Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Странен проблем с LCD и PIC18F45K22 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Странен проблем с LCD и PIC18F45K22
npelov написа:

Никой не каза ще има ли проблем ако меря с АЦП-то 4.2 волта при захранващо напрежение >=4.8 волта и опорен източник 4.096 волта. Дават абсолютните максимуми на крачетата спрямо Vdd, а не спрямо опорния източник и не би трябвало да има проблем, но аз все пак да си питам...

проблем може да няма, но въпросът е за какво ти е напрежението само при разредена батерия....

Има просто решение :
батерия - R - drain - (bss138) - source - R - gnd
гейта го вързваш към ресета или към 5в или го управляваш. Важното е да е с 1.5-2в над сорса. Съпротивлението може да е 1М, но при фърчащ монтаж по-добре 100К. Сложи един кондензатор да не ти бяга меренето (пико до 1nf).
Смятането надявам се няма да те затрудни - делител на 2 ;-)

така решаваш и проблема с диапазона и проблема с откачането (когато не си захранен гейта е нула и транзисторът е запушен)

Вто Окт 23, 2012 10:37 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Не, бе, не аз да смятам. Контролера трябва да смята ако иска да покаже батерията на колко волта е. Досадно си е, при условие че това ще е машинка за всичко и трябва да върши още една камара неща. Математиката наистина не ми е силната страна, но такива прости сметки не ме мързи да правя.

Дата сетъп времето го споменах по-рано - по спецификация трябва да е 60-80нс в зависимост от дисплея. Аз оставям поне 2-3 инструкции време... най-малкото виждаш че clockE ми е функция - всеки call e 2 цикъла ако няма други C-специфични бози (стек и т.н.) 2 цикъла по 62.5 нс напълно удовлетворяват дата-сетъп времето. Първо с времето се борих. Даже изключих PLL веднъж - това увеличи времената 4 пъти. Не помогна. Проблема е в напрежението в изключено съпротивление. Не знам какви паразитни кондензатори зарежда и защо по дяволите влияе след като цели 30 ms изходите са в някакакво положение (0 или 1, т.е. не са висок импеданс) и каквото се е заредило отдавна се е разредило.

Какво ще рече "глич" и какво друго освен разхлабен кабел може да го причини?

Ето дисасемблиран листинг:

Код:
53:                  LCD_DATA_PORT = c;
  0224    0EFE     MOVLW 0xfe
  0226    50DB     MOVF 0xfdb, W, ACCESS
  0228    6E8C     MOVWF 0xf8c, ACCESS
54:                  clockE();
  022A    DFEE     RCALL 0x208

и функцията за клок(дори не съм се усетил че ползвам nop2, което е 2 цикъла):

Код:
33:                void clockE(){
34:                  //Nop();
35:                  Eon;
  0208    8A8B     BSF 0xf8b, 0x5, ACCESS
36:                  Nop2();//
  020A    D000     BRA 0x20c
37:                  Nop2();
  020C    D000     BRA 0x20e
38:                  Nop2();
  020E    D000     BRA 0x210
39:                  Nop2();
  0210    D000     BRA 0x212
40:                  Nop2();// 4x0.62.5ns = 250 ns
  0212    D000     BRA 0x214
41:               
42:                  Eoff;
  0214    9A8B     BCF 0xf8b, 0x5, ACCESS
43:               
44:                }

Обаче като че ли дата сетъп времето наистина може да оплеска нещата ако има нещо слабо по кабелите. Не е много далече от спецификацията. 60нс ->125нс. ще пробвам да увелича времето . тоя коментиания nop изглежда за това е бил там. Само че ще сложа повечко - 4-5

Едит:

има едно време за което не съм помислил. Трябва от вдигането на R/W и R/S до предния фронт на E да има 40нс. Не че това не е времето от едната сет инструкция до другата, но ако кабелите оказват влияние може да искам да го вдигна поне 2-3 пъти... Много по-лесно е капацитет на кабела да прецака 60 нс време отколкото 250...

Вто Окт 23, 2012 11:51 pm
Профил WWW
Аватар

Добре де, нямаш ли умножение в тоя контролер та да стане лесно сметката?

Да кажем, че имаш 8 бита ADC - за да го умалиш N пъти го умножаваш по 256/N и от
така полученото 16 бита произведение взимаш горния байт, колко ще го озориш
процесора с това. Ако е повече от 8 бита операцията я правиш с 16 бита умножение,
и това е нищо. А ако нямаш умножение не е лошо упражнение да понапишеш едно :D :D
(отдаавна не съм го правил, дори деление има може би 10 години откак не съм писал - май
за всеки процесор досега ми се е налагало да го пиша освен за 68k (на power трябваше
да емулирам 64/32 бита делението, което 68k има та дори и там ме огря а ми е
омразно занимание открай време :D :D ).

Кажи ако се окажат setup времената някъде, любопитно ми е какво е станало.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Окт 24, 2012 12:46 am
Профил WWW

npelov написа:
...
Все повече се убеждавам, че вероятно инициализацията ти е крива. Ако тайминга не беше наред, щеше да имаш ядове с всички команди, не само с броя на редовете. Като махнеш напрежението от пиновете и неговата си инициализация сработи, нещата явно се получават.
Пейстни целия код, дето има общо с дисплея, че с хвърляне на боб не става.

