|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:20 pm
Кепчване на PAL видеосигнал
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Кепчване на PAL видеосигнал
Търся някакво решение (чип) за кепчване на сигнал от няколко евтини аналогови видеокамери (може в даден момент да се кепчва и само от една), като идеята е видеострийма да се трансферира до някакъв микроконтролер (imx233 или подобен). Купих тази джаджа: http://www.dealextreme.com/p/easycap-4-channel-4-input-usb-2-0-dvr-video-capture-surveillance-dongle-11127?item=2като вътре видеото се процесва от някакъв чип "GM7113C" , на който не успях да намеря PDF на английски Някой сеща ли се за подобен чип от не-такайски производител?
|
| Нед Сеп 16, 2012 9:32 pm |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Кепчване на PAL видеосигнал
Някога си играех със SAA7111a може да го погледнеш но предполагам сега има и по евтини решения.
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Нед Сеп 16, 2012 9:41 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
SAA7113 - бабата на твоят чип... 
|
| Нед Сеп 16, 2012 9:44 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
|
| Нед Сеп 16, 2012 10:11 pm |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
Здравей, за този чип нямам информация, но реших да споделя едно малко инфо - проблем с V4L2 под Линукс и MXS платформата (това са i.MX23/28), ако си решил постановката да ти е подобна. По проекта, който в момента работя ползваме i.MX283/i.MX287 с V4L2 (Linux-2.6.35-3) и ползваме за кепчър cx231xx, който е с един канал (AV input) и имаме засега един неустановен софтуерен проблем от начало видео кепчъра е 1:1 , но след около 5 секунди засича за миг и почва да предава със закъснение (т.е буферирано). Още не може да разберем проблема дали е в V4L2 или е driver specific, но ако ще правиш сходна постановка реших да споделя.
|
| Нед Сеп 16, 2012 10:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Чип за какво точно, ADC ли търсиш или що, кепчването на SD видео не е голям зор, ADC-та много, в смисъл такива за целта много. Ако искаш да му прави и компресия там вече друга бира, за такива не знам, всичко което съм виждал го рпавят с FPGA-та съотвено ASIC за по-големи бройки. Миналата година доста материали натрупах, но от това за SD и DVR приложения не съм го запазил, мен ме интересуваше за HD VGA сигнал, там вече става доста сложно.
|
| Нед Сеп 16, 2012 10:50 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Търся лесен и евтин едночипов(или "малкочипов") вариант за кепчване на видео (последователност от снимки) от няколко (4 или 8 ) евтини аналогови PAL видеокамери и въпросния стрийм (последователност от снимки) да го обработвам (записвам на SD карта и/или препредавам през нет-а към сървър) с относително слаб процесор - примерно от imx23 фамилията... Мислех за вариант CX25836/7 + CX93510 Имам опит с CX93510, като мисля да му ползвам само видео JPG енкодера (без Voice канала) Работи добре и поддържа "кадрово - разликови" снимки в JPG формат. Интерфейса му е UART,I2C или SPI, като вътрешно си има RAM буфер за снимките. Загледах и вариант CX23102 USB Audio/Video Decoder + CX23417 Sideport MPEG-2 Audio/Video Encoder, но нямам идея какъв перформънс трябва да ми има системата, за да успява да записва и препредава видео през нет-а. (чак видео стрийм не ми трябва, по-скоро хронологична последователност от снимки през определен времеви интервал от всяка от камерите, но се "размечтах" и за видео) scout_3pm, можеш ли да споделиш някакво инфо относно перформънса, който трябва да има процесора? (ако правилно съм разбрал, във вашата система не използвате хардуерен MPEG или друг енкодер) USB камери не ми вършат работа, заради ограничението на дължината на кабела (камерите ще са вързани към кепчара с 5 - 40 метра кабел). Трябва ми някакво "елементарно" решение без много чипове, на което след включване на захранването да му трябва не повече от секунда да се инициализира и заработи. (ще му се гаси захранването, за да се пестят батериите  )
|
| Пон Сеп 17, 2012 4:23 pm |
|
 |
|
gicho
|
Т.е. imx-а ще го караш без ОС, bare metal? Доста писане ще падне за да ползваш USB capture чипа. Има няколко китайски производителя на чипове за видеонаблюдение, правят DVR с тях. Разрови се там, но и те повечето клатят линукс и няма шанс да тръгнат толкова бързо. Имат SDK-та разни.
|
| Пон Сеп 17, 2012 6:13 pm |
|
 |
|
scout_3pm
|
В нашата постановка имаме CX23102 и никакви други хардуерни допълнения: MPEG енкодер или друго. Ползваме 1 канал постоянно като избираме(превключваме според нуждите) м/у 2 от наличните 4 AV входа. Ползваме Linphone за voip, мога да ти кажа USAGE-а на процесора, който виждам в top на i.MX28 , той е около 70% като това включва capture-ване на един канал, компресиране на аудио в GSM/SPEEX кодек, копресиране на видео в H263 и пращане по i-net, като за всичко това се грижи voip-a , т.е Linphone-то. Както вече казах имаме проблем , че от начало картината е 1:1 , но в последствие се получава едно засичане и почва буферирано предване, демек с някакво константно изоставане. Тези дни ще изследвам причината дали е от V4L2 арх. под ARM или от драйвера на cx-a, който бая пачване понесе. Вкл. с външен tool (една малка програмка) си сетваме PAL да е картината, защото въпреки че през ядрото му задаваме default PAL не пожела да дръгне с подразбираща се настройка PAL, ами NTSC (много странно звучи, но факт). едит: относно зареждането, на линукса му трябват около 17 секунди докато зареди всичко (Демек целият boot процес свърши и те изведе до login или автоматично да пусне някое приложение от rc.S или от съответният rc.runlevel).
