Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
ChibiOS 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: ChibiOS
Ами то общото между OS-а и стековете е като между кравата и магарето - само това, че и двете са от един обор :) . Дали ще ги ползваш заедно зависи от това дали си склонен да платиш за всичко.
А FreeRTOS не бих го препоръчал на никого. Доста му е тромав шедълера, а и като му погледне човек сорсовете му настръхва косата :? .

Вто Ное 20, 2012 6:23 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Чак тромав,силно казано. Доста честичко се забраняват глобално прекъсванията. За това съм съгласен. Можело е малко да се пооправи концепцията. Но не е болка за умирачка в повечето случаи.
Сега FreeRtos-a е версия 7. Може би имаш повече наблюдения върху 5-цата. Но доста подобрения има вече в сорса на ядрото. Има глупости по портовете за някои процесори. Стартъп кода на SAM7S например просто е преписан от някакви атмелски примерни кодове.

Пък uCOS-а II да не е цвете случайно?
Гледам че за III се говорят добри неща,но аз лично не съм копал. С няколко добавки към ядрото които съм си писал съм си решил вече проблема за малка OS.

Относно стековете. Ами като си е писан за съответния OS и е съобразен с конкретната му концепция си е друго. Най малкото организацията на кода е същата и лесно се събира проекта.
Аз например доста ядове брах с подкарването на uGUI под FreeRtos. Загубих 2-3 дни докато разбера кое къде и всичко се изкомлилира както си трябва. Накрая не ми хареса,не ми пасваше на приложението :)

Вто Ное 20, 2012 7:34 pm
Профил
Аватар

От какъв порядък им е латентността за прекъсвания на тия кернели от по $30к
(и при какъв клок де)? Питам само от любопитство.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Ное 20, 2012 7:39 pm
Профил WWW
Аватар

То това по-силно зависи от архитектурата на джелезото. За прекъсванията де. Иначе латентността на самия суитчер вече е друг въпрос. Макар, че пак е зависима от джилезото.

Ако се притесняваш за латентността на нещо, го пускаш над кърнела да работи и готово :)

Вто Ное 20, 2012 7:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Зависи най-вече от ОС-а, колко за най-дълго маскира прекъсванията.

Вто Ное 20, 2012 7:47 pm
Профил WWW

Не съм мерил времето за забрана на прекъсванията на uCOS-а - по начало събития, които пристигат през по-малко от 10-на микросекунди предпочитам да ги прехвърля на някакво желязо за обработка.
Иначе, времето за превключване на контекста при STM32F1 на 72MHz е около 12 микросекунди.

А FreeRTOS-а го гледах по времето, когато беше 6-та версия. 7-мицата само я проверих набързо доколкото да видя, че същите безобразия по ядрото са си останали - използване на километрични макроси вместо функции, специален сорс за работа със списъци, но само от точно определен вид (дори на много места кодът е писан подразбирайки, че подредбата на полетата е точно закована), проверките за невалидни аргументи са само на ниво assert-и, но без никаква защита, ако assert-ите са изключени, дори имаше един фрагмент където кодът най-легално може да зацикли (надлежно коментиран от Ричард).

Вто Ное 20, 2012 9:31 pm
Профил

Читав ОС няма причина да забранява прекъсвания. При старата 4-та архитектура даже забраната е живо приключение и потребителския код може изобщо да няма права да забранява. При куртексите забраната е лесна, но безмислена защото приоритетите ги има задължително (не са опция), освен това има един таймер ( sys tick) и едно софтуерно прекъсване (pending service) дето са нарочени за ОС. Та обикновено операционните системи слагат възможно най-нисък приоритет на пендинга и там се сменят контекстите (демек точно преди излизане от всякакви прекъсвания и ексепшъни). Систика пък се слага на най-високия приоритет за ОС-а. Над това ниво може както каза Цецо да се слагат прекъсвания, но те не бива да ползват кърнела, защото са с по-висок приоритет и може да го омажат.
Ядрото следи приоритетите и всеки опит за инверсия гърми с хард фаулт. Може само да се ескалира нагоре, т.е. всички дето искат да ползват кърнела обикновено минават през трап, който вдига приоритета и спира конкуренцията. Тия отгоре не са конкуренция, щото ако се опитат да скочат в трапа ще гръмнат...

Вто Ное 20, 2012 10:01 pm
Профил

БатеВаньо, не разбрах какви предимства има това чудо, освен че е скъпо?

Вто Ное 20, 2012 10:29 pm
Профил

Абе, без забрана на прекъсвания няма как да стане (или поне аз не виждам как) - докато се обработва пендинга може да възникне ново прекъсване, да смени състоянието на OS-а и наистина да омаже всичко.

А, относно предимствата на uCOS-а, Миро, страхувам се че за теб ще са по-скоро недостатъци :) .
Преди всичко търсихме нещо просто, но надеждно - да щрака дузина таскове, няколко дузини семафори и т.н. Хареса ни и статичния модел на паметта, на който е базирана концепцията на тази система.
Сорсовете й са написани грамотно и дисциплинирано (е, в последната ревизия допуснаха една слабост, че промениха имената на обектите на OS-а от вградени статични буфери на буфери, които се осигуряват от апликейшън нивото, но ако го знаеш и се пазиш не е голям проблем).
Имаше значение и това, че за нея могат да се получат сертификати за определени области на приложение (още не сме им искали).

Вто Ное 20, 2012 11:03 pm
Профил
Аватар

Да разбирам демек, че ARM са се сдобили с няколко нива на прекъсване ала 68k?

Брей, бая прогрес е това. В power няма - там има момент когато се налага маскиране
за няколко инструкции (не повече от 3-4 май идваше по спомен, но и сериализация и т.н.).
Е, има едно второ прекъсване (ала 6809) в тия дето ползвам и по-новите де, та може да има
прекъсвания и под ОС-а както можеше на 68к (и го може на coldfire).

Вто Ное 20, 2012 11:42 pm
Профил WWW

ДедоБоре, видях, че в друга тема питаш за сорсовете на 3-ката.
Предполагам си видял, че могат да се изтеглят от сайта на Микриум - иска се регистрация, но можеш да ги пробваш без пари. Плаща се, ако ги използваш в търговски продукт и то след 45-дневен гратисен период.
Ако имаш притеснения с това, мога да ти ги хвърля някъде заедно с порта за STM32F2xx.

Вто Ное 20, 2012 11:44 pm
Профил

БатеВаньо написа:
Абе, без забрана на прекъсвания няма как да стане (или поне аз не виждам как) - докато се обработва пендинга може да възникне ново прекъсване, да смени състоянието на OS-а и наистина да омаже всичко.

Гарантирано може, вЕрвай ми :-)
Пендингът може да се прекъсва колкото си иска. Всъщност няма значение колко пъти, важното е дали някой е вдигнал флага за заяка на нов пендинг. Прекъснатият пендинг така или иначе ще завърши и ще зареди контекста на таска, който си е мислил че трябва да получи управление. Но ако някой междувременно е събудил друг таск, пендинга ще се изпълни още веднъж и ще зареди по-актуалния контекст. И така ще цикли докато успее да мине без някой да го прекъсне със заявки.
Цитат:
А, относно предимствата на uCOS-а, Миро, страхувам се че за теб ще са по-скоро недостатъци :) .

Ех, аре сега... не съм се сбъркал чак толкоз :-)
Фалял съм доста от конкуренцията, изключая фреертоса щото не съм успял да намеря за какво да го похваля :-)
А укос-а просто питам от любопитство. Все си мисля че за да искат толкова мангизи трябва да предлагат нещо, макар че демото дето пуснаха преди време беше по-постно и от пицата на дянков...

Сря Ное 21, 2012 12:07 am
Профил

tgi написа:
Да разбирам демек, че ARM са се сдобили с няколко нива на прекъсване ала 68k?

Тва винаги го е имало, просто преди приоритетите зависеха от интеръпт контролера, а той не беше част от ядрото. И имаше производители дето лицензираха само ядрото и си слагаха собствен и не задължително "nested" interrupt controller.
При куртексите проиводителя може да избира само колко нива да има, но останалото е де-факто стандарт. За съжаление новата имплементация е доста по-калпава. Сложиха хем автоматично спасяване на регистри, хем тейл чайнинг. Демек сега като скачаш през трап задължително всички параметри се претакат през стека. Изобщо покрай прекъсванията направиха една крачка напред и две назад....

Сря Ное 21, 2012 12:40 am
Профил
Аватар

Тия извън ядрото ги има и в power, ама нали там маската винаги се вдига да може обработката
на прекъсването да прибере някъде регистрите с мястото на прекъсване и контролите (в power
общо 2 регистъра) преди да може да се отмаскира. Това дублираното за което разправям (ала 6809)
е с отделен бит за маскиране и отделни два регистъра за спасяване та могат да не си пречат с другото.

А другия вариант - ала 68к - минава през стекване, няма как инак да стане прекъсване в прекъсване
по всяко време. Та е все тая в крайна сметка като тегли чертата човек, дали ще чака микрокода
да стеква или ще остане маскиран за малко и стеква софтуерно.

Сря Ное 21, 2012 12:58 am
Профил WWW
Аватар

БатеВаньо написа:
А FreeRTOS-а го гледах по времето, когато беше 6-та версия. 7-мицата само я проверих набързо доколкото да видя, че същите безобразия по ядрото са си останали - използване на километрични макроси вместо функции, специален сорс за работа със списъци, но само от точно определен вид (дори на много места кодът е писан подразбирайки, че подредбата на полетата е точно закована), проверките за невалидни аргументи са само на ниво assert-и, но без никаква защита, ако assert-ите са изключени, дори имаше един фрагмент където кодът най-легално може да зацикли (надлежно коментиран от Ричард).

За макросите е въпрос на вкус. Аз също за малки процесори пиша с много макроси.

Проверките на аргументите раздуват кода,вероятно и затова са пропускани. Тук аз съм съгласен че евентулано е можело да се направи нещо да се включват с някакъв ключ ако програмиста прецени че са необходимо. Аз лично съм си направил един софтуерен слой през който ползвам api-to на FreeRtos-a. Не специално за чекването а за независимост на кода от използвания OS доколкото е възможно. Там съм си реализирал и чекването на някои аргументи които съм преценил че е важно.

За списъците не се сещам какво точно те дразни.

Общи линии е мислена като OS за малки процесорчета FreeRtos-a. За процесор с повече ресурси uCos-a предлага малко повече удобства. Но за тази цена ..... за мен си е прекалено. Да кажем че съм загубил два месеца сумарно да си пиша добавките към FreeRtos за да ми отговаря на изискванията. Тия два мецеса работа определено не струват колкото цената на uCos-a. А аз определено не съм от най бързите в програмирането,занимавам се сериозно и с хардуер. Предполагам някой който е специализиран в софтуера ще се справи с такава задача и за месец.

Сря Ное 21, 2012 10:52 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща