Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Гении 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Гении
[OT] :D

Dimitar написа:
woody, съгласи се, че дори и гениите са хора, та от чисто практическа гледна точка и на тях им се случват разни неща. Например разболеят се, напият се, блъсне ги кола, счупят си крака, докато играят на футбол, една сутрин като се събуди реши че вечи не му се работи и напусне и т.н.

Аха, разбирам ти идеята. Като оставим форс-мажорните ситуации, понеже те не включват само персонала, предният пост беше за "лудостта" на хората които са експерти в областта си.

Цитат:
Та ти ако си проект мениджър какво ще предпочетеш - един гений, който може да свърши всичко или екип от не гениий, всеки от които работи по малки задачки и са взаимозаменяеми?

Точно това казвах - няма универсална рецепта за тези работи, и генерализацията е безполезна.
Аналогичен въпрос лишен от смисъл вън от конкретен контекст - кое е за предпочитане, много бърз процесор или множество бавни?

Цитат:
Та и от там на интервютата за работа (поне тук) е много по-вероятно да те вземат ако си "тийм плеър" и не чак такъв гений, от колкото ако си странен гений.

Тук вече ще стане много обширно, а аз съм зле с литературните изложения. Ако наминеш през София може да продължим на по бира някога.

Цитат:
Дискусията тръгна от там, че било по-добре да се наеме един гений, вместо няколко хора в екип

Не следя всичко особено внимателно - не е задължително само ти да не си прав. ;)

Цитат:
а не че гениите са непременно странни птици, макар че пък моите наблюдения са точно обратни на твоите. Ама то може би зависи от това, какво точно разбираме под гений :D .

Има си често проблеми (потенциални бариери) чието преодоляване си иска правилния експерт или група от такива, и всякакви опити за хвърляне на недостатъчно квалифицирана работна сила са обречени. Хора с правилните знания, опит и мислене/подход. Никой не се ражда с тях - придобиват се, и то бавно, та дори тук може да се потърси малка логическа връзка защо един човек посветил толкова време и усилия не би бил несериозен към професията си. Аз не бих ползвал "гений" в контекста на инженерството.

Цитат:
Та това че твърдиш, че изводите ми били абсолютно погрешни те противопоставя на съвременния мениджмънт, а аз (без да се обиждаш) съм по-склонен да вярвам на съвременния мениджмънт от колкото на теб що се отнася до управление на проекти и постигането на целите им.

Имаш правото да вярваш в каквото поискаш, иначе щеще да е твърде лесно. 8)

Вто Окт 02, 2012 12:44 am
Профил
Аватар

Мнение Re: iPhone 5
Dimitar написа:
woody, съгласи се, че дори и гениите са хора, та от чисто практическа гледна точка и на тях им се случват разни неща. Например разболеят се, напият се, блъсне ги кола, счупят си крака, докато играят на футбол, една сутрин като се събуди реши че вечи не му се работи и напусне и т.н. Та ти ако си проект мениджър какво ще предпочетеш - един гений, който може да свърши всичко или екип от не гениий, всеки от които работи по малки задачки и са взаимозаменяеми? Та и от там на интервютата за работа (поне тук) е много по-вероятно да те вземат ако си "тийм плеър" и не чак такъв гений, от колкото ако си странен гений...

Зависи какви са идеите на мениджърите за "гениите". Ако е да вършат банална ниско и средно квалифицирана инженерна работа, може да се мине и без тях. Ако става въпрос за нови идеи и изграждане на концепции, може и да са незаменими. Някои неща не опират само до знания и брой персонал, а и до начин на мислене или както аз го наричам, "да получиш факс отгоре", в добрият смисъл на израза. :lol: Така наречените в темата гении имат, да го наречем талант, на моменти да довеждат до работеща концепция, неща които всички твърдят, че са глупости, не могат да станат и е безсмислено да се занимават. И имам предвид съвсем реални събития, като информацията е от първа ръка, а не един каза, че друг чул, че трети прочел...

Моите наблюдения - умните мениджъри вземат на работа и от "гениите" и от "тийм плеърите". Вторите се занимават с по-банални дела - да напишат 100 милиарда реда код, да пуснат 3 писти по платката, да завинтват винтчета и т.н. На първите е даден по свободен режим, да си развиват идеите на спокойствие. От време на време им дават по малко зор, да гасят пожари когато "тийм плеърите" го оплескат.

Вто Окт 02, 2012 12:52 am
Профил
Аватар

Днес точно като по поръчка за тая дискусия пристигна една новина (добра за нас), че един от конкурентите ни се отказва да развива един продукт след похарчени малко над $10 млн. и над 3 години време. Причината е, че гения им, на който са плащали по 100к на месец в продължение на 41 месеца ги изоставил като малко преди това въобще спрял да се занимава с проекта :) . В резултат на което те не бяха избрани измежду трите компании, които да продължат в следващата фаза на надпреварата. За 100к на месец можеха да наемат поне 10 много добри инженери, които със сигурност щяха да свършат работа :) . Разбира се сигурно ги има и обратните примери, където цял екип не е могъл да се справи, а сам човек се е справил но те са просто изключенията, които да потвърдят правилото :D .

Вто Окт 02, 2012 1:03 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Днес точно като по поръчка за тая дискусия пристигна една новина (добра за нас), че един от конкурентите ни се отказва да развива един продукт след похарчени малко над $10 млн. и над 3 години време. Причината е, че гения им, на който са плащали по 100к на месец в продължение на 41 месеца ги изоставил като малко преди това въобще спрял да се занимава с проекта :) . В резултат на което те не бяха избрани измежду трите компании, които да продължат в следващата фаза на надпреварата. За 100к на месец можеха да наемат поне 10 много добри инженери, които със сигурност щяха да свършат работа :) . Разбира се сигурно ги има и обратните примери, където цял екип не е могъл да се справи, а сам човек се е справил но те са просто изключенията, които да потвърдят правилото :D .

Някои хора просто са добри актьори и си играят добре ролите. :) Особено пък като ги знам американските чорбаджии как се връзват на сладки приказки и подмазване...

Вто Окт 02, 2012 11:15 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Гении
Рек, тема "Гении" е прекрасно бе :D :D :D

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Окт 02, 2012 11:30 am
Профил WWW

Съгласен съм с Рек. Щом е успял да смукне 41 х 100 000 = 4 100 000$ със сигурност е много добър, шапка му свалям на човека.

Вто Окт 02, 2012 11:59 am
Профил
Аватар

Бе знае ли човек, толкова шарен е светът. Виждал съм това, за което Рек говори де,
и то отблизо - в по-дребен мащаб от Димитровата история.
Поначало ако целта на упражнението е да се направи нещо дето може да стане и толкова
бързо с колектив от прилични копачи колкото би го направил "геният" (то ако е така
той няма да е гений по моето разбиране за това какво значи думата де) е къде по-разумно
да се елиминира риска един човек.
Преди време Питър Алфке (постваше години наред в comp.arch.fppga, една от важните фигури в заилинкс
беше) разказа някаква история за Z8000 (по него време работел за Зилог и се борил да го
продаде на епъл за новите им неща, евентуално 68000 спечелил с 32-та си бита линейно
адресно пространство). Та в историята имаше и споменаване как z8000 представлявало
един огромен чаршаф по който конструкторът му коригирал, правел и т.н., т.е. само той
е могъл да разбере въобще какво става :D . И продуктът е излязъл.
В днешно време може би просто се злоупотребява с това, че може и така и плащането на несработили "гении"
в много случаи да е просто измама, както всички истории с банки, фондове и кво ли не.

Вто Окт 02, 2012 1:43 pm
Профил WWW
Аватар

Ами чак измама не е, но в случая е калкулирано в риска. Може би трябва да разкажа малко повече - тая фирма е нещо като старт-ъп и се захранва от венчър капитал, докато тръгнат нещата и после венчър капиталистите я продават с печалба (разбира се ако има работещ продукт) и се преместват върху следващия си проект. И понеже не всеки проект е успешен и те много добре го знаят това, то са си предвидили така нещата, че и един от десет проекта да стане, те да си избият парите за другите 9. Съответно имат определени срокове и ако до срока нещата не станат удрят кепенците на фирмата и продължават по живо по здраво. В случая срока е бил финала на първия кръг от надпреварата, където от около 10-на доставчика правителството ще избере 3-ма които да продължат във втория кръг, където пък вече ще спечели само един и то най-добрия (най-добрия и евтин продукт - тук на правителството по закон не можеш да продаваш с повече от 14% печалба и това го проверяват с ревизии на всеки 6 месеца). Та феновете стартирали въпросната фирма преди около 4 години, наели гения (който между другото е доказано, че разбира нещата, но също е доказано, че е малко странен) защото си мислели, че като имат гения в тая област ще са най-добрите. Обаче гения пак си показал характера и съответно те стигнаха до кривата круша и не можаха да преминат на следващия етап. При което венчър капиталистите правят единственото, което могат да направят - затварят фирмата и продължават по живо по здраво. Трите фирми, които минаха на следващия етап (ние сме в продукта на две от тях) работиха с големи екипи със сигурност не от гении. Едната фирма купи една германска фирма, която разранботваше тоя продукт последните няколко години и когато аз се срещанах с тях за първи път бяха екип от 5 инженера, а сега са екип от около 60 човека, а другите две фирми ползват нашия продукт, който също е продукт на екип от хора.
Така че няма никакви измами, още по-малко пък банкови, застрахователни и т.н., просто напред продължиха екипите, съставени от доста и то по-обикновени хора :) .

