| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Ами много са бе, човек. В цикъл от 100 пъти примерно ще отидат 101 такта (1 за да тръгне). Просто стига да може да прави операциите в един такт. В такт 0 ще направи само първия ред, в такт 1 ще направи първия ред с операнд 1 и втория ред с резултата от от първия с операнд 0. И така нататък.
Просто трябва да може да върти по толкова инструкции в цикъл, т.е. суперскаларна аркитектура.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Окт 19, 2012 12:22 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
във википедията друго пише
|
| Пет Окт 19, 2012 12:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
на практика всички съвременни ядра правят поне по 2 операции на клок, щото вече никой не прави нещо над да кажем 400MHz дето да не е суперскаларно....
Като под операции разбирай от произволен тип, докато мултицета прави много сметки на такт, но само една инструкция...
|
| Пет Окт 19, 2012 12:28 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Абе вие май се поувлякохте в спора. В заглавието на темата пише "Новини........". Едва ли е голяма новина еди-кой си какво мисли за скаларните процесорни артитектури. Предлагам тая част от темата да се премести в отделен спор в общи приказки
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Окт 19, 2012 12:52 pm |
|
 |
|
tgi
|
Рек, не знам какво пише в кикипедията ама знам какво съм правил  . Да победиш латентностите, зависимости на данни и т.н. не е особено трудно, трябват малко повечко регистри (колкото по-дълъг е pipeline-ът толкова повече) и малко чесане по главата. Интересно е нещото им, не ме разбирай криво, и аз им се радвам. Просто не е нещо особено groundbreaking; но ако го развият до още една реално съществуваща свястна (изглежда такава) архитектура на пазара какво, малко ли ти е? [edit] Ето как съм го решил за FIR, не е същото но аналогията е очевидна: http://tgi-sci.com/misc/mac8.sa В крайна сметка спестява операции от това, че държи голям брой операнди в регистрите си (>= броя стъпала на pipeline-а) . [/edit]
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Окт 19, 2012 12:58 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Първо беше ноутбук за 99$ (one per child), после калинки-малинки, сега модата вече е суперкомпютър за 99$. Adapteva вече имат един чип с 64 кура (100GFlops) дето е 65nm. Сега искат да съберат мангизи, за да слязат на 28nm. Не знам доколко ще успеят, но нещата станаха така че цената на компютърните джаджи ще стане по 2 за долар, или кило/долар....
|
| Сря Окт 24, 2012 10:06 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Elusive startup pits IBM Power servers against x86, ARM http://www.eetimes.com/electronics-news ... nt-serverslowPower ?
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Окт 24, 2012 6:17 pm |
|
 |
|
БатеВаньо
Ранг: Новодошъл
|
Freescale to finish development of 8 and 16bit microcontrollers: http://analog-eetimes.com/en/freescale- ... =222903998
|
| Чет Ное 01, 2012 10:08 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Ное 01, 2012 10:40 am |
|
 |
|
miro_atc
|
|
| Вто Ное 06, 2012 7:36 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Qualcomm overtakes Intel in market capitalization http://www.eetimes.com/electronics-news ... ip-companyПърво Microsoft, сега Intel ... Wintel капладъ?
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Ное 12, 2012 7:29 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами арм все повече окупира домашния компютър. Скоро потреблението на x86 ще се свие до професионално приложение. Остава арм/андроид да извадят прилична платформа за базови офис приложения и интел съвсем ще подгъне колената.
Което е тъпо, както и да го гледам. След колко ли време ще рутим платки на андроид?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Ное 12, 2012 9:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, както и да го гледам и да го мисля все до един извод стигам - не ми пука. За мен процесора в компа ми е една черна кутия и ако Алтиума върви прилично на него ми е все тая Интел ли е, АРМ ли е или PIC16  . Та ми стана интересно заради кое точно ти е тъпо  ? Аз пък бих се кефил всички платформи да са от една фамилия - и мигалката и десктоп компа и сървъра все с един тип процесори  .
|
| Пон Ное 12, 2012 10:31 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
мм да ама тогава с алтиум няма да се разминеш, мигалката ще иска боза 11, тя пък проц с поне 18 ядра и 1024 битова памет, а това пък с алтиума не мое се проектира, ще трябва да минаваш на ментор-а, а той пък ще каже че под боза няма да върви като свят  .. много разправии за една мигалка 
|
| Пон Ное 12, 2012 11:40 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе рано е за това, много рано. Разнообразието си е повече от необходимо засега, не знам дали въобще някога ще отпадне като необходимост всъщност. Като гледаме как не е отпаднало от органичните машини дето населяваме планетата вече милиони ли милиарди ли години ...  . ARM е по-малко крива архитектура от x86 но и тя е крива (прекалено малко регистри за load/store машина). ARM64 гледам са го планирали да е с още поне 32, ако не остане само проект а успеят да го масовизират на базата на името ще е доста голям напредък. Има разбира се и power, но него го държат недостъпен за масови неща (evaluation board-овете на новите им неща са $4к, е, наскоро видях някакво за $250 ама е с най-кривото ядро което така и не набра поплулярност, FPU-то му е обединено с integer unit-а - което може и да е предимство ама като е несъвместимо назад....).
|
| Вто Ное 13, 2012 1:42 pm |
|
|