Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Зарядно устройство за автомобилен акумулатор 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение Зарядно устройство за автомобилен акумулатор
Някой наскоро да е реализирал схема на зарядно за автомобилен акумулатор.
Като ми се иска да има регулиране на зарядния ток и ако може да си следи напрежението на акумулатора и при достигане на определеното напрежение, което в момента не си спомням какво беше да премине в режим на поддържане на заряда.
Всъщност реализирането му с микроконтролер с цел да може да му сложа и един дисплей да показва какви ги върши не е проблем. Тормози ме регулирането на тока - 6-7A. Приемаме, че имаме най-обикновен трансформатор, който има необходимото напрежение във вторичната намотка.

Сря Ное 14, 2012 11:09 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Зарядно устройство за автомобилен акумулатор
Схеми в Нета колкото искаш. Бих ти препоръчал импулсна схема. Има и специализирани за целта чипове. Но най-доброто зарядно си е генератора на колата (ако не използваш акумулатора за други цели).

Пет Ное 16, 2012 5:24 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Но най-доброто зарядно си е генератора на колата (ако не използваш акумулатора за други цели).

Защо?

Пет Ное 16, 2012 7:47 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Цитат:
Но най-доброто зарядно си е генератора на колата (ако не използваш акумулатора за други цели).

Защо?

Ами защото в ремонтното (ако може така да се нарече) ръководство на моето возило никъде не пише периодично да използвам зарядно устройство, а и от собствен опит. Ако знаеш отговори, не задавай въпроси. Аз съм готов да чуя всяко предложение.

Нед Ное 18, 2012 7:25 pm
Профил
Аватар

Ами задавам въпроси, защото ми стана интересно, защо алтернатора да е по-добре от специализирано зарядно. И сега ти казваш, защото не го пишело в ръководството на колата, което за мен не е никаква причина. От позицията ми на човек, който от 6 г. се занимава с проектиране на автомобилни алтернатори и всякакви зарядни и паъур дистрибюшън системи в автомобилите не мога да се сетя за нито едно предимство на алтернатора срещу специализираното зарядно. Та затова ми стана интересно и питах, защото ти можеш да знаеш нещо, дето аз да не го знам :) . Сега друг е въпроса, че при нормална експлоатация на автомобила почти не се налага да се ползва зарядно, освен в много редки случаи.

Нед Ное 18, 2012 7:40 pm
Профил
Аватар

Ами разчитам на зареждане само от алтернатора (в последно време само през уикендите, защото офиса е в зелена зона). Предния акумулатор, който дойде с колата не беше нов, но служи вярно 4 г. при пробег около 10к годишно. Можеше да се посъживи и да се използва за някоя 1.2 бензинка (при мен е 1.9 атмосферен дизел със степен на сгъстяване 22,5 или някъде там). Сегашния е вече на 2 г. и нямам проблеми. Горе-долу 5г. са ми достатъчни да издържи един акумулатор.
Кажи като спец. по въпроса кое зареждане е по-добро, защото до момента не съм срещнал категорично единство по въпроса за зареждане на стартерни акумулаторни батерии.

Пон Ное 19, 2012 3:21 pm
Профил
Аватар

Ами зависи - както казах аз лично не се сещам за нито едно предимство на алтернатора, пред специализираното зарядно. Даже веднага се сещам за един недостатък - не може да се контролира (или по-точно не се контролира) тока на заряд, а само напрежението. Отделно регулатора на алтернатора в колите е оптимизиран да зарежда точно определен вид батерия, така че ако си смениш батерията с друг тип (примерно била е обслужваема, а ти сложиш AGM или необслужваема) и той вече не може да я зарежда правилно в целия температурен диапазон (графиките на трите типа се пресичат само около стайната температура), което автоматично води до скъсяването на живота на батерията. И после форумите се пълнят с постове от сорта на "дадох 200$ за AGM батерия и вместо да ме кара повече от нормалната батерия, тя изкара само 2 години" :) . Та като спец казвам, че по-добро зареждане от това със специализирано зарядно няма, но пък няма как да си го сложиш в колата и съответно трябва да разчиташ на алтернатора. Затова никога не сменяйте типа на батерията - слагайте винаги, каквато е била оригиналната. Това ако регулатора на алтернатора е температурно компенсиран. Ако е фиксиран на 14.4 волта да речем - няма никакво значение какъв е типа на батерията, защото всички батерии се зареждат с 14.4 само при стайна температура. Ако цикъла на каране е повече градско на къси разстояния с чести стартирания на двигателя може да се наложи от време на време батерията да се слага на зарядно за през нощта, защото колата не може да я зареди напълно и с времето и пада state of charge и state of health и идва момент, в който няма да може да запали и обикновено това се случва без никакви видими признаци преди това.

Пон Ное 19, 2012 6:17 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Меренето на температурата на кое място се извършва? И кое се мери, температурата на акумулатора или косвено, по тази на въздуха навън?

Пон Ное 19, 2012 7:03 pm
Профил
Аватар

Аз карам на необслужваеми.
Помня обаче и времето на моя Трабант-601 и бащиния Москвич-412. Ванката (Москвича) имаше само амперметър, а Ханс (Траби) беше "тунингован" с волтметър и амперметър. След палене, стрелката на амперметъра отиваше на -30А (обхвата беше до там), но след малко се връщаше, като при зареден акумулатор заставаше леко в +. Акумулатори сменяхме понякога на 2, а понякога и на 5 години. Акумулаторите бяха най-често на Монбат (Мон Дьо им подхожда повече), но май имаше и някакви пазарджишки тогава.
Предполагам, че необслужваем акумулатор би се скапал при такова натоварване, но онези старите караха. Да не броим това, че Траби беши конвертиран от 6V на 12V инсталация, но стартера си беше 6-волтов (12-волтовите бяха дефицит).
Зареждал съм акумулатор със зарядно, когато наближи да даде фира за удължаване на живота, но не много. И също когато поради утечка през стартера падна до 2V, зареждах с 100mA цяла седмица. Възстанови се някак, но докато открия причината за утечката, акумулатора си даде фира. Именно затова, ако се стигне до зарядно устройство - по-добре нов. Последният акумулатор на Пиер започна да нулира дневния километраж при палене преди да даде фира.

Я раздуй за ТKU на зарядното напрежение, че съм се начел на градски легенди през годините: -10, -40, та до
-60mV/градус.

Пон Ное 19, 2012 7:24 pm
Профил
Аватар

kasparov написа:
Меренето на температурата на кое място се извършва? И кое се мери, температурата на акумулатора или косвено, по тази на въздуха навън?

Виждал съм а и ние ползваме и двата начина - и на акумулатора и косвено. Естествено тая на акумулатора е за предпочитане :) .

Цитат:
Я раздуй за ТKU на зарядното напрежение, че съм се начел на градски легенди през годините: -10, -40, та до
-60mV/градус.

Това е една от най-добре пазените тайни от производителите на батерии - по обясними причини те не искат живота на батериите да се удължава :D .
Тук във форума съм пускал няколко графики, по които аз съм работил. Ей тук съм пуснал малко инфо:
viewtopic.php?f=4&t=9850

Пон Ное 19, 2012 7:33 pm
Профил
Аватар

Това което масово се препоръчва като алгоритъм на заряд на оловни акумулатори е популярно като "IwUoU" или "IUoU" ( http://en.wikipedia.org/wiki/IUoU ).

Прикачени файлове:
Ca.JPG
Ca.JPG [ 41.39 KiB | Прегледано 9633 пъти ]

Dimitar написа:
...Ако цикъла на каране е повече градско на къси разстояния с чести стартирания на двигателя може да се наложи от време на време батерията да се слага на зарядно за през нощта, защото колата не може да я зареди напълно и с времето и пада state of charge и state of health и идва момент, в който няма да може да запали и обикновено това се случва без никакви видими признаци преди това.

При някои автомобили, след запалване напрежението на заряд се вдига до около 15 волта, с цел по-бърза компенсация на енергията изразходена от стартера.

Пон Ное 19, 2012 8:16 pm
Профил

itso.t написа:
При някои автомобили, след запалване напрежението на заряд се вдига до около 15 волта, с цел по-бърза компенсация на енергията изразходена от стартера.

Да -тук там има такива системи но масовия автомобил са си с генратор дето регулатора му гони 1 напрежение само -някакво фиксирано.
Например на ЕС класата Мерц има такова нещо но по мои личен опит само прави проблеми отколкото да помага за по дълъг живот на батерията...например каквото и да се скапе на тоя алтернатор -ремонта му е скъп, доста често като го ремонтираш на генратора не му харесва например тока на заряд на батерията и пищи и вика смени и батериява а та си е ОК ... и т.н и т.н ...
В общия случаи целта е да се гепат кинтите на клиента....

Пет Ное 30, 2012 10:30 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

dumfree, от години се занимавам с направа на зарядно с десулфатизация разбира се любителски и изводите, до които съм стигнал са следните:
1. В автомобила има "тръскане" на акумулатора и това го предпазва от образуване на микромехурчета по активната маса и неефективно зареждане;
2. Скапвал съм акумулатори от строго постоянен ток например от лабораторен регулируем токоизправител;
3. На практика слагането на успоредно съпротивление от 28 ома и еднополярно изправяне за 55Ачасов акумулатор не е най-добрата десулфатизация;
4. В момента експериментирам със супер скапан акумулатор със зареждане 0,1С и разреждане 0,01С и време заряд/разряд 3:1 и резултата е окуражаващ(С е капацитета на акумулатора).Схемата е с контрол по напрежение до 14,4 волта и заряд/разряд, какъвто си го направя но използвам опита на "братушките" за по лесно;
Тук:http://www.kn34pc.com/construct/kolo_hristov_bp_1.html има първата ми схема без десулфатизация, която отчасти изпълнява твоите изисквания.Ако искаш да регулираш тока сложи потенциометър 1 килоом последователно на R1.
Схемата започва да зарежда при достигане на около 12,6 волта или колкото си го направиш. Успех!

Чет Дек 06, 2012 12:38 pm
Профил

По поста на kolo, това за тръскането в автомобила е вярно, но това може да се постига и изкуствено със зарядтното, това е целта на импулсите и една от тази на превключването заряд/разряд по време на зареждане. Да обаче това е валидно най-вече за автомобилните акумолатори с течен електролит.
Иначе зареждането на оловния акумолатор наистина е малко мътна вода, някои от важните параметри се намират много трудно. С автомобилни и обслужваеми опит нямам много, но дълго време се занимавах с VLRA и двата типа AGM и гел. Примерно батериите на Панасоник имаха сравнително добро описание и имаха данни за темоературните коефициенти, дали са били най-верните е друг въпрос.
Има значение дали акумолатора е в cyclic или standby режим.

Съб Дек 08, 2012 10:50 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]