Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Windows 8 на пазара. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Windows 8 на пазара.
Не е въпрос за цената, а колко време ще изкара ссд-то.
Едва ли мислиш, че ако запишеш там файл с такова име, приложението ще реши автоматично, че суапа е пуснат.

Вто Ное 06, 2012 1:25 pm
Профил

741 написа:
Quadro написа:
Ако приложение иска swap,то проблема е в приложението, не в ОС-а.
Естествено. Само дето половината мнения в темата са обяснения, че такова приложение не трябва да се лъже със суап в рама, щото било безсмислено.

май ти е трудно да разбереш защо е безсмислено.

Това е все едно на колата да ти светне лампата, че нямаш масло и да ме убеждаваш, че има смисъл да извадиш лампата... Като те дразне - извади я, ама това не решава проблема.
По същия начин приложенията които евентуално могат да имат нужда от памет първо проверяват наличната свободна памет. Ако няма достатъчно проверяват дали има надежда да се освободи (предполага се, че ако нямаш свап, няма надежда). И ако няма и свап ти извеждат предупреждение...

Вто Ное 06, 2012 1:55 pm
Профил
Аватар

741, ето че още не си разбрал за какво става дума а се оплакваш от повторения.

Ако системата работи със суап файл в RAMdisk, то давайки и директно RAM-а който
инак и даваш в суап файл а слагайки суап файла къде да е, на нея никога
няма да и потрябва да пише/чете тоя суап файл.

Сега дано е станало малко по-ясно, баси изумителната работа. Бе ако някой от нас
беше написал, че написал система дето иска суап файл в RAM-а какви щяха да са
коментарите на всички дето страници наред обяснявате как могло да има смисъл
от суап файл в RAM. И това хора разбиращи достатъчно, за да могат да схванат, че
не знаят за какво говорят и че го обясняват на хора, които знаят.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Ное 06, 2012 2:01 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

741 написа:
Не е въпрос за цената, а колко време ще изкара ссд-то.
Едва ли мислиш, че ако запишеш там файл с такова име, приложението ще реши автоматично, че суапа е пуснат.

Има ли значение ? Нали вземаш техниката да се ползва в крайна сметка, не да стои вечно :)
Нали в крайна сметка трябва да е бързо :) Ако ще вземеш SSD диск да го пазиш - ами вземи си нормален диск, то тогава идеята за много по-бързите SSD се губи поне според мен ако не ги ползваш :)

Вто Ное 06, 2012 2:04 pm
Профил

miro_atc написа:
май ти е трудно да разбереш защо е безсмислено.

Това е все едно на колата да ти светне лампата, че нямаш масло и да ме убеждаваш, че има смисъл да извадиш лампата... Като те дразне - извади я, ама това не решава проблема.
По същия начин приложенията които евентуално могат да имат нужда от памет първо проверяват наличната свободна памет. Ако няма достатъчно проверяват дали има надежда да се освободи (предполага се, че ако нямаш свап, няма надежда). И ако няма и свап ти извеждат предупреждение...

Благодаря за примера с лампата. Без него нямаше да схвана :D
Представи си дърто приложение, което никога не е очаквало да види 4 гб рам, и непременно държи на суап файл, без да се интересува с колко рам разполага. И престава да вади предупреждения, ако му включиш суапа, пък дори да си го ограничил на минималния размер от няколко мегабайта. Ми ще му го дадеш, като го иска, пък нека да е тъпотия.
Говориш като всичко да е правено по учебник. Понякога не е.
tgi написа:
741, ето че още не си разбрал за какво става дума а се оплакваш от повторения.

Ако системата работи със суап файл в RAMdisk, то давайки и директно RAM-а който
инак и даваш в суап файл а слагайки суап файла къде да е, на нея никога
няма да и потрябва да пише/чете тоя суап файл.

Е нали не мислиш, че може предварително да знаеш кога колко приложения ще има стартирани и колко памет ще им трябва. Пуснеш ли суап файла, не можеш да си гарантираш, че няма да се ползва.

Вто Ное 06, 2012 2:46 pm
Профил
Аватар

Ако RAM-ът стига за памет + суап файл пак ще стига и за само памет, така че до суап файла
никога няма да се стигне.
Ако не стига така или иначе няма да работи така че пак нищо не ти купува.

Вто Ное 06, 2012 3:04 pm
Профил WWW

Еййй.. добре, аз не знам колко рам ми харчат приложенията и колко свап, както и да е.
Че е безмислено само по себе си е така, но както по горе беше спомената тук изобщо не говорим за смисленост за за workaround, но едно си баба знае едно си бае, щом искате спирайте си свап файловете, аз нямам такова намерение поне засега, свапа отива в рама. Ако беше толкова безсмислено майкрософт едва ли щяха да добавят рамдрайв и да промотират точно тая възможност след цели 20 години без нея.Рам драйва може да има и доста други приложения разбира се, но много дебело наблягат на местенето на свапа за определени приложения ... защо ли.

Сря Ное 07, 2012 3:42 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Като стана дума за SSD, рам дискове и т.н. те Marvell са го измислили (с чипа 88SE9230), наричат технологията си HyperDuo: http://www.marvell.com/storage/system-s ... ntrollers/

С две думи включваш към SATA 3 контролера например един SSD диск и един доста по-голям HDD и двете започват да работят в синергия. От гледна точка на операционната система имаш едно общо устройство, което е с размера на по-голямото (HDD) и скоростта на работа на това устойство е близко до скоростта на SSD :)

Apple изкопираха Marvell и сега си направиха техният еквивалент Fusion Drive :)

Сря Ное 07, 2012 4:22 am
Профил
Аватар

Тони,
не съм поставял под съмнение нито това, че е workaround, нито това, че е нужен щом го
правиш.

Най-накрая направих кратка проверка какво се говори по мрежата и
всичките ми предположения се потвърдиха - MS размазаност която няма как другояче
да бъде сметена под килима.

Има приложениея, които търсят page файл за да не пищят. Стари, но още ги има.
Разумното решение би било да им се даде пейдж файл къде да е но не и в RAM-а,
който като е достатъчен файла никога няма да се пипа.
Е да ама е намазно така, че има ли пейдж файл винаги пише по него, все едно
има ли няма ли достатъчно памет. До степен да скапва ssd дисковете, не просто
да прави проверка при бутване примерно как му се държи тоя файл.

Накратко - поредният слой MS размазаност.

Ще ми се всички дето бяха напористи да обяснят как няма начин MS да не са направили
каквото трябва (разбирайки техническата част в най-доббрия случай на популярно ниво)
хууубаво да си помислят какви биха били постовете им ако аз (или някой друг
предлагащ машини със своя ОС на пазара) бях написал, че swap файлът да е в RAMdisk
е възможна и желана опция.

Това е интересната за мене част от цялата тема.

Техническата страна не е, всеки е правил замитания под килима когато няма други опции във времето
та всички знаем за какво става дума (сещам се как преди близо 25 години част от
кода на една 68020 машина която бях писал отиде в EPROM-а под формата на S-record (т.е.
текст) който кернелът ми четеше оттам с налични вече драйвери писани за разработката,
така бяха спестени няколкото часа нужни за нови свестни драйвери :D :D ).

Сря Ное 07, 2012 7:26 am
Профил WWW

ToHu написа:
Ако беше толкова безсмислено майкрософт едва ли щяха да добавят рамдрайв и да промотират точно тая възможност след цели 20 години без нея.Рам драйва може да има и доста други приложения разбира се, но много дебело наблягат на местенето на свапа за определени приложения ... защо ли.

Дай линк!

едит: ама от М$, а не от някой философ...

Сря Ное 07, 2012 10:32 am
Профил
Аватар

http://it.dir.bg/news.php?id=12353987
Другата страна също не спи. :D

Сря Ное 07, 2012 11:21 am
Профил ICQ

miro_atc написа:
ToHu написа:
Ако беше толкова безсмислено майкрософт едва ли щяха да добавят рамдрайв и да промотират точно тая възможност след цели 20 години без нея.Рам драйва може да има и доста други приложения разбира се, но много дебело наблягат на местенето на свапа за определени приложения ... защо ли.

Дай линк!

едит: ама от М$, а не от някой философ...

Линк нямам, имах среща с мениджъра на ембедед канала за цяла европа, преди и след това и с други техни хора, вкл. и тук в САЩ, но мога и линк да им поискам сигурно имат нещо по въпроса.

Сря Ное 07, 2012 3:28 pm
Профил

ToHu написа:
Линк нямам

толкова коментари, а накрая ще се окаже, че човека нямал сестра ;-)

Сря Ное 07, 2012 5:29 pm
Профил

нещо не те разбирам, за кое ми говориш, за ramdriva.. за това линкове колкото искаш, провери на ембедед канала на MS. Относно линк в който да казват слагайте swapa в нашия рамдрайв линк нямам, казах то, колкото човека от маркетинг ана MS да съм срещнал всички се хвалят с тая възможност, имам версия на 8-ца и съм го тествал, работи. Аз това го правех и преди да сложат тая опция, така че никога не съм търсил линк по въпроса. Ама ако много държиш и линк сигурно мога да ти изровя.

Сря Ное 07, 2012 5:53 pm
Профил

Тони, ти подхвърли тая теза колко готино било свап в рам... Няколко човека казахме, че не виждаме смисъл в това. Не и с аргументи за стари програми, съвместимост и прочие. Последният ти аргумент, че щом "Микрософт промотират точно тая опция, значи има смисъл" е ОК. Проблемът е че аз никъде не видях подобни промоции.
Видях реклама, че сега свапа може да е навсякъде. Подобна промяна има смисъл. Но възможността да го сложиш в рам е следствие с неясна полза, а не цел на промяната, както се опитваш да ни убедиш.
Възможно е да има други аргументи, затова ти казах дай да видим пък тогава да коментираме. Примерно възможно е да са вкарали компресия при свапването или в рам драйва. Може нещо друго да е, аз не мисля че М$ са идиоти, знам че не са...

Сря Ное 07, 2012 9:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща