|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:23 am
Проблем с интегрален стабилизатор 1PH7905 CP
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Проблем с интегрален стабилизатор 1PH7905 CP
Е да де, така са, и като върже средния крак на маса щото така е на 7805 и ето ти.
Баш това не помня дали съм го правил ама съм имал безброй подобни ситуации, я съм го наврял обърнат (това и сега все му се чудя накъде да го навра като е L05 особено, гледам по картинките и не бих се учудил ако пак го сбъркам.
Desert Leo: ами и на входа за да не се разпищи, напълно възможно е и това да стане. Не с всички модели и не при всяко опроводяване но като нищо може да писне и от това.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Окт 07, 2012 8:53 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Добре де, ОК, ама ми обясни какво ще се разпищи и защо? И то по ВХОД? Все пак аз съм обикновен девелопър. Не правя извънземни конструкции... 
|
| Нед Окт 07, 2012 9:22 pm |
|
 |
|
tgi
|
Няма нищо извънземно, токът във входа нали и той зависи от обратната връзка вътре. Остави входа да се люлее както си иска по-бързо от времеконстантата на обратната връзка и ето ти я осцилацията. Предполагам с всеки 78/79 може да се докара, вържи му серийна индиктивност към входа, от някаква стойност нагоре ще трябва да писне.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Окт 08, 2012 12:19 am |
|
 |
|
741
|
Може и по-просто, като за раздел "Академия". Кондензаторът се слага, защото: 1. Това, дето всички му викат "вход", не е вход, а захранването на чипа. Захранване по правило се байпасва плътно до изводите с кондензатор с малка индуктивност, освен ако изрично не е казано друго. 2. Защото така пише в дейташийта на чипа.
|
| Пон Окт 08, 2012 2:02 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Я, ся се пробвайте пак с обясненията, че нищо смислено във връзка с конкретния случай не прочетох...
|
| Пон Окт 08, 2012 8:38 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е мога само да ти го обясня, разбирането на обяснението няма как да ти го направя  .
|
| Пон Окт 08, 2012 10:06 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Това е поне пета тема за пустите кондензатори в разстояние на седмица-две. Слагайте ги - джамба пари са, за сметка на това не рискувате устройството ви да забива всеки втори понеделник между 10:30 и 11:00 Бях писал, че из платки на сериозни производители рядко виждам керамичен на входа ама те използват интеграли на сериозни производители пък и става дума за 78-ки. Навремето с цената на доста пушек (вкл. и от главата ми) взех да слагам керамични почти директно на всички крака за захранване (и на захранваните чипове) и оттогава - пей сърДце. Спомням си, че 79-ките бяха доста по-криви от 78-те, оттогава не съм ги ползвал и не знам дали се е променило нещо. Сега хвърлих око на схемите и обяснението е просто: при 78-ките изходното стъпало е общ колектор а при 79-ките е общ емитер и усилването му силно зависи от съпротивлението на източника на захранване. При LDO-78-ките също е общ емитер така че ръгай чушки в боба да ти е мирна главата Аналоговата техника си е отделна наука а когато е обхваната от дълбока обратна връзка става едно мазало - изчисленията помагат само като ориентир колко още да се презапасиш. А ако беше объркал краката чипът щеше да го изиграе диод в права посока и щеше да има ясна индикация за това  ама Floober си го е написал "свързах както 7905".
|
| Вто Окт 09, 2012 1:05 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
bongo_x2 прав си - ръгай чушки в боба и кондензатори къде ти падне. Но те това кърти мивки: "токът във входа нали и той зависи от обратната връзка вътре. Остави входа да се люлее както си иска по-бързо от времеконстантата на обратната връзка и ето ти я осцилацията. Предполагам с всеки 78/79 може да се докара, вържи му серийна индиктивност към входа, от някаква стойност нагоре ще трябва да писне."
А просто става въпрос за трансформаторно захранване... То бива ненаучна фантастика, ама...
|
| Вто Окт 16, 2012 10:07 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
електролитните Ц та имат голяма индуктивност -демек от честота Х нагоре е кажи -речи ги няма и требе керамичен които е с нисък ESR и работи баш във високите....Е тука е почти ясно че друго освен 50херца няма да доиде но дет се вика стандарта е и с керамични на входа.
|
| Пет Ное 09, 2012 8:09 pm |
|
 |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
"Е тука е почти ясно че друго освен 50херца няма да доиде но дет се вика стандарта е и с керамични на входа." Може, може. Виждал съм статии, в които е показано, че изправителните диоди при запушването си генерират "бял шум". Точно поради тази причина в прецизни захранвания се поставят и кондензатори паралелно на всеки диод. Идеята е да няма резки промени на тока, които да генерират този шум. Сега друг е въпроса това в кои случаи би попречило на апаратурата да работи и колко трябва да е калпаво настроена от някакъв минимален шум да се самовъзбуди. За 78 серия и производителя дава, че трябва да има такъв байпасен кондензатор, което говори, че има смисъл и има защо!
|
| Пет Ное 09, 2012 9:16 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
И язека си мислим, че може, може ... извънземно да ч...ука Баба Яга..., както каза говедото (the_bull) ... Май ще спра говеждото..
|
| Пет Ное 09, 2012 10:47 pm |
|
 |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
Ето цитат на това което съм чел може би, което леко се различава, но по принцип го има като явление: "Слагат се, за да отместят надолу по честотната ос (и да намалее амплитудата на) спектъра на електромагнитния импулс, който се получава от внезапното прекъсване на тока през вторичната намотка на трафа и натрупаната енергия в "индуктивността на разсейване". Кондензаторите осигуряват верига, през която тока плавно спада до 0. Същият ефект се постига с диоди, които имат "мека" характеристика на запушване, каквито са повечето "изправителни" типове за мрежови приложения."
До колко е верно не знам, но е факт, че на някой изправители има кондензатори на всеки диод.
|
| Пет Ное 09, 2012 11:30 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Боже, боже... Колко мъка има по този свят...
|
| Съб Ное 10, 2012 9:08 am |
|
 |
|
tgi
|
Това, че не ти стигат знания да разбереш какво казвам не значи, че имаш какво смислено да кажеш по въпроса, точно обратното. Къде си тръгнал да влизаш в спорове като видимо нямаш дори елементарната грамотност да коментираш по въпроса.
|
| Съб Ное 10, 2012 11:37 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ще се възползвам от възможността да се ограмотя... 1 . "токът във входа нали и той зависи от обратната връзка вътре." Как зависи? 2. "Остави входа да се люлее както си иска по-бързо от времеконстантата на обратната връзка и ето ти я осцилацията." Колко е времеконстантата на обратната връзка и при каква честота на входа ще се разлюлее? 3. "вържи му серийна индиктивност към входа,..." За чий ... да я връзвам?
|
| Съб Ное 10, 2012 6:16 pm |
|
|