Отговори на тема  [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 258  Следваща
новини от производителите на МЦУ-та... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Е че това го може всяка суперскаларна архитектура с повече от едно АЛУ,
има ги от десетилетия насам.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Окт 17, 2012 7:11 pm
Профил WWW
Аватар

Не знам, аз понятието "триада" срещам за пръв път.

Сря Окт 17, 2012 7:15 pm
Профил
Аватар

Как ще кръстиш това или онова няма особено значение. Харесва ми архитектурата им,
грамотно направена изглежда от птичи поглед, обещаваща е. Но е на етап обещание.

Машини с няколко integer unit-a и повече от едно FPU има много отдавна, в тая няма
измислено нищо революционно в тая посока, най-вероятно са и бая назад от тия, дето
са правили същите упражнения преди 20 години.

Истински новото, което виждам, е пряката връзка между ядрата - резултат именно от
младостта на архитектурата, преди 10-20 години не беше практично въобще да се мисли за
много ядра камо ли за връзка помежду им. Впрочем ползвах един DSP преди над 10 години
който беше с две ядра (5420) и той си имаше две прекрасни FIFO-та баш помежду тях,
свършиха чудесна работа :) .

Сря Окт 17, 2012 7:21 pm
Профил WWW
Аватар

И как е английския термин за това нещо

Сря Окт 17, 2012 7:23 pm
Профил
Аватар

транспютър

Сря Окт 17, 2012 7:29 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:

Общият термин е "superscalar architecture", как се казва конкретната сметка не знам,
нито я знам каква е, не съм му се вдълбавал. Ппрегледах го за около 5 минути, ясно, че
няма да го ползвам та повече не съм му се и хабил. Нищо чудно и да съм пропуснал да
видя нещо съществено, но "различни сметки в един такт" не е нищо ново.

Сря Окт 17, 2012 7:48 pm
Профил WWW
Аватар

ДедоБоре написа:

Сакън. Който е ползвал такова ... си знае.

То това в модерен вариант е живо като XMOS. Масово го има в ... USB звукови карти.
И онези Green Arrays, които по спомен май бяха асинхронни вътре, обаче не съм мяркал намериха ли си приложения. Доста са "различни".

Сря Окт 17, 2012 10:11 pm
Профил
Аватар

woody написа:
Масово го има в ... USB звукови карти.
...........

Кои точно имаш в предвид? Това ми е интересно.

Сря Окт 17, 2012 10:24 pm
Профил WWW
Аватар

Lupus написа:
woody написа:
Масово го има в ... USB звукови карти.
...........

Кои точно имаш в предвид? Това ми е интересно.

Принципно - скъпите.

Reference design:
http://www.xmos.com/news/16-nov-2009/xm ... o-solution

Едва ли пълен списък:
http://www.thewelltemperedcomputer.com/HW/USB_SPDIF.htm
http://www.thewelltemperedcomputer.com/ ... _Async.htm
http://www.thewelltemperedcomputer.com/ ... erface.htm

Сря Окт 17, 2012 10:33 pm
Профил
Аватар

Мерси за инфото.
€3.600 - цените наистина си ги бива! :)

Сря Окт 17, 2012 11:15 pm
Профил WWW
Аватар

tgi написа:
Реконструктор написа:

Общият термин е "superscalar architecture", как се казва конкретната сметка не знам,
нито я знам каква е, не съм му се вдълбавал. Ппрегледах го за около 5 минути, ясно, че
няма да го ползвам та повече не съм му се и хабил. Нищо чудно и да съм пропуснал да
видя нещо съществено, но "различни сметки в един такт" не е нищо ново.

От тук нататък трябва да ти обяснявам като на дете, с което не ми се занимава. Във википедията достатъчно ясно е написан основния недостатък на суперскаларните архитектури а на сайта на фирмата достатъчно ясно е обяснено как и защо този недостатък е отстранен при тяхната архитектура.

Чет Окт 18, 2012 12:39 pm
Профил
Аватар

:D ОК, не е и нужно - ако любопитството ми стигне дотам ще си го прочета сам :) .

Чет Окт 18, 2012 2:47 pm
Профил WWW
Аватар

И погледнах малко повече - да кажем още 10 минути - това .doc творение дето им описва
архитектурата (английската версия). Е съжалявам, ама това с паралелизмите и главно общите приказки
как вече фон Нойман архитектурата умира а те измислили друго си е аматьорска изцепка.

На тебе разчитам да ми обясниш разликата между това, на което те викал "multicellular" и
суперскаларна машина с няколко "execution unit"-а, добави към последното и "out of order".

Който и да е правил това нещо не е загубен и след 10-ина години може и да има нещо използваемо,
може би дори добро, но това което виждам сега си е на ниво пионер-кръжочник. Е, да кажем
напреднал такъв :D .

Чет Окт 18, 2012 4:56 pm
Профил WWW

Рек, нека да ти обясня някои основни неща така както аз ги знам, пък после ти може да кажеш какво изпускам ;-)

Значи има различни модели архитектури. Разлики много, но дали дадена разлика е предимство или недостатък зависи от целите/приложението. Целта може да е универсален компютър или някаква специализирана сметачка.

При универсалните се гледа броя операции в секунда. Като под "операция" се разбира осреднена стойност на всички базови елементарни операции (аритметики, логически, контрол - сравнения/цикли и т.н). В случая с мултицета за версиите без плаваща запетая братушките казват 1 операция/клок на ядро. Нищо интересно.
Добавянето на 6 броя FPU вдига флопсовете много, но мипсовете за средностатичиски задачи не се вдигат чак толкова.

При специализираните сметачки се гледа това, което е важно за конретния тип приложения. Ако е математика гледаме математиките, ако е друго - друго.

Сега, по-интересните архитектури сортирани по производителност за специализирани цели са:

1) асинхронните ядра - това са примерно чиповете в големите рутери. Аз мисля поствах линк за един с 10 порта по 100Gbit/s всеки, демек 1 терабит си ги рутира като пич, а на пакет закъснението беше нещо от порядъка на наносекунда. Подобна производителност с никакви мандахерци не може да се постигне. Разбира се, това е доста специализирано животно, но като цяло си е компютър и се програмира не е ASIC.

2) CISC и VLIW - и на двете може да се правят всякакви специализирани неща. Може да сложиш не 6, ами 6000 сметки в една инструкция и да ги изпълняваш на клок. Не е никакъв проблем, някои го правят, примерно аз съм бачкал с PixelMagic дето в една струкция правяха фурие на 8х8 матрица на клок. Други като х86 не го правят, щото целта им не е да са толкова специализирани.

3) RISC - тук целта е простота, затова и операциите са по една максимум две в инструкция. Характерното е, че всички инструкции са свързани с регистри. От тук идва и проблема да се изпълняват много инструкции. Ако няколко инструкции ползват едни и същи регистри става мазало. Затова и суперскаларното изпълнение бачка, само ако няма конфликт с регистрите.

4) Стекови, функционални процесори и "мутицета". Термините са различни, но идеята една - резултатът от една операция/инструкция може да се ползва като операнд на друга. Предимствата в случая са, че може да се правят много и сложни сметки (изрази) без да са нужни временни регистри.. (проблема на tqi)
Предимството, на което наблягат руснаците е възможността за паралелна обработка в рамките на един израз. Това предимство обаче важи само в рамките на един израз.

Напрактика обаче няма никакво съществено предимство. Един израз изглежда точно като една дълга дума (VLIW) и работи по същия начин. Няма значение дали ще направиш CISC/VLIW с 6 АЛУ-та или мултицет с 6 клетки. Резултът е един и същ - и в двата случая може да направиш един и същ брой сметки според броя на АЛУ-тата.
Просто без причина не се слагат много сметалки на куп. Ако имаш причина - ОК, ама иначе сметалките стоят и харчат ток докато ти правиш цикли и други глупости.
Практиката е RISC за всичко универсално плюс GPU-та за тежката артилерия. И включваш само това дето ти трябва. Или пък както е цинка - две ядра куртекс А9 @1ГХц+ ФПГА дето е вързано към кеша и директно може да си измисляш и добавяш инструкции в кода и да ги обработваш в ФПГА-то. А там пък имаш до към 400 май бяха хард-коднати DSP блока, отделно софтуерно може си направиш всичко (ако искаш и няколко мултицетчета)...

Чет Окт 18, 2012 7:12 pm
Профил
Аватар

коя точно архитектура може да изпълни, примерно
c=a+b
d=2*c

за един такт?

Пет Окт 19, 2012 11:05 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 258  Следваща