Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Контролер блокира - защо? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Контролер блокира - защо?
Здравейте! Свързал съм към един PIC18F4431 няколко светодиода - на PWM изходите. Всичко си работи много добре, но след примерно 10 минути блокира. Не се рестартира! Не съм пускал WDT, не е там въпроса. Използвам PLL и 10МHz кварц(40МHz). Кондензаторите на кварца са по 15п. Няма нищо друго свързано към контролера. Не е проблема в програмата понеже пускам един импулс да се върти като сменя диодите през 100мс(за 10-15 мин се повтаря много много пъти).
Някакви идеи какво може да го причини?

Пон Сеп 24, 2012 1:30 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Контролер блокира - защо?
stoyanoff написа:
Здравейте! Свързал съм към един PIC18F4431 няколко светодиода - на PWM изходите. Всичко си работи много добре, но след примерно 10 минути блокира. Не се рестартира! Не съм пускал WDT, не е там въпроса. Използвам PLL и 10МHz кварц(40МHz). Кондензаторите на кварца са по 15п. Няма нищо друго свързано към контролера. Не е проблема в програмата понеже пускам един импулс да се върти като сменя диодите през 100мс(за 10-15 мин се повтаря много много пъти).
Някакви идеи какво може да го причини?

- Веж още веднъж ератата.
- Захранване, пулсации по него?
- BOR ON/OFF ?
- MCLR как е сварзан?
- Малко тъпо, ама колко ток харчат светодиодите?
. Чипа грее ли?
- Има ли повтаряемост на момента на настъпване на проблема, т.е. тези 10 минути все толкова ли са?
- Пробвай с по-ниска тактова местота.
- Отвържи кучето.

Стрелям в тъмното, но с толкова начално инфо - толкова...

Пон Сеп 24, 2012 8:20 pm
Профил
Аватар

Сложи 2 керамични кондензатора в захранването. Ако не знаеш точно къде - хвърляй боб или чети какво сме писали по форума.

Пон Сеп 24, 2012 8:34 pm
Профил ICQ

Знам къде и съм сложил вече. Притеснява ме това, че чипът забива, а не се рестартира! На MCLR не съм сложил кондензатор към GRD, но ако имаше там проблем предполагам, че щеше да се ресва. Светодиодите не харчат повече от 10-10мА. Те не работят едновременно - редувам ги. BOR не съм вкlючвал. Чипът не грее. Не мога да намеря логика в блокирането, но мисля, че като спра PLL не прави така. Не съм сигурен, защото нямах време да задържа по-дълго. Да не би нещо 2-та малки кондензатора(15п) да са дали фира или самия кварц? Има ли вариант PLL да се е прецакал?

Пон Сеп 24, 2012 8:46 pm
Профил

Може би но едва ли.. за PLL-a. Дай сорс да видим, цял по възможност, а и на С ако е чудо ще е, не забравяй и конфигурацията да дадеш. Това което става ми мяза да скача на някой случаен адрес където нямаш нищо. Дебъгер нямаш ли .. би свършил добра работа, това не е РС, то и РС не забива така де, просто си стои някъде и си чака, едва ли умира процесора. ... е не е лошо и платката да видим ...

Пон Сеп 24, 2012 9:06 pm
Профил
Аватар

Пусни няколко снимки на чудото от различни раКУРси, може пък нещо да излезе ...

Пон Сеп 24, 2012 9:15 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

този модел контролер има ли програмен стек? ако има, такава окултна мистификация обикновенно е размазан стек, може да е добра идея и това да се провери; поне в моя опит е било така (като се изключат студените спойки)

Пон Сеп 24, 2012 10:16 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

И аз мисля като Тони, че скача на случаен адрес. Вече съм имал този проблем и точно така зависваше. Провери си пак циклите, променливите и масивите, дали при някакво условие не надхвърлят допустимите стойности.

Вто Сеп 25, 2012 8:34 am
Профил

Ами ще подменя каквото мога. Даже и контролера. Платката не е нова и преди си работеше добре. Тоя "чакмак" го прави от скоро. За това съм сигурен в софтуера, макар че говорим за пикче и не е лоша идея да направя проекта на ново - имал съм такъв случай! Ако пак прави проблем ще го мислим пак....

Вто Сеп 25, 2012 9:25 am
Профил

Да ти кажа честно такива проблеми никога не са ми се случвали с кой да е процесор, ако веднъж е рбаотело винаги работи, освен ако не е нова ревизия на силикона, ама конкретно за което говориш не виждам и от това какможе да е, а и щеше да забележиш, нова буква в модела или нещо такова. Мен ми прилича или на някакъв пропуск в софта, или на хардуерен проблем, но по съмсклонен да мисля че е първото.
От тов акоето казваш няма как да помогнем, без схема,платка сорс ... можем само да гадаем, ама ако ни се отдаваше отдавна сигурно щяхме да сме хванали друг бизнес ...

Вто Сеп 25, 2012 10:32 am
Профил
Аватар

Абе те хората са направили дебъгери за тая работа. Конкретно пък за Пик струва колкото каса бира.

Тук се обърнахме на шамани и врачки.

Вто Сеп 25, 2012 11:00 am
Профил ICQ

бе те всички са колкото каса бира, разликата е само в марката и къде я купуваш.

Вто Сеп 25, 2012 11:48 pm
Профил
Аватар

При пиковете как стоят нещата с прекъсванията? При мен такива мистериозни забивания се случват ако случайно по грешка разреша някое прекъсване, към което няма закачен хендлър.

Чет Сеп 27, 2012 10:58 am
Профил

Ами когато си с вектори е така, пика всички ги праща на един адрес .... въпреки че за 18-ката .. така ли беше .. не помня.

Чет Сеп 27, 2012 3:17 pm
Профил
Аватар

Бе два са ама все тая. На 24-ки и нагоре ги праща на отделен адрес всяко прекъсване - демек си е с отделен вектор за всеки източник. Ама ако няма кой да очисти флага почва да си цикли влизане-излизане от прекъсване. 18-ките имат резет при омазване на стека. Ама той ако се омазва, значи постоянно ще го прави и програмата си иска корекции. То не че не може да се нагоди след разните вътрешни резети да не се усети нищо, ама си е затрупване на лайното със сняг...

Чет Сеп 27, 2012 3:53 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща