Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
PIR датчици 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение PIR датчици
Задачата е следната: Обекта за охрана е навес в двора на стара селска къща под който се намират някакви машини за румолене на царевица, рязане на дърва, шмиргел, електрожен... В селото има охрана (патрулка на частна охранителна фирма) и при настъпване на събитие звъним по GSM. Реших, че след като датчиците ще бъдат под навеса мога да сложа такива за вътрешен монтаж (Paradox DG75) и май от там тръват проблемите- фалшивите сработвания са прекалено много. Направих платка която да изработва импулс към дайлъра ако за две минути засече повече от 4 сработвания на датчика и на масата всичко работи, но като я монтирам на обекта пак пуска фалшиви сигнали. Като избирах датчиците се надявах на това, че филтрират движението на домашни любимци (обекти под 40 кг), но явно това е само в затворено помещение, тук явно вятъра и нещата които се клатят от него ги карат да сработват. Очаквам някяква идея за ефективен алгоритъм или за по-подходящи датчици.

Пон Окт 22, 2012 10:42 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: PIR датчици
Ами задачата не е от най-лесните, за ценовия клас за който говориш вземи модел за външен монтаж, отново на парадокс, държи се доста по добре от вътрешните но пак не очаквай чудеса. За твоите цели може би ще е ОК, иначе си има специални PIR и MW, но цените започват от 200 $ нагоре занай-простите.
Относно функцията за фултриране на кг винаги ми е била смешна, няма нищо общо с килограмите, и 3 кг котка го задейства като скача, то и вътрешни пир детектори които да са читави за под 100 ЕУР продажна цена няма, но отново за домашни нужди парадокса обикновенно са ОК въпреки че такива несме монтирали от поне 3 години.

Вто Окт 23, 2012 12:08 am
Профил
Аватар

Да, всъщност ключовата дума в случая е "ценовия клас". Това което ме накара да избера този модел беше драстичната разлика в цената- тези струваха около 40 лв, а датчиците за открито малко над 200. Очаквах че ще имами проблеми с тях, но не и чак такива. Мислех че ако се появи фалшив сигнал, той ще е единично сработване, то ще е кратко и ще мога да го елиминирам и преброявайки повече от даден брой за единица време ще разбирам, че едва тогава нещо живо и голямо се движи в района.
Това което ми прави впечатление е, че мерейки контакта на датчика при постоянно движение пред него не меря отворена верига, а накъсан сигнал 2-3 Hz. Това е нещото което ме затруднява с алгоритъма за филтриране. Другото което се чудя е дали немога да използвам датчик за включване на осветление- как ли ще се държи той?

Вто Окт 23, 2012 3:43 pm
Профил ICQ

ами ... не много по-добре, няма практическа разлика с това което имаш, дори е по-простичък :)

Вто Окт 23, 2012 11:49 pm
Профил
Аватар

ToНи като е споменал и микровълнови датчици - ако можеш да намериш евтин такъв и да ги комбинираш. Микровълновите модули на 10GHz или около ги има в ебея по 5-10 долара (понякога и с транспорта), предполагам би трябвало да има и в БГ на нормални цени. Всъщност май всички нови датчици за отваряне на врати, по светофари и т.н. са от тоя тип - на изхода мисля получаваш честота под 20kHz в зависимост от скоростта на обекта (доплеровото отместване). Има една проста формула по която се изчислява скоростта и евентуално да се напише съоветния филтър.

Всъщност най-евтино може би ще е да се намери използван, но все пак работещ комбиниран датчик.

Пет Окт 26, 2012 12:00 am
Профил
Аватар

Grubi написа:
ToНи като е споменал и микровълнови датчици - ако можеш да намериш евтин такъв и да ги комбинираш. Микровълновите модули на 10GHz или около ги има в ебея по 5-10 долара (понякога и с транспорта), предполагам би трябвало да има и в БГ на нормални цени. Всъщност май всички нови датчици за отваряне на врати, по светофари и т.н. са от тоя тип - на изхода мисля получаваш честота под 20kHz в зависимост от скоростта на обекта (доплеровото отместване). Има една проста формула по която се изчислява скоростта и евентуално да се напише съоветния филтър.

Всъщност най-евтино може би ще е да се намери използван, но все пак работещ комбиниран датчик.

За твоите цели си трябва датчик от типа "Периметрова охрана" , oбаче цените никак няма да ти харесат.
Често срещана комбинация на комбиниран датчик е микровълнов+ултразвуков. Тъй като вече имаш PIR , може да го комбинираш или с микровълнов, или с ултразвуков доплеров датчик по схема "И". Микровълнов може да се пробваш да си направиш и сам , ето тук има схеми за фенове: http://www.qsl.net/va3iul/Homebrew_RF_C ... tector.gif

Edit: Виждам, че се намират готови комбинирани датчици на ниска цена:
http://dx.com/p/infrared-microwave-dual ... 795?item=2

Пет Окт 26, 2012 8:02 am
Профил

Ицо не си прав за периметровата охрана, в Конрад продават 80 и 100 метрови инфрачервени бариери до 50лв бройката.

Тъй като вече имаш и PIR може да ги комбинираш за да изчистиш фалшивите сигнали.

Пон Дек 24, 2012 12:42 pm
Профил
Аватар

kalos написа:
Ицо не си прав за периметровата охрана, в Конрад продават 80 и 100 метрови инфрачервени бариери до 50лв бройката.

Тъй като вече имаш и PIR може да ги комбинираш за да изчистиш фалшивите сигнали.

Нещо не разбрах....за кое не съм прав?

Пон Дек 24, 2012 4:34 pm
Профил

Здравейте и от мен! Интересува ме дали се продават PIR датчици разположение в масив(примерно 8х8) и от къде и на каква цена мога да си купя такова нещо. Аз по-разрових из нета, но намерих максимално 4 датчика в един корпус. Добре е разбира се да имат вградено управление и прост комуникационен протокол, но това са екстри.
Благодаря!

Сря Дек 26, 2012 11:47 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]