Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Микропроцесорно запалване 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение електронен регулатор на аванса на автомобил
Здравейте, най после от два месеца карам с електронен регулатор на аванса. Отръсках го от детските му болести, четири пъти преправях данните и е жус. Работя на газ и се кефя,като карам.

Пон Мар 20, 2006 9:00 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
@ ариел,
Би ли споделил нещо като схемичка и най-важното - функцията предварение=f(обороти) ?
Дори и само теоретично. Запалихте ме с тия ваши писания...

Пон Мар 20, 2006 9:30 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Ариел, наистина ако нети представлява проблем сподели малко инфо и с нас :lol: :lol: :lol: , и аз съм запален на тази тема

Пон Мар 20, 2006 11:04 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
от запален на тема газ лесно се минава на палене на газа

Пон Мар 20, 2006 11:10 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
А пък аз така и не разбрах какво си направил :roll:
И по точно каква е разликата между твоя и моя.
Беше казал че си имал грижа със шумоустойчивоста от каде се оказа.
Въобще разкавай всичко което смяташ че можеш да споделиш дори и общите приказки ще са интересни.

Вто Мар 21, 2006 10:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
evc написа:
@ ариел,
Би ли споделил нещо като схемичка и най-важното - функцията предварение=f(обороти) ?
Дори и само теоретично. Запалихте ме с тия ваши писания...

Функцията е таблична, като таблицата се попълва емпирично. Няма някакви твърди закономерности, а дори и да има, ще ти трябва най-малко 3-то поколение Cray за да си я сметнеш. :roll:

Вто Мар 21, 2006 11:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами мислех си, че след като скоростта на горене на бензина е функция на температурата на двигателя и зависи от октановото число, и се знаят оборотите, а от там и скоростта на движение на буталото, може да се пресметне времето, което му е необходимо да се запали (на бензина) и искрата да се подаде с толкова време по-рано от горна мъртва точка. Това са си мои лаишки умозаключения, и за да не ви занимавам с глупости, дайте някой линк към нещо теоретично по въпроса, за да задавам поне смислени въпроси, моля!
П.П.
В един стар брой на "Радио" имам схемичка на такова чудо дето регулира предварението, като данните за кривата предварение=f(обороти) са вкарани в епром и се четат от там, без да е нужно да се смятат в реално време. Като се върна в БГ мога да я сканирам и постна, но би имала само познавателна стойност, тъй като е стара - няма дори процесор. Бяха вкарани няколко криви, за различните бензини. Макар че наистина си бяха криви, т.е. не бяха плод на изчисления по една формула. И тук веднага въпроса - от къде може да си набави човек такава крива?

Вто Мар 21, 2006 3:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
evc написа:
Ами мислех си, че след като скоростта на горене на бензина е функция на температурата на двигателя и зависи от октановото число, и се знаят оборотите, а от там и скоростта на движение на буталото, може да се пресметне времето, което му е необходимо да се запали (на бензина) и искрата да се подаде с толкова време по-рано от горна мъртва точка. Това са си мои лаишки умозаключения, и за да не ви занимавам с глупости, дайте някой линк към нещо теоретично по въпроса, за да задавам поне смислени въпроси, моля!

В общи линии, не улучи нито едно вярно нещо. :roll: Като начало, автомобилната секция на http://www.howstuffworks.com/ е много добра.

evc написа:
П.П.
В един стар брой на "Радио" имам схемичка на такова чудо дето регулира предварението, като данните за кривата предварение=f(обороти) са вкарани в епром и се четат от там, без да е нужно да се смятат в реално време. Като се върна в БГ мога да я сканирам и постна, но би имала само познавателна стойност, тъй като е стара - няма дори процесор. Бяха вкарани няколко криви, за различните бензини. Макар че наистина си бяха криви, т.е. не бяха плод на изчисления по една формула. И тук веднага въпроса - от къде може да си набави човек такава крива?

Както казах по-горе, "кривата" се набавя емпирично, т.е. чрез експерименти.