Последна промяна scout_3pm на Пет Сеп 21, 2012 12:13 am, променена общо 1 път
|
| Пон Сеп 17, 2012 8:43 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 За след проблема на emilvtc
Първо помогнете на автора на темата, аз после пак ще ви напомня. Пиша сега защото идеята може да повлияе.
Открай време поне тук има търсене за елементарен видеомиксер но купешките са на цена няколко К евра, аналогови и доста мижави. Сигурно има и цифрови ама те ще са Pro и на Pro-цени. Ся, един DJ или селската кабеларка нямат големи изисквания за миксера, просто да си превключва там и най-много един Fade ефект да има...
Бях писал преди години но сега нещата се промениха значително в полза нa USB - всичко си идва цифрово, камери бол, чалъмите за удължаване на кабела поевтиняха и т.н. Затова (ще) питам за USB нещо което да събира от няколко камери и да предава към компа една.
|
| Пон Сеп 17, 2012 9:27 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Сега като чета коментарите ви си давам сметка, че не съм обяснил ясно постановката.
IMX 233 ще е с Линукс, а това за тръгването под секунда което търся касае видео кепчъра и видео-периферията. Т.е. само нейното захранване ще е изключено и ще се включва само при нужда. Процесора така или иначе ще е включен през цялото време и ще е в някакъв sleep режим (ще трябва да "клати" останалата периферия, етернет-а и GSM-a).
Относно проблемите с конексанта и сетването му на PAL - вероятно е въпрос на някаква специфична инициализация на чипа. Имах подобни проблеми и с инициализацията на CX93510, но имах и директен съпорт от техен инженер. Преди 3 години този чип беше много нов и още нямаха документация за него. Работих изцяло с предпроизводствени сампли и някакви неофициални документи изпратени ми от тях и основно с техния инженер. Докъто не поисках детаилна процедура на инициализация от тях - нещата не ми се получаваха. По-късно написаха апликейшън нот, в който я публикуваха официално...
За проблемите пък с камерата на АПТИНА и отвратителния им съпорт въобще не искам да си спомням...
Относно перформънса на процесора, като гледам I.MX28 е почти като I.MX233 (с тази разлика, че етернета е вграден и няма да е през USB-то като при мен). Та реалистично ли е да се предположи, че 233-ката ще успее да се справи със същата задача? (Разбирам, че въпроса не е съвсем коректен ...)
bongo_x2, какво имаш в предвид под "чалъмите за удължаване на кабела поевтиняха и т.н. " ? За удължаване на USB кабела ли говориш?
|
| Пон Сеп 17, 2012 9:49 pm |
|
 |
|
gicho
|
Липсата на вграден етернет може да обърне колата - направи си един тест колко се товари CPU-то с някакъв примерен TCP stream, без компресии и т.н. Принципно (концептуално) нещо ми се губи - искате да правите видео към етернет, ама чипа ви няма нито видео вход, нито етернет МАК. Предполагам че имате други аргументи за изборът на imx-a, дано да са достатъчно тежки Доста ARM-ове (и не само) вече имат ITU656 порт, дали не можете да изберете нещо друго? Например TI имат доста предложения.
|
| Пон Сеп 17, 2012 10:22 pm |
|
 |
|
scout_3pm
|
Ами ние имаме USB Host порт-а изведен за USB WiFi евентуално и с удоволствие щях да пробвам с външна USB ethernet карта как работи и колко се дига CPU usage-a , но уви нямам такава под ръка, така че може само да предполагаме. Като се има предвид че остават ~30% свободно процесорно време , не би трябвало USB комуникация с ethernet да е голям проблем, все пак ние пък се надяваме за USB WiFi, но още не сме стигнали до него да го тестваме  edit: Също при нас ние имаме 2x USB PHY в iMX28 и съответно на единият порт (OTG) е закачен CX23102 , а другият (не OTG, само HOST) е изведен и свободен за евентуални допълнителни устройства както казах WiFi примерно. А при теб iMX233 доколкото видях има само 1 USB PHY демек ще ти трябва и някакъв USB HUB (чип).
|
| Пон Сеп 17, 2012 10:36 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
gicho, Всъщност както вече се опитах да поясня видео стрийм не ми трябва. По-скоро снимки и то процеснати (компресирани) от външен за процесора чип. Процесора основно ще се занимава с комуникациите и търкалявенето на основната функционалност, която не е чак толкова голяма. Важна е консумацията на устройството като цяло, така че периферия, която не се използва ще се обезточва.
Не сме се спрели твърдо на IMX233, но той отговаря на изискването ни за евтино "бутиково" производство в "гаражни" условия - разбирайте в България. (процесори в BGA корпуси отпадат от "класацията" ни)
|
| Пон Сеп 17, 2012 10:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
На колегата не мога да помогна. За бонго видеомикеси за SD сигнали дал бог и не са скъпи. Относно VGA или HD мога да ти предложа хардуерно/софтуерно решение което работи в-у РС, мислех да правя изцяло хардуерно решение но сметките и обсъждането с колеги ме разубеди, не може да се докара на прилична цена за целите за които ми трябва, не напразно VGA PIP решенията струват хиляди, просто си правят 100% печалба.
|
| Пон Сеп 17, 2012 11:39 pm |
|
|