Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Абе как се мерят най-лесно наноамперови тоци? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Абе как се мерят най-лесно наноамперови тоци?
според мене най-лесния начин е с измерване времето за което разрежданякакво малко напрежение от кондензатор. разбира се самото измерване задължително с мос компаратор/ОУ, никакви мултицети. аз бих го реализирал така: механичен ключ, който развързва измерваната схема от централното захранване. слагам ОУ на централното захранване с (-) входа на делител 1:30 (мерим разряд 0.1 волта при 3 волта захранване) и + входа на измерваната схема. кондензатор на измерваната схема примерно 100 нанофарада. прекъсвам ключа, и меря времето - деля 10/времето в секунди и това ми е тока в наноампери

Пон Окт 08, 2012 9:49 am
Профил
Аватар

zaphod написа:
според мене най-лесния начин е с измерване времето за което разрежданякакво малко напрежение от кондензатор. разбира се самото измерване задължително с мос компаратор/ОУ, никакви мултицети. аз бих го реализирал така: механичен ключ, който развързва измерваната схема от централното захранване. слагам ОУ на централното захранване с (-) входа на делител 1:30 (мерим разряд 0.1 волта при 3 волта захранване) и + входа на измерваната схема. кондензатор на измерваната схема примерно 100 нанофарада. прекъсвам ключа, и меря времето - деля 10/времето в секунди и това ми е тока в наноампери

Тц. Не се прави така.
1. Утечките на огромния 100nF кондензатор са съизмерими с измервания ток. По PCB също.
2. Падът на напрежение ще достигне 0.1 волта, на някого може да му пречи.
3. За да измериш прецизно 100 mV ти трябва що-годе добър ( откъм офсет ) ОУ. Да, ама повечето такива са зле откъм входен bias ток, достига части от наноампер.
4. Ще работи в прекъснат режим и това може би също ще пречи.

Пон Окт 08, 2012 1:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Бе тоя усилвател ти дето го беше постнал наистина е със супер нисък входен ток,
едва ли има по-добри ама за nA порядък и обикновен LMC6482 става (споменавам
го щото ми е работен катър от 20 години тука :D ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Окт 08, 2012 1:22 pm
Профил WWW
Аватар

bateAz написа:
zaphod написа:

Тц. Не се прави така.
1. Утечките на огромния 100nF кондензатор са съизмерими с измервания ток. По PCB също.
2. Падът на напрежение ще достигне 0.1 волта, на някого може да му пречи.
3. За да измериш прецизно 100 mV ти трябва що-годе добър ( откъм офсет ) ОУ. Да, ама повечето такива са зле откъм входен bias ток, достига части от наноампер.
4. Ще работи в прекъснат режим и това може би също ще пречи.

1 - ами по спомен 100 нанофарада съм го държал много дълго зареден и систои.
2 - на микроконтролер едва ли ще попречи
3 - айде сега
4. това не разбрах ккаво имаш предвид

впрочем може да се направи и по-добе със същата сложност. слага се (+) на операционния на стабилния източник, свързва се с ключ към (-) входа, на който е и закачен микроконтролера. свързва се със кондензатор към изхода на ОУ и след отваряне на ключа се мери времето за което изхода на ОУ стига някакво напрежение. тука вече напрежението на контролера не мърда, но идеята е същата.

защо все пак капацитет, а не резистор, както ти предложи. защото ток един наноампер дава много малък пад дори върху резистор 10 мегаома, едва 10 миливолта

Пон Окт 08, 2012 6:22 pm
Профил
Аватар

Зависи колко дълго ще стои зареден - т.е. какви са му обратните тоци - от вида.

Ако е керамичен ще си иде бързо. Бях правил преди мнооого години едно безумие,
сензорни потенциометри които имаха MOSFET някакъв като променливо съпротивление
и 100n на гейта помнещи положението. Помнеше със седмици - ама кондензаторите бяха
навити някакви, "стирофлексни", едни правоъгълни червени от Кюстендил дето ги
правеха. Те практически нямат обратен ток - ама пък драйфат температурно доста
сравнено с керамични C0G .

Капацитет вместо резистор няма да помогне много, по-скоро ако 10M са малко сложи
1G и толкова (е трябва да внимава човек с опроводяването в сумиращата точка ама
става).

Пон Окт 08, 2012 7:04 pm
Профил WWW
Аватар

ако има 1Г резистоти си е супер, аз може да живея в миналото, затова така, за мене 1Г си е нещо рядко. впрочем сега покрай това се замислих - дали е добра идея да се ползва гейта на мощен мос транзисотр за качествен кондензатор? кварца има много добри качества, не се разширява от температурата, няма обратен ток на практика (флашовете помнят десетилетия).

Вто Окт 09, 2012 7:38 am
Профил
Аватар

1G е рядко нещо, струва примерно $10 едното 1% такова от тия дето аз ползвам,
но си ги има отдавна, аз ги ползвам от над 20 години. То и наноампери да мери човек
е рядко нещо та нищо чудно де :) . Тия моите са поне толкова скъпи, ама те и работят
на 5 киловолта, мисля, че има и по-дребни и евтини но не съм търсил.

Вто Окт 09, 2012 8:28 am
Профил WWW

Аз съм работил и със 100 Гома, в стъклена ампула. Сега от любопитство погледнах във Фарнел, имат до 500 Г.
Абе като стана въпрос за високоомни резистори, как се чисти платката под такова нещо в смд. Преди време купувах 1 Г в 0805 и реших да не ги лепя директно, запоих им телчета за изводи и ги оставих да висят във въздуха.

Вто Окт 09, 2012 8:50 am
Профил

zaphod написа:
впрочем сега покрай това се замислих - дали е добра идея да се ползва гейта на мощен мос транзисотр за качествен кондензатор? кварца има много добри качества, не се разширява от температурата, няма обратен ток на практика (флашовете помнят десетилетия).
Имаше преди доста време мос транзистори без защита на гейта, излизаха от фабриката закъсени с метални пластини върху изводите, които се сваляха след запояване върху платката. Съмнявам се обаче някой още да произвежда такова нещо. Всичко в магазина е с преход паралелно на гейта.

Вто Окт 09, 2012 9:20 am
Профил
Аватар

Ей такива MOSFET-ове - двойка - с железце да окъсява гейта с канала бяха тия, дето четяха
заряда от ония кондензатори и помнеха със седмици (за по-дълго не съм гледал, може и
години да са могли да помнят :D ).

Това с 0805, гигаомове и миене отдолу сигурно е ужасията, която и аз бих очаквал да е,
ако не се налага да откривам как се прави (т.е. малко бройки) и аз бих го вдигнал съпротивлението
във въздуха. То от едното пипане на толкова малко човек може беля да му направи
дето да иска миене, сешоари и т.н. (и миене не с коресилин а нещо по-чисто... и това
почва да се вижда при тия стойности и достатъчно голямо усилване, а бе мале мила
си е работата).

Вто Окт 09, 2012 12:58 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2