Сря Окт 24, 2012 9:34 am
Профил

В defs. са дефинициите на __delay_xx. В toolboxv2.c е __init (вика се служебно от С-то. Delay дефинициите работят за 64MHz. В ram.asm ще са ми глобалните променливи. В lcd_drv.c ми е кода за дисплея. Малко е изцапан кода, но така е като се опитваш да подкараш нещо, което не върви както трябва

Прикачени файлове:
toolbox-v2.zip [6.7 KiB]
223 пъти

Сря Окт 24, 2012 9:56 am
Профил WWW

tgi написа:
Добре де, нямаш ли умножение в тоя контролер та да стане лесно сметката?

Имам. Сравнително лесно е да се умножи 16 бита. Правил съм го, но не си заслужава. Писал съм и собствено умножение. Даже самото С си върши мръсната работа. Но понякога (накрая разбираш) не си е заслужава мъките или се събира прекалено много излишен код/процесорно време. Вече нямам хъс да правя излишни неща. Ако ще правя нещо - деля на 2 с две големи съпротивления и един опамп, слагам още един shift left и спирам да го мисля.

Сря Окт 24, 2012 10:05 am
Профил WWW

npelov написа:
В defs. са дефинициите на __delay_xx. В toolboxv2.c е __init (вика се служебно от С-то. Delay дефинициите работят за 64MHz. В ram.asm ще са ми глобалните променливи. В lcd_drv.c ми е кода за дисплея. Малко е изцапан кода, но така е като се опитваш да подкараш нещо, което не върви както трябва

Да си напишеш инициализацията като хората. След закъснението от 4.5 мс две команди и едно закъснение от 100 мкс си ги прескочил. Командите може да са еднакви, ама не значи, че не трябва да ги подаваш.

Отделно, в lcdWriteChar имаш
Код:
  RWoff;
  RSon;

Не знам как очакваш да стане, като двата сигнала си ги сложил на един и същи пин, ама да не разводняваме темата с офтопици, ти за проблем с извеждането не казваш.

Сря Окт 24, 2012 10:56 am
Профил

Цитат:
Не знам как очакваш да стане, като двата сигнала си ги сложил на един и същи пин,

R/W трябва единствено за busy bit. Не го ползвам. Ина дефиниция която казва че R/W не се ползва, но съм пропуснал да сложа #if на самия RWoff. Busy изисква допълнително краче за R/W.

Относно инициализацията - имаш право. Нея съм я правил за друг дисплей, по друга спецификация. Няма да навреди ако сложа тези няколко допълнителни команди.

Сря Окт 24, 2012 12:10 pm
Профил WWW

преправих инит-а на:
Код:
  lcdWriteCmd(0x30); //function set
  __delay_ms_big(4.5);
  lcdWriteCmd(0x3C); //function set
  __delay_ms(0.7);

lcdWriteCmd(0x08); // display off
  lcdClear();
  lcdWriteCmd(0x06); // entry mode set

lcdWriteCmd(0x0C); // display on

Това което ми е в повече е display on ... не знам защо решават, че след инициализацията дисплея трябва да е изключен ...

Ще трябва малко запояване за да го тествам.

Сря Окт 24, 2012 12:18 pm
Профил WWW

:( това ще ме научи да гледам по-добре спецификациите. Работи безотказно, без значение от меренето на батерията. Сигурно не успява да сетне 8 бит режим и решава че ще е 4 бит.малко е тъпо function set да трябва да се подава 4 пъти, но щом са го направили така значи има нужда.
мерси за помощта.

П.П. tgi, не са сетъп времената. Явно кабела не е достатъчно дълъг и разтоянието между жиците е достатъчно голямо за да окаже влияние паразитния капацитет в/у времената. Дори ако инструкциите са една след друга пак ще има 62.5нс, а всъщност има един call между тях, което добавя още 125.
Може да сложа още малко закъснение преди предния фронт на Е за всеки случай.

Сря Окт 24, 2012 12:24 pm
Профил WWW

npelov написа:
Относно инициализацията - имаш право. Нея съм я правил за друг дисплей, по друга спецификация.
Това в твоя дейташийт е стандартната процедура за HD44780, съмнявам се някой да тръгне да се отклонява от правилото.
По-скоро и на другия дисплей не е работела. Напрежението се е вдигало както трябва и чипът се е инициализирал без помощ отвън. А повторната инициализация, понеже не е била довършена докрай, е оставала без ефект.

Сря Окт 24, 2012 2:30 pm
Профил

Цитат:
Това в твоя дейташийт е стандартната процедура за HD44780, съмнявам се някой да тръгне да се отклонява от правилото.

Може и така да е. Диспеите от комет обаче са с KS0066U (или еквивалент) и се различават по инициализация:
http://store.comet.bg/download-file.php?id=469

Както казах инициализацията на HD44780 с няколко допълнителни function set няма да попречи на KS0066U. Всъщност сега като се замисля май не съм пробвал с кометския дисплей. Само с тези от ebay, които явно са с HD44780-подобен чип.

Сря Окт 24, 2012 3:29 pm
Профил WWW

Вярно. Щеше да е интересно да пробваш и с него, да разберем дали са пипнали контролера. Може и да са, гледам 4-битовия интерфейс въобще не го споменават.

Сря Окт 24, 2012 3:42 pm
Профил

Всъщност, има голяма вероятност да става въпрос за калпава документация. Гледам, че кометския KS0066U е с контролер "SED1278 or equivalent". В дейташийта на SED1278 инициализацията си е същата като на HD44780. Китайска му работа.

Сря Окт 24, 2012 4:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3