Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Банкови... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Банкови...
Трудно е да се каже кое е по-добро откъм сигурност.
Токенът е използваем ако е загубен, откраднат или е оставен без надзор, докато ЕП иска въвеждане на ПИН при подписване на документ (транзакция), който е още едно препятствие срещу неоторизирано използване.

Нед Сеп 16, 2012 11:10 am
Профил

И токените искат пин.
Предимството им е, че са изцяло извън компютъра и няма как друг да ги ползва с отдалечен достъп. За ЕП не знам доколко е решен проблема, ама не изключвам по-интелигентен троянец да подпише нещо негово, докато аз подписвам мой документ и картата е в четеца.

Нед Сеп 16, 2012 12:23 pm
Профил
Аватар

Може да има и такива токени които да изискват и ПИН. Използвам някакъв на пиреус и работи без такъв. Има дисплей и върти кодове през 1 минута. Гледаш, преписваш и си ти... :D
Не ми се занимава с глупости да тествам колко време след смяна на кода, предишният е валиден, но има някакъв период.
Самата идея за преносим уред с размерите на токен, който да е евтин и да има много точен часовник е леко странна...

Нед Сеп 16, 2012 4:38 pm
Профил

Хубавото на ЕП е, че можеш да го ползваш за няколко банки. Примерно фирмените ми сметки са в ПИБ, личните в ДСК. Хич не ми се мисли ако трябва да се разправям и с няколко токена, то и без това вече имам един за белгийската банка + четеца за ЕП + флашки + ... стана една торба тамагочита навсякъде с мен.

Нед Сеп 16, 2012 9:25 pm
Профил
Аватар

токена е адски неудобен, ако искам да направя превод от компютъра на брат ми примерно, най-вероятно или няма да стане въобще понеже не си нося диска със софурт, или ако стане ще е след 2 часа ровене из интернет за сваляне на софтуер. отделно че не е толкова сигурен. експертите по сигурност като всички професионалисти-зубрачи имат един сериозен бъг в мисленето - измислят си системите да са сигурни само ако всичко е "както трябва". да ама това е болна логика нямесени ли са хора, рядко всичко е "както трябва". моя токен си седи в къщи. ако влезе крадец, токена, компютъра и договора с пина на токена са му физически на едно място. само паролата за вход в сайта ще го спре, но много юзери са пуснали браузъра да им помни пароли и ще сервират всичко на едно. за мене най-доброто което съм чул до момента е потвърждението с смс - при превода получаваш смс със код за потвърждение. удобно е щото не иска токени и допълнителен софтуер, а телефона го играе токен но той за разлика от токена е винаги с тебе.

Пон Сеп 17, 2012 7:25 am
Профил

zaphod написа:
токена е адски неудобен, ако искам да направя превод от компютъра на брат ми примерно, най-вероятно или няма да стане въобще понеже не си нося диска със софурт, или ако стане ще е след 2 часа ровене из интернет за сваляне на софтуер.

Предполагам имаш предвид електронен подпис, токенът си е обикновено тамагочи без връзка с компютъра.
За сигурността на ползвателя на ЕП - тя не е приоритет, поне засега. Самият факт, че за да работи, на ЕП му трябва администраторски акаунт и гащите на браузера смъкнати до коленете, говори достатъчно.
itso.t написа:
Може да има и такива токени които да изискват и ПИН. Използвам някакъв на пиреус и работи без такъв. Има дисплей и върти кодове през 1 минута. Гледаш, преписваш и си ти... :D
Не ми се занимава с глупости да тествам колко време след смяна на кода, предишният е валиден, но има някакъв период.
Самата идея за преносим уред с размерите на токен, който да е евтин и да има много точен часовник е леко странна...

Е, не е необходимо да е кой знае колко точен. При всяко въвеждане на ключ сървърът има възможност да се синхронизира с тамагочито, та точността на часовника не е за вечни времена, а само между две сесии.
Иначе, за токен с пин имах предвид това

Пон Сеп 17, 2012 9:09 am
Профил

Като бях в немско за Онлин банкиране даваха токени ,не ги продаваха..... и съответно бяха леко по други .За да пратиш на някои кинти -логваш си се с име и парола и после попълваш на кои ,колко и т. После онова показваше някакво парче на екрана –ставаше като дискотека –слагаш токена там ,тои имаше някакв оптичен четец като преди това си сложил картата в токена и тои ти оказва не лцд то някакв код които го записваш в едно поле на онлаин и си готов да пращаш кинти .

Пон Сеп 17, 2012 11:07 pm
Профил
Аватар

Гледам на сайта на ПИБ, пише, че минавали на токен и ЕП нямало да се преподновява. Отидох аз да се разправям, оказа се, че няма такова нещо, ще подържали и двете системи, който както му е кеф.... Ама разгледах ги тия токени... и минах и аз на токен. :)

В момента са на примоция до края на септември по 10 кинта ги раздават. После стават по 40лв.

Ама малко не ми е ясно, как става синхронизацията на кодовете на джиджавката с техния сървър? В смисъл пише, че аз като натисна бутончето, кода е валиден 30 сек. Оня отсреща, откъде знае, аз кога съм натиснал бутона?

Edit: Няма никаква синхронизация по време. Пробвах го 5 минути след като джиджавката ми го даде - валиден е. 30 секунди свети на екрана на джиджавката, ама това не е баш това дето пише "валиден 30 секунди".

Последна промяна Цецо на Вто Сеп 18, 2012 5:23 pm, променена общо 1 път

Вто Сеп 18, 2012 5:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Много просто - едно възможно решение е в кода да са кодирани часа и датата ако в токен-а има часовник :) . Само дето 30 сек. ми се струват малко, щото иначе тоя часовник трябва да е доста точен :D .

Вто Сеп 18, 2012 5:16 pm
Профил

Цецо написа:
Ама малко не ми е ясно, как става синхронизацията на кодовете на джиджавката с техния сървър? В смисъл пише, че аз като натисна бутончето, кода е валиден 30 сек. Оня отсреща, откъде знае, аз кога съм натиснал бутона?

Edit: Няма никаква синхронизация по време. Пробвах го 5 минути след като джиджавката ми го даде - валиден е. 30 секунди свети на екрана на джиджавката, ама това не е баш това дето пише "валиден 30 секунди".

Ако е с часовник - просто сървърът ще приеме и кодовете за една-две минути назад и напред, а по кода, който му подаваш, разбира колко е в момента времето на борда на тамагочито и следващия път се центрира по него.
Ама едва ли е с часовник. Гледам какво пишат в ПИБ, след десет последователни неизползвани пароли сървърът го отлюспва, значи много е вероятно вътре да има само брояч като на майкрочипските кийлоци, който се инкрементира на всяка нова парола.

Вто Сеп 18, 2012 6:39 pm
Профил
Аватар

Така е вероятно. Щом за 5 минути, не можа да го хване, никакъв часовник няма вътре.

Вто Сеп 18, 2012 6:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Значи ви лъжат и вие им вярвате :D .
Иначе и аз още като ги спомена дедото и предположих, че е нещо като кийлоците, щото иначе няма как по друг начин (или поне аз не знам такъв) да го направят :) .

Вто Сеп 18, 2012 10:55 pm
Профил
Аватар

Па те ако не ме лъжат, няма да ми викат банка, а благотворителна организция.

Сега ми хрумна и друг един възможен проблем с токена - да го докопа я дете, я някой като мен дето като види копче и натиска. Честно си признавам, ако ми попаднеше такова в ръцете преди да знам какво е, щях бая пъти да натисна копчето и да се опитам да разбера кви са тия цифри и каква е зависимостта между тях :)

Сря Сеп 19, 2012 11:20 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2