Вто Окт 02, 2012 9:33 pm
Профил

Не е задължително да е откровен измамник. И аз съм се сблъсквал директно и не чак толкова с няколко типа поназнайващи това онова (обикновено повърхностно) , самовлюбени в себе си, вярващи си до безкрайност и обвиняващи за неуспехите си целия свят. Характерното за тези люде е , че всяко второ тяхно изречние започва с "Аз" . На грандоманските им приказки все някой се хваща.

Вто Окт 02, 2012 10:17 pm
Профил
Аватар

познавам няколко такива, които не бих ги класифицирал като "повърхностни".
могат много, знаят още повече, но за срокове не може да се разчита на тях. ако си склонен да ги изгубиш от поглед за година, нямаш зор да ти вдигнат телефона в следващия месец и ако както си пишат на асемблер 568-мата версия драйвера за мютекситте за копроцесора на М4, се захванат изведнъж с риболов на 200-килограмови сомове... значи може да се сработите.

аз моите ги ползвам когато са на земята да изпием по някоя бира/кафе/или нещо други и да поразтеглим някой локум. за всеки случай си държа списък с въпроси, който не е спешен, но е достатъчно космически - и като мегаломания и като срокове.

Вто Окт 02, 2012 11:19 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Той спора, до колкото помня не беше едните ИЛИ другите, а факта, че при избор на работници се гледа сериозно на социалните им умения и способността им да се разбират добре с другите хора (бъдещият им екип).

Т.е. аз не изключвам възможността да си наемеш гении, който да бъде полезен - може би по-скоро под формата на консултант, който да помага с цялосттната концепция, но в крайна сметка, когато се започне със същинската работа по проекта, то екипа от инженери вече трябва да са наясно с подробносттите кое-как да стане за да няма изненада от типа на - гения се разболял сериозно и никой в екипа не е наясно как да се продължи работата. Важен момент е, че гения е консултат, а същинската работа я върши екипа.

Вторият важен, според мен момент е, че геният трябва да е един. Както бях обяснил и в другата тема - сложи двама егоцентрика на едно място, всеки от който смята, че знае как работата трябва да стане и ето ти работеща рецепта за това, как проекта ще се провали :)

Сря Окт 03, 2012 12:12 am
Профил
Аватар

Е да де, то и аз съм съгласен с всичко казано от perlsite освен с някои формулировки.

"Същинската" работа не е непременно черната част от работата, може да се види и обратната
страна - "същинската" част от работата може да е тая част от нея, която създава по-черната част за
останалите. Което обикновено е дело на един човек, не непременно част от даден
проект (мнозинството проекти все пак повтарят направеното преди тях кога подобрявайки
нещо кога "подобрявайки" го :D ).

Както и това, че не е нужен повече от един гений, бе ти намери един после се кахъри за
втория, достатъчно трудно е и първото :D . А че двама "гении" с различни виждания кое
как ще стане няма как да са полезни е очевидно. Дори и гении да са пак ще е така, дори
единият да е гений а другият "гений" - все така.
На дедото наблюденията са явно от пряк опит и май съвпадат със страничните ми наблюдения,
направени без никакво взиране (други наблюдения по темата просто нямам последните да не
казвам колко години :D ).

Сря Окт 03, 2012 12:42 am
Профил WWW
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

ДедоБоре написа:
...

+1

Сря Окт 03, 2012 10:11 am
Профил
Аватар

И аз бих сложил ++ за поста на Дедото!
Ако не за друго, то гениите са безкрайно полезни за "страничен и особен" поглед на даден проблем.
А четейки други постове оставам с впечатлението, че някои хора са си самодостатъчни. :D

Сря Окт 03, 2012 10:41 am
Профил WWW

Да, в последствие осъзнах, че 'същинска' като дума има твърде широк смисъл и не е съвсем на мястото си :-)

Имаче 'самодостатъчни' е доста смело казано с оглед на наличието на гугъл и форуми като този. Ако се върнем 30 години назад и много от тях ще станат съвсем недостатъчни :-D

Сря Окт 03, 2012 4:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща