то пак ще си е там и не може да се промени. А наистина, няма нужда всеки да се пъчи какво е бил (или не е бил) тогава - това също не засяга никого, освен него самия.
За мен ония времена не бяха чак толкова черни. Имаше безброй проблеми, но имаше и неща, които впоследствие изгубихме. А гледайки реалистично назад, можем само да си вадим поуки за правените грешки. Безсмислено е да събаряме безразборно каквото сме строили тогава, без да има с какво да го заменим, да "бракуваме" годна техника, само защото била съветска, а не американска, както е модерно в наши дни, да се пишем по-големи демократи, отколкото сме всъщност. Аз винаги съм казвал - хората искат демокрация само докато не я получат. Сега да не вземеш да ме заплюеш като "червен"? :D Всъщност, аз никога не съм принадлежал под никаква форма на тогавашния режим, дори имах безкрайни проблеми в тая връзка (друга тема) и винаги съм бил доста вдясно в политическите си убеждения, но истината е, че някои неща, постигнати тогава, не си струваше да се зачеркват с толкова лека ръка.
Та, много се отклоних. С една дума - не си прав в тоя случай. :)

Пон Сеп 10, 2012 6:06 am
Профил
Аватар

@tgi,
Извинявай, ама наистина инфантилна история се получава.
Говорим си за ракетната техника, с която сме разполагали. Никой и по никакъв начин не те спряга в темата. Намесваш се съвсем неадекватно - или неподготвен или умишлено опитвайки се да манипулираш:
Цитат:
tgi написа:
Стига бе, Лупусе, да ти имам носталгиите. Добра техника сте си имали, под чий контрол е била.
Сега барем чужди военни техники няма тук, ония бяха 100% СССР контролирани.

Това между другото го правиш по доста теми. Прегледай си постовете и ще видиш, че се получава като в оная народна поговорка: "На всяко гърне - мерудия".
Разбира се получаваш адекватен и аргументиран отговор:
Цитат:
Абе ти си като децата! Защо "сме имали"? Ти къде си бил по това време? На служба в турската армия ли? Ония са били под контрола на СССР, защото бяхме във Варшавския договор. Сега си нямаме нищо, но сме под контрола на НАТО. И си имаме американски бази, да ни държат под контрол да не залитнем нанякъде. А в тях какво има и ние не знаем.

И започваш да се заяждаш за каквото ти дойде на ума! А после плачеш: "Мамооо, бият ме!"
Логично е когато се навреш сам между шамарите, да отнесеш някой. А ако проследиш по нататък темата, ще видиш, че аз просто отговарям на твоите нападки. Докато надявам се разбереш, че не си ти "тема" на темата. Колкото до разните списъци - това е един особено "демократичен" подход. Комунистите го ползваха доста много. Единствената разлика е в методите, с които се справяха с хората, които попадаха в тях. Тогава ги "изолираха", сега ги поливат с помия.

Пон Сеп 10, 2012 9:12 am
Профил WWW
Аватар

Lupus написа:
По тия сметки на 33 си бил през 88г. Тогава точно се развиваше частната инициатива в България (след Указ 56). Пари се печелеха, стига човек да имаше пипе и дупе. Всички с малко повече акъл разбраха, че със социализма е свършено и си поставиха основите на частния бизнес. Определено аз тогава за пръв път се видях с някакви свободни пари.

Зарежи го тоя указ, той беше за пак за "нашите" хора. Обикновенния човек не можеше да прави бизнес даже и след тоя указ. Без да си член на партията - ще правиш бизнес по указ 56... ама в Белене :)

Аз закачих 15 години от ония и въпреки, че би трябвало да е време в, което да съм си живял безгрижно е точно обратното - имам предимно негативни спомени от тогава.

Каквото и да е сега - предпочитам го.

Пон Сеп 10, 2012 9:46 am
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Lupus написа:

Зарежи го тоя указ, той беше за пак за "нашите" хора. Обикновенния човек не можеше да прави бизнес даже и след тоя указ. Без да си член на партията - ще правиш бизнес по указ 56... ама в Белене :)

Аз закачих 15 години от ония и въпреки, че би трябвало да е време в, което да съм си живял безгрижно е точно обратното - имам предимно негативни спомени от тогава.

Каквото и да е сега - предпочитам го.

Защо да го зарязвам??? Ти си бил на 15г, а аз на 37г през 88г. Ти си проглеждал за девойчетата около теб, а аз вече имах над 10г трудов стаж, семейство и дете. Кой според теб има реален поглед и кой е слушал после разни небивалици? Пари можеха да се изкарват и преди него, къде полулегално, къде съвсем законно. И нямам само в предвид прословутия "частпром". Млади инженери печелеха добре и от разни теми по ТНТМ и от разните рационализаторски конкурси. И не е вярно, че е важало само "наши хора", членове на партията и т.н. "Нашите хора" си получаваха достатъчно дебели заплати, за да им се налагаше да работят нещо извънредно. Указ 56 само узакони станалата вече доста разпространена практика на "частпрома". Пак ще кажа: Трябваха си пипе и дупе!

Последна промяна Lupus на Пон Сеп 10, 2012 12:35 pm, променена общо 1 път

Пон Сеп 10, 2012 10:32 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 153 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща