|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:02 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: помните ли...
И аз мисля, че прочита на историята правен от 3-то лице е най-обективен. Щото и без да съм живял по Хитлерово време, мога да ви кажа, че не е било прекрасно. Точно обратно - хора преживели тези времена, губят ясна представа за случилото се... Някаква извратена форма на стокхолмския синдром.  Но по простото обяснение е - носталгия. В последно време в БГ се забелязва носталгия по ония времена. За един пенсионер, това е разбираемо. Човечеца цял живот му е промиван мозъка, строил е светлото бъдеще и изведнъж е засилен на бунището на живота да оцелява с огризки за прехрана... Нормално е той да мисли, че Бай Тошо е светец, а свободата значи мангали да му обират плевника всяка вечер. Има и една друга категория, които пък свързват ония години с младостта си и това ги кара, да неглижират негативите. Те просто носталгират по младините си, а не по оня строй, ама в главите им младините им са свързани с оня строи и това ги обърква. Така де и на мен ми харесват ученическите бригади. Ама не заради идеята им, а заради креватните изпълнения и безгрижния живот. За съжаление има и една категория млади сополанковци, дето без да са чели историята (или са я чели избирателно) се прехласват по ония времена. Сложил фанелка на Чегевара и ми дърдори за ред, дисциплина, пролетариат и прочие. Е те такъв освен да го запознаеш с обратната страна на правата лопата, друго няма какво да го правиш... Между другото тия същите са контингент и на другата крайна партийна линия - кубинките и бръснатата глава. Двата типажа са крайно подобни. Та носталгията по ония години е факт. Българина бързо забравя. Като прибавим и факта, че мозъка на цели поколения е невъзвратимо промит, няма да се учудя, ако на следващите избори партии с откровенно леви и популистични идеи вземат връх. Ама и в това лошо няма, поне вече ще си намеря повод да си бия камшика.... Преди да са опънали пак бодливата тел и да са забранили дънките и да са въвели пак 20 годишното чакане за една ръждива Лада. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Сеп 10, 2012 4:54 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Цецо, ако имаше толкова антифашисти като теб преди 9-ти и толкова антикомунисти преди 10-и каква държава щяхме да бъдем само  Смисълът да се помни и чете историята е да не се повтарят грешките. Иначе ей го на, червеният кръст откривал стотина пункта у нас да раздават помощи... Ама ти нямаш отношение към това нали? Аз също! Но за разлика от теб не мисля че друг ни е виновен.
|
| Пон Сеп 10, 2012 5:16 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Как няма да объркат за дълго държавата, след като избият интелигенцията, заграбят имуществото на богатите и успелите и започнат да управляват най-мързеливите и долни слоеве на обществото? Забранява се вярата в Бог, но се толерират врачки и баячки като Ванга и разни там екстрасенси. Спомням си как нашите ходеша в комшиите, защото те имаха телевизор, за да гледат Кашпировски и да слагат чаша с вода пред екрана, защото така правят другите, толкова зомбирани бяха всички. След това през прехода пак същите хора дърпаха конците, но зад колисите. Те бяха (и все още има) на ключовите позиции - медии, управление и държаха парите. Раздаваха куфарчета с пари на "наши" хора, които да започнат бизнес и да бъдат послушни пионки. Лупус, питай изкуфялия дядка дали е можел да си позволи почивка в чужбина или западна кола! За едни хора беше добре, но за повечето - зле!
_________________ for(;;) DoFire();
|
| Пон Сеп 10, 2012 5:23 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
MidNighT_SpiRiT, Искаш да кажеш аз да го попитам  Не мога, той си беше един от хората, с които говорих на път, надали ще го срещна пак. И хич не беше изкуфял. Дано докарам 80, пък и да ми е толкова свежо и тялото и акъла. Ама надали... С тая прекрасна храна, с която се тъпча и чистата околна среда, не ще да са много годинките. А, умилихте ли се за луканките 
|
| Пон Сеп 10, 2012 5:32 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Определено дядката не можеше да си позволи почивка в чужбина! Но си получаваше редовно пенсията и тя му стигаше да изкара месеца, че и успяваше да поспести някой лев и да подпомогне децата да си купят апартамент. Поговори с дядовците кога са били по-добре и кога по-зле. Колкото до Кашпировски и телевизорите - това си беше по време на демокрацията май, когато всяко семейство имаше телевизор, а много и по два. 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Сеп 10, 2012 5:37 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Н'бабане, видя ли помним. И все още влагаме идеологическите си убеждения, когато говорим за фактите. И обвиняваме другите че го правят. Интересно какво ли ще помним след време за днешните времена 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пон Сеп 10, 2012 6:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Кога съм казал такова нещо??? Тоя социализъм не са ни го строили руснаци, КГБ или някой марсианец. Сами сме си го "построили", сега ще си му ядем лайната в следващите 100 години.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Сеп 10, 2012 7:57 pm |
|
 |
|
Lupus
|
То си е така де! Ние сме уникални както със социализЪма си, така и с капитализЪма си. Другите народи се бореха как да го свалят, а ние как да го надхитрим. След промените другите страни запазиха построеното, приватизираха го умно и сега надграждат. Ние пак като най-умни преебахме всичко, разрушихме си и селското стопанство и промишлеността и добрите търговски връзки с третия свят, който си ни беше единствения "свободен пазар" и сега 20г. се мъчим да отлепим от дъното. Е няма как да стане! Преди малко препрочитайки постовете на по-младите тук, които нито са живели при социализма, нито даже имат истинска представа какво се сътвори за 45г, но са силно убедени в това, което пишат се сетих за циганчето, което обяснявало на негови приятелчета, колко е хубаво да се яде топъл хляб. Като го попитали дали той е ял, отговорил – Не, но батко ми разказа. А батко ти ял ли е топъл хляб? Не, но е гледал… 
|
| Пон Сеп 10, 2012 8:31 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами аз съм живял, и аз колкото Цецо, но имам малко по друг поглед над нещата. Първо за частният сектор, за инжинер не знам как е било, в смисъл да работи с истински инжинерен труд. Знам че хората добре заработваха от ТВ сервизи, верно това е хамалогия не инжинерен труд, но си е работа и безнес, гарнатирано хора без връзки с партията. Хора работеха в селското стопанство, изкарваха не само добре, много добре, гарантирано без връзки с партията, дори пребивавали и в затвора именно заради партията, това от съвсем личен опит, не слушал, чул, за дядо ми става въпрос. Хора работеха и в животновъдството и там се изкарваха пари, хора работеха на комисионна и за ДЗИ, и от там се е изкарвало доста добре, хора работеха на комисионна и към търговия на едро, и от там се е изкарвало добре, отново хора без връзки с партията, хора с амбиции и желания. Относно останалото, мисля че за времето нито сме били по малко слуги от другите европейци, нито повече. В европа е имало стотици хиляди американски войници, и цяла европа е скачала по тяхната тояга, това че са били "партньори" то и ние в СИВ сме били. Това което сме гоимали като въоръжение е било добро за времето си, а и определено сме произвеждали много неща, такива с които доста страни в капиталистическа европа не са можели да се похвалят. Твърдо съм против тоталното отричане, и мен са ме били милиционери, и мен са ми рязали косата до детска педагогическа не съм стигал щото по чиста случайност, това нищо не значи. Хора които дори и не са живели пък нямат никакво право да говорят, историята все още не е написана, поне не от дистанцията на времето и без пристрастията на силния на деня. От живелите има хора които напълно отричат, отричат и оплюват но без да могат да дадът някакви размуни доводи кое точно беше толкова лошо, кое сега е по добро, колко по добро е било на запад, и кое точно е било по доброто. Това малко са като нашите мрънкания за турското робство, да робство е било, не присъствие, но до там, ако някой мисли че в европа по това време са живяли по-добре, нека пак да помисли. Май проблема ни е че все ни се е разминавало леко, и ние никога не сме видели какво е то истински зор, на тоя му било лошо, на онзи ... гледах хора из индия боси, голи, обикалят пустинята събират някакви корени и "плодове" мелят ги на брашно и това им е прехраната, хората не молеха за подаяние което ме учуди, не изглеждаха много да се оплакват, живеят си както могат и така, кога тука сме яли корени не мога да се сетя, а и това не е най-лошото което съм виждал, разходете се из африка, та всички тия оплаквания ...
|
| Пон Сеп 10, 2012 9:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Теб пак социализЪма ти е в главата, че и за още 100 години си намери оправдание. Надмина даже тиквата  Имах предвид, че сега ние носим отговорността за тиквениците дето ни управляват, за безобразията и за това че я докарахме до там червният кръст да раздава храни на бедните. Но явно не мислиш като мен...
|
| Пон Сеп 10, 2012 9:21 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Тони само факта, че в ония времена ни държаха насила тука, като овце в обор и ни застрелваха при опит да го напуснем е достатъчно да заявя, че онова време е отврат. А затова дали там или тук е било по - добре - има абсолютно красноречиво доказателство - всички се бореха да избягат от тук, но не съм чул да има наплив от другата посока към БГ  Като цяло оная система може да е имала някакви малки предимства, но цялостно погледнато, адски се радвам, че не живея в нея и в момента. 15 години ми стигат. @miro - баща ти и дядо ти са отговорни за социализма, аз и ти сме отговорни са капитализма дето го строим. Аз не споря за това. Червения кръст би трябвало да раздава помощи и при другите правителства, нямам идея що чак сега го прави. Предполагам, че раздават помощи и в други Европейски държави и там има бедни хора. Аз като единица човек, правя каквото мога. Но на политическо ниво нямам думата, нито възможностите, нито желанието. Все пак, като решиш ти да се нагърбиш с управленски начинания, вероятно ще те подкрепя.
|
| Пон Сеп 10, 2012 9:26 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Хубави писания ги пишете ама не до там верни... Всъшност родителите ни и техните родители едва ли са имало кой знае какъв голям избор, избора е бил направен от Сталин, Рузвелт и Чърчил. Ето тези тримата са определили съдбата на България за много години напред... Хората които преди 9 септември 1944 година са се борили за промяна определено са нямали това което става после в предвид. След възнасянето на тодор живков на престола, България започва да копира съветския модел 1:1. Национализации, и т.н...
Големия проблем е, че хората се изродиха. 50-60 години хората са биле с друго възпитания и други разбирания. Винаги съм цитирал Дядо(лека му пръст), когато започнали да строят втория мост в селото, всички когато не са били на работа или по някаква причина са си в къщи са си вземали инструментите и са отивали да помагат и никой не е търсил пари и разни там облаги... Точно тези хора са построили това което онзи 80 годишен дядо ви е цитирал... А днес всичките комшии псуват сутрин като снега е натрупал рампата на гаражите и не могат да излязат с колите си, но малцина сме тези които хващаме лопатите...
Постепенно логиката "що да се мъча като все ще си взема заплатата", "учи татьовото за да не работиш" и андрешковщината превърната в държавна политика са дали своите плодове. Е точно тези плодове ги берем днес! И ще ги берем мнооого време напред!
Помня времето, когато баба като излизахме от къщи да ходим за хляб и тя затваряше входната врата за да не влезе котката а не някой да не открадне нещо - ето това ми липсва от онова време.
|
| Пон Сеп 10, 2012 10:52 pm |
|
 |
|
zaphod
|
аз съм частично съгласен с цецо, че историята най-добре се преценява отдалеч, а не от преживелите я. всеки който е съвременник е пристрастен, от там и описания на свидетели нямащи нищо общо. един седераст ще опише соца като мрачно време, изпълнено с изчезвания на хора и всеобщ страх, а магазините празни и хората гладни. а един неоправник ще опише соца като земен рай - гарантирана работа за всички, в магазина евтино, държавата се грижи всеки да има покрив и храна, а тарикатчетата бързо се озовават с кирка в ръце и вместо да тормозят хората служат на обществото. но не е само това, седераста и неоправника може да виждат нещата тотално различно, но критериите им поне са общи - на хората да им е добре. аз тоя критерий обаче не го споделям, има ли смисъл тогава да мерим кога е било по-добре, като дори да постигнем съгласие във фактите, пак няма да постигнем съгласие в изводите?
|
| Вто Сеп 11, 2012 8:13 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
На достатъчно, за да знам за "Всеобщата декларация за правата на човека" и на база на разкази на мои близки (ограбени от комунистите), разкази от претърпяли зверствата на комунизма, както и на база на документите да мога да преценя кое е зло и кое- не. Дали всички са имали равни права при комунизма, а и дали на някои хора не им е било отнето достойнството? Можеш ли да посочиш на колко хора НЕЗАКОННО е отнет живота? А на колко е отнета свободата? Спомнете си за лагерите. За ДС. Пак си спомнете за лагерите. Повечето хора, измъчвани в лагерите, са били държани в тях БЕЗ ПРИСЪДА. Баща ми е лежал в Белене, заради донос, че "имал намерение да напусне държавата". Бил си издействал и пътен лист... ДС? Коментар трябва ли тук? Комунизма е уродлива религия на привилегиите, отнемаща свободата в името на... свободата. Проповядваща братска любов, а вселяваща класова омраза. Какво ли наказание ще понесат другарите Маркс, Енгелс и Ленин в ада? И какъв ли червей и какъв ли огън е приготвен за партай-геноссе Г. Димитров ?
_________________ Хайде де!
|
| Вто Сеп 11, 2012 9:17 am |
|
 |
|
Lupus
|
 |  |  |  | dan написа: На достатъчно, за да знам за "Всеобщата декларация за правата на човека" и на база на разкази на мои близки (ограбени от комунистите), разкази от претърпяли зверствата на комунизма, както и на база на документите да мога да преценя кое е зло и кое- не. Но недостатъчно, да осъзнаеш, че Декларацията, Десетте божи заповеди, Принципите за братство, равенство, свобода и още доста такива са високи цели, към които хората се стремят и в реалния живот никога не достигат. Това са просто основополагащи принципи на обществото, които са едни и същи по смисъл, но казани по различен начин. Дали всички са имали равни права при комунизма, а и дали на някои хора не им е било отнето достойнството? А при кое общество са имали, имат или ще имат? Можеш ли да посочиш на колко хора НЕЗАКОННО е отнет живота? А на колко е отнета свободата? На много! И това е откакто свят светува! И така ще е во веки веков!Спомнете си за лагерите. За ДС. А преди тях са Бухенвалд, Треблинка, Дахау, лагерите в Сибир... И още много други под различна форма от по-стари времена!Пак си спомнете за лагерите. Повечето хора, измъчвани в лагерите, са били държани в тях БЕЗ ПРИСЪДА. Последния пример, за който си спомням е Гуантанамо, тайните затвори, пръснати в различни страни и официално разрешените изтезания по време на разпити в "най-демократичната страна"ДС? А тоталния контрол на комуникациите, следенето с видеокамери навсякъде, цялостното проследяване на връзките, разговорите и действията на всеки в Интернет сега какво е?Коментар трябва ли тук? Но не на всеки е осигурена възможността да го направи! Връх на лицемерието е да кажеш на един обикновен пенсионер:"Върви да си починеш 10 дена на Бахамите", когато той няма пари да си купи животоподдържащите лекарства.Комунизма е уродлива религия на привилегиите, отнемаща свободата в името на... свободата. Проповядваща братска любов, а вселяваща класова омраза. Със всяка религия е така! Винаги е имало и ще има богопомазани!Какво ли наказание ще понесат другарите Маркс, Енгелс и Ленин в ада? И какъв ли червей и какъв ли огън е приготвен за партай-геноссе Г. Димитров ? |  |  |  |  |
По въпроса за наказанията да се разбират Господ и Лукавия! Но има един свеж виц: Умрял Тато и отишъл в рая. Там гледа Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин и всички с по една значка на ревера с буквите ТР на нея. Отива при Свети Петър и му казва: - И аз бях вожд като тях, и аз искам такава значка! Свети Петър се позасмял и му дал и на него. Тато му благодарил и попитал: - Ами какво значи това ТР? - Виж сега - Маркс и Енгелс са теоретиците на революцията, Ленин е тактика на революцията, Сталин е терориста на революцията. - Ами аз какъв съм тогава? - Ами ти си ташака на революцията! отговорил му Свети Петър. Сам ще се убедиш с натрупване на годинки и житейски опит, че света е бил и ще бъде несправедливо устроен, че идеално благо няма и че всеки се бори за мястото си в него. А когато има борба, ще има и жертви. 
Последна промяна Lupus на Вто Сеп 11, 2012 10:32 am, променена общо 1 път
|
| Вто Сеп 11, 2012 10:18 am |
|
|