Вто Мар 21, 2006 4:12 pm
Профил

Мнение аванс
Здравейте, Нямам претенции да съм открил нещо ново.Просто се потрудих върху една схема,малко старомодна, но без проблемите ,които ми се струпаха котато се опитах да направя същото с ПИК. Към Румен -не съм решил още проблема със смущенията с ПИКа, затова тръгнах с по лесното. Напрових една схема която е публикувана в едно руско списание и е с епром. Ясно ви е за какво става дума. Кривата на аванса я извадих от сервизното описани на автомобила ми. Но когато я вкарах в епрома се оказа, че не върви както ми се искаше.Проверките ги правех със стробоскоп и после на пистата. И почнах да "огъвам кривата" така ,че да ми хареса. Не казвам , че съм открил Америка. Но факт е ,че сега автомобилът ми върви определено по добре,отколкото преди. И сигурно може да върви и още по добре. Но ще продължа експериментите със ПИКа от любов към новостите. Пък и нещо което е направено от хора ,може да бъде направено и от други хора! Относно газта- и аз успях да я запаля веднъж, докато правех пробите и центровките. После сметнах, че е по безопасно и по евтино пробите да ги правя на бензин. Забравих, аванса е фунция от оборотите. записал съм в епрома две криви-за бензин и газ, които се превключват от ключа газ-бензин.За отбелязване е че на газ върви почти като на бензин.

Вто Мар 21, 2006 8:07 pm
Профил

Мнение 
пич я дай схемичката да я поразгледаме, аз от много време съм заинтересуван от тези работи.
А това с различните криви за газ и бензин е много хитро признавам :wink:

Вто Мар 21, 2006 8:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Естественно, че е хитро - газ-та няма много общо с бензина. Идеалните съотношения въздух/гориво за двете е различно. Автомобилите с фабрична газова уредба имат две ламбда сонди - една за бензина и една за газ-та. Проблема на повечето газови уредби е, че настройват мотора само за едното гориво и на другото е съвсем естествено да работи лошо.

Вто Мар 21, 2006 10:11 pm
Профил

Мнение аванс
Здравейте,
не знам как да кача схемата във форума, затова който я иска може да ми се обади на лични съобщения, като няма да ми дотежи да им пратя схемата и инструкция за изработката и настройката на имейла им. Но за настройка трябва генератор, честотомер и осцилоскоп.

Сря Мар 22, 2006 8:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето тази схема е използвал колегата @ариел. Само че, до колкото разбрах, я е направил с ПИК.

Прикачени файлове:

Пон Мар 27, 2006 12:09 pm
Профил ICQ

Мнение Re: Микропроцесорно запалване
Здравейте колеги . Аз направих нещо подобно но за мотoциклет Yamaha TTR600 . При мен аванса е функция само на оборотите , не съм си осложнявал живота с натоварване температура сонда ламбда и датчик за детонаций . Данните са записани в таблица в паметта на Пика . Пика мери забавянето между два импулса и спред стоиността взема отговарящата му стойност от таблицата и я подава на функция за забавяне .

Проблема ми е как да настроя аванса . По какво да се ориентирам дали в момента аванса е прекалено голям или прекалено малък . Страшното при този мотор е че е едно цилиндров 600 кубика и е с манивела и ако при палене аванса е по голям чупи крак . Същи мотор счупи крака на най-добрия ми прител преди да му изгори оригиналната електроника.
Чувал съм че го правят с газов анализатор но няма достъп до такова чудо .
Другия проблем е че и в интенет няма таблица за този мотр може би със умисъла да не се правят самоделни електорники а да се копуват от йамаха за по 200 долара .
Написах си дори програмка на компа която да изчислява ъгъла и да го преобразува в забавяне , в таблица и да го програмира на пика сама.
Кефи ме идеята за по сложнто запалване което правите тук някой ден и аз ще си направя такова.

Вто Окт 09, 2012 10:54 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Re: Микропроцесорно запалване
Тази тема е от 2006 г, и за голямо съжаление ariel вече не е между нас (почина 2010г)....... Дано някой друг да ти отговори!

Нед Ное 04, 2012 10:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща