|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:37 pm
RQ: Android: USB към Serial - от самото начало :)
| Автор |
Съобщение |
|
NikB
Ранг: Почетен член
|
 RQ: Android: USB към Serial - от самото начало :)
Взех си китайски андроид таблет и се опитвам (за отмора, днес  ) да му пусна usb към serial. На работата съм забравил FT232 адаптера, та в нас "се мъча" с фирмени TrendNet TU-S9 (популярни сини кабелчета  ) и UC-232A (още по-популярни бели). И тьй като от Линукс си нямам хабер - много разчитам да ми помогнете. В момента съм съвсем в началото - изкарах dmesg преди да включа адаптера (т.е. - по-точно - при изключен адаптер бях го включвал, но след това го изключих), та направих последователно три dmesg: без адаптер, с белия адаптер и със синия адаптер. резултатите записвах във файл. Последните няколко реда са следните: Ще съм много благодарен, ако ми окажете съдействие. ПП: Май не съм писал какво очаквам: бих искал с някоя готова терминална програма за андроид (има много) да пратя/приема байт по серийни итерфейс.
|
| Съб Окт 20, 2012 4:09 pm |
|
 |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: RQ: Android: USB към Serial - от самото начало :)
За диагностика от конзолата: Всички USB към Serial конвертори се появяват като устройства: Направи за всеки случай: и виж с каква група/юзер е съответното устройство - ако теущия юзер не е в тази група няма да може да отвори порта и ще трябва да се прави на администратор - т.е.: Накрая ти трябва програма с която да комуникираш, нямам идея какво може да ползваш за андроид (сигурно има повече варианти отколкото бих искал да знам де) но за обикновен линукс може да ползваш: или
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Съб Окт 20, 2012 7:05 pm |
|
 |
|
NikB
|
Благодаря ти за отговора. При включен девайс се получи следното липсва, пише: пише Дали китайците са сложили всичко необходимо в тая версия на ОС? Нямам идея, но може да са спестили нещо. Тая ОС всеки може да си я манипулира, нали.
|
| Съб Окт 20, 2012 9:52 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Това което ти написах е за desktop linux ... предположих, че може би ще върши работа и за android - нали и той е linux отдолу. Явно са го орязали повече отколкото трябва  Гугле показа, че си питал на още няколко места и по това което са ти отговорили може и да не стане без сериозно ръчкане - т.е. да си прекомпилираш целия андроид с разни допълнителни екстри. Стигнеш ли до там, по добре да му качиш на тоя таблет направо едно убунту, в него едва ли са махали lsusb и поддръжка за USB<>Serial.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Окт 21, 2012 2:08 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Моите опити в тази насока показаха, че няма шанс това да стане с оригиналния фирмуер (ROM). Причината е че липсват необходимите кърнел модули, а компилирането на подходящи е невъзможно поради липсата на сорсовете. В моя случай (A10 таблет) производителят е заключил зареждането на модулите само до такива, билднати точно с определения билд на ядрото (не само версията). Имаше из форумите опити да модифицират идентификаторите на модули за да излъжат кърнела да ги приеме, но не съм опитвал понеже такъв вариант на ми вършеше работа. Решението беше да сложа алтернативерн РОМ - конкретно CyanogenMod9 (ICS), за който си има сорсове и дори се намират билднати модули. С него FTDI и PL2303 вървяха без грешка. Малък проблем е че този РОМ не е толкова оптимизиран и се влачи на моменти. Ако ще се ползва за строго ограничена задача, става, но иначе ежедневният опит с него е негативен. Не знам какъв ти е таблет-а, но можеш да погледнеш на slatedroid или на tabletrepublic за custom РОМ с налични сорсове, че да си билднеш желаните модули. Има и друг вариант - ако е роот-нат таблета можеш да опиташ с на FTDI апк-то за директна работа с USB. Имат нещо като десктопския libftdi и използват генералния достъп до USB под андроид (libusb). Така е по-лесно, но при мен това не сработи с оригиналния РОМ.
|
| Нед Окт 21, 2012 12:05 pm |
|
 |
|
NikB
|
Благодаря ви! (дописвам тук : има root, поне така показва Root checker basic програмката, а и аз мисля, че свободно си разглеждам системните папки.) Девайсът в PriVileg MID 7D (Android 4.0.3), но мога да правя проби (понякога) и на N77 (само това пише - купен в Китай, с Android 4.0.4, много наподобява Win8) и на още по-евтин MPMAN TABLET 7" MID74C 4GB BLACK. Явно, няма да стане за ден -два - ще трябва като остане време сериозно да се заема или да намеря някой, който би могъл да помогне при приемливи условия. Впрочем, има и Bluetooth алтернатива - ще проверя с няколко служебни блутута - моя, който имам в къщи не даде резултат (доколкото разбирам) - вижда се от края на вече публикувания файл, ще го сложа и тук
|
| Нед Окт 21, 2012 2:09 pm |
|
 |
|
gicho
|
Моят е MID74C. С блутуута положението е подобно. Т.е. с оригиналния РОМ не става. С CyanogenMod става, макар и с някои условности. За моя имаше gingerbread РОМ, и там май беше въпрос на едно скриптче през adb-то да се подкара BT. Виж и в 4pda.ru, има доста информация.
|
| Нед Окт 21, 2012 5:51 pm |
|
 |
|
valioman
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Да си излея и аз душата по темата  .. PL2303 адаптери се разпознават но на практика не работят, не е читаво написан драйвера според мен .. единственото което тръгна е ftdi направих си адаптер с ft232RL но моите таблети са с WM8550 i wm8650 контролери и за тях намерих готови bildnati драйвери за кернелите неудобството е че трябва да са рутнати което не ми харесва особенно ... тествано е и работи .. даже няколко таблета работят с фискални апарати  . Сега чакам в mouser да получат ft311 , да тествам по "културния" начин ще мога ли да се "чуя" с периферия. Мислих да спретна нещо с PIC24 USB хост ама излиза по скъпо и нямам време да пиша хост или да се мъча да подкарвам нещо чуждо.
|
| Пон Окт 22, 2012 9:06 am |
|
 |
|
gicho
|
FTDI имат чип за андроид аксесоар, в хост режим. Не помня означението, на сайта им го има.
|
| Пон Окт 22, 2012 10:24 am |
|
 |
|
NikB
|
Да, благодаря - ще поровя в FTDI. По принцип по света има всичко, но се оказа, че наличния андроид е доста орязан. Тая вечер ще взема 3-4 служеби блутута, защото в нас имам само един и той не се разпозна от андроида ми. Ако успея да пусна някой блутут донгъл - тоя девайс е обсъждан тук, в друг клон: http://dx.com/p/wireless-bluetooth-rs23 ... dule-80711 (До сега моят таблет PriVileg 7D не съм успял да го пусна с блутут. Другия достъпен таблет GOCLEVER TAB I71, след смяна на ОС разпозна един от блутутите и работеше прилично, но ОС, която сложихме имаше други проблеми и върнахме оригиналната. Сега съм поръчал FT311D - да видим какво ще стане
Последна промяна NikB на Чет Ное 08, 2012 10:54 am, променена общо 1 път
|
| Пон Окт 22, 2012 4:18 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Малко извън темата: Бихте ли споделили впечатления от споменатите китайски таблети?
|
| Чет Ное 08, 2012 9:45 am |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
Имам този : http://www.mistertao.com/taobao-products/taobao-item-18820764631.htmlГлавно го ползвам за четене на електрони книги , гледане на филми и ровене в Интернет от леглото работи без проблеми. Качил съм и 3Д игри за проба справи се и с тях . Не съм работил на по скъп за да го сравня но за сумата която го закупих надмина очакванията ми .
|
| Чет Ное 08, 2012 10:36 am |
|
 |
|
NikB
|
Да, и моите впечетления са над очакванията ми. Имам подробен поглед върху PriVileg 7D (250лв, 1GHz, 1GB RAM, GPS) и GOCLEVER TAB I71 (1GHz, 512MB) 150лв ( http://www.technomarket.bg/products/091 ... er-tab-i71) - и двата са от България. Не забелязах съществена разлика с внесен от Китай. Има едно момче - Борислав Борисов - от Ботевград, което също предлага добри устройства и май купувачите му са доволни от стоките му. Ще допълня предходния пост - ползвам го и за съпорт на ТВ  - моят кабелен оператор предава Ф1 на италиански, та когато реша - слушам бг коментар през таблета. И по-важно - като седнем на маса - табелтът през HDMI е идеален (през ТВ) за съпоорт на пиенето (моят ТВ има DLNA, няма интернет, обаче с таблета е много по-удобно и от DLNA-то и от бавните ТВ интернети с безкрайно джъткане по дистанционните) ПП За дебъг на андроид приложения - няма да пиша - там има много писано - това е основното. ППП Долисах си поста в тая тема от Mon Oct 22, 2012 4:18 pm - много недовършен беше  ПППП вече е Nov 26 За пълнота - преди дни приятел си купи един Acer А110 - 4 ядрен х 1200MHz, Android 4.1.2. 1024х600 Към 480-500лв - първия месец го продават само в Техномаркет (дори вносителите на Acer го нямат  (май се е появил в началото на Ноември). Страхотна машинка  - още не сме я усвоили налълно, щото microUSB кабелът, който имаме, не се държи като ОТГ (въпреки, че е купен за такъв). http://www.technomarket.bg/products/091 ... a-tab-a110
Последна промяна NikB на Сря Ное 28, 2012 12:55 am, променена общо 3 пъти
|
| Чет Ное 08, 2012 10:50 am |
|
 |
|
NikB
|
Моля, разкажете, ако е удобно  . Има ли някакви проблеми с това? Какво сте пробвали? Утре ще пристигне моето (през Комет). Обаче (поне тая седмица) май ще имам много малко време да му се радвам. USB Android Host Module (FT311D_Development_Module: UMFT311EV): http://www.ftdichip.com/Support/Documen ... T311EV.pdf! ! ! ! Тоя "акцесоар" за андроид устройства, и на снимката се вижда, че е с TypeA-Jack. След като е акцесоар, не трябва ли да бъде TypeA-Plug? ! ! ! ! С какъв кабел да го включа към андроид таблета? 
|
| Сря Ное 28, 2012 12:46 am |
|
 |
|
valioman
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Е с нормалния УСБ кабел, този който е и за връзка с ПЦ трябва да се включва. Нали това го играе ПЦ хост демек все едно закачаш андроида за компютър. После лесно има даже готов проект за андроид от ФТДИ .. На мен ми трябва само чипа ама пусто няма го никъде още
|
| Сря Ное 28, 2012 1:38 pm |
|
|