Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Mach3 и неравномерност на Step импулсите. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Mach3 и неравномерност на Step импулсите.
Оживявам една платка,контролер за 3 оси и останах неприятно изненадан че на сегашния ми комп има много голяма неравномерност на импулсите. Някой път стига до 70-80 процента. Да ама така при по висока скорост на въртене се пропускат стъпки.
Има ли някакви решения на проблема или се търси комп на който да върви по гладко :)

Нед Окт 21, 2012 8:17 pm
Профил

Мнение Re: Mach3 и неравномерност на Step импулсите.
Проблема до някъде се решава с по-мощен комп. Има и "специална" орязана инсталация на бозата. Мисля, че в сайта на МАЧ-а го бях гледал.
При серва-та този проблем до някъде се "замаскира", но при стъпковите мотори е доста неприятен.
Обикновено се забелязва при по-високи обороти (по-голяма честота на СТЕП сигнала).
Предполагам, че ако стъпковия мотор се управлява в микростъпков режим това до някъде ще "замаже" проблема. Разбира се ако искаме високи обороти и микростеп режим ще трябва да вдигнем още повече честотата на СТЕП импулсите - и стигаме до порочен кръг ...

Познати работят с програмки под Линукс и казват, че даже и със "слаба" машина нямат проблеми от такова естество.

Нед Окт 21, 2012 11:03 pm
Профил
Аватар

Проблема е бозата като се замисля. Преди съм се мъчил да правя разни комуникации по паралелния порт и тогава се сблъсках с това че понякога дори за цели милисекунди бозата отнема управлението на програмата въпреки че на съответния трейд съм дал най висок приоритет. Мислех си че все пак тия неща са преборени някак в Mach3 ама не било.
Ще я потърся тази орязана версия на бозата тогава.
Мерси.

Пон Окт 22, 2012 12:12 am
Профил
Аватар

Нямало орязана версия на бозата.
Това намерих http://www.machsupport.com/downloads/XP ... zation.txt

Пон Окт 22, 2012 1:16 am
Профил

в този файл описват по време на инсталация да се натиска F5 и да се инсталира като 486 степ нещо си
и още други неща описват, разни неща дето ползват прекъсвания много го бъркат и трябва да се спрат, но като цяло е 50 на 50
на някои компове никога не заработва като хората, на други пък си работи
има изисквания видеото да е AGP и да си има собствена памет, не споделена
преди време сглобих един комп за машина но така и не заработи нормално, тия дни ще го мъча пак
ти си по в час с нещата бързо ще се оправиш, виж http://www.linuxcnc.org/ май работи доста по стабилно, само на 1 машина съм го качвал но като цяло ми изглежда по професионално, и съм чел че не е чак толкова капризен към хардуера на компа, и генератора на траекторията е много по добър от този на мач3, трябваше ми по висока скорост на подаване, на мач3 работеше стабилно до 2 м/мин подаване а на емц2 работи и на 10

Пон Окт 22, 2012 2:30 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Проблема и при мен беше различен при различни компове. Но не се реши с по мощна машина. Наи-добре върви при мен на P3 с интелски чипсети.
пробвал съм и на един P4HD (и на какво ли не) но нещата ставаха по зле. Имаше дин текстови фаил, дето беше описано как да орежеш вина (всички шарении и ненушни сервиси се спират), за да работи добре. Постига се задоволителна точност, ако в началото всеки NC фаил се добавя командата за отиване на машината в референтната точка.
Преди време имаше тема ... та там пак ставаше дума за този проблем.

В текстовия фаил има допълнения и разлики от тоя на сайта.

Прикачени файлове:
optimisation_XP.zip [2.84 KiB]
129 пъти

Пон Окт 22, 2012 6:15 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Това и аз съм го борил без успех. Накрая превзех целия хардуер с добрия стар ДОС. Написах си собствен MACH и пей сърце.
Луд умора няма, само се поти.. :D
Между другото пробвай с прозорци98, по-не е проклет от ХР

Пон Окт 22, 2012 10:01 am
Профил
Аватар

Имам една машина с P3 и интелско дъно. Ще я направя за тази цел като ми остане време. Ако не тръгне с Mach3 ще ползвам линукската програма.
Сега пак изоставям това че не е спешно и си продължавам с по належащите неща :)
Благодаря за съветите.

Пон Окт 22, 2012 10:14 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Ники, орязаната версия на Windows XP се казва Windows Fundamentals For Legacy PC (накратко Windows FLP)
имах я някъде по дисковете, не съм я тествал със Mach3 но съм я слагал на бавни машинки и върви добре.
Във torrentz . com я намирам и има 3 сийдъра вероятно бавно ще се тегли нооо ще я изтеглиш

Пон Окт 22, 2012 12:25 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Nikola Kirov написа:
... въпреки че на съответния трейд съм дал най висок приоритет.

Не знам дали мястото е тук или в "Програмиране", но в Windows има доста неща с приоритет над най-приоритетния thread. По-точно има още една система с приоритети от 0 до 31, като потребителските неща са с приоритет 0 (и в редки случаи - 1).

Пон Окт 22, 2012 12:40 pm
Профил

bontchevs написа:
но в Windows има доста неща с приоритет над най-приоритетния thread.

Обяснявали сме го много пъти - от NT нагоре има random boost, т.е. през определен интервал се дава управлението на случайно избран процес без значение какъв му е приоритета. Така дори кърнел мод драйвер да зацикли всичко останало има "някакъв шанс" да работи. На практика работи с мнооооооо голямо закъснение.

Недостатъкът е, че даже кърнел мод драйверите дето са с възможно най-висок приоритет нямат гаранция че ще имат 100% достъп до проца.

Пон Окт 22, 2012 12:57 pm
Профил
Аватар

Nikola Kirov написа:
Проблема е бозата като се замисля.

Разбира се, че е бозата. Никога не е била RTOS и никога няма да бъде. Решение няма, а повярвай, такова е търсено. Просто да се управляват бързи оси през паралелния порт под управлението на windows е безумие и половина.

Пон Окт 22, 2012 5:19 pm
Профил

Е, значи Linux кърнел 3.х и нагоре би трябвало със сигурност да свърши работа. Нали вече е "риал тайм" ...

Пон Окт 22, 2012 5:24 pm
Профил

Никола, това Mach3 такива врътки ми направи че... Сложих EMC2 - радост и спокойствие, прави това което му кажеш и нищо повече. Горещо ти го препоръчвам. Че и безплатно :)

Вто Окт 23, 2012 12:32 am
Профил
Аватар

emilvtc написа:
Е, значи Linux кърнел 3.х и нагоре би трябвало със сигурност да свърши работа. Нали вече е "риал тайм" ...

Абе не. Първо за повечето хора добро е само това, което разбират. Без значение дали върши работа, как я върши и т.н. Linux в това отношение не звучи добре.
Второ, дори при Linux нещата са на много слоеве, а здравината на цялата верига се определя от здравината на едно звено от нея.
Най-чистото решение си е заданието да се изпълнява от dedicated контролер. В момента има предостатъчно бързи mcu-та с перфектна периферия за целта.

Вто Окт 23, 2012 11:22 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща