|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:47 pm
Абе как се мерят най-лесно наноамперови тоци?
| Автор |
Съобщение |
|
anrieff
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 16, 2008 1:16 pm Мнения: 179 Местоположение: София
|
 Абе как се мерят най-лесно наноамперови тоци?
Здравейте, наредил съм една малка схемичка с PIC12F675, хранено от CR2032. Исках On/Off-а да е електронен, т.е. с такт. бутон да се пали устройството, и после пак с бутона да се гаси, или PIC-а сам да се загаси, ако минат 10 минути. Засега съм го реализирал чрез sleep - в OFF режим продължава да точи, ама трябва да са наноампери. Дават му 1.2 nA при 3V, ако всичко е настроено като хората, та исках да проверя, тъй ли е наистина  Обаче мултицета ми е до 0.1 микроампера (и показва 000.0, естествено). Дайте идеи как да го премеря?
_________________ 2 + 2 = 5, при много големи стойности на 2.
|
| Сря Сеп 26, 2012 3:03 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Абе как се мерят най-лесно наноамперови тоци?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Сеп 26, 2012 3:49 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е ако мултицета ти има обхват 100nA 1.2 трябва да се виждат? Или 100nA е едно деление де, всъщност сигурно е така щом питаш. Ми мултиметърът ти сигурно е 10 мегаома, вържи го серийно и мери колко миливолта падат върху него, би трябвало да се види. Дай го накъсо някак докато приспиш процесора и толкова.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Сеп 26, 2012 3:52 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
ike, това горното е направено с мускул и без мозък!
|
| Сря Сеп 26, 2012 8:08 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Не ми се е налагало да измервам наноампери и не знам, как се прави. Знам само, че Дейв много се гордее с тази схема. Защо е направено без мозък?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Сеп 26, 2012 8:44 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
За малки тоци се слага голям резистор - поне 10 мегаома, като той се свързва в ООВ на операционен усливател за да няма видим пад на напрежението. Така не е необходимо да имаш много прецизен ОУ с нановолни офсети. достатъчно е само да има малък входен ток - напр LMC6041 - под 10 fA ток, макар че и типове със 20-50 pA също са напълни приемливи. По такава схема може да се измерват токове с резолюция под 10-20 fA. Там всичко е въпрос на добри пасивни елементи и конструкция. При схемата, която е показана се разчита на "малък" пад върху 10 килоома резистор, което при 1 нА ток е 10uV - съизмеримо с пада, който ще причини входния ток на макс-а. Не е ясно какво ще измерим.
|
| Сря Сеп 26, 2012 8:58 pm |
|
 |
|
anrieff
|
Първо, мерси на всички за отговорите! tgi, пробвах метода ти, обаче само се забарачих повече  въобще не разбирам резултатите. Значи, мултиметъра го дават ≥ 10 мегаома (не споменават точна стойност). Като вържа серийно, закъся колкото да заспи, и пусна закъсяването, от началото тръгва от някакви миливолти и качва до 0.594V (т.е. към 60 nA). Обаче по-странното е, че като сменя батерията, вместо CR2032 сложа двойка NiMH AA-та (те дават 2.7V) и пак заковава на същата стойност, а уж нали трябваше да харчи малко по-малко при по-ниско напрежение. Честно казано, въобще не му вярвам на мултицета, че това действително е консумацията... В схемата няма друг консуматор освен PIC-а. Чудя се да не да текат тоци от някои от пиновете. То какво се прави за да се минимизира консумацията? Иначе утре ще мина през Комет така или иначе, освен да забърша и един резистор 10 Mohm...
|
| Пет Сеп 28, 2012 1:48 am |
|
 |
|
741
|
Не е задължително зависимостта да е линейна Е, може да има, обаче да не ти прилича на консуматор. Примерно, утечката на електролитен кондензатор. Или неизчистен флюс по платката. Или кой знае още какво.
|
| Пет Сеп 28, 2012 8:15 am |
|
 |
|
anrieff
|
То в момента не е на платка, а е на бредборд. Кондензатор имам само един малък керамичен - махах го, не е от него.
|
| Пет Сеп 28, 2012 8:26 am |
|
 |
|
741
|
Сега му обърнах внимание. Прилича на висящ цифров вход. Ако не е много секретен проект, пусни схема и код и някой може да ти намери причината, ако му се занимава. Иначе си играем на хвърляне на боб.
|
| Пет Сеп 28, 2012 8:44 am |
|
 |
|
tgi
|
Е 60-ина nA звучи разумно, като нищо може да е там. Да го докараш до 1 nA ще е зор, кой знае колко неочевидни детайли има да изкопаеш.
Пробвай с поялника да загрееш чипа докато спи, ако това променя драматично консумацията, той яде 60-те nA.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Сеп 28, 2012 10:13 am |
|
 |
|
anrieff
|
tgi, право думаш, загрях го и скочи консумацита (до 70 nA, ма не ми даде сърце повече да го пържа). Уф, ама и аз съм прост. То 60 nA си е съвсем прилично, даже и така ще ми издържи години. Пък и мултицета си ми е съвсем окей, щом показва под 0.1µA, няма какво да го мисля да го оптимизирам повече 
|
| Пет Сеп 28, 2012 10:51 am |
|
 |
|
tgi
|
От 60 на 70 не ми изглежда много, навярно има още нещо, но ако си постигнал целта по-нататъшни изследвания кога и дали ще правиш само ти си знаеш  .
|
| Пет Сеп 28, 2012 11:30 am |
|
 |
|
rumen65
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
Консумацията която си постигнал е съвсем прилична. Ако използваш това: http://www.microchip.com/Microchip.WWW.SecureSoftwareList/secsoftwaredownload.aspx?device=en545243&lang=en&ReturnURL=http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=2680&dDocName=en545243#излиза че саморазряда на батерията ти е 250nA, а при консумация от теб 30nA устройството ще работи 91 years 267 days 3 hours. Едва ли гониш нещо повече. А и процесора не е от най икономичните, има такива с nanoWatt XLP.
|
| Пет Сеп 28, 2012 12:32 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
В списание РТЕ 10/89 на 15-та страница има доста проста схема на пикоамперметър. Никога не съм го пробвал, но си помислих, че може и да ти представлява интерес. Естествено ще трябва да си пригодиш изхода за твоите цели
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Сеп 30, 2012 8:32 am |
|
|