Отговори на тема  [ 106 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
новото инженерно поколение... :) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: новото инженерно поколение... :)
zaphod написа:
Н'бабане Гт'муан'га написа:
зейфоде, тия всичките са отпреди поне век бе :) дай по-пресни примери
разликата между времената хич не е за подценяване

още по-зле, новите всички са голобради пишлемета, гугълци, марк цукерберг, бил гейтс, всички са ударили кьоравото под 25

а, това ли ти било на устата. ходи пусни едно тото, може и да се присъединиш и ти към тях :)

Сря Ное 07, 2012 12:24 pm
Профил
Аватар

zaphod написа:
Н'бабане Гт'муан'га написа:
зейфоде, тия всичките са отпреди поне век бе :) дай по-пресни примери
разликата между времената хич не е за подценяване

още по-зле, новите всички са голобради пишлемета, гугълци, марк цукерберг, бил гейтс, всички са ударили кьоравото под 25

Ти не говореше ли за интелектуален пробив? :D

Сря Ное 07, 2012 12:25 pm
Профил

Зейфоде, абе не е до кесиите, моите наблюдения не са самоот моя офис, иначе при нас дори инжинери не са ни нужни за това което се прави, трябват ни хора с средни познания по електроника и малко мислене, въпроса че ни идват основно инжинери да кандидатстват, заплатите не са никак малки за бранша, но идват все идиоти. Аз за тая работа не търся истински инжинери, защото позицията не е инжинерна, т.е. не се проектира а се поддържа, да но заплатата е като за проектант, въпроса е че който и да идва все тая. Иначе приермно ти тая работа сигурно няма да искаш да я вършиш колкото и да ти плащам, както и други инжинери разработчици.
Факта е че идват точно такива новоизлюпени инжинери, дори вече ни подпират уж най-читавите от катедрата, ама тц ... досега не съм видял и един който да е на ниво.
Всички са инжинери на хартия, много знаят, ама знанието им се свежда до това че знаят ... грам мисъл не се влага.

Сря Ное 07, 2012 4:46 pm
Профил

Аз сигурно съм най-младия инженер, който пише що-годе редовно тук. В качеството си на такъв смея да твърдя, че проблема не е основно в "младите", а в "дъртите", дето стоят от другата страна на катедрите и дето пишат учебните програми.

Сря Ное 07, 2012 7:13 pm
Профил

Наистина дъртите професори могат да ти убият желанието за наука, ама сега като всеки има целия интернет на разположение, това не е оправдание.

Сря Ное 07, 2012 7:33 pm
Профил

Мммм не знам, от тия които пишат тук едва ли има много научили това което правят в университета, що си мисля че повечето инженери тук са инженери ама по малко по други специалности, много и не са .... аз не завърших и това ни най-малко не ме притеснява, още трети курс осъзнах че е сериозна загуба на време. Съжалявам само че не изучих по добре математиките, това е единственото полезно нещо което се преподава в нашите университети май.
Първо какво и друг път съм твърдял това не е работа за всеки, и второ никой не може да те научи ако ти не се научиш. Та е най-малко до учебни програми, верно че и те не помагат, но не е само това. С електорника се занимавам от ... хм не помня, бях 3-ти клас когато ми подариха едни книжки а чичото донесе поялник, токозахранване и разни компоненти. Горе долу по същото времеи с компютри се заниамвам, въпреки че никога не съм твърдял че съм прогрмаист, но 3-ти клас започнах с лого, после бейски, после паскал. По едно време се бях хванал asm за х86 и доста по късно минах на микроконтролери и С. Това не са 3 или 4 години, това си е развитие в една насока доста години. Преди да съм осъзнал физичните принципи по които работи лампата или транзистора ги бях установил опитно, доста от схемите съм ги преоткрил в ученическите ми години, имисля много от хората тук са така. Та това в университета не можеш да го научиш.

Сря Ное 07, 2012 7:40 pm
Профил

Това ми е любимото. 25 и нагоре годишни хора са ме питали: "Искам да се занимавам с микроконтролери/компютри, ти коя книга прочете, че ги разбираш искам и аз да я прочета? А и ти от колко години се занимаваш с това?"
И като им кажа: "Целия ми съзнателен живот." си мислят, че се бъзикам с тях.
Смятат, че като прочетат една интересна книга от 200 страници на български език и ще правят, като Нео в Матрицата... само дето не могат да намерят въпросната книга.

Последна промяна ike на Сря Ное 07, 2012 9:07 pm, променена общо 1 път

Сря Ное 07, 2012 7:56 pm
Профил
Аватар

Проблема не е в младите хора като личности или интелект. Проблема е в изпортената система на образование и най-вече в липсата на интересни за децата и учениците извънкласни форми на работа - кръжоци, школи и каквото още се сетите (това между другото е и причина за още проблеми на децата - липсата на смислено запълване на времето). Знам, че отново ще бъда обвинен в носталгия по социализЪма от хората тук, които неистово мразят всичко от тия времена и хората, живели в тях, но фактите са си факти. Започнах да се занимавам с радиотехника в кръжок в пионерския дом в 5 клас. После минах през какви ли не моделизми - корабо, авио, ракето... там се научих да си служа с ръцете. И на търпение, че всичко става бавно и с изпипване. В техникума придобих знания по всички професии от машиностроенето и електротехниката (бях в електро специалност). И това ме научи една техническа задача да я виждам от всичките и страни - и като схемотехника, и като конструкция и като начин да се изработи. Ама си имахме сериозна база - работилници за всичко и материали без пари от предприятията. Шефовете на предприятията си даваха сметка, че в техникума са бъдещите им квалифицирани работници и техници и не се стискаха. Там си имахме школа по електроника и повечето време си прекарвахме там - с поялниците и чарколяка, който идваше от съседния завод. В МЕИ после освен теорията "техникумските чада", които и можехме непрекъснато си намирахме работа по темите на НИС. Така трупахме и опит и знания покрай преподавателите, а и си докарвахме и по някой лев към издръжката. Това беше начина да станеш някакъв специалист заедно с получаването на званието инж. пред фамилията. Не пиша всичко това да се хваля, а да опиша пътя, по който сигурен съм са минали и колегите на моите години. Сега всичко това го няма! Е, от къде да се пръкнат тия подготвени млади инженери, готови веднага за конструкторска и проектантска работа???

Сря Ное 07, 2012 8:36 pm
Профил WWW

На мен не успяха да ми убият нито един от техническите мераци, но имам доста критики към системата и към няколко конкретни личности.

Почти всичко, което учих ми беше от полза, но само защото задълбавах повече, отколкото се искаше за "3" и защото винаги търсих практическия аспект. ("Теория на телетрафика" прави изключение :) )

За пример: Има една много интересна и важна дисциплина "Комуникационни вериги". По времето, когато майка ми е учила в МЕИ, за тази дисциплина са били отделени около 160 часа в два семестра. Сега - около 30ч, един семестър. Аналогови и цифрови вериги. Учихме доста полезни неща, но твърде теоретично, без реални практически аспекти. Там например се учеше за стабилност на веригите. Но по някакъв супер откачен начин, с "Критерия на Найкуист" и "Полюсно-нулевите диаграми". Диаграми на Боде- йок. Обвързване на теорията с операционните усилватели- не се занасяй...
Преди около два месеца се сблъсках с един проблем, наречен "нула в дясната полуравнина", който се изразяваше в загуба на стабилност на един мощен повишаващ преобразувател в continuous mode при рязка промяна на товара. Тогава, четейки теорията около този проблем се сетих, че някога сме споменавали нещо такова в университета. Но всичката теория беша нещо от рода "когато полинома в числителя( нулата) има корени в дясната полуравнина- веригата е нестабилна" Никакви физикални обяснения, никакви методи за борба с това явление. Поне обяснение с диаграмата на Боде да бяха дали... Както и да е. Ако не бях учил както трябва, сега щеше да ми е безкрайно по-трудно да разбера проблема и да се преборя с него. От друга страна обаче, все още не мога добре да се оправям достъчно добре с операционните усилватели- токове на поляризация, преборване на "рингинг" и прочие... Просто тези неща не са преподавани в университета и трябва сам да се ограмотявам.

Затова и недейте толкова строго да съдите "младите", просто защото на "младите" понякога не им е лесно, трябва сами да правят вятъра си в платната.

Сря Ное 07, 2012 10:46 pm
Профил
Ранг: Популярен

Цецо написа:
Прав е Миро.

Аз самия отдавна ползвам думичките процесор, микропроцесор, микроконтролер, желязо, шибания и прочие като едно и също нещо.

джилязо е далечко, щото незнам колко има в него де, ама шибанията е страхотно попадение :lol:

Сря Ное 07, 2012 11:17 pm
Профил

Виж сега, ако беше в САЩ можеше да кажа че не е лесно, щото тук на 18 те изритват, сигурно над 70% от семействата нямат пари за университет, и ако искаш да учиш учиш за собствена сметка. Ако искаш работиш и учиш, ако искаш се ушиваш с някой заем, често и двете. Те това аз го разбирам като вятър в платната,в БГ образованието е достаъпно за почти всички, трудностите са свързани най-вече със събуждането за лекция и стигането до изпит .. в трезво състояние.
Ако всички проблеми се преподават срока на обучение трябва да е 50 а не 5 години. Обикновенно проблмеите и тънкостите се учат с работа. Това и в БГ е така и навсякъде другаде. Сега точно се занимавам със тукашни студенти, тъй де хамерикански, не си мисли че са по добре от нашите,всмисъл не са научили нещо повече, но поне това което са го преподавали са го учили, и имат мерак.

Едно нещо за да го работиш трябва да го учиш постоянно. Аз напоследък с електорника неми остава време да се занимавам, с други инжинерни неща се занимавам, в други сфери, и колкото повече работя толкова повече научавам, и толкова повече неща виждам че не знам .. четене, четене, четене ...

Сря Ное 07, 2012 11:18 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
.... Сега точно се занимавам със тукашни студенти, тъй де хамерикански, не си мисли че са по добре от нашите,всмисъл не са научили нещо повече, но поне това което са го преподавали са го учили, и имат мерак.

Едно нещо за да го работиш трябва да го учиш постоянно. Аз напоследък с електорника неми остава време да се занимавам, с други инжинерни неща се занимавам, в други сфери, и колкото повече работя толкова повече научавам, и толкова повече неща виждам че не знам .. четене, четене, четене ...

Да не си почнал преподавателска работа???
PS. Вчера ти четох статията за видеонаблюдението. Кой те изтъпани на оная снимка в ТД? Като че ли си глътнал бастун! :D

Сря Ное 07, 2012 11:42 pm
Профил WWW

и "тъпото копеле" много ми хареса ми хареса.

Ама много на сериозно я взехте тази тема. Не се хабете, няма да ги оправите нещата.
Я да ви кажа нещо в стил "Комиците":
"То това днешните инжинери ли са, едно време какви инжинери имашеее" :lol:

Чет Ное 08, 2012 12:00 am
Профил
Аватар

dan написа:
Аз сигурно съм най-младия инженер, който пише що-годе редовно тук. В качеството си на такъв смея да твърдя, че проблема не е основно в "младите", а в "дъртите", дето стоят от другата страна на катедрите и дето пишат учебните програми.

не мисля че има проблем въобще. даскалото винаги е било зле, винаги е трябвало да се развиваш самостоятелно. много от моите колеги програмисти разбират от електроника, но не се занимават с това, защото като програмисти вадят доста повече. тъй че тони не знам кесията ли е, естеството на работа ли е, но вие не можете да намирате хората, не че няма. оплакването "няма един кадърен инженер" звучи точно като хленченето на старите моми "няма един свестен мъж". иначе като казвам че нашите млади са по-добри от повечето пишещи тук, не се бъзикам.

Чет Ное 08, 2012 8:16 am
Профил
Аватар

Lupus написа:
Проблема не е в младите хора като личности или интелект. Проблема е в изпортената система на образование и най-вече в липсата на интересни за децата и учениците извънкласни форми на работа - кръжоци, школи и каквото още се сетите (това между другото е и причина за още проблеми на децата - липсата на смислено запълване на времето). Знам, че отново ще бъда обвинен в носталгия по социализЪма от хората тук, които неистово мразят всичко от тия времена и хората, живели в тях, но фактите са си факти. Започнах да се занимавам с радиотехника в кръжок в пионерския дом в 5 клас. После минах през какви ли не моделизми - корабо, авио, ракето... там се научих да си служа с ръцете. И на търпение, че всичко става бавно и с изпипване. В техникума придобих знания по всички професии от машиностроенето и електротехниката (бях в електро специалност). И това ме научи една техническа задача да я виждам от всичките и страни - и като схемотехника, и като конструкция и като начин да се изработи. Ама си имахме сериозна база - работилници за всичко и материали без пари от предприятията. Шефовете на предприятията си даваха сметка, че в техникума са бъдещите им квалифицирани работници и техници и не се стискаха. Там си имахме школа по електроника и повечето време си прекарвахме там - с поялниците и чарколяка, който идваше от съседния завод. В МЕИ после освен теорията "техникумските чада", които и можехме непрекъснато си намирахме работа по темите на НИС. Така трупахме и опит и знания покрай преподавателите, а и си докарвахме и по някой лев към издръжката. Това беше начина да станеш някакъв специалист заедно с получаването на званието инж. пред фамилията. Не пиша всичко това да се хваля, а да опиша пътя, по който сигурен съм са минали и колегите на моите години. Сега всичко това го няма! Е, от къде да се пръкнат тия подготвени млади инженери, готови веднага за конструкторска и проектантска работа???

++
Мислех да напиша нещо в същия смисъл, но ти си го казал доста добре.
Мога само да допълня, че проблемите идват още от началното образование - имам преки наблюдения. Дори мислех да пусна една тема "Образователни абсурди". То не е късно де, материал има много :)

Чет Ное 08, 2012 8:46 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 106